Bortgjord landshövding – Miljöpartist

Att Miljöpartiet är ett borgerligt parti är bekant för de flesta, men att det också är ett parti vars ledande företrädare anser att det är helt okej att gynna de redan gynnade kommer kanske som en överraskning för en del.

SR/Gotland: ”Gotlands landshövding Marianne Samuelsson tycker att statliga myndigheter ska agera extra generöst mot mäktiga företagare. Det framgår av en bandinspelning som Radio Gotland tagit del av och som avslöjar motivet bakom hennes godkännande av affärsmannen Max Hanssons privata byggen. – Jag tror inte att länsstyrelsen i Västra Götaland skulle bråka särskilt mycket om Volvochefen vill göra åtgärder i närheten av strand, säger hon på bandinspelningen.”

Att det är ett brott mot lagar och regler tycks inte bekymra Samuelsson. Samtidigt erinrar jag mig att konsortiet som vill lägga ner en gasledning mellan Ryssland och Tyskland tydligen har fått positivt besked trots att länsstyrelsens tjänstemän och experter protesterat. Själv undrar jag om det verkligen är en landshövdings uppgift, att överpröva experter och tjänstemäns förslag och besluta efter eget tycke. När det gäller strandrätten så är det uppenbarligen så i alla fall. Visserligen är hon anmäld för tjänstefel, men kan en domstol avsätta en landshövding?

Det kan antagligen bara en regering, och en moderatledd regering anser säkerligen att hon gör rätt som gynnar mångmiljonärer.

bild

i Andra om: , , , , , , , sr/gotland dagen hd sds gp ab1 svd dn t

[tags]Marianne Samuelsson, Gotland, Landshövding, Max Hansson, Payex, Strandtomt, Tjänstefel, Politik[/tags]

  31 comments for “Bortgjord landshövding – Miljöpartist

 1. David
  29 juli, 2009 at 09:06

  Inte första gången som Marianne Samuelsson varit i blåsväder…

 2. Kerstin
  29 juli, 2009 at 09:06

  Nu har ju den borgerliga regeringen avskaffat strandskyddet. Så nu kan de kommunala politikerna själva, i slutna rum, bestämma vem som är betydelsefull nog att få bygga på stränderna.

 3. Kalle
  29 juli, 2009 at 09:27

  Mig veterligen så ingår miljöpartiet i den rödgröna trion som kallar sig oppositionen och som aspirerar på regeringsställning vid valet 2010.
  Det här handlar dock snarare om en landshövdning med mycket dåligt omdöme som borde avsättas oavsett politisk färg!!

  • Jinge
   29 juli, 2009 at 09:29

   Mig veterligen så ingår miljöpartiet i den rödgröna trion som kallar sig oppositionen och som aspirerar på regeringsställning vid valet 2010.

   Ååh Faan! Är det så ?? :-)

 4. Greven
  29 juli, 2009 at 09:34

  # Kerstin – jaha och då dansar råttorna på bordet ser vi. Det mest ofattbara är att denna falska slemklump till hälften miljöpartist och hälften människa skyller på regeringen och lågkonjunkturen när hon intervjuas i radio.

  Hur lågt kan en människa sjunka och ändå i sitt eget sjuka sinne tro att hon skall klara sig?

  Vänsterns ständigt återkommande sluggers är ofelbara. De är alltid egoistiska, myglande och falskspelande, de klarar inte av att ta upp sin egen skit och har ett oändligt avundsjukekomplex i sin ryggrad!

 5. mango
  29 juli, 2009 at 09:38

  Hon skall inte avsättas.. Hon skall definitivt sitta kvar som den lama anka hon nu är.

  Att avsätta henne ger bara platsen och smörgåsbordet till ännu en avdankad ny-adel som genast frossar loss.

  Nej – låt oss ha henne som ett statuerande exempel på vad vänstern har för värderingar bakom kulisserna.

  Självklart skall hon läggas till vår egen kortlek med jokrar där Vanja, Mona, Rosengren, Persson, m.m. radas upp.

 6. Pelle
  29 juli, 2009 at 09:48

  Inför valet 1985 intervjuades Marianne Samuelsson i Borås Tidning. Jag minns intervjun fortfarande, eftersom jag sällan läst så dumma svar. Att hon tillåtits bli landshövding bekräftar bara att det är ett arbete som urskillningslöst delas ut till politiker man måste hitta sysselsättning åt.

 7. PP
  29 juli, 2009 at 09:48

  Fattar inte att en så viktig tjänst skall besittas av politiker överhuvudtaget. Placera välbetalda tjänstmän på dessa poster så blir det kompetent personal och vi slipper styre av personer som inte dög till något annat än att bli politiker.

 8. Peppe Bergqvist
  29 juli, 2009 at 09:57

  Det är inte första gången som en landshövding går emot sina egna handläggare och experter. Samma skedde när Mats Svegfors upphävde byggnadsminnesförklaringen på en gammal gymnastiksal här i Västerås.

  http://www2.vastmanland.lst.se/old_site/pressmed/011213.htm

  Så visst kan man diskutera landshövdingens makt, enligt mig borde det vara ett rent representatit uppdrag utan faktiskt makt.

 9. Björn
  29 juli, 2009 at 10:05

  Detta har inget att göra med partipolitik (ett argument enbart för att blanda bort korten).

  Mönstret känns igen. Oklar lagstiftning i kombination med oklara ansvarsfördelningar och regeltolkningar öppnar upp för det som tyvärr blivit mer och mer vanligt inom svensk förvaltning: Godtycke.

  Istället för att moralisera över Samuelsson, Lundby-Wedin, Skandiastyrelser med flera måste en uppstramning ske inom politik, förvaltning och näringsliv så att lagbrott, slapphet och inkompetens får konsekvenser.

 10. Lars
  29 juli, 2009 at 10:11

  Tycker det var en vettig realpolitisk inställning från ett parti som jag trodde var helt ute i det blå. Och sen våga stå för vad hon sagt. Hedervärt. Mer av sånt.

 11. Spiff
  29 juli, 2009 at 10:25

  Märkligt land det här! När en människa äntligen vågar tala verklighet, blir det ”ramaskri” i media.
  Men det är klart, Marianne S är en del i den politiska maktsfär, främst uppfunnet av sossarna, som har skapat detta enorma hyckleri.
  En kommun som ständigt går med underskott, har en av landets högsta skatter och stor arbetslöshet, måste nog värna dom få företagare och arbetstillfällen som finns…

  • 29 juli, 2009 at 10:32

   Är landshövdineposterna och dess privilegier uppfunnet av sossar?

   :-)

   Sossar FANNS inte ens på den tiden. Skärpning!

 12. Sara G
  29 juli, 2009 at 10:35

  Det är inte första gången som nepotism förekommer på Gotland. Vi minns väl turerna kring Gotlandsfärjan, IMCOD och den famöse grönsaksodlaren?
  Den f.d hemvårdaren Marianne Samuelsson är inte mer vänster än vad min numera avlidna katt Goliat var!
  Så sluta upp med invektiven ni som sitter på samma stol till höger som hon som gör.
  Hon är en klassresenär – och de resenärerna som kommit långt upp brukar vanligen sluta som inbitna borgare (och klassvikare).
  Jag är inte ett dugg förvånad.

 13. 29 juli, 2009 at 10:36

  Jag tror inte heller det handlar om någon särskild partifärg, utan snarare att Sverige inte har någon granskande myndighet över de som har den politiska makten. Förvisso har vi JO, men gå in och titta på vilka
  personer/myndigheter man inte får anmäla.

  Vi har själva i drygt 4 år försökt häva en detaljplan på Tyktorpsvägen på Lidingö som direkt strider mot både den gamla och nya strandskyddlagen. Varken Miljödepartementet eller Regeringsrätten har ens behandlat frågan ur ett strandskyddsperspektiv.

  Inför vår ansökan om prövning till Regeringsrätten, genomförde vi en mindre undersökning av deras domslut avseende detaljplaneärenden. Av undersökningen framgick att av de senaste 200 klagandena, fick endast en procent rätt. Generellt för Regeringsrättens domar är att de är mycket ofullständiga och summariska.

  Allt oftare görs processer i Sveriges förvaltningsdomstolar, så att överinstansen inte prövar de frågor som en klagande anhängiggjort när han eller hon fört sin talan. I stället hoppar överinstanserna över de för klaganden viktiga frågorna och prövar bara vissa, mindre viktiga eller rentav ovidkommande frågor. Det sättet att arbeta gör den klagande rättslös. Dessutom riskerar kollegialitet mellan kommuner, Länsstyrelser och andra myndigheter att resultera i jävförhållande, vilket drabbar den enskilda individen.
  Sverige bör informera sig om hur kommissionerna fungerar i exempelvis Storbritannien och Norge. I dessa länder är kommissionerna fristående från ordinarie domstolar och åklagare och har befogenheter att göra egna undersökningar och begära polisundersökningar. Vem som helst kan vända sig till kommissionen och staten bekostar undersökning och ny prövning om kommissionen anser att ett fall bör tas upp på nytt.

 14. Kalle Bildzeitung
  29 juli, 2009 at 10:38

  ”moderatledd regering anser säkerligen att hon gör rätt som gynnar mångmiljonärer”

  Ett riktigt lågvattenmärke till påstående.

  • 29 juli, 2009 at 10:41

   Ett riktigt lågvattenmärke till påstående.

   Du menar att det är oriktigt? :-P

 15. SL
  29 juli, 2009 at 10:42

  Detta med hemliga inspelningar är verkligen olusigt och är illavarslande och fult gjort. Man får ha vilken uppfattning man vill om MS, men så gör man inte.
  Håller med om att det inte bör vara självklart att politiker ska vara landhövdingar. Det finns tjänstemän som skulle vara mera lämpade!

 16. Torsten
  29 juli, 2009 at 10:58

  Samuelsson skall inte vara landshövding. Hon skall skaka galler. Det torde vara självklart.

  Men, Sara G: Att Samuelsson är f d hemsjukvårdare ser jag snarast som en merit!Jag blir oerhört ledsen över ditt klassförakt. Men det är tyvärr inte första gången du ger uttryck för det. Jag vill minnas att du även raljerade över Lundby-Wedins bakgrund som undersköterska.

 17. Christer W
  29 juli, 2009 at 11:40

  Tyvärr har landshövdingeposten blivit något av en avstjälpningsplats för såna som inte passar in i partiapparaterna eller har blivit politiskt omöjliga pga något klavertramp eller liknande.
  Dock, min erfarenhet när det gäller strandskyddet är att miljöpartiet bevakar den frågan mest intensivt av partierna och har den mest rigorösa inställning i frågan, det är nog Samuelsson som kör ett helt eget race i frågan.
  Vad jag dessutom kan förstå av de miljöpartister jag känner så var de flesta miljöpartister nöjda med att hon blev landshövding och därmed blev av med henne från den politiska arenan. Som landshövding kunde hon ju inte ställa till med nått för partiet, trodde de.

  • Jinge
   29 juli, 2009 at 11:43

   Men varför Gotland? Svenska Högarna hade väl varit bättre…? :-) Eller Landsorts Bredgrund? :-) Hallands väderö?

 18. Christer W
  29 juli, 2009 at 11:54

  Menar du att svenska högarna ska vara ett eget län? Det blir ju dyrt med ett länssjukhus där, för att inte tala om hur komplicerad lösningarna för kollektiv trafiken blir!
  Kan vi inte exportera henne till Jan Mayen och Norge, det bli nog billigaste för oss.

  • 29 juli, 2009 at 11:58

   Eget län, jepp. Nej man får väl betala för sjukvård i grannlän. vaddå komplicerad kollektivtrafik? En bättre beg roddbåt kostar inte många spänn…

 19. Sara G
  29 juli, 2009 at 13:10

  Torsten, jag använder Wanja Lundby-Wedins och Marianne Samuelsssons bakgrund enbart för att påvisa hur en del politiker gör sin klassresa direkt åt det borgliga hållet, ger sig själva fördelar och sviker sina egna å det gruvligaste. Jag vet inte om det har med lägre utbildning att göra att klassresan går åt fel håll, men kanske? Överklassens diskreta charm kanske förför en del som inte har haft det alltför fett?
  Det finns i alla fall ett otal exempel på det, särskilt inom facket.

  Vem minns inte ”Vi tar fajten” och fackets svek!
  Vem minns inte Wanjas italienresa, där mannen fick en en lång gratis, men inte helt legal, semester på en plats där jag och mina vänner ens skulle ha råd att dricka en kopp kaffe på!
  MS:s senaste agerande på Gotland är inte heller betecknade för någon som skull kunna sägas vara vänster, utan tvärt om…

  Dom här två politikerna har agerat så nära den kriminella gränsen man kan komma, och det kan jag säga utan att behöva bli anklagad för klassförakt.

  Och bara så du vet, jag känner inga nedsättande känslor för hederliga männniskor, oavsett vilken bakgrund de har!
  Det är enbar din tolkning att jag gör så – och dina ord, Torsten!

 20. Mathias J
  29 juli, 2009 at 15:18

  Tja, tillåter vi katter* så får vi katter :-D

  *Se blogg-posten ”Detta är historien om en plats kallad Muslandet”

 21. Tobias
  29 juli, 2009 at 21:40

  xxx

 22. Micke W
  29 juli, 2009 at 22:18

  Makt korrumperar! Jag tror inte att det har så mycket med politisk inriktning eller utbildning att göra utan när man har kommit upp och har fått lite inflytande så blir man nog lite imponerad av de som har ekonomisk makt och vill på något sätt delta.

  Kanske vill hon bli inbjuden och spela tennis på hans gård? Vad jag har förstått så är han en maktfaktor på Gotland och kan säkert fixa lite förmåner åt henne som inte är uppenbara.

  /Micke W

 23. 29 juli, 2009 at 22:59

  Hm, så Miljöpartiet är ett borgerligt parti? En röst på Vänsterpartiet är en röst på borgarna! Vad ska du rösta på då, Jinge? :D

 24. Ingmar
  30 juli, 2009 at 18:47

  Detta med hemliga inspelningar är verkligen olusigt och är illavarslande och fult gjort.

  Ja men snälla SL hur ska vi annars kunna få reda på vad våra hala och slemmiga politiker verkligen står för?

  Makt korrumperar! Jag tror inte att det har så mycket med politisk inriktning eller utbildning att göra utan när man har kommit upp och har fått lite inflytande så blir man nog lite imponerad av de som har ekonomisk makt och vill på något sätt delta.

  Jodå Micke det är möjligt, ja rent av troligt, att de flesta funkar så. Överhuvudtaget är människan en ganska osympatisk art.

  Fast å andra sidan är min hund likadan, hon fjäskar också för de som hon uppfattar har makten så det är förmodligen ett artöverskridande fenomen ;-)

 25. Sara G
  30 juli, 2009 at 19:22

  Man kan nu lugnt påstå att Marianne Samuelsson har gett den svenska olikheten inför lagen ett ansikte.
  Jag tror inte att Mats Odell kommer att ge henne sparken, eftersom då skulle så mycket annat som borgarna sysslat med komma i mera öppen dager…

 26. SL
  31 juli, 2009 at 08:15

  Huruvida Reinfeldt kommer att avskeda landshövdingen på Gotland eller ej är svårt att veta. Nu är det en polisutredning på gång och det kan givetvis ha betydelse hur den slutar.

  Personer som kan skapa jobb osv får säkert lättare en gräddfil här i samhället. Tror inte att det är någon ny företeelse.
  Att lämna dispens har en landshövding rätt att göra och det verkar som det just i detta fall inte var fel med en sådan. Hade det varit en ”Svensson” hade detta passerat, tror jag. Nu var dock motiveringen uppåt väggarna och ska bli intressant se hur detta slutar.

Comments are closed.