Bomben förebådar tidningsdöden?


Som en del märkt så har jag uttryckt mig kritiskt om massmedias behandling av den misslyckade terrorattacken mot julklappsköparna i Stockholm. Att kvällspressen försöker sälja lösnummer är inte så märkligt, det är oftast spektakulära händelser som driver upp försäljningen, men nu har även morgontidningarna varit minst lika aktiva vilket möjligen kan vara förvånande.

Och när jag använder ordet ”minst” så är det nog en underdrift, kollar jag på antalet tidningsartiklar om det som inträffat så tror jag att både Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter har producerat fler artiklar än Aftonbladet och Expressen. Hur det förhåller sig i praktiken får väl de som ägnar sig åt medieforskning ta reda på, för det kan också vara så att morgontidningarna låter sina nyheter ligga kvar längre på hemsidan vilket i så fall ger en skev bild av tidningarnas agerande.

Det är väl knappast speciellt många idag som tror att dagstidningar fortfarande kommer att tryckas på papper och säljas i butiker och kiosker om tjugofem år. Vill man läsa sin morgontidning till frukosten så kommer man att rulla ut motsvarigheten till dagens läsplattor, möjligtvis låta bilden projiceras på väggen i bostaden. Väljer man då att läsa en ledarartikel i Aftonbladet så kommer journalisten att framträda i rörlig bild och läsa upp artikeln, eller i värsta fall dyka upp som en tredimensionell figur i mitten av rummet. Hur det skulle påverka ålders- och könsfördelningen inom journalistkåren kan vi bara gissa. Men tänk tanken, skulle Herman Lindqvist eller Ebba vom Sydow bli ditt val när det gäller nyhetsuppläsare?

Att tidningarna kommer att utvecklas alltmer åt TV-hållet råder det ingen tvekan om, det är bara att titta på hur det redan ser ut. Alltfler artiklar kommer i form av inslag med rörlig bild där läsandet spelar mindre och mindre roll. Många idrottsreferat kommer i form av ”live-rapporter” där läsaren förväntas läsa ett referat som hela tiden uppdateras med olika kommentarer. Själva gränssnittet är hopplöst och själv väljer jag alltid en rapportör som meddelar den aktuella ställningen mellan t.ex. AIK och deras motståndare, och då blir Text-TV mitt val.

Idag har dock nyheten om sprängningen börjat avklinga. Den toppar inte längre webblöpsedlarna, och den är inte heller lika omfattande volymmässigt. I skrivande stund har Aftonbladet fem nyheter på löpet, varav två är med rörlig bild. Expressen har nio varav tre är med rörlig bild. Morgontidningarna avviker inte utan samtliga stora ligger på ungefär samma nivå.

Hade jag fortfarande abonnerat på Svenska Dagbladet så hade jag redan läst den, i vart fall de delar som intresserat mig mest. Men det hade varit gammal information, tidigt igår kväll passerade senaste stopptid för morgontidningarna för att få med en nyhet, medan webben redan är en ögonblicklig informationskanal. Idag fortsätter tidningarna att spekulera kring gärningsmannens motiv och huruvida han hade kontakt med extrema organisationer. En tanke som irriterat mig lite är att han uppgetts ha annonserat efter en andra fru (se där, fördel Islam), men gör man verkligen det om man avser spränga sig själv i luften?

it , , , , , , ab1234 ex123 dn1234 5 svd1234

, , ,

9 svar till “Bomben förebådar tidningsdöden?”

 1. Tanken om en andra fru slog mig också Jinge.

  Sedan såg jag igår eller om det var sent i förrgår på text tv att Malmöskytten är psykisk sjuk. Så tror jag killen i Stockholm också var.

  • Religös extremism är om inte en psykisk sjukdom så åtminstonne ett läge av psykos enligt min högst oventenskapliga uppfattning.

   • Norstedts definierar psykos som ”svår psykisk sjukdom med genomgripande förändring av personligheten”, så psykisk sjuk var han med all sannolikhet.

 2. Med stor sannolikhet ville han fixa ett religiöst accepterat nytt ligg innan han tog sig av daga,
  men han var väl antagligen inte tillräckligt attraktiv för att någon skulle lova sig till honom för resten av sitt liv.

  Det är inte överasskande att han inte tog bort sina annonser etc.
  Skulle jag t.ex ut i krig i Iraq, så skulle jag inte sluta ragga på nätet förrns i sista stund(är ju ändå KUL att ragga).

  Nu är jag inte singel, men du förstår hur det fungerar :)

 3. Sedan några årtionden har bilderna fått allt större utrymme i tidningarna på textens bekostnad. Förut var det naturligtvis stillbilder, först svartvitt och nu mer i färg, och att bilderna övergår till film är bara en logisk utveckling. Verkar som man anpassar sig till internet-generationen som har svårigheter att orka läsa en text som är längre än några decimeter. Vill man ha längre och analyserande texter är nog dagstidningarna sällan det första medium man vänder sig till, med undantag för de stackars klämda kulturavdelningarna som ännu tillåts finnas kvar. Att den pappersslösande tryckta tidningen försvinner och ersätts av läsplattor eller liknande är också logiskt. Detta liksom att den gamle typen av journalist torde försvinna.

  Knut Ståhlberg, den klassiske, vore väl ett bra val som levande och engagerad nyhetsuppläsare, om man nu inte vill ha bimbos med bildmässig yta men lite innehåll? Förresten var/är Knut bildmässig på sitt sätt – karln levde ju fram nyheterna!

 4. All massmedia filosoferar sig fördärvade varför en ung och välvårdad kille med ordnad tillvaro kan göra något så hemskt. Men betecknande nog nämns aldrig eller mycket sällan Västmakternas härjningar i Mellanöstern, som orsak till varför det kan fallera inne i huvudet på en religiös kille med rötter i dessa länder. Nej, det nämns inte eftersom Väst ju är där för att sprida demokrati och mänskliga rättigheter, eller hur? Det tvivlar väl ingen vettig människa på!
  Strindberg rasade mot den offentliga lögnen på hans tid, men i vår tid är den offentliga lögnen 1000 gånger större!