Black Hawk och Propagandan


Ibland undrar jag hur det känns för en vapenvägrare som Sten Tolgfors att plötsligt vara den som för propaganda för krig och dessutom är den som är ansvarig för inköp av dyra vapensystem. Men det kanske är värt det när man har chansen att få ett toppjobb som minister i en högerregering, ett jobb som också innebär statsrådspension och alla möjliga förmåner, av vilka många är livslånga.

Sten Tolgfors/DN: ”Genom köpet av Black Hawk-helikoptrar – som härmed offentliggörs – får den svenska helikopterflottiljen en långsiktig och beprövad lösning. Sverige har valt helikoptersystem. Just nu slutförhandlar Försvarets materielverk om köp av 15 amerikanska helikoptrar av typen Black Hawk. Pilotutbildningen inleds i USA redan i sommar. I början av 2012 ska de första helikoptrarna levereras. 2017 ska alla de nya Black Hawk-helikoptrarna vara fullt operativa, enligt Försvarsmakten. Det här gör det bland annat möjligt att förlänga den svenska helikopterinsatsen i Afghanistan från 2013 och framåt.”

Samtidigt så måste jag erkänna att det är tragiskt att försvarsbeslut som detta offentliggörs på Dagens Nyheters debattsida. De hade lika gärna kunnat lägga ut informationen på regeringens och/eller försvarets hemsida, man hade i samband med detta kunnat skicka en pressrelease till TT så hade verkan varit densamma, men de väljer att skriva en – debattartikel, men någon debatt vill de inte ha.

Sedan skriver han att det blir möjligt att förlänga insatsen i Afghanistan från 2013 och framåt, det är en formulering som ger mig onda aningar, samtidigt så kan man konstatera att han i alla fall sparade skattepengar på att skicka det till DN. Vi som har sett Försvarsmaktens annonskampanjer på bussarna inser att vi annars skulle ha mötts av skyltar om att vi skulle rekom-
mendera någon medpassagerare att kliva av en hållplats tidigare, eller en skylt som frågade oss hur många religioner som fanns representerade i pendeltåget. Eller kanske att vår kusin inte ville ha några amerikanska helikoptrar?

Tolgfors/DN: ”Anställda soldater och sjömän liksom en rad nya materielsystem som ubåtar, torpeder, artilleri, splitterskyddade fordon och radarjaktrobotar höjer försvarets kvalitet betydligt. Detta står i stark kontrast till det urholkade försvar Alliansen ärvde, där det tog ett år att få 11.000 man på fötter. Och upp till tre år att få 30.000 soldater användbara för försvaret av Sverige. Det var för lite och för sent.”

På flera ställen ger han sig på tidigare socialdemokratiska regeringar, det verkar nästan lite gulligt eftersom han verkar vara en treåring som blivit bestulen på en leksak i sandlådan. Det var likadant på presskonferensen om ”tågsatsningen” igår som bara blev 800 miljoner, en struntsumma i sammanhanget. Allt var sossarnas fel, antagligen var det sossarnas fel att det har varit två kalla vintrar med mycket snö också, fast jag tror att många anser att det har blivit kallare med den regering som nu ockuperar Rosenbad.

Jag får ett intryck av att vår nuvarande regering har tagit efter propagandan i det gamla Sovjetunionen eller Östtyskland, det verkar som propagandan är det viktigaste varje gång de visar sig i TV-rutan eller tidningarnas spalter. Själv tycker jag att det känns obehagligt, det är väl bättre att de försöker visa att de själva duger något till än att klanka på andra och säga att allt är företrädarnas fel..?

it , , , , , dn12 svd1 ab12 ex sr1 svt Läs också: annarkia 1 aspergman claes conny lasse röda b k&å 1 2 zaramis


27 svar till “Black Hawk och Propagandan”

 1. Jodå, jag har hört det där förr. Men det finns billigare system är Black Hawk, men de kanske duger sämre som vapenbärare i Afghanistan. För man behöver knappast femton helikoptrar för sjuktransporter i Afghanistan, och talet om ”efter 2013” är ju ett omen i sig.

 2. tusen kronors frågan är: kommer försvaret ha pengar att flyga dessa? har hört ryktesvägen att pga penning brist så övar luftburna skytte plutoner helikopter-luftlandsättning ifrån ”pansarterrängattackminibussar”

  • LBB (Luftburen Bataljon) finns inte längre då det luftburna konceptet slopades då det inte fanns tillräckligt med helikoptrar för att lyfta bataljonen. Bataljonen heter i dag Manöverbataljon Lätt och delas mellan LG och K3.

 3. Tycker att utspelet är underligt med tanke på att man igår slog sig på bröstet över en investering om 800 miljoner i järnväg. Även om det är olika poster i budgeten kan man ändå tycka att det borde ha funnits utrymme för att frigöra 2 miljarder för järnväg och köpa ett par helikoptrar mindre. Du har rätt i att det vore mer sakligt att presentera beslutet på regeringens hemsida och sedan låta journalisterna sköta sitt.

  • Tja, regeringen satsar 800 millar på järnvägen och fem miljarder på helikoptrar som ska användas av militären. Det visar ju rätt tydligt på vad man prioriterar. Kunde man privatisera försvaret så skulle man göra det, men vänta bara, det kommer om högern får sin vilja igenom.

 4. För att vara borgerligt konservativa så påminner alliansen mer och mer om forna sovjetunionen.
  Övervaka befolkningen, strida i Afghanistan, strunta i mänskliga rättigheter.
  Skillnaden är att det fanns bostäder åt alla i USSR.

  • Och på samma sätt som forna Kreml så tar Rosenbad vad de vill ha, senast var det Dansmuseet som vackert får packa ihop och flytta.

 5. Vapenbärare? Den ska fungera som generell helikopter plattform för tex sjöräddning och andra civila funktioner med, sverige har ingen helikopter som klarar det idag. Pga förseinigarna har sverige faktiskt knappt någon sjöräddning att tala om. Vertol är för dyr och gammal för jobbet, blackhawk är relativt billig och klart bäst på det området. Ska Sverige sitta och titta på vid eventuell katastrof till sjös och låta finland och balterna att göra jobbet?

   • jo men den tilltänkta funktionen är ju transport/ambulans helikopter, men att ha en helikopter som kan bära vapen kan även det vara bra, men black hawk är ju redan ”combat proven” så ska dom bomba spöken i affe kan dom lika gärna skicka ner gripen plan för att få upp värdet på dom

 6. Intressant vinkling! USA/EU är centralbyråkratier med en pressad agenda. (USSR var en centralbyråkrati som inte gick så bra för till slut och det har öppnat härliga marker!) Det finns så många länder vi måste planera för och geopolitiskt kontrollera idag! Vi medborgare har ju heller ingen rätt att ifrågasätta världsagendan (dvs vad NATO/FN/iMF/WB/BIS/G20 mfl gör), eftersom det är en paranoid fantasi som lätt kan avfärdas med några diplomatiska klyschor! (Journalister som hade en annan åsikt åkte på psyket i USSR)

  DN:s och regeringens Propaganda och Hejarop! räddar oss från sanningen. Självklart är det viktigt att vi samarbetar med Karzai och Karzais brorsa och seglar i vidare i röken i Afghanistan. Ryssarna har ju redan lämnat landet….uhm. Något gott kan komma ur det här helikopterarbetet. Varför inte slå till med ett NATO medlemskap redan i år? Vi är ju sugna på evig demokrati i Centralasien…

 7. Behovet av helikoptrar är, som Erik säger, skriande. Ett modernt försvar behöver helikoptrar, så enkelt är det. Försvarets huvudsakliga uppgift är inte att vara i Afganistan, utan att försvara Sveriges suveränitet. Alltså behöver vi fler helikoptrar än vad som krävs för en insatts i mellanöstern. Jag får uppfattningen att du i det närmaste vill avskaffa försvaret helt, vilket skulle visa sig förödande den dagen det behövs. Själv tycker jag att vi i Sverige har all rätt att kräva att själva få bestämma om vår framtid och jag tar mig rätten att försvara oss med det våld nöden kräver, om en främmande makt i framtiden vill beröva oss den rätten.
  Låt oss hoppas att den dagen aldrig kommer, men kommer den så kommer den så oförutsett att vi inte har tid att åter bygga upp försvaret i tid. Det misstaget gjorde vi i början av 1900-talet och återigen på 30-talet, om jag inte helt missminner mig. Försvaret är värt att satsa på.
  Med detta sagt vill jag, för tydlighetens skull, påpeka att jag inte ställer mig i dom så kallade ”bomb-liberalernas” led, även om jag tycker att det ibland kan vara befogat att även hjälpa andra än bara sig själv.

  • Själv tycker jag att vi i Sverige har all rätt att kräva att själva få bestämma om vår framtid och jag tar mig rätten att försvara oss med det våld nöden kräver,

   Absolut! Men nu verkar det alltmer troligt att fienden inte är ett annat land utan ekonomiska intressen här hemma…

  • Själv tycker jag att behovet av ett funktionellt järnvägsnät är skriande och tycker därför att det sticker i ögonen när man satsar nästan sex gånger så mycket på ett nytt helikoptersystem som på järnvägen. Självklart ska vi kräva av vår regering att de på ett bra sätt värnar om vår suveränitet med allt vad det innebär, men vi ska också kräva att de gör vettiga prioriteringar när pengar uppenbarligen inte växer på träd. Att sätta nya helikoptrar till försvarsmakten före landets basala infrastruktur är ingen vettig prioritering enligt mig. Sen kan man ju fråga sig hur man bäst värnar om vår suveränitet och självbestämmande, om det är genom att alliera sig med USA och göra sig ovän med en stor del av världens befolkning genom att skicka soldater till Afghanistan och Libyen eller om det finns andra mer beprövade metoder…

 8. Vad som är grejen är väl att det som beställdes runt 01 var det väl, inte hinner bli klart innan det som beställs 2011 !!

 9. Ja det blir jävligt dyrt, å andra sidan så får väl Tolgfors en rejäl hacka under bordet. Det brukar ju vara så när det gäller flygande materiel, se närmast JAS.

 10. Det låter som inkompetens hos försvaret som vanligt (och därmed även ansvarig minister). Varför tog man vertol-helikoptrarna ur bruk innan man hade en vettig ersättning? Varför tycker man de existerande helikoptrarna är odugliga när USAs marinkår använder dem?
  Att upprusta vertol-helikoptrarna skulle kosta under 100 miljoner istället för att vi köper Blackhawks för 4.7 miljarder.
  Dock vill jag tillägga att Blackhawken är en av de bästa helikoptrarna för sin roll och att de är potentiella vapenbärare är inte så konstigt; jag tror folk hade blivit mer upprörda ifall försvaret hade köpt in helikoptrar för 4.7 miljarder och de inte kunde montera vapen… ;)

  Relevanta artiklar om helikopter-underskottet från 2009:
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sverige-star-utan-stora-helikoptrar_3175191.svd (inkompetens här)
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vertol-helikoptrar-kan-losa-forsvarets-kris_3848509.svd (argument för att upprusta Vertol-helikoptrarna här)
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Hkp_4 Svensk wiki-artikel om Vertol-helikoptrarna
  http://en.wikipedia.org/wiki/Boeing_Vertol_CH-46_Sea_Knight Engelsk wiki-artikel om samma helikopter med den amerikanska benämningen.

 11. ok att Sverige aldrig varit ett helt neutralt land, men högern håller på att snabbt förvandla Sverige till ett soptipp.

  • Man måste uppge en fungerande e-postadress för att få kommentera här! / Jinge

 12. Om jag inte missminner mig, Spy Magazine avslöjade någon gång under Reagan-åren att Pentagon hadde betalat typ 15 $ för skruvar – per skruv.

  Försvarsindustrins produkter är dyra, ja, det fattar jag. Men för jänkarna det kanske vore dags att ta en titt på hur ser det ut inom försvarsindustrin pengafrossa nu, 20-30 efter Reagan. Det kanske finns luft i dessa priserna.

 13. Varför pratar alla om försvaret? Vi har ju inget försvar längre, vi har en liten krigsmakt som skall sättas in där USA/NATO/FN vill kriga och som ej är anpassad att försvara Sverige mot invasion.
  Krigsmakt således.

 14. Jag blir så jävla matt, vi har skolor som behöver pengar, vi har dagis och äldreboenden som är överbelagda, vi har en infrastruktur som faller sönder, vi har över fulla fängelser och överbelagda domstolar, vi har skenande el priser och tåg som står stilla eller inte kommer i tid. För dessa finns det inga pengar, men för att ”försvaret” ska få några leksaker att använda i Afghanistan finns det pengar för.