Bilder på de verkliga rövarna


Regeringen har länge försökt inbilla befolkningen i Sverige att de gör gott, att Sverige får det allt bättre under en borgerlig regering. I ett avseende så kanske det stämmer om man med bättre menar några hundralappar mer i plånboken varje månad, men ser man till dem som är gamla, sjuka eller arbetslösa så har den sittande regeringen varit en ren katastrof redan från dag ett. Skillnaderna i levnadsnivå har ökat dramatiskt, och inte är det väl meningen att de som har arbetat hela livet ska få sämre pension vartenda år, eller att cancersjuka ska tvingas ut på arbetsmarknaden?

AB: ”När Fredrik Reinfeldt för sex år sedan kritiserade den social-
demokratiska regeringen fanns ett begrepp han -ständigt upp-
repade, utanförskapet. Många kände igen sig, och till en del handlade det om ungdomar som pensioneras -innan de ens kommit in på arbetsmarknaden.

I går kom ett slags utvärdering. På åtta år har antalet unga svenska förtidspensionärer – mellan 20 och 24 år – ökat med 79 procent. 2008 fick nästan var tionde svensk mellan 20 och 29 år som inte gått igenom gymnasiet pension – eller som det egentligen heter, aktivitetsersättning. Allt som allt handlade det i februari 2011 om 28 683 unga vuxna.”

Anders Borg och Fredrik Reinfeldt försöker dessutom lura i svenska folket att vi inte kommer att betala ut våra skattepengar till banker i Grekland och nu Italien, av någon anledning som jag inte förstår så finns det inte en enda tidning som synar dessa påståenden. I själva verket så kommer skattebetalarna att få bidra med över hundra miljarder i värsta fall, redan idag betalar vi trettio miljarder mer till EU än vad vi får tillbaka och sedan försöker Borg intala oss att vi inte ska betala för de synder som grekiska och italienska politiker har begått.

Man kan fråga sig hur mycket dessa politiker själva står för när det gäller deras länders stegrade skuldbörda, och vi alla vet redan svaret på förhand, det värsta som kan hända dem är att de för leva på sina egna mångmiljonpensioner, medans alltfler av våra ungdomar tvingas vända sig till socialtjänsten för att få försörjningsstöd, något som de inte skulle behöva göra om man använde inbetalade sjukförsäkringspremier och a-kassa på det sätt som de var avsedda att användas. (forts nedan..)

Alltmer av den offentliga verksamheten privatiseras, för att sedan snabbt bli utlandsbaserade företag som kan forsla intjänade skattepengar till olika skatteparadis i Västindien. Sedan anlägger Anders Borg en bekymrad uppsyn och säger att man ska se över sådant, något som man kanske borde ha tänkt på innan man genomförde galen-
skaperna. Men avsikten är inte att göra något åt det, avsikten är att plundra Sverige in till sista benknotan, vi som inte har pengar nog för att flytta efter våra skattepengar till Västindien får väl istället lyckönska rövarna åt deras ständigt växande guldkistor.

Själv missunnar jag dem deras Piña Colada, det är vi som har arbetat ihop till drinken som också borde få sippa i oss den på någon lämplig sandstrand i skuggan under några palmer.

it Andra om: , , , , , ab1 dn12 sr12 svt svd1ex Läs oxo: annarkia, sputchi, fredkar, lidköpingsoc, , varghjärta, 1, k&å, zaramis, röda-m, mitt-i-steget


15 svar till “Bilder på de verkliga rövarna”

 1. Misslyckandet på förtidspensioneringsfronten är faktiskt flagrant. Det kan ju inte ens förklaras på något av borgarnas beprövade sätt – exempelvis genom att skylla på finanskrisen. En viktig politisk målsättning har liksom bara tappat luften.

  Värst är ändå inte den delen av högerregeringens politik som misslyckats. Allra värst är politiken som verkligen lyckats.

  Den nu pågående Carema-skandalen är ett exempel på sådan ”lyckad” politik. En katastrof för de enskilda drabbade, skattebetalarna och samhället i stort. Men annars helt i linje med Moderaternas politik. Svensk vård och omsorg privatiseras i snabbare takt än i något annat land, och bolagen tjänar enorma summor på våra skattepengar. En borgerlig världssuccé som Reinfeldt förmodligen kommer att inbjudas att föreläsa om i framtiden.

  Att de vinstrika bolagen väger åldringarnas blöjor innan de byter dem? Äsch, det är säkert Juholts fel!

 2. ”Varför är tonåringar så mycket mer deprimerade nu än när jag var ung?”

  Delvis beror det nog på den ökande allmänna problematiseringen av ungdomar. I det enorma mediabrus som numera översköljer oss alla används knappt ens ordet ”ungdom” längre i andra sammanhang än negativa: ungdomsarbetslöshet, ungdomsvåld, etc.

  Så var det inte när de flesta av oss växte upp. Även om delar av vuxengenerationen då liksom alltid klagade på ungdomen, fanns en mer positiv grundsyn. Barnen och ungdomarna ansågs fortfarande vara framtiden. De var viktiga, de skulle bli något, de skulle fortsätta att förändra samhället och världen till det bättre.

  Idag återstår nästan inget av det synsättet. Ungarna får lära sig redan i lågstadiet, kanske redan ännu tidigare, att de bara utgör en kostnad som borde skäras ner. Därefter får de lära sig att de ställer till problem, slåss, har osunda konsumtionsvanor och livsstilar, är för överviktiga, är lata och dessutom saknar framtidsutsikter oavsett hur mycket de anstränger sig i skolan.

  Ovanpå all denna negativism är vi heller inte särskilt intresserade av samhällsförändring och världsförbättring längre. Den attitydförändringen slog igenom på bred front någon gång på 1990-talet. Även denna goda förväntan på ungdomsgenerationen har alltså tagits ifrån den.

  Även oräknat alla andra faktorer (betygshets, nedmontering av samhällsservicen, med mera) har jag full förståelse för att våra unga inte mår så bra.

 3. Jag har varit en energisk förespråkare av EU men nu har jag börjat tvivla rejält. Det tar lite tid innan alla pusselbitar trillar på plats i lilla hjärnan. Hur går vi snabbast ur EU? Är nog den fråga man ställer sig idag. Finito liksom!

 4. Var du TVUNGEN att ha en iPhone, en 59-tums LED-TV, 53821 TV-kanaler, 100Mbit internet, en PC med datorkraft som på 80-talet skulle räknas till superdatorerna och vara förunnat NASA? Nästa generation är totalt hjärntvättade konsumenter. Har de inte råd med all denna lyx, är de nästan inte med i samhället. Och utseendefixeringen är 100 gånger större idag. Vi snackar om att få eller inte få jobb.

  Och appropå jobb, du skriver ju själv att du fick jobb till slut. Här finns det knappt några jobb utanför servicesektorn för lågutbildade! Och så djäkla många telefonförsäljare, hamburgarstekare och kundtjänstnissar behövs inte, det går inte att jämföra med arbetskraftbehovet som fanns på den tiden Sverige hade en fungerande industrisektor. Idag är vår inhemska produktion mest ett museiföremål, något företagen har kvar för att det ska se bra ut, all den riktiga produktionen sker i låglöneländer. Och det kommer inte att bli bättre.

  Du undrar om ungdomar idag är mer deprimerade. Ja, det är de. Eftersom förra generationen infört ett samhälle där allt handlar om konsumtion, status, utseende och pengar finns det numera små möjligheter att finna någon sorts ro, än mindre lycka. Vi är på väg mot ett superkapitalistiskt, iskallt samhälle. Det går inte att jämföra med 70- och 80-talen. Det kan jag säga med rätt stor säkerhet, eftersom jag växte upp med ena foten i 80-talet och andra i 00-talet.

 5. Här läser man ett mycket bra inlägg som beskriver sanningen om Sverige, till skilnad från våra s.k. kritiska media, så kommer en kommentar upp som hämtad ur en bitter pensionärs beklagande betraktelser av ungdomen. Facit står ju bjärt lysande framför allas våra ögon, vi som inte är bländade av Timbros utsända, arbetslösheten idag är skyhög vars like Sverige aldrig sett, inte ens sedan 30talet skulle jag tro. Vidare har så gott som alla trygghetssystem urholkats, att känna sig stolt över sig själv när man tvingas till soc utan att nånsin haft ett riktigt heltidsjobb, det är det få som klarar. Stefan kanske tycker synd om sig själv som fick vara utan jobb i 3! år med avbrott av lumpen, vilket för övrigt räknas som en stor merit, medan ungdomar och äldre idag kan vara utan jobb i dubbelt så lång tid och mer. Min åsikt är att man inte ska jämföra ungdomars vardag med tidigare i historien om man inte också tar med rimliga samhällsanalyser av de båda jämförda tiderna.

 6. Jag blir kräkfärdig bara jag ser bilderna på dessa två personer. Hade spindoktor Schlingman varit med också så hade jag kräkts på riktigt. Jag förstår inte att folk accepterar den lilla skattelättnad det trots allt handlar om mot att få betala högre och högre avgifter på allt möjligt. Nu till årsskiftet höjs högkostnadsskyddet för sjukvård och medicin samtidigt som apoteken är skattebefriade och deras miljardvinster hamnar på Jersey. Tidigare har hyrorna höjts i kommunala bolag som måste ha samma avkastningskrav som privatägda bostäder. Det motsvarar tusenlappar och mer kommer vi säkert att få se. Om man dessutom är pensionär och inte får någon skattelättnad så vem betalar numera om inte vi? Fy f-n på ren svenska!!

 7. När jag läser ditt inlägg kom jag att tänka på en film jag såg för ett tag sen. Den heter Yes men fix the world. Det där med att införa saker innan man utvärderat riskerna är precis vad DOW chemicals gjorde, där lät man också befolkningen ta skiten. =/

 8. Men alltså, hur kan det komma sig att dessa herrar finns kvar i maktens högborg? Finns det verkligen så många väljare som tjänar på att de säljer ut våra gemensamma tillgångar och försämrar allt vad social och annan samhällsservice heter eller är det så att de som drabbas har gett upp? Eller är det så illa att merparten av väljarkåren är så korkade att de fortfarande inte inser vad som händer? En del resonemang runtikring verkar nästan tyda på det, men kan det vara faktiskt vara så? Om så, är ju allt hopp ute…

  • Jag tror att mycket handlar om att de som är unga idag är historielösa. Sofia Arkelsten, behöver jag säga mer?

   Nyliberalismen har härjat i 30 år nu, och alla som är under, säg 45, har matats med nyliberalismens värderingar under hela sin livstid. De tror att de gör fria val, de tror att de lever mer individualistiskt än vi som har några år på nacken. I själva verket sitter dagens ungdom mer fast i ett system än vi nånsin gjort. De är reducerade till konsumenter och många verkar inte ens förstå det!

   Förhoppningsvis så svänger pendeln snart över åt andra hållet. Det måste komma en dag när de unga förstår att de är grundlurade.

   • Jag vill tro att du har rätt i at pendeln måste svänga snart, men man undrar ju lite i vilket tidsperspektiv de här svängningarna kommer, om det är i 100-årscykler, kortare eller längre? Vad gäller historielösheten håller jag fullständigt med dig, och den är abbans farlig.

 9. Så funkar det (fast det är svårt att tro): en borgarregering som lyckas sitta kvar länge i brist på vänster-motstånd blir populärare ju mer orättvis & snål den är, väljarkåren (vars fickor töms av politiken) börjar betrakta detta som ”trygghet”. Vansinne? Ja, men så funkar det. Detta har alliansen lyckats med, folk har skruvat ned förväntningarna till noll & nöjer sig med detta. Så funkar det, fast det är svårt att tro på. Ett slags politiskt ”stockholms-syndrom”. Så funkar det! Det funkar så.

  • Kvalificerad hjärntvätt med andra ord, om jag förstått rätt. Det är då alltså, känslig fråga, att likställa med viss typ av religionsutövning, vilket leder till slutsatsen politik=religion?

 10. Vi får inte glömma att valrörelsen hos borgarna pågår hela tiden, blivit ett permanent tillstånd och regeringen erhåller lika säkert mycket stora penningbidrag från anonyma givare, inom näringslivet gissar jag, som PR-mannen Schlingmann kan
  använda till att försäkra sig om att makten inte går
  över till sossarna vid nästa val.
  Jag tycker nästan att det luktar mer än en aning korrumption…
  Det är också märkligt att omröstniong efter omröstning tycks styrka regeringens politik – och det verkar som om det svenska folket aningslöst, trots alla ”reformer,” anser att Reinfeldt är en stor statsman och Borg en baddare till ekonom.
  Fastän allt fler blir fattigar och fattigare och mera utanför än vad man någonsin trodde var möjligt, när det forna välfärdshemmet Sverige fortfarande fanns kvar i sinnevärlden.

  Det är verkligen skrämmande allt som nu sker.
  Människovärdet räknas inte längre, det är bara pengar för hela slanten.

  Vi har inte längre råd att vara humana och solidariska!