Anders Behring Breivik friges när han blir 50
Igår tittade jag en stund på Al-Jazeera och fick svaret på en fråga som jag hade ställt mig själv, det visar sig nämligen att massmördaren Anders Behring Breivik kommer att bli frigiven lagom till sin femtioårsdag om arton år. Norges straffsystem tycks vara sådant om Al-Jazeera har rätt.

Nu vet jag inte om jag anser att de arabiska länderna är några direkta föredömen när det gäller bestraffningen av olika slags brott, men nog känns det stötande om han skulle släppas till sin femtioårsdag. Och nog är det stötande sett ur samtliga anhörigas perspektiv? Samtidigt så vore det enda rimliga alternativet i vår egen rättstradition givetvis att döma honom till sluten psykiatrisk vård, något som teoretiskt skulle betyda att han kunde komma ut tidigare än så.

Jag känner inte till hur noga Al-Jazeera har undersökt frågan, men i normala fall så brukar de vara vederhäftiga. Påföljden strider i alla fall mot min rättsuppfattning, men å andra sidan så ser jag mer primitivt på frågan när det gäller Behring Breivik än hur den beskrivs i vår, och antagligen Norges lagböcker.

Aftonbladet: ”Måndag 18 juli: Den inre laddningen är komplett. Har lastat in allt i varubilen. Inlägget kommer från den misstänkte attentatsmannen Anders Behring Breiviks dagbok. Fyra dagar senare hade han mördat 92 människor. – Jag ser på mig själv som en tillbakalutad typ. Jag är tolerant på de flesta områden, skriver han. Breivik skriver också att han har jobbat extremt hårt de senaste dagarna, och känner sig utsliten. Han har behövt 80 dagar för att förbereda bomberna. Bara timmar innan han genomförde gårdagens attentat skickade Anders Behring Breivik ett manifest, ett nästan 1 500 sidor lång dokument, till flera högerpolitiker, skriver flera norska medier. Det stora dokumentet ska också ha publicerats på internet, tillsammans med en video.” (texten fortsätter under annonsen)


Behring Breivik vurmar för Tempelherreorden (L´Ordre de Sion) och är redan medlem i Frimurarorden, de flesta av oss känner väl mest igen dessa ordnar från Dan Browns böcker, men det råder ingen tvekan om att de står i en motsatsställning till Islam. Samtidigt sätter Behring Breivik ljuset även på frimureriet, det finns all anledning att fråga sig vad som döljer sig i detta och andra ordenssällskap.

Nu berättar Aftonbladet att Behring Breivik har skrivit ett 1500 sidor långt manifest, och även skickat ut detta manifest till olika politiker och andra makthavare, det betyder givetvis att allt material finns HÄR!.. Det förklarar kanske till en del hur det är ställt med upphovsmannen.

it Andra om: , , , , , , , , , , ab123 ex123 svd123 d123 ekot12 svt12 gp123


37 svar till “Anders Behring Breivik friges när han blir 50”

 1. Tror dom flesta svenskar och norrmän tycker att en sån som breivik bör straffas betydligt hårdare. Ingen straffrabbatt han bör prövas och dömmas för 90+ enskilda mord a 30 år styck!

   • Du glömmer att vetenskapen kan ta ett skutt så folk lever längre, bättre att döma brottslingar till3 siffrigt då är man garderad ; p

  • Nazister är inte välkomna! Nazister som hotas polisanmäles omedelbart. / Jinge

   (Ulf Ekenman är informerad…)

 2. I Norge er det også noe som heter forvaring og da kan han bli sittende resten av livet i fengsel.

  • Förvaring? Samma som livstid i Sverige då? Märkligt att inte Aljazeera tagit reda på det isf…

   • Jag gillar Al-Jazeera men maxstraffet i Norge är 21 år och om han döms till förvaring så sker det en ny utvärdering efter den tiden och var femte år efter det. Han kommer antagligen aldrig komma ut i frihet igen.

     • Att maxstraffet är 21 år kan du googla dig till var som helst. Det andra med förvaring har jag svårt att hitta någon bra officiell källa på men jag läste i alla fall om det här…

      http://www.reddit.com/r/worldpolitics/comments/ixjjd/why_the_oslo_bomber_ut%C3%B8ya_shooter_will_only_be/

      …och jag har ingen anledning att tro att det inte är sant eftersom det ”forumet” besöks av miljoner unika besökare. Däremot så tror jag inte att någon har dömts till såna långa livstidsstraff tidigare men det här är ju ett lite speciellt fall också.

      Annars har Norge uppmärksammats internationellt nyligen för sitt kontroversiella ”Cushy Prison”-expermient: http://www.reddit.com/tb/h73vr

      • I Sverige hade han förmodligen dömts till fängelse i och med att han planerat dådet så länge. Han skulle förmodligen inte kategoriseras som psykiskt sjuk, juridiskt alltså. Hur det funkar i Norge vet jag förstås inte.

    • Tittade på Norska Wikipedia och ”förvaring” som det beskrivs där är närmast att betrakta som psykiatrisk tvångsvård. Det kan vara på obestämd tid och Anders Behring Breivik uppfyller alla kriterier för sådan vård.

     Länk: http://no.wikipedia.org/wiki/Forvaring

   • I Sverige är motsvarigheten till norska ”forvaring” inte livstid utan snarare ”internering” som jag har för mig avskaffades omkring 1970 men tydligen finns kvar i Norge.

 3. Kan det någonsin verkligen vara ett lagom straff för ett monster som Anders Breivik ?
  Det spelar ingen roll vilket straff han får det kommer inte att göra rättvisa för familjens offer

  Han har dödat närmare 100 oskyldiga liv och dödsstraffet är för bra för honom , dödsstraffet aldrig ger honom tid att ångra vad han gjorde
  Dödsstraffet är snabb , smärtfri och det är undanstökat på några sekunder

  Någon skrev att Breivik behöver ett straff på sätt och vis , att döma honom till döden är att erbjuda honom det enkla vägen ut och han förtjänar inte en enkel väg
  Jag tycker att det som hände är ett fruktansvärd illdåd men vi ska inte låta våra känslor tar över utan vi måste följa de lagar som finns

 4. Polisuniformen….hur kommer man over en sadan om man inte sjalv ar polis?
  Han lar ocksa ha visat polislegitimation, ger det inte anledning att misstanka
  fler inblandade?

  • Det är inte helt enkelt att komma över en polisuniform, men om man bara vill så går det. Det är inte helt ovanligt att hela eller delar av en uniform stjäls vid tillexempel inbrott hemma hos poliser och sedan själjs dessa på nätet. Sedan kan man i vissa maskeradaffärer också köpa hela eller delar av en uniform. Dessutom om man är riktigt nitiskt, kan man tillexempel köpa separata byxor, skjorta etc. och sedan själv sy så att det blir en komplett uniform. Samma sak gäller med polislegitimationer, vilka kan ”beställas” på nätet.

 5. Kan väl finnas anledning att påpeka att den Norske Frimurer Orden uteslöt honom med omedelbar verkan när det blev känt att han var den som var skyldig till dåden.

  • Det var så dags då… :-) Det skulle de ha gjort långt innan!

   Detta sätter frimureriet i blixbelysning!

   • Det är omöjligt att veta vad som rör sig i en annan människas och det finns inget säkert sätt att känna igen en potentiell massmördare. Såvitt jag vet kanske jag möter sådana hela tiden när jag går omkring på stan. Sedan inne i frimurarlogen är det förbjudet att diskutera politik och religion just för att man skall lämna sådant utanför som kan orsaka splittring och osämja. När man möts i sin loge så lämnar man sådant utanför och därför är det svårt att reagera från Ordens sida.

    Orden i Sverige (och i Norge) har medlemmar från samtliga riksdagspartier så jag kan inte se att det finns fog för att säga “det var så dags då”. Med tanke på att den förvirrade nationalistiske terroristen i Norge inte hade mer i sitt straffregister än fortkörningar så fanns det tyvärr inget att gå på. Det förvirrade 1500-sidors manifestet hade kanske varit skäl att granska honom lite närmare men det blev ju inte känt innan han begått sitt brott.

    De som verkligen skall fundera om de har handlat rätt är de två personer som föreslog mördaren till medlem för fyra år sedan. Kände de verkligen honom bra nog innan de föreslog honom till medlem? Hade han uttryckt delar av sina tankar i deras närvaro eller uppvisade han ett ansikte utår och ett annat när han satt på sin kammare och skrev manifest.

 6. Jag är ingen anhängare av extremt långa fängelsestraff, av den anledningen att de är mera ett uttryck för primitiva hämndkänslor än sakligt motiverade. Men i det här fallet … ? Jag vill INTE ha honom vandrande omkring i frihet redan i 50-årsåldern, med många aktiva år kvar. Kanske hade jag lättare kunnat acceptera ett 21-årsstraff om han varit 72 i stället för 32 ?? Jag vet att det är inkonsekvent, men det är så jag tänker. Samtidigt måste vägas in att ett demokratiskt land kan ju inte införa helt nya straffsatser hux flux redan under pågående förhör …

  • Den 50-åringen som kommer ut lär inte vara samma 32-åring som gick in, oavsett hur fångvården ser ut i Norge. Detta fallet kan det mycket väl bli tal om rättspsyk och snittet där är iaf längre än fängelse om jag inte missminner mig statistiken (från Sverige), därifrån kommer man heller inte som samma person.

 7. Rättspsyk med särskild utskrivningsprövning. Där jag tycker varje människa som är kapabel att döda en annan borde hamna, oavsett motiv är det en samhällsfarlig psykisk störning. (Nu börjar väl nån jiddra, så nej, olyckor och självförsvar är undantaget.)

  • Jag tror dessvärre att nästan alla människor kan bringas till ett sådant vansinne att de kan döda.

   • Det må hända, men när de gör det så skall det KBT:as ur dem eller något. Det har också effekten att en mördare aldrig blir betraktad som en tuffing utan ett psykfall, en sjuk och störd människa. Bara attitydvinsten kan ge vissa positiva effekter om så bara en person vänder våldsfetischen ryggen, så känns det värt det.

 8. Jag tycker nog elektriska stolen är ett lämpligt straff? Eller 577 års fängelse? Tack och lov är samhället inte lika galna som förövaren…

 9. Det Norska ’forvaring’ motsvarar väl det svenska ’internering’, som ju inte heller var tidsbestämt. Avskaffades 1981 har jag för mig, den som vill får googla själv.

  I bl.a. USA kan man dömas till ’consecutive sentences’, dvs straffmätningen blir additiv. Tre mord kan ge tre livstidsstraff exv. I Sverige (och Norge) kan man det inte. Man får på sätt och vis en mycket stötande ’straffrabatt’ för alla utom det grövsta brottet. (Jämför med inbrottstjuven som full och utan körkort stoppas efter en rödljuskörning med bilen full av stöldgods).

  En möjligen besvärande komplikation för önskan att döma till sluten psykiatrisk vård är att man måste vara psykiskt sjuk. Att ha avvikande åsikter betraktas kanske fortfarande på en del ställen som sjukt, men Norge, idag, är inte ett av dem.

  • Jag frågade en psykolog en gång vad för avvikande personlighetsdrag som man skulle betrakta som ett psykisk sjukdom, en sjukdom som bör behandlas.

   Svaret var:
   När personen utgör en fara för sig själv eller sin omgivning.

   Läser man Sverigedemokraters OCD-kommentarer på nätet, så kvalar de in med marginal i den enklaste definitionen av ett sjukt psyke som behöver behandling.

 10. Tror inte han kommer att bli 50 år!
  Rättvisan kommer att hinna upp mammas lille pöjk!

 11. Man kan aldrig helt skydda sig från rötägg. Vill bara påpeka att Norska Frimurarorden med berömvärd snabbhet har uteslutit Breivik. Kan även intyga att Frimurarorden på intet sätt omfattar de befängda ideer som Breivik framfört. För egen del är min största lärdom av frimureriet tolerans och människokärlek.

  • Det är ju märkligt att man måste bli frimurare för att lära sig det. Det tror jag att jag fick på köpet av mina föräldrar och skolan…

   • Tja, där finns ju människor som på samma sätt tror att man måste vara religiös för att förstå kärlek och moral…

 12. De brände Tempelherreordens ledare på bål, så varför inte tända grillen igen?