Behöver sportskyttet ändras?

Det känns sorgligt att behöva konstatera att en sportskytt använt sina tävlingsredskap i ett syfte som de inte avsetts för, åtminstone ett av dessa enligt vad som framkommit nu. Att inte bägge vapnen är identifierade är antagligen bara en tidsfråga.

Är man betrodd och dessutom själv har flera licenser så kan man säkert låna med sig ett vapen för att träna med, sommartid så är det skjutbanan utomhus som gäller och det är normalt bara en kväll i veckan som klubbarnas vapenansvariga åker dit med lånevapen. Om inte annat så kan man låna en pistol eller revolver av en kamrat om man vill bekanta sig med ett vapen av en viss modell eller tillverkare. Expressen visar en bild på två pistoler, själv trodde jag att det ena vapnet skulle vara en revolver, men det kanske bara är tidningens bildredaktör som inte har koll på skillnaden.

Ett av förslagen som ständigt dyker upp i den här sortens sammanhang är förstås ryggmärgsförslaget, vapen bör inte förvaras i bostaden utan i en vapenkasun. Det är lättare sagt än gjort eftersom det skulle försvåra enormt för seriöst satsande skyttar. De flesta som skjuter på allsvensk nivå och/eller siktar högre tränar ofta minst ett par timmar om dagen. Visserligen går det normalt bra att träna med luftpistol men skjuter man t.ex. fripistol så är det nog ytterst svårt att träna utan det vapen som man tävlar med.

Dessutom är det inte speciellt många sportskytteklubbar som har öppet i en skjuthall mer än en gång i veckan. Själv vet jag inte, men nackdelarna med en vapenkasun är betydande och frågan är om det skulle hindra enskilda från att begå brott, jag vet inte det. Som vanligt dyker också anmälningsplikt för läkare upp i diskussionerna. Normalt så berättar man inte för sin ryggläkare att man har ett vapenskåp i bostaden med ett par älgstudsare, eller en pistol för sportskytte. De som talar för en sådan lösning måste nog avse eventuellt behandlande psykiatriker.

Jag har varit med om att en kamrat i en skytteklubb lämnat in sina vapen till den vapenansvarige i klubben på grund av en svår skilsmässa, han ville helt enkelt inte ha tillgång till dessa vapen under den turbulens som rådde vid det tillfället. En annan variant är givetvis att inte tillåta vapen med större kaliber än .22, för pistoler och revolvrar så behöver det inte ens vara .22 Long. Många skyttar gillar när det smäller, men man kan ju ta av sig hörselskydden om man inte är nöjd med pangandet.

Egentligen borde sportskyttarna satsa mer på att popularisera luftvapenskytte. Numera finns det precisionsvapen som laddas med tryckluft för att få exakt samma utgångshastighet vid varje skott, det finns dessutom halvautomatiska vapen som passar snabb- eller fältskyttarnas behov. Den skytt som säger att han vill ägna sig åt skytte med en Smith & Wesson .44 Magnum är inte helt ärlig, han vill bara ha en tung imponerande sak att visa sina kamrater.

it , , , , , , ab1234567 ex1 svt gp1 svd1234 dn1 Läs oxo: k&å, kunskapssamh, pamflett, annarkia, zaramis, lasse, hampus, björnbrum, ilsemarie och nicke

  25 comments for “Behöver sportskyttet ändras?

 1. Tusse
  9 november, 2010 at 15:40

  ”Börja skjut pistol och träffa nya kompisar!”

  Bra artikel!

  Pang!

  • 9 november, 2010 at 15:42

   Gammalt skytteskämt! :-) Tack!

   Pang Pang!

   ( Ordet – Pang! är en vanlig hälsning sportskyttar emellan… ) :-P

 2. David
  9 november, 2010 at 16:18

  Att påstå att magnufältskyttarna inte har annat nöje av sin sport än ”en imponerande sak att visa kamrater” är en sådan utsliten ramsa. Faktum är ju att det inte finns något som helst berättigande att bedriva sportskytte ö h t annat än för att det är givande för den enskilde. Ska vi analysera behovet hos en fripistolskytt att inneha vapen när han lika gärna kan använda en ljuspistol och en sensortavla?

  Pistolskytte (förutom polisär och militär träning) bedrivs för att det är kul. En del av oss gillar magnumfält, andra gillar banskytte, ytterligare andra IPSC. Ingen av oss har mer berättigande än andra.

  • 9 november, 2010 at 16:24

   Jag skulle vara tacksam om du använde samma alias varje gång du kommenterar här.

   Utsliten ramsa eller ej, är du Magnumskytt så vet du att jag har rätt. Men visst, det är kul när det smäller, men det gör det även om en luftpang. Men visst, det är extra vanligt med vapenextremism bland dem som arbetar inom försvaret, jägare och andra t.ex…

 3. Pistolskytten
  9 november, 2010 at 16:50

  Den förening har har utövat skytte i är inte samma som han fått licens i, dom hade han redan från annan klubb.
  föreningen är över hundra år och detta är det enda fall jag känner till om att en medlem felaktigt använder sitt vapen av flera tusen skyttar genom åren.

  Skyttar är fredliga och ärliga, när jag glömt något på klubben så vet jag att det är kvar nästa gång jag kommer, aldrig låst men cykel och den var alltid kvar.
  T ex fotboll slår dom varandra med både knytnävar och påkar/knivar men i skytte gratulerar man den som är bättre. Hockey ska man tackla varandra istället för att ta pucken även om den andra bryter foten som sist och det är okej.

  Vapenlicensen är ett stort förtroende man fått och självklart följer. ”Cowboys” blir inte långvariga och får inte föreningsintyg som också krävs för att få licens på vapen.
  Om det är han så har han inte fått sitt handlande från någon skytteförening kan jag lova.

  • 9 november, 2010 at 16:55

   Den förening har har utövat skytte i är inte samma som han fått licens i, dom hade han redan från annan klubb.

   Inget märkligt, så är det för många skyttar.

   föreningen är över hundra år och detta är det enda fall jag känner till om att en medlem felaktigt använder sitt vapen av flera tusen skyttar genom åren.

   Vi som pangar uppe i Fjollträsk har förstås sett mer, men så är det oxo tusentals som skjuter här. För några år sedan var det väl en landslagsskytt som satte sin Magnum mot pannan och tryckte av?

 4. Bosse
  9 november, 2010 at 17:32

  Det är väl ytterst ovanligt att en innehavare av vapenlicens använder sitt vapen på det här sättet. Jag har inte koll på statistiken men en kvalificerad gissning är väl att 99% av alla vapenbrott begås med illegala (eller stulna) vapen. Jag läste någonstans att den här killen ansågs som ”överintelligent”, i mina ögon verkar det inte troligt att så är fallet. Istället verkar han helt stendum, att använda sitt eget licensierade vapen är ju en försäkran om att han förr eller senare skulle åka dit, men det var kanske det han ville. Svårt att veta hur såna här stollar tänker.

  På tal om Magnum så kan Clintan & Company slänga sig i väggen. Den som någon gång testat en .445 Super Mag vet att en .44 Magnum bara är en leksak. Men båda smäller alldeles tillräckligt högt så förhoppningsvis känner ingen något behov av att ta av sig hörselskydden vid skytte med dessa kalibrar. Nej tacka vet jag kaliber .22 det är en alldeles perfekt kaliber för prickskytte, och det alldeles oavsett om det handlar om sportskytte eller någon typ av jaktstigsskytte (kulstig).

  • Celsius
   10 november, 2010 at 20:07

   Eller en Magnum 500 (kaliber en halv tum alltså, 12,5 mm, på gränsen till kanon…). Jag testade en sådan en gång och blev flyttad från pistolbanan till gevärsbanan för att inte skjuta hål i blinderingen. Man flyttar också fram tavlan till sju meter så man åtminstone träffar pappret. Ett helt sjukt vapen, 2 kilo oladdat, bara fem patroner får plats annars blir trumman för stor. Man kan skjuta rakt igenom en bil, inkluderat motorn. Träffar man en levande varelse spelar det ingen roll var man träffar, varelsen ifråga dör ändå, av chock och blodförlust. Jag frågade instruktören vad vapnet har för praktiskt bruk och svaret var att det finns dom som sätter kikare på den och jagar björn… ja se jänkare… suck…

   Nä, nio millimeter är tillräcklig kaliber för min del, för att jag skall få den kick som koncentrationen i skyttet ger, då allt annat försvinner och hjärnan bara innehåller vapnet och målet. Och så en rund tavla med ringar och inte en halvfigur som alla galningar skjuter på här i USA. Det verkar finnas dom som får stånd av att skjuta av ett magasin med en Uzi eller HK MP5 eller 7, skit samma att sikta eller träffa. Då ligger man i motsatt ände av skalan mot yours truly, helt klart. Sinnesundersäkning kunde rekommenderas.

   Samtidigt vet jag inte om kaliber 22 riktigt räcker för att få den rätta känslan, inte för mig. Och kaliber 22 räcker mer än väl för att döda, så det kvittar egentligen, tycker jag i alla fall. En Magnum är på ett vis mindre farlig för det går knappt att träffa med den (obs, ironi).

   Det kvittar också om folk skulle begå självmord med ett vapen som används i sportskytte. Skulle man se det som en förbudsanledning för vissa kalibrar och så vidare så måste man glasa in alla tåg och tunnelbanestationer också, plus alla banor och alla motorvägar och höga byggnader. Självspillan finner alltid en metod. Med skjutvapen slipper i alla fall en stackars chaufför bli traumatiserad.

   Jag tycker själv att Sverige har fullt adekvata vapenlagar, förutsatt att dom följs. Missbruk minimeras som det är och skulle lagarna vara strängare så skulle det kankse bli mer illegalt bruk. Brottslighet ar som sagt ovanligt med licensierade vapen.

   • Leif Kjellberg
    11 november, 2010 at 01:36

    Behöver man träffa med en Magnum 500? Räcker inte åsynen och smällen för att skrämma ihjäl det mesta?
    Klarar en mänsklig handled rekylen från detta muskedunder?

    • Celsius
     11 november, 2010 at 09:24

     Haha, enhandsfattning rekommederas å det bestämdaste INTE med 500an. De två första skotten satt skapligt men sedan brydde man sig inte så mycket. Rekylen begränsas dock av gälar framtill på pipan som trycker gaser snett bakåt och drar pipan framåt. Men det sparkar bra ändå.

     Jag var faktiskt och sköt 250 st 9mm med en H&K halvautomatpistol mellan förra kommentaren och denna. Ett sammanträffande som heter duga för det var fyra år sedan sist…

     Hursomhelst. Ett par platser bort hade en idiot hängt upp en bild av en liten arabpojke som måltavla. Tur att man kan skärpa sig annars hade jag suttiit inne för mord nu, eller skjutits av de andra skyttarna. SÅ jävla sjukt!

     • 11 november, 2010 at 09:38

      Ett par platser bort hade en idiot hängt upp en bild av en liten arabpojke som måltavla.

      Fy faan så smaklöst! Kunde du verkligen hålla käften? DET skulle jag ALDRIG ha klarat.

      F.ö. så är det värsta jag skjutit med en Colt Peacemaker Single Action från mitten av 1800-talet. Mynningsladdat magasin och separat tändhatt i varje patronläge. Svartkrut, en massa fett och toapapper som isolerade krut/kula/tändhatt.

      En sjuhelvetes djävla smäll och en eldkvast på 2-3 meter, sedan fick man vänta en stund innan röken hade skingrats. Högst upp i tavelkanten på 25-metersbanan utomhus fanns en ny liten halvmåne, halva kulan hade träffat tavlan. Den pangen är licensfri i Sverige… :-)

      Det svåraste? Fripistol (och luftpistol), det roligaste fältskytte och snabbskytte. Mitt rekord med luftpang är 383p på 40 skott. Det är hyfsat, skjuter man så på tävlingar så hamnar man i det blågula laget… :-/

      • Celsius
       11 november, 2010 at 10:13

       Önskade jag hade haft en bild av GW Bush att skjuta på… som moteld, så att säga…

       Men som du säkert förstår är en skjutbana en helt jävligt fel plats att mucka gräl på!

       En trevlig dam och hennes make stod i båset bredvid och sköt. Skickliga båda två. Damen visade mig en pistol som låg framför dom, ingen aning vad det var, men den var snygg. Aldrig att någon kvinna visat sina smycken på det viset, men den pickan var hon stolt över! Jag bara log och höll med om att, visst, ett mycket vackert vapen… :-]

       Den där Colten verkar kul.

       • 11 november, 2010 at 12:03

        Men som du säkert förstår är en skjutbana en helt jävligt fel plats att mucka gräl på!

        :-) :-)

      • Leif Kjellberg
       11 november, 2010 at 16:12

       Jag skulle nog ha jävligt svårt att hålla tyst om jag såg något sådant, men att få ett politiskt utbrott mot en beväpnad dåre på en skjutbana är nog en dum idé.
       Varför han inte slängdes ut från platsen och myndigheterna inte informerades om hans böjelser är svårbegripligt.
       Hade en arab/förmodad muslim gjort detta mot måltavlor av västerländska barn hade han med all säkerhet omedelbart blivit avväpnad, utsläpad och överlämnad till polisen.
       På tal om antika revolvrar har jag själv ett par likaledes licensfria Liege-revolvrar med stiftantändning från 1850-talet. Knappast skjutbara och eftersom jag tänker behålla händer och ögon kommer jag inte att provskjuta.

       • Celsius
        12 november, 2010 at 02:36

        Med det liv jag lever, med mycket resande i olika länder i världen, och den grad av medvetande och kunskap jag har fått genom det blir jag ofta tvungen att bita ihop. Jag måste muta poliser för påhittade trafikförseelser, se människor utsättas för orättvisor och själv acceptera all möjlig skit i den vägen. Men detta var mer upprörande än jag sett på lång tid och det skedde i USA, inte i Saudiarabien eller Indonesien eller Filippinerna eller Kina.

        Du har rätt Leif, vi har hjärntvättats till en förlåtande attityd åt vissa håll, men inte åt andra. Jinges grej om Uppdrag Granskning visar hur helt innihelvete jävla sjukt det svenska samhället blivit när vi svansar för makten. DET VAR PRECIS DESSA SAKER VI OPPONERADE OSS EMOT NÄR STASI GJORDE DET.

        Du förvånas, Leif. Varför? Att killen inte blev behandlad som den skitstövel han är beror på att de flesta håller med, även om dom inte uttrycker sig så drastiskt. Allt detta ingår i den psykologiska delen av krigföringen, att konditionera hemmaopinionen att acceptera all skit som adminisatrationen ställer till med. Man lärde sig detta efter Viet Nam tror jag. Slår vad om att det finns hemliga studier om det inom spooks-organisationenra i USA.

        Se det så här, jag lever och kan berätta i ett skapligt fritt forum där jag visserligen vet att anonymitet inte är garanterad i dagens Sverige, men du har fått veta det och andra med och det kanske finns ett litet värde i det?

        Demokratin är inte bara hotad, nermonteringen har redan börjat på många håll. Dags att sätta tvärnit på det med alla medel, men vilka medel finns?

        Kanske dags att lätta på vapenlagarna trots allt? Nä, det där menade jag inte egentligen. Det var ett allvarsamt skämt, men ett som kan bli allvar en dag.

        Steg för steg kom det där off topic, beklagar…

 5. Leif Kjellberg
  9 november, 2010 at 18:23

  Håller med Bosse.
  För nöjesskytte och/eller övning är cal .22 eller även bra luftbössor optimala.
  Kände t o m en man som för länge sedan lyckades skjuta ihjäl en älg med en .22.
  Misstänker att älgen dog av förvåning eller ilska. Den slutade i alla händelser på våra grannars matbord.

 6. Marcus R
  9 november, 2010 at 18:46

  Jag tror inte på hårdare restriktioner mot sportskyttar. Majoriteten av de skottlossningar mot människor som sker i landet lär knappast begås med sportskyttevapen iaf.
  Det är knappast vapnen det är fel på utan folket som använder dem för olagliga syften. Ändrar vi på reglerna så låter vi ju laglydiga människor styras av buset och så vill jag inte ha det.

  Det säger jag förövrigt utan att ha skjutit (eller ens hållit) i ett riktigt vapen i hela mitt liv.

  • 10 november, 2010 at 03:41

   Jepp, själv brukar jag inte ens svara på sådant trams.

   • Marcus R
    10 november, 2010 at 10:38

    På vilket sätt är det trams? Vi pratar ju om sportskyttar? Alla sportskyttar kan ju inte få en ”potentiell kriminell”-stämpel på sig bara för att en sportskytt har begått illdåd. Fallet med Malmöskytten är ju ett typexempel på att det är mannen bakom vapnet och inte vapnet i sig som det är fel på.

    Göran S kommentar om Uzi på Konsum är bara fjånig dessutom för det har jag aldrig sagt.

    • Marcus R
     10 november, 2010 at 11:46

     Ja det där är ju jättebra argument. Har du fler sådana?

 7. blingbling
  9 november, 2010 at 19:19

  Ska bli lite intressant att få ta del av killens historia, om det nu verkligen är han och en stor sinnesundersökning ger vid handen att inga fel fattas.

  Är det som jag misstänker bör CHP/Axén ha en del att förklara, då har vi nog en del tickande bomber runtom i riket.

 8. Pol Pot
  10 november, 2010 at 02:37

  Det torde vara ganska enkelt att kolla upp fakta. De flesta olagliga skjutningar sker med illegala vapen. Det är alltså där vi har de stora problemen, inte med en utflippad licensierad enstöring, hur gärna media än vill det.

 9. Anders
  10 november, 2010 at 03:00

  Jag har absolut ingen aning om hur lätt eller svårt det är att få vapenlicens lika lite vet jag om hur stor andel licensvapen som missbrukas däremot tvivlar jag starkt på att fullblodsgalningar som Malmö-skytten låta sig hejdas av vapenlagstiftning, det är helt andra mekanismer i görningen.
  Restrektiva vapenlagar stävjer typ väpnade rån och annat otyg men en sån här lirare vete fan.

  A

 10. Jonas
  10 november, 2010 at 13:04

  Okvalificerat skitsnack!
  Det finns inget som helst bevis för att antalet legala vapen skulle öka antalet illegala, snarare tvärt om bevisades när England införde vapenförbud.

  Modern 5-kamp kommer inte att gå över till laservapen även om det har varit på förslag.

  Vapenlagarna i Finland och USA har inte mycket att göra med vapenlagarna i Sverige.

  Enligt en undersökning för några år sen så kom man fram till att svenska vapenägare var 10 gånger lagligare än polisen i Sverige, antal grova brott / person inom respektive grupp

 11. Leif Kjellberg
  11 november, 2010 at 16:57

  Faktiskt har ju jägare, sportskyttar (senast i Malmö), yrkesmilitärer, hemvärnsmän m m, även bland poliser har förekommit en del mycket tveksam vapenhantering, ställt till elände och tragedier.
  Håller med Marcus R om att illegala vapen säkert är vanligare i sådana sammanhang, däremot anser jag inte att vapenlagarna bör liberaliseras.

Comments are closed.