Bambi på hal Is

I förrgår skrev jag en artikel som jag gav rubriken ”Överdos av OS?”, ord som jag givetvis står för även idag. Men, jag har också berättat att jag drabbats av en inte alltför ovanlig ryggåkomma, något som kan få de flesta att kliva upp mitt i natten även då det inte pågår olympiska spel. Inget ont som inte har något gott med sig kan man säga.

SvD: ”Vakna Sverige, curlingdamerna gjorde det igen! Efter en rysare som fick den i Turin att förblekna vann lag Anette Norberg guld i finalen mot Kanada (7-6). – Efter allt vi gått igenom de här fyra åren, vi har alla familjer nu, känns det här guldet större, säger Eva Lund och Anna Le Moine med en mun. Det var ändå deras ”skipper”, deras kapten på fruset vatten, som lade den avgörande handen i den rafflande avslutningen. Anette Norberg har en sällsynt förmåga att samla ihop sig med kniven på strupen, inte helt olikt en viss tennisspelare i skarven mellan 70- och 80-tal.”

Curling måste vara en av de sporter som går fram allra bäst i TV. Jag minns att jag såg Lag Norberg även vid något tidigare mästerskap som slutade med guld för deras del. Det är också en sport som handlar om precision och där TV-publiken kan följa spelet ur varje upptänkbar vinkel. Att dessa tjejer gjort det igen har knappast undgått någon, att de gjorde det mot Kanada i Kanada är bara en extra krydda. Kanada är världens mesta curlingnation så Lag Norlings bragd kommer att ge lika mycket eko i Kanadas tidningar som när hockeylaget vinner OS-guld, i alla fall nästan.

Jag har spelat en hel del boule genom åren, även om jag slutade tävla för tio år sedan. Boule och curling har vissa likheter även om man försöker komma nära en liten träkula i boule när man i curling har ett mål som är målat under isen. För min inre syn kan jag se mig själv glida fram över isen med en curlingsten, ingen vacker syn kan jag berätta. Som Bambi på hal is ungefär. Likafullt blir jag sugen på att testa, något som drabbar landets klubbar med full kraft efter varje svensk framgång i sporten.

Boulespelare bär sina klot med sig, det skulle vara skoj att se vad som hände om likheterna mellan sporterna gällde även den detaljen.

intressant Tags : , , , , , , , , DN1 AB1 t

  5 comments for “Bambi på hal Is

 1. Gert
  27 februari, 2010 at 10:36

  Varför kallas Sveriges landslag i curling för ”lag Norberg”? Det finns väl ingen annan lagsport i Sverige där landslaget tituleras efter den (tillfällige) lagkaptenen?

  • 27 februari, 2010 at 10:53

   Tror bara att det är tradition inom sporten, hellre det än andra mer fantasifulla namn?

   ( Om ngn dristar sig till att komma med förslag så kan censuren drabba som en blixt från klar himmel… :)

   F.ö. har hon varit skipper i många år, hon är knappast ”tillfällig”.

 2. Realisten
  27 februari, 2010 at 11:35

  Med artikelns rubrik i minnet så kan den travesteras till ”Babes på hal is”! ;)

  Curlinglagens framfart har tillsammans med skidlagen varit det enda som fått mig att titta på OS.
  Den laganda som visats av curlinglagen, och inte minst av skidgrabbarnas stafettlag,
  får hockeylagets insats att se ut som ett barnslig osämja i sandlådan.

 3. JJ
  28 februari, 2010 at 00:25

  Kommunist och boule-spelare. Det blir fan bara värre och värre. Har du en modelljärnväg också?

  • 28 februari, 2010 at 07:57

   Vindrickare oxo, inte riktigt konnässör men inte så långt ifrån. Fast kommunist är ett tveksamt ord i sammanhanget, men modelljärnväg skulle jag gärna ha en.

Comments are closed.