Avgå Sahlin!


Nu i eftermiddag så har medierna rapporterat att Mona Sahlin och resten av partiledningen är beredd att ställa sina platser till förfogande i samband med att en ny valberedning börjar arbeta inför extrakongressen nästa år.

AB: ”S-ledaren Mona Sahlin uppmanar S-partistyrelsen och VU att ställa sin platser till förfogande, uppger SVT. SSU välkomnar Sahlins besked. Beskedet kommer efter att Mona Sahlin och S-ledningen i övrigt har fått hård intern kritik, bland annat från SSU. Officiellt kommer partiledningen att ställa sina platser till förfogande vid extrakongressen nästa år. Den 4 december ska Socialdemokraternas förtroenderåd utse en valberedning som ska föreslå nya ledamöter i partistyrelsen, enligt Rapport. SSU kräver nu att extrakongressen hålls redan i vår, och vill se ett datum så snart som möjligt.”

I Ekot och Studio Etts intervju med henne så lät det som att man skulle göra så, och att Sahlin när hon återigen blivit vald som ordförande på Extrakongressen, skulle leda socialdemo-
kraterna och partiets förnyelsearbete. Jag minns inte exakt hur orden föll men uppenbarligen så räknar hon själv med att bli återvald som ordförande av en enhällig kongress, medan möjligen andra ur partistyrelsen och partiets verkställande utskott kommer att försvinna.

Hon gick dessutom hårt åt Morgan Johansson och sade att han hade fel åsikter, något som hon valde att göra i radio framför Ekot/Studio Etts mikrofoner. Hon menade vidare att när förnyelsearbetet skulle starta så var hans linje helt felaktig. Man drar lätt slutsatsen att Östros, Baylan och Johansson ska bort medans folk som Iliya Batljan och andra högersossar ska in.

På mig gjorde det ett närmast tragiskt intryck, och vad hon menar med förnyelse är omöjligt att gissa, men med tanke på högersossarnas allt starkare ställning så tänker man kanske försöka ta centerns plats när Maud & Co åker ur Riksdagen vid nästa val?

Ett absolut minimikrav för att rädda det som finns kvar av arbetarrörelsen som folkrörelse är givetvis att tacka Sahlin för visat intresse och att utse en lämplig person till ny partiledare, och en sådan är definitivt inte Mona Sahlin. Hon har uppenbar-
ligen på allvar börjat kampen för att behålla makten, det vi nu ser riskerar att bli riktigt pinsamt innan det är över. Mycket talar för att hon är desperat, nu rör hon ihop allt så att det blir omöjligt att reda ut. Det allra bästa vore att hon omedelbart, på stående fot, avgick som partiordförande, då skulle möjligen hennes partikamrater lyckas trassla upp denna härva och gå vidare.

it , , , , , , ab1234 ex12 dn1234 svd12345 svt1


12 svar till “Avgå Sahlin!”

 1. Nyss i Aktuellts 18-sändning intervjuades Sahlin. Hon bekräftade att hela VU kommer att ställa sina platser till förfogande trots att flera redan har sagt nej. Men hon sade att – det är så det blir.

  Sedan sa hon ”- Vi som blir omvalda får sedan sätta igång med förnyelsearbetet”, men insåg sin freudianska felsägning och sade ”- De som blir omvalda”…

  Snacka om att sänka ett politiskt parti…

 2. Hon är inte dum den kvinnan. Nu får hon ungdomsgrupperna med sig och lägger samtliga konkurrenter i omprövningskorgen. Nu kan de inte alls på samma sätt försöka komma i en starkare position. Dessutom kommer det att heta att hon tog ansvar och hon får sympatier. Med stor sannolikhet blir hon omvald och blir av med en mängd konkurrenter. Cesare Borgia hade inte gjort det bättre. Jag sätter en flaska Château Ausone på att hon blir omvald och mal ner några andra i VU till korv.

 3. Svensk socialdemokrati är död, leve socialdemokratin! ;)
  Snacka om förvirrat och paradoxalt läge. Dö förr snarare än senare, så vi kan börja bygga en ny arbetarrörelse i det här landet som inte kapats av kapitalet och makteliten!

  • Det e ju nu egentligen som V borde ta sin verkliga chans och komma med ett reellt alternativ till vänster. Vi är säkert många som väntar på det.

 4. Ja, en sak är klar, kommer Iliya Batljan in i partiledningen kommer sossarna att utplånas. Han är rena katastrofen som rikspolitiker. Det hjälper inte att han varit bra som kommunalråd i Nynäshamn.

 5. Det är rimligt att de ställer sina platser till förfogande. Då kan olika personer med olika politiska linjer träda fram vilket gynnar den politiska debatten. Så skulle det i alla fall fungera i ett parti som är demokratiskt på riktigt. Att just Jytte Guteland (SSU) tvingar fram förslaget är ironiskt. Vilka förslag och vilken linje skulle hon själv föra? Tyvärr blir det nog samma visa som när Sahlin blev vald, partikongressen ger stöd medan väljarna tar avstånd. De har en alltför stark karriäristkultur i sossarna för sitt eget bästa vilket är det största egentliga hotet mot förnyelsen och väljarnas förtroende. Bilden av en rörelse för folket och inte för att sko sig själva är nog i själva verket viktigare för marginalväljarna än om man står med ena benet till vänster eller höger.

  Jag skulle gärna se att de väljer någon person som stått utanför politiken åtminstone 5-10 år av sitt liv och har haft ett rejält arbete alternativt har en anständig utbildning (om det är en yngre person där det närmast är självklart att har utbildning).

 6. Och nu har ’Mosa Mona’ även nått Jinge.se eller kanske har den redan gjort det tidigare?

  Jag hörde också intervjun i ekot och då Mona för närvarande har ansvaret som partiledare så kommer hon naturligtvis att fortsätta hålla den linjen tills motsatsen är bevisad (ny partiledare utsedd), nåt annat vore orimligt. Att hon därmed ser sig själv även som ’nästa’ partiledare tycker jag inte är konstigt. Såg hon sig som förlorare borde hon naturligtvis avgå genast.

  Morgan förtjänar kritiken tycker jag. Att sitta i en styrelse och vara med och fatta besluten och sedan, när besluten visade sig vara mindre lyckade, kritisera de andra är riktigt dåligt tycker jag. Däremot blev jag förvånad att Mona var så ’rak’ i intervjun. Inget inlindande där inte.

  Däremot behövs både förnyelse och en återgång till ’rötterna’ och arbetarrörelsen. Sen är väl den tråkiga sanningen att i dagens Sverige är det helt enkelt för få som håller på S och V …

  • Morgans linje har varit glasklar hela tiden, men han har blivit överkörd i styrelsen och inte, som du försöker påskina, ändrat uppfattning. Att han fortsatt vågar kritiserar är hedervärt.

 7. Håller helt med Lasse här. Det är illa nog att Iliya Batljan sitter i partiledningen (det gör han om jag inte helt missminner mig). Han är så långt åt höger att det är bisarrt. Och vi som tycker Sahlin redan är höger och S överlag… Varför han är med i Socialdemokraterna överhuvudtaget övergår nog de flestas förstånd men förmodligen för att de är det största partiet, för han skulle passa som handen i handsken och skulle vara den ideala politikern för borgerligheten. Men istället för han en egen kamp för att skapa ett nytt borgerligt parti (inte medvetet kanske), på riktigt allvar. Han är en av dessa Socialdemokrater (de är många) som måste bort, ifall Socialdemokraterna inte ska gå ännu mer åt höger (är det överhuvudtaget möjligt?). Fast det lär inte hända.

  Förresten. Det var hysteriskt roligt när Sahlin sa att hela partieldningen skulle avgå, men hon själv då!? Hon tillhör ju den i allra högsta grad. Herregud…

 8. När Batljan flyttade till Nynäshamn så använde han kollektivtrafiken för att ta sig in till Stockholm, den tyckte han fungerade dåligt så han ville vara med och påverka så att den blev bättre. (Fritt ifrån en intervju i Nynäshamns Kommuns tidning för anställda) Det blev början på den politiska karriären för Batljan, och det är ju hedervärt att man vill ha en fungerande kollektivtrafik. Dessvärre så valde han nog Socialdemokraterna inte för att de delade hans syn på kollektivtrafiken utan för att han gjorde bedömningen att det var det parti man skulle använda för att bäst få igenom sin personliga agenda, eftersom det fanns bäst karriärmöjligheter där. Det tror jag heller aldrig att han hymlat med, han verkar se Socialdemokraterna som en plattform man kan ha för att föra fram vad man själv tror på.

  Det är beklagligt att Socialdemokraterna har en så svag ideologisk grund att folk som öppet står för politiska idéer som skulle passa bättre i Moderaterna kan göra karriär. Det säger en hel del om Socialdemokraternas kris.

 9. Varför inte personer (som ju själva måste inse hur det kommer att sluta) bara snabbt tackade för sig direkt efter valet är en gåta, vad finns att vinna med utdragna ledningskriser som varar till våren för partiet som helhet (sådan ”kollektivistisk omtanke” kanske är mossig, kanske finns bara det rena karriär-tänkandet kvar)?

 10. Iliya Batljan kom tydligen till Sverige 1993, och när S då kom tillbaka igen, 1994, så tyckte han väl att partiet var perfekt, kapialistiskt, nyliberalt, skar ner på offentlig sektor, sålde ut våra gemensamt ägda företag etc., så därför hamnade han väl i S. Han har ju ingen som helst historisk knytning till de socialdemokratiska idealen. Jag tror inte ens att han vet hur de såg ut för visste han det skulle han vara moderat med de åsikter han för fram.