Även Zlatan bör sjunga med i nationalsången


Jag läste någonstans att Fotbollsförbundet agerat för att landslagsspelarna ska sjunga med i national-
sången när den spelas före matchstart. Det vållar inte några problem för någon, utom just Zlatan.

Han lär ha svarat någon journalist att det beror på att han inte kan texten, men jag vet inte om det är korrekt. Men, och det är det viktiga, det ser oerhört illa ut, dessutom är Zlatan lagkapten. Blir man uttagen till landslaget och det ingår att man ska sjunga nationalsången, ja då gör man det eller tackar nej till landslags-
platsen. Zlatan struntar i det, och han vet att han kommer undan med det bara för att han är en enastående duktig fotbollsspelare.

Att hävda att han inte kan texten är möjligen sant, men det är inte en rimlig bortförklaring, var och en kan garanterat de första textraderna, ingen är så obildbar att man inte kan lära sig de rader man eventuellt inte kommer ihåg. Dessutom kan var och en mima, man kan röra på läpparna på ett sätt så publiken tror att man sjunger om man inte kan texten..

Man kan undra hur många länder som skulle låta det passera att en enskild spelare demonstrativt avstår från att sjunga med i nationalsången? England? Spanien? Frankrike? Italien? Givetvis skulle det inte accepteras, men i Sverige är vi så till den grad mesiga att vi accepterar det. En enskild spelare som vägrar att följa Erik Hamréns order ska givetvis inte spela i landslaget, svårare än så är det inte. (läs reglerna för kommentarer..)

————–
För övrigt så tror jag att Sverige blir statister i EM, trots Zlatan…

it Andra om: , , , , , , , dn123 sr gp12 ab12345 svd123456


22 svar till “Även Zlatan bör sjunga med i nationalsången”

 1. Oj, här är man tillbaka på mellanstadiet igen. Vi hade en politiskt reaktionär, tokreligiös lärarinna som förvandlade alla NO-ämnen till kristendomsundervisning. Förutom att kunna samtliga moseböcker utantill var nationalsångens text den viktigaste kunskap hon menade att barn måste ha med sig i livet. Alla verserna, även de som vanligtvis inte brukar sjungas.

  Så gissa vad jag tycker. Heja Zlatan. Sjung inte.

  • Så gissa vad jag tycker. Heja Zlatan. Sjung inte.

   Jag skiter i vilket, men det viktiga är att alla spelarna gör likadant, annars ser det ut som en demonstration, och det gillar inte jag. Sedan var det nog bra för dig att läsa bibeln tror jag, för DU skulle givetvis sjunga med i nationalsången.. :-)

   • Får säga att jag tycker det viktigaste är att spelarna fokuserar inför den kommande matchen på det sättet de finner mest lämpligt (givetvis inom rimliga gränser) om en spelare blir störd av att vara tvungen att sjunga med i nationalsången så bör han strunta i detta. Detta är ett fenomen som du hittar i de flesta landslag att åtminstone en till två spelare ej sjunger med, det är absolut inget speciellt med Sverige och Zlatan. Gör en undersökning under EM så ska du se:)

    • Detta är ett fenomen som du hittar i de flesta landslag att åtminstone en till två spelare ej sjunger med, det är absolut inget speciellt med Sverige och Zlatan.

     Den uppgiften är osann, läs reglerna för kommentarer! Men du kan ju roa dig med att bevisa ditt påstående..

     • Efter att ha kollat en del matcher nu över helgen så finner mina efterforskningar detta:
      Ryssland hade 4 spelare som ej sjöng, Tjeckien sjöng ej Roscisky (sp). Alla sjöng i Portugals landslag, men i Tyskland sjöng ej Khedira, Özil, Podolski eller Boateng. Irland och Kroatien hade 3 spelare var som ej sjöng. I engelska truppen sjöng samtliga, men i den franska lät ej Ribery eller Benzema rösten bli hörd. Samtliga spelare i Ukraina sjöng. I den svenska truppen sjöng varken Zlatan eller Martin Olsson.
      Att bli mer eller mindre kallad lögnare pga att din uppfattning om hur ett landslag bör uppträda ej överensstämmer med verkligheten är beklagligt. Hoppas du själv också tar dig en liten blick på detta om du ser några matcher utöver Sveriges och ser fram emot att se hur/om du kan stärka ditt påstående att min utsago är osann annars kanske en ursäkt vore på sin plats.

 2. Efter att det blivit gnäll om saken så gav förbundet order till spelarna 2010 att alla ska sjunga, eller låtsas sjunga. Zlatan var den enda som skippade det påbudet, han är tjurig som fan. Varför han vägrar fattar inte jag, han kan ju direkt söka medborgarskap i vilket land som helst, och troligen platsa i de flesta ländernas landslag. Jag tolkar det som en tyst protest mot Sverige, och det är vi nog många som gör.

 3. Att bara säga att mitt påstående är osant utan att presentera någon källa som stäker ditt påstående känns som en nivå du brukar hålla dig över. Jag får väl återkomma efter EM med statistik på hur många som sjöng/inte sjöng på varje match. Se om jag hinner se några träningslandskamper i helgen.

 4. Tyvärr Jinge…nu är du ute och cyklar…några exempel på spelare som inte sjungit med i nationalsången genom åren; Henke Larsson, Teddy Lucic och Tobias Linderoth…men visst…det är alltid ok att gnälla på Zlatan.

  • Lägg ner skitpratet. Jag talar om 2012.. Jag till och med tar upp senaste matchen så det borde framgått..

 5. I Spanien är det definitivt accepterat att spelarna inte sjunger med, men det kan bero på att det saknas text till låten. ;)

  Det är annars ganska vanligt att inte alla spelare sjunger med, inte typiskt Zlatan alltså.

 6. Jag skulle också gärna se att våra landslagsstjärnor sjöng med i nationalsången oavsett vilken sport det handlar om. I dagsläget känns det dock mycket orättvist att peka ut just Zlatan då det efter vad jag sett inte är mer än max hälften av spelarna som ens rör på läpparna än mindre sjunger med ’på riktigt’.

  Men som sagt, inför man ett absolut krav på att sjunga med i nationalsången så är jag 100 % bakom detta.

  • Det var länge sedan du kollade på landslagsfotboll hör jag. Kolla på tisdag, då har de sista träningsmatchen.

   • Det var defentivt länge sen jag såg herrlandslaget i fotboll, det ska jag inte sticka under stolen med. Får väl ta en koll på Tisdag så jag får se om de fått med alla på sången då.

 7. Nationen är en föreställd gemenskap som gjort mycken skada. Det borde de som talar för arbetarrörelsen vara väl medvetna om. Zlatan presterar som ingen annan i den blågula tröjan. Det är vad han fokuserar på och det räcker gott för mig. Heja Zlatan!

 8. Det kanske vore bättre om alla sjöng Internationalen vid varje match? Den kan väl alla texten till.

 9. Om det nu sak vara så svårt att sjunga eller mima för den delen så lägg ner hela skiten då, vilket i sig vore en välgärning;-) En del av det hela är ju att spela teater, dvs ganska mycket handlar om underhållning för publiken som betalat både genom att köpa biljetter och genom medel som erhållits från annat håll. Om regissören, alltså lagkaptenen, säger åt sina participerande aktörer att göra på något visst sätt så får man väl utgå ifrån att de gör så. Dessutom antar jag att man på den här nivån har betalt för sitt ’sportande’, och bra betalt dessutom tycker jag det brukar talat om?!

  Det aktuella agerandet tycker jag visar på en sandlådenivå bland vuxna människor. Och tala om att det spär på vissa grupperingars argument för motsättningar mellan ’etniska’ medelsvenssons och de med mindre ’etniskt’ utseende och ursprung…

  • När det gäller fotboll, i alla synnerhet när det gäller EM och liknande, ja, då finns det nog några stänk av nationalism. Men det är väl inte fult att önska sitt eget landslag framgång? :-D Det där med nationalsången skulle jag inte bry mig om, men jag tolkar agerandet som tämligen demonstrativt. Det tycker jag är onödigt. F.ö. bryr jag mig om hockeylandslagets framgångar oxo, får inte jag vara med och lajja nu? :-P

 10. Klart man får heja på sitt landslag men förstår inte varför man ska tvinga folk att sjunga nationalsången. Socialister brukar inte göra det, inte ens när de har landslagströja på sig. Den svenska nationalsången är ju dessutom genomvidrig.

 11. Det är och kommer vara så att många med invandrar bakgrund inte sjunger med eller rör på läpparna. Det är inte unikt för Sverige. I bla. tyskland har man samma fenomen bla. Özil sjunger aldrig. Tror bestämmt att bla. Jerome Boateng, Lukas Podolski, Sami Khedira ej heller dem sjunger med eller rör på läpparna.

  Undrar om Andreas Beck som är föddd i sirbirien sjunger Tysklands antheme ?!?!?!