Attacken mot Sony, Nordkorea, Carl Bildt, jag och alla våra datorer


DN publicerade igår artikeln ”Nordkoreas datornätverk hackat åratal före Sony Pictures”, där det tas för givet att Nordkorea hackade Sony Pictures. Man skriver upplysande och utan kritisk reflexion ”Redan 2010 hackade den amerikanska signalspaningsmyndigheten NSA nordkoreanska datornätverk.” Dagen innan skrev DN artikeln ”Shin Dong-Hyuk, som blev världskänd för sina vittnesmål och boken om de över 20 år han tillbringade i det fruktade nordkoreanska fånglägret Läger 14, medger nu att delar av hans historia inte är sanna.”

Och vår store statsman, förre utrikesministern Carl Bildt skrev vid årsskiftet en debattartikel i Dagens Industri med titeln ”Världen blir farligare”. Vi är eniga Carl! – du har väl läst min blogg och snappat ett och annat? När jag läser vidare blir jag osäker. Uppladdningen krig Ryssland? Nähä. Den fasciststödda statskuppen i Ukraina? Inte det heller. USA:s långvariga krig via ombud för att förstöra ett självständigt Syrien? Nej, men vad då då? Jag hittar ett guldkorn till slut. ”Och den 19 december sa USA att det var säker på att det var regimen i Nordkorea som låg bakom den avancerade cyberattack som hade riktats mot film- och underhållningsföretaget Sony.”

Låt oss titta litet på det, via en av mig översatt förkortad artikel ”Who Was Behind the Cyberattack on Sony?” i Counterpunch av en Gregory Elich. Den publicerades 18/12, men det är oklart då den skrevs. Elich finns i ledningen för Jasenovac Research Institute, är medlem i Committee to Defend Democracy i Syd-Korea och en medförfattare i boken ”Killing Democracy: CIA and Pentagon Operations in the Post-Soviet Period”.
Carld Bildt untitled

Frågan har fått stora proportioner. Nordkorea ser filmen som en krigsförklaring, men förklarar att man inte har något att göra med hackerattacken. Sony har uppskjutit visningen av filmen runtom i världen.

Artikeln.

Cyberattacken på Sony Pictures utlöste alarmerande rapporter i media, och USA anklagde genast Nordkorea för att ligga bakom. President Barack Obama meddelade man ser över möjligheten att placera Nordkorea på listan över stater som sponsrar terrorism och att skärpa redan hårda sanktioner mot Nordkorea.

Få frågade efter bevis, och inga lämnades. Datasäkerhets-analytiker var dock högljudda i sin skepsis. Och massmedia rapporterar inte att Nordkorea har föreslagit en gemensam utredning med USA om Sony-attacken.
Filmen Intervjun

FBI nämnde dock att de IP-adresser som används i Sony-attacken förknippades med ”kända nordkoreanska infrastruktur.” Verktyg som används i attacken ”har likheter med en cyberattack i mars förra året mot sydkoreanska banker och medier, vilket var utförts av Nordkorea.” Men FBI:s bevisning är självrefererande, allt det som pekar tillbaka till 2013 attacken mot sydkoreanska banker och media som genomfördes av DarkSeoul. Utan några bevis anklagade USA Nordkorea för att ligga bakom DarkSeoul. FBI hävdar att eftersom USA spred ryktet om nordkoreanska inblandning i tidigare attacken, och en del av koden är relaterad, bevisar detta att Nordkorea är också ansvarig för Sony hacka. Ett rykte pekar på ett annan rykte som ”bevis” gör argumentet meningslös.

* Under 1998 beskyllde USA Irak för Solar Sunrise hacka in försvarsdepartementet datorer, men det visade det sig att det var den handling av några tonåringar.

* Robert Graham i Errata Security menar att FBI:s bevisning är ”fullständigt nonsens. Det låter som om de har beslutat om en slutsats och försöker få bevis för detta. Det finns inget unikt i programvaran. Mjukvaran i cyberattacken på Sony är atypisk för en nationalstat. ”Det är en natt och dag skillnad i kvalitet”, säger Craig Williams i Ciscos Talos Security Intelligence and Research Group. ”Koden är för enkel.”

* Det är riktigt att Nordkorea visat förbittring över Sony Pictures film ”Intervjun”, som skildrar mordet på Nordkoreas ledare Kim Jong-un. Man kan fråga sig hur USA och Väst skulle reagera på en film från Nordkorea som visar ett mord på president Obama..

* Nu använder Obama-administrationen situationen för att försämra relationen till Nordkorea, som hela tiden velat ha fredsavtal med USA, som i Koreakriget dödade flera miljoner koreaner.

Dock har gruppen ”Guardians of Peace” (även kallade ‘God’sApstls’) tagit på sig hackningen I den inledande attacken gjordes ingen hänvisning till filmen, och inte heller nämndes det i efterföljande mejl angriparna som skickas till Sony. Istället försöker dessa hackare försökte pressa pengar: ”Betala eller så kommer Sony Pictures att bombarderas i sin helhet.” En representant för ”Guardians of Peace” sade att gruppen är ”en internationell organisation … inte under ledning av någon stat”, och där ingår medlemmar från flera nationer. ”Vårt mål är inte filmen” sa denna representant.

Det finns också starka indikationer på att cyberattacken involverade missnöjda Sony-anställda eller tidigare anställda, förmodligen tillsammans med erfarna hackare. Den skadliga program som används mot Sony hade modifierats för att inkludera hårdkodade sökvägar och servernamn. Systemadministratör, användarnamn och lösenord var också hårdkodade. Bara någon som har full tillgång med systemet administratörsbehörighet för att Sonys datornätverk kunde ha fått den här informationen.
Det är troligt att någon med kunskap om Sonys nätverkskonfiguration tillhandahöll informationen.
”Vad som är slående här är hur väl de visste att utnyttja Sonys sårbarhet”, rapporterar Nimrod Kozlovski på JVP Labs. Vid hårda omstruktureringar i Sony och Sony Pictures har tusentals människor förlorat sina arbeten.
NSA+FRA FRANSABILDSTODRAPPORT

Obama-administrationens upprördhet över Sony attacken innehåller hyckleri. Det var USA som lanserade Stuxnet attacken som förstörde många av Irans kärn centrifuger. Enligt en artikel i Washington Post 2013, genomförde USA 231 cyberattacker över hela världen två år tidigare. NSA hackar regelbundet i datornät och tar fram stora mängder data. GENIE programmet beräknades ha brutit sig in och installerade implantat i 85.000 datorer i slutet av 2013 enligt Washington Post. Det rapporterades att GENIE:s nästa fas inför ett automatiskt system som kan installera ”potentiellt miljontals implantat” för att samla in uppgifter.” (Slut på den översatta artikeln).

Men detta kan Carl Bildt strunta i. Och den fria världens fria massmedia gör detsamma. Men inte jag. Du då?
NSA -datastölder 0115-for-webNSA-720_size

1984 images

Vilka kan kontrollera vårt underbara internet? (Eget tillägg)
* Det finns redan verktyg för att dölja, radera eller förvränga information som tas fram av t.ex. en ”visselblåsare”, en radikal bloggare eller en socialistisk organisation (Blogginlägget Minneshålet 13/12 2013).
Man kommer ganska långt med sökord som imperialism, terrorstat, kommunism och socialism – som denna blogg har.
* Besökare på ”olämpliga” siter kan lotsas över till lämpligare siter med synpunkter som bättre passar det ekonomiska eller politiska systemet.
* Statsfinansierad former av internetcensur håller på att privatiseras.
Frihetsgudinna gråter bild
* Ett ledande säkerhetsföretag som Blue Coat kan ställa in ett system för att övervaka och filtrera all Internetanvändning, blockera webbplatser via deras adress, nyckelord och innehåll. Blue Coats programvara används av USA:s armé för att kontrollera vad dess soldater ser på under sin stationering utomlands, och den kan användas av repressiva regeringar.
* Genom gmail kan Google snappa upp terabytes av internetdata varje dag och sedan konstruera psykologiska profiler på hundratals miljoner människor i hela världen i realtid. Företag kan sedan ta reda på vem det lönar sig att bearbeta och en personalchef kan köpa information från Google om de anställdas inställning till sitt jobb. Diktatorer kan bli informerade om sina medborgare – liksom USA:s regering. (Tidigare blogginlägg).
Dyster framtid? Det beror bland annat på oss själva!


i Andra om: , ,, , , ,
, ,, , , , , ,, , , , ,

DN 20/1 DN 19/1 Dagens Industri 5/1Counterpunch-artikeln SvD 18/12 DN 17/1 New York Times 18/1 New York Times DN 15/1 Van Burens rapport Van Burens bloggDN 12/12DN 11/12 Bilderblogg 19/12 Uppdrag Granskning Wolodarski i DN 12/1 SvT 5/12DN 13/10DN 23/10 InfowarsFolket i Bild om FRA Guardian 6/9 DN 6/9Proletären DN 6/9 II Guardian 23/7 NY Times 7/9 DN:s ledare 28/7 Senator Humphreys brev DN 25/7DN 2/7 AB 25/7 SvD 2 25/7 Socialpolitik USA-sanktioner Faderns öppna brev Troy versus Dulles DN 4/7SvD Jan Guillou 14/7Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Henrik Alexanderssons blogg Blum om Snowden Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg SKP-bloggen SKP-bloggen Motvallsbloggen 5/1 AB 8/6 Henrik Alexandersson Nyhetsbanken SvD om Kuba 26/11 Svenssonbloggen Kommunisternas blogg Anarkia FIB-Kulturfront. DN stoppas text om Gaza Dagens ekot om Arne Modig på Kuba Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska