Att väckas av fågelsång 02.30


Egentligen ska jag inte klaga, det är en fin upplevelse att väckas mitt i natten av fågelkvitter. Inte det där vanliga kvittret, lockrop, revirhävdande och varningsläten, nej…

…det handlar om fåglar som sitter och ”småpratar” mitt i natten. De håller nog på ett tag till, men framåt juli så brukar det bli tystare. Själv vill jag gärna ha sovrumsfönstret öppet på nätterna och då kan diskussionen ibland bli så pass livlig att jag faktiskt vaknar av den, precis som jag gjorde i natt.

Jag vet inte vilka fåglar det är som håller låda, men jag tror att det måste vara trastar av ngn sort. Det är i alla händelser några arter som har ett rejält omfång i tonfrekvens. Och inatt satt de i träden utanför fönstret. Jag försökte förstås få syn på dem i mörkret så jag öppnade mer. Skillnaden blev bara att jag hörde oändligt många fler småpratande nattsuddare.

Jag klurar på om jag inte ska försöka spela in dem någon natt. Kan ju vara mysbart att lyssna till när snöstormarna yr runt knuten om ett halvår…

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Fågelsång, Småprat, Fåglar, Natur, Fågelkvitter, Miljö, Haninge[/tags]


18 svar till “Att väckas av fågelsång 02.30”

  1. Koltrast kan det ju vara, men knappast Björktrast. Jag har en gulsparv utanför som visslat som en väckarklocka hela våren och väckt mig 4.30 – har skakat lite på huvudet åt den enträgna pippin ibland.

    Rekommenderar ”Fågelsång I Sverige” – en cd av Benny Andersson faktiskt – för den som vill lära sig lite mer om vilka fåglar som låter hur.

  2. Jodå galaxa! Den ingår i skivsamlingen. Men de flesta av dem är revirhävdande eller försök att locka till sig en partner. Det här småpratandet är inget av detta. Min främsta gissning är oxo Koltrast, men det finns en invändning. Det finns FÖR MÅNGA på en liten yta för att det ska vara troligt.

    Men men, jag kollar vidare.

  3. Nej det är sant – cd:n visar bara det mest utmärkande och en kort snutt av detta.

    Flera fåglar alltså? Ja, det låter inte så koltrastaktigt. Måste höra med min mor, som är mer ornitoligiskt lagt än jag.

  4. Är du värmlänning mL ???

    Nej det är absolut inte björktrast. Skulle de bo nära mig så skulle jag veta om det. De har ett så speciellt varningsläte så det missar man inte. Men det behöver inte ens vara en trast, det är bara det att jag tycker att det ”låter” som en större fågel, traststorlek. Himla vetenskapligt… :-)

  5. Det elände med störande grannar som sjunger mitt i natten. Har inte Hanige en störningsjour? ;)

  6. Jo det tror jag Christer! Men hade jag varit trovärdig när jag öppnat fönstret helt och satt med ett fånigt leende på läpparna? :)

  7. tack för att du uppmärksammar detta Jinge ;) Ja, vad gör fåglarna mitt i natten egentligen? och alltid vid samma tidpunkt? i mitt område verkar olika fåglar ”boka” gården utanför mitt hus vid olika tider. trastarna är först ut mellan 2 och 3 och sedan brukar fiskmåsarna ta över fram till 4. kråkorna verkar göra lite som dom vill.

    framför allt fiskmåsarnas skrik gör att jag numera sover med öronproppar på somrarna.

  8. Det finns en fågel som är riktigt störande, Kajan,en fågel som är mycket skränig. Vi hade en koloni kajor som grannar och de hade tagit en eken intill oss som natt och sovträd.
    Vi stod inte ut med oljudet från trädet och bestämde oss för att tvinga dem att flytta.
    Och det är ganska enkelt att få dem att flytta. Vid skymningen gick jag ut och smällde en påse intill eken och orsakade stort kaos och kalabalik i trädet.
    I en vecka ungefär upprepade jag proceduren varje skymning, nu bor det uppe på höjden och stör folk.:)

  9. Ajdå mL!

    Jag trodde bara att det var i Dalsland och Värmland man kallar den Snöskata.

    Men här på södertörn vet nog inte många vad Snöskata är för fågel. Men du vet säkert oxo vad en ”Röd-Olle” är ??

  10. Jo kajor för liv. Men min dotter hittade en unge som vi födde upp. Snacka om MYSIGA fåglar. jag har bilder på den, kanske ska visa några..

  11. Min släkt kommer delvis från gästrikland och de trakterna, ’ärvde’ snöskata från min morfar :)

    Röd-olle ha rjag inte hört tror jag. Gissar på domhere då för enkelhetens skull hehe.

    Kajor är trevli ga som tama, har en bekantr som för länge sedan brukade ha kajjor. Riktigt sällskapliga, även om de försvann mot hösten hur tama de än var. Flyttinstinkten satt hårt i de små liven.

  12. Trevligt. Lägger det på minnet.

    Läste om polska storkar som satt far på svenska storkstammen idag på tal om fler fåglar. Tror det var i SvD.

  13. Fågelsången brukar tystna efter midsommar och det är koltrast och rödhake som börjar först och slutar sist på dagen, måsskriken brukar börja när det ljusnat lite mer.