Åter till Mora Sten

Ikväll startar en ny programserie i TV, en serie som leds av den tvålfagra Ebba von Sydow, och det ska givetvis handla om kronprinsessans kommande bröllop. Egentligen är det inget större fel på Victoria, om man bortser från den lilla detaljen att det är djupt odemokratiskt att hon kommer att ärva jobbet som statschef.

Det enda raka och ärliga agerandet i nuläget vore om vår kung abdikerade och prinsessor och prins deklarerade att de inte skulle efterträda honom. Då hade vi i praktiken fått demokrati över en natt. Nu lär vi få vänta på demokrati ytterligare ett antal år men debatten lär inte tystna. Kungahuset är en relikt från medeltiden i den form vi känner det nu, men dåtida kungar kunde både väljas och avsättas vid Mora sten.

Egentligen borde någon som är händig med Photoshop göra någon slags bild som visar tummen ner för Victoria. Då skulle alla republikanska hemsidor kunna visa den, så hade man inte behövt besvära sig med att skriva om något så fullständigt meningslöst som ett prinsessbröllop. Inte meningslöst för Victoria och Daniel kanske, men för den som värnar om demokratin. Frågan står inte mellan ett val av president och kungahuset, frågan är bara – hur länge ska vi ha dem kvar?

intressant Tags : , , , , , , , ab svd dn t

  3 comments for “Åter till Mora Sten

 1. 9 mars, 2010 at 09:01

  Jag råkade gå förbi TV:n igår och det var nåt program med kungens bröllop. Jag kan inte bortse från att det hela är otidsenligt på nåt sätt? Inte det minsta lustigt! Fram tills ganska nyligen var jag för kungahuset men nu vet jag inte riktigt vad jag skall tycka? Tycker det känns motbjudande att ta ett varv till med bröllop och skvaller. Man borde nog avskaffa det hela men hur vet jag inte riktigt…

  • 9 mars, 2010 at 09:10

   Otidsenligt är ordet, sa Bull.

 2. 9 mars, 2010 at 15:23

  En kompis såg programmet och tack vare det är hon numera medlem i Republikanska föreningen.

Comments are closed.