Åsa Torstensson tuggar luft

Regeringens målsättning med bredbandsutbyggnaden är minst sagt blygsam, det är dessutom något som marknaden själv klarar utan medverkan från Rosenbad. Det man kan göra från regeringshåll är att bygga ut nätet i glesbygd, men det verkar man inte ha några planer på. Hade man sagt nittionio procent så hade det känts seriöst, men nu tuggar Åsa Torstensson bara luft.

DN: ”Enligt regeringens mål för bredbands-
politiken ska 90 procent av hushållen och företagen ha tillgång 100 Mbit/s bredband senast 2020.”
säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Varför vänta så länge? Det går alldeles utmärkt att bygga ut redan idag så att alla inom tätorter får den hastigheten, dessutom förstår jag inte riktigt varför man ska sätta ribban så lågt. Man kan utan vidare hävda att var och en behöver minst en gigabyte i hastighet, ska man dessutom sikta på ”senast 2020” så är antagligen det för lågt ställda mål. Hon hade lika gärna kunnat säga att var och en ska ha tillgång till riktig fiberoptisk kabel.

Själv har jag idag 13-14 Mbit via ADSL, men Telia kommer att erbjuda 100 Mbit här inom ett par veckor. Märker jag hastighetsökningen, vilket är troligt, så kommer jag i alla fall ha vant mig vid den nya farten inom en vecka eller två. En av fördelarna blir att jag kan ha min hemsida hemma om jag vill. Nu är det tveksamt om jag kommer att ha det, men kapaciteten finns i alla fall i nätet.

Men som sagt, ska regeringen upphöra med att tugga luft så ska de verka för att var och en bosatt i landet ska ha tillgång till fiberoptisk kabel.

intressant Andra om: , , , , , , ab dn ex svd t

  7 comments for “Åsa Torstensson tuggar luft

 1. palle
  3 november, 2009 at 09:01

  Ja, mycket snack och lite verkstad var det här. Till år 2020 kommer alla att ha tillgång till 100 Mbit/s i alla fall. Det är något för marknadskrafterna att ta fram om det skulle finnas en efterfråga.

  Det som däremot engagerar många och som är en mycket intressantare fråga är öppenheten på internet. Den verkar regeringen vilja strypa i möjligaste mån med IPRED, FRA bl a. För mig räcker det med 1Mbit/s för att kunna läsa nättidningar och bloggar. Vad ska jag till med 100Mbit/s? Ska internet bli det nya opium för folket och proppas med massa billig underhållning som ska flyttas ut på nätet ala Top Model, Idol och allt vad de heter?

  • Sniff
   3 november, 2009 at 09:34

   Mitt i prick. Stora delar av trafiken idag är fildelning av lagligt/mest olagligt material. Vad skall det stora bredbandet användas till? Billig underhållning anytime? Nej tack det finns det gott om redan på nätet.

   Torstensson är en politiker och därmed är det tillåtet att hiva ur sig okunskap. Se istället till att få vettigt innerstadstäckande wifinät.

   Apropå delning. Vid förra årets Dreamhack snudd på grät grannens pojk över att han inte hade med sig mer än två tomma terrabyte (1 TB!) hårddiskar att fylla. Vad han skulle med allt till visste han knappt.
   De unga samlar på sig och delar på allt möjligt digitalt media och knappt tittar/lyssnar på det.

 2. 3 november, 2009 at 09:09

  Så mycket fritt innehåll finns inte på nätet för att sådana hastigheter skall vara befogade. Hellre ett fritt modem än ett amerikaniserat IPRED-nät…

 3. Magnus
  3 november, 2009 at 09:14

  Vilket jävla skitprat. Marknaden kommer att se till att över 90% har den hastigheten långt tidigare. Det är ofarligt att lova sådant, bara för att vissa som inte begriper ska rösta på alliansen. Det Torstensson borde ha skrivit är givetvis att varenda kotte i landet skulle ha MINST den hastigheten. Men då krävs det infrastruktursatsningar, men den här regeringen vill bara transferera pengar till de som har bra inkomst/förmögenhet.

 4. KAS
  3 november, 2009 at 10:14

  I dag har över 300 miljoner kineser den hastigheten i sina lägenheter.
  Enligt plan skall äkta bredband vara utbyggt i kinas alla byar redan 2014.

  Dom har även mobilt bredband helt utan begränsningar med hastigheter som vi i Sverige bara kan drömma om.

  Kom inte och tjafsa om att internet är censurerat i Kina , minsta lilla skolbarn vet hur det kringås.

  Q4 är tillväxten I Kina över 10%

  Nu har dom(kineserna) börjat bygga ut bredband i Afrika, när alla i Sverige har 100mbit så lär det ha funnits i Afrika i flera år.

  :)

 5. Kerstin
  3 november, 2009 at 10:23

  Finland har redan lovat 100% av sina medborgare 1 Mbit/s NÄSTA år och 100 Mbit/s senast 2015. Då undrar man ju varför Sverige skall ligga så långt efter Finland? 1000000 medborgare utan tillgång till internet 2020 i Åsa Torstenssons vision, och de kommer garanterat finns i glesbygden. Det är ju bara alltmera uppenbart att Centerpartiet är ett parti endast för Stureplan.

 6. 3 november, 2009 at 15:40

  Som en person skrev i mitt kommentarsfält.

  ”Hon menar nog att målsättningen är att år 2020 så beräknas 10 procent av befolkningen vara avstängda från digital kommunikation.”

Comments are closed.