Arn de Gothia, Sveriges hjälte!


För fyra fem år sedan satte jag mig med Jan Guillous första bok om hjältarnas hjälte Arn de Gothia.

Men redan efter 200 sidor lade jag boken ifrån mig.

Problemet för mig var att Arn utvecklades till samma sorts hjälte som Hamilton, och det kan väl vara skojigt i någon bok, men inte i en hel serie. Den sortens hjälte är för konstruerad och dessutom overklig på alla andra sätt. Ridå. Boken slogs ihop och jag tänkte elaka saker om Guillou.

Men efter att ha läst Häxornas Försvarare och Tjuvarnas Marknad blev jag lite fundersam.

Det är ju ingen som helst tvekan om att Jan Guillou är en urstyv berättare, och dessutom har många berättat om den rena ”Arn-feber” som drabbat trakten där det mesta utspelas. Därför kunde jag inte motstå böckerna när alla stod på hyllan i biblioteket för några dagar sedan.

Det första jag lade märke till var att jag inte längre irriterade mig på unge Arn. Troligen hade Hamiltonböckerna legat till sig så väl att hjälterollen inte störde mig lika mycket. Och möjligen någon form av insikt, hur skulle man kunna skriva dessa böcker med en mespropp i huvudrollen?

Det hade givetvis varit helt omöjligt. Därför fann jag mig snabbt läsande bok ett, två och tre. Dessutom ligger ”Arvet efter Arn” som handlar om Birger Jarl nu i högen av böcker som ska läsas..

Böckerna är skrivna på samma flyhänta sätt som alla Guillouböcker, och det är uppenbart hur han fascineras av historien både i Mellanöstern och hemma i Sverige. Och det intresset är något som han faktiskt lyckas förmedla till läsaren väldigt bra. Jag till och med blir nyfiken på att åka ner till Västra Götaland i sommar och glo lite på de miljöer han skildrar.

Nej någon svensk tempelriddare har säkert aldrig funnits, men det har ju inte Hamilton heller.. :-)

Men ett starkt lästips för mörka vinterkvällar finns. Varsågod!


5 svar till “Arn de Gothia, Sveriges hjälte!”

 1. Kör han med samma vapenfetischism i Arn som i Hamilton där han i detalj berättar om hur det och det vapnet är uppbygtt och hur många skott det kan avfyra per minut? Det kanske är samma visa om Arns svärd och andra vapen…

 2. Ja det kan man nog säga. Det var en av orsakerna till att jag inte stod ut första gången. Arn var bara föör präktig och duktig. Läste färdigt ”Arvet efter Arn” igår som är en bok om Birger Jarl. Så nu är jag mätt på Arnböcker.. :-)

 3. Någon hamilton har inte funnits ? Jahaja
  Vad hette Sveriges förste Attackdykare utbildad i just USA ?
  Take guess ?

 4. Hejsan!
  Du verkar inte gilla hjältar lika mycket som jag.
  När jag var liten var jag helt tagen av Batman, Stålmannen och Herkules.
  Numera är det Hamilton och Arn som gäller. Jag har alltid varit fascinerad av hjältar och njuter av att läsa om dem. Varför har du ett sådant problem med hjältar. För att du inte är någon själv?