Arbetslinjebudgeten


De år som högeralliansen regerat har svenskarnas sammanlagda löner ökat mindre än vad de gjort de år som socialdemokraterna hade makten, det senaste året var det visst bara två procent om jag minns rätt. Dessutom har högern lättat på skatterna så att högavlönade och de redan rika har fått mer i plånboken varje månad, och de kallar det för – arbetslinjen.

AB: ”I dag läggs höstbudgeten fram. En grupp som särskilt berörs denna gången är pensionärerna som får en minskad skattebörda. Men för regeringen är arbetslinjen viktigast. – Regeringens främsta mål är att föra Sverige tillbaka till full sysselsättning. Vi fortsätter därför att arbeta för att stärka arbetslinjen och minska utanförskapet, säger finansminister Anders Borg (M).”

Så när Anders Borg talar om att stärka arbetslinjen så handlar det om att hålla tillbaka löneutvecklingen, han anser att det gynnar ekonomin för nationen om Sverige kan lönekonkurrera med i första hand länderna i södra Europa. Genom att verka mot arbetslöshets-
kassa och fackföreningar, samtidigt som man försämrar nivåerna i arbetslöshets- och sjukförsäkring så räknar han med att fler kommer i arbete. En metod som vi sett avskräckande exempel på det senaste året.

Det är den politik vi hittills märkt från regeringens sida och det finns ingenting som talar för att man kommer att ändra linje nu. Sammantaget gör det att det är obegripligt att folk inte insåg detta när de gick till valurnorna. För även om man är frisk och stark idag så finns ju risken att detta förhållande tar slut imorgon. Det är när man drabbas av sjukdom eller arbetslöshet som man behöver de pengar som man månatligen betalar in till dessa försäkringar. Det handlar inte om skattepengar som moderaterna så ofta låtsas som, det handlar om försäkringar. —> it , , , , , , , ab123 ex1 svd1234 dn1234 svt1


18 svar till “Arbetslinjebudgeten”

 1. Alliansens politik är inte alls obegriplig.
  Tvärtom,det är klassisk högepolitik.
  Ta från de svaga och ge till de rika.

 2. Tja, de flesta som arbetar har fått mer än en månadslön kvar i plånboken sedan Alliansen trädde in (källa: http://blogg.svd.se/faktakollen?id=20297 ). De sitter ju kvar _just_ för att majoriteten av Svenska folket röstar med plånboken.
  Att rika fått mer i skatteavdrag håller jag inte riktigt med om heller och då har jag ändå runt 4000kr under Svensk snittlön. Procentuellt har jag fått mer sänkningar än folk som har högre lön än vad jag har.

  Däremot har jag börjat privatspara mycket mer än tidigare för man vet aldrig var ekonomin är på väg eller när man behöver en backup.

  • Två procent i nominella löneökningar, det har INGENTING med skatterna att göra, det är LÖNEÖKNINGAR jag talar om.

   Vad TRODDE du att jag talade om ????

   • Att det varit dåligt med löneökningar de senaste åren har väl snarare haft att göra med den globala ekonomiska situationen? Mitt företag har Franska ägare och vi hade löneökningsstopp det året krisen var som värst.

    Dessutom var det du som började dra upp skatter i ditt inlägg om löneökningar och då borde man ju dra upp allting som har med löner att göra och därför tog jag upp jobbskatteavdraget.

    Du kan ju inte förneka att folk som arbetar har mer pengar nu än tidigare.

    • Du kan ju inte förneka att folk som arbetar har mer pengar nu än tidigare.

     Nej, fast det är fortfarande inte det inlägget handlar om.

     Det är när man drabbas av sjukdom eller arbetslöshet som man behöver de pengar som man månatligen betalar in till dessa försäkringar. Det handlar inte om skattepengar som moderaterna så ofta låtsas som, det handlar om försäkringar.

   • ”Procentuellt har jag fått mer sänkningar än folk som har högre lön än vad jag har.”

    Nu handlar man ju inte med procent utan med kronor och ören. I kronor och ören, det som betyder något, har de rikaste utan tvekan fått mest.

    • Nu handlar man ju inte med procent utan med kronor och ören. I kronor och ören, det som betyder något, har de rikaste utan tvekan fått mest.

     – Kuno, så kan du ju inte räkna när du pratar om skatter. Då måste du ju räkna i kronor och ören när du pratar om hur mycket olika människor betalar i skatt också och då betalar de rika mer, inte sant? Så länge vi har progressiv skatt (och det tycker jag att vi ska fortsätta ha) så måste du räkna i % oavsett om skatten går upp eller ner och oavsett om du räknar på fattiga eller rika.

     • Nu är det färdigdiskuterat om skatterna, det är inte ens mer än en bisats i min bloggpost, den handlar nämligen om den nominella löneökningen.

      Fortsättningsvis raderar jag kommentarer som inte handlar om det.

  • Det är det en del arbetslösa blir, jobbcoacher åt andra arbetslösa. Så bedrövligt dåligt är det.

 3. Nåt att tänka på är att visst får man mer ”pengar” i plånboken, men man måste se att skillnaden i vänster och högerpolitik är att när högern sänkar skatter, så höjer man avgifter, avgifter som är lika oavsett inkomst, så de som tjänar på avgifterna är de rika då de betalar samma avgift som de fattiga betalar. Med vänstern politik så går detta på höjd skatt istället som är proportonelig så att de rika betalar lite högre skatt och därför får detta en utjämnande effekt och de fattiga tjänar på denna politiken.

  • Klockren kommentar! Sorry, kan inte vara mer uttömmande i min kommentar än så, din sa nämligen allt. :)

   Jinge – Klockrent inlägg! Jag tror jag spyr nästa gång jag hör eller läser alliansen utnötta ord ”Vi fortsätter därför att arbeta för att stärka arbetslinjen och minska utanförskapet”…. *ryys*

 4. Jepp, det är den usla löneutvecklingen som är grejen. Oanvänt löneutrymme blir genast vinstutrymme.

 5. Enligt den engelska skribenten George Monbiot i dagens nätupplaga av the Guardian är vi alla så hjärntvättade av reklambranschen och pr-byråerna att vi införlivat motståndarens argument med våra egna värderingar. Det innebär att vi röstar bort våra rättigheter som socialförsäkringar och löneökningar i tron att vi är vinnare, tills den dag vi blir sjuka eller arbetslösa och tvingas ta ett jobb med slavlön vill säga. Intressant artikel om tillståndet i västvärlden som återfinns på länken http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cif-green/2010/oct/11/left-values-progressive-self-interest