Är detta verkligen växthuseffekten?


Vi har haft ett antal somrar som har varit rejält varma och soliga de senaste åren. Själv har jag ofta fått krypa ner i badkaret som jag då har fyllt med kallt vatten.


Denna sommar
har jag gjort det en enda gång och det var redan i maj om jag minns rätt. För om det här ska förställa växthuseffekten så måste jag medge att jag faktiskt inte märker någon större skillnad. För denna sommar har bjudit på normalt svenskt sommarväder, i alla fall här i Stockholmstrakten.

Bilden här till höger t.ex. Den är ur den video från Dalarö som jag postade i helgen. Det är en skärmdump som jag klippt ut en liten detalj ur, bilden visar en segelbåt och en mindre motorbåt i hällande regn. Och när jag skriver hällande så menar jag verkligen hällande. Att bilden är så grå i färgen beror på att regnet verkligen öste ner.

Nej jag har inte börjat tvivla på växthuseffekten. Nere i södra Europa så har folk dött som flugor i värmen, vissa länder har drabbats av temperaturer på 45 grader i veckor. Då vill det verkligen till att man har badkar som man kan fylla med kallvatten. Idag på morgonen hörde jag att man ska få 47 graders värme i Bagdad. Som om inte irakierna hade ett helvete ändå som ockuperade.

Men är det så att vi ska drabbas av någon växthuseffekt så bor jag uppenbarligen på fel ställe. Man ska antingen bo 25 meter från kusten i Skåne, eller också ska man bo ute på en ö i havsbandet i Bohuslän. Är man då en ovädersfreak som undertecknad så gäller det bara att vara rikligt försedd med torr ved och konservburkar. En liten lokal väderstation vore inte heller helt fel. Då kunde bloggbesökarna själva se hurdant läget är. ”– Öööh, bah, jag såg att det blåste 38 sekundmeter hemma hos Jinge, och det har regnat 153 millimeter den senaste timmen…”

Som det nu är så får jag leva på hoppet. Stormen 1969 (68?) får jag hoppas går i repris i höst och att den huvudsakligen drabbar ostkusten. Skåningar, smålänningar och bohuslänningar har redan ett försprång som heter duga, Gudrun och Per har de fått medans vi i Stockholmstrakten knappt märkt att det fläktat ens. Det är grymt orättvist. Men lik förbaskat ska vi vara med och betala för stormfälld skog? Bönderna får väl försäkra sig som vanligt folk. Vill man inte försäkra sin skog mot stormskador så tyder det på att man faktiskt inte VILL ha någon ersättning när den blåser ner.

Idag får jag en vädermässigt tråkig dag. Växlande molnighet och runt tjugo grader på eftermiddagen, det är så att man kan få uppkastningar för mindre…

Källor: DN om höstvädret Fyra minuters film från Dalarö

Andra bloggar om: , , [tags]Vädret, Växthuseffekten, Regn[/tags]


11 svar till “Är detta verkligen växthuseffekten?”

  1. Det mest spännande som hänt hos mig är att mitt stora nödbatteri på 12V 75Ah sade upp sig i helgen, det batteri som skall ge mig nödbelysning och driva radioapparaterna när det stormar ute när strömmen försvinner. I måndags blev det till att köpa nytt, så nu klarar jag höstarnas och vintrarnas stormar igen. Man klagar just nu i våra dagstidningar på att sommaren är slut och att den var dålig i år, men här i Stockholms skärgård har det varit mycket soligt och fin sommar minsann, med lagom mycket regn.
    Jag bor i landet lagom.

  2. Att tro att människor fick betalt för att dom förlorat skog är ju så urbota ignorant att man nästan blir förvånad över att du lyckas. Det som staten tog våra skattepengar till var att hjälpa de stackars nödställda människor som var utan el/värme och möjlighet att ta kontakta omvärlden. Men var bara lugn, händer det en katastrof i Stockholm kommer vi dit och hjälper er med oavsett vad vi utanför får betala.

  3. Snicksnack Anon!

    Skogsbönderna fick över en halv miljard av Mässing eller om det var Jämtin. Dessutom fick de 500 miljoner av EU:s naturskadefond.

    INGEN av dessa institutioner har egna sedelpressar utan det är skattepengar.

    Har du så kort minne så rekommenderar jag dig att söka bakåt så uppdagas sanningen. De skogsägare som hade sin skog försäkrad fick inget stöd, de som fick alla miljonerna var de puckon som snålat på försäkringarna.

    Det gäller att veta vad man pratar om…

  4. Det var inte klimatet du såg Jinge, det var vädret. Klimatet är långsiktigt och stabilt, vädret en kortsiktig och instabil dagslända. Jag tror att de förutsägelser som gjorts i Klimat- och sårbarhetsutredningen ändå börjar besannans, nämligen att det blir torrare i Mälardalen. Att det sedan regnar av bara h-e ibland är en del av samma klimatförändring som gör att vi riskerar stora saltvatteninsläpp i Mälaren pga lågvatten och torka. Samtidigt håller jag tummarna för att Slussen hinner byggas om innan den STORA översvämningen kommer i Mälaren. (OK, det är inte ditt problem som bor i Haninge, men vi är rätt många på den här kanten ocksä!)

    Klimatförändringarna gör att några medelvärden flyttas på ett sätt som ser rätt oskyldigt ut (det kan ju vara skönt med ett par grader varmare, tänker man). I själva verket är det extremerna som blir vanligare, och vårt samhälle är inte byggt för en massa extremer. Ombyggnaden kan ta tid och kosta skjortan. Jag tvivlar på att dagens Sverige skulle ha lika lätt som 40-talets att klara av två-tre vargavintrar på rad, exempelvis.

    Håller med om att somliga skogsägare, som dessutom tyckte att några hektar skog var deras pensionsförsäkring, var synnerligen lättsinniga när de inte slängde upp några tusenlappar för en försäkring. Tänk om vi alla gjorde så? Jag struntar i hemförsäkringen och kräver i stället att skattebetalarna står för notan om det händer något – kan vi göra så?

  5. Björn Nilsson…

    Härom dagen vräkte regnet ned på ena sidan huset och på den andra sidan sken solen.
    Ska jag bygga fördämningar på regnsidan och soltak på solsidan tycker du?
    Känns tryggt när verkliga experter på extremer/klimat/väder bryr sig och jag ser fram mot dina framtida tips om hur vi bygger om och anpassar vår stekta och dränkta omvärld.

  6. Tja, mitt bästa tips är nog att kolla in när nästa delbetänkande kommer av Klimat- och sårbarhetsutredningen! Då kanske SMHI har kört ett varv till med sina klimatmodeller och vet mer. Men generellt tycker jag det ser ut som om vi får förbereda oss på snabba kast mellan svinkallt och stekhett, bautanederbörd och mördartorka. Förslagsvis, Kasken, innesluter du kåken i ett yttre vattentätt skal som samtidigt kan fungera som nedkylare och uppvärmare efter behov! Ligger den strandnära kanske det är bäst att ha en båt i närheten också.

  7. I Skåne har vi haft ALLT annat än sol. Regn, regn, regn och mycket mera regn. Lite översvämmningar här och var dessutom, det dog en gammal tant i sin bil här i Helsingborg för 2 veckor sedan typ.

    Tro det eller ej, men jag hoppas vi får samma väder som drabbat sydöstra Europa. Hellre det än deprimerande evigheters regn.