Är det fult att heja på Sverige?

En sak som jag har reflekterat över hundratals gånger är vår inställning till nationalsången och flaggan. Tittar man på ett svenskt hockeylandslag som innan en landskamp ska sjunga nationalsången så rör de knappt läpparna.

Samma sak gäller fotbolls-
landslaget, när kameran glider förbi de uppställda spelarna ser man att några rör på läpparna, andra gör inte ens det. Unge herr Ibrahimovic kniper igen dem så att de nästan vitnar, trots att han bevisligen är lika mycket svensk som partiledaren i ett ökänt nationalistiskt parti. Det är synd, svenskar har fått ett rykte om sig att vara stela, tillbakadragna och kanske blyga.

Tjejerna i landslaget har gjort något åt detta genom sin måldans, det är utmärkt. Men tittar man på våra afrikaner som spelar i fotbollsallsvenskan så står de sig slätt. Vissa av dem har en mycket explosiv måldans när de sett till att bollen får plockas upp inne bland nätmaskorna. Ibland har TV-sporten visat lagkamraternas försök att dansa med, något som tydligt understryker hur hämmade svenska män är, i alla fall fotbollsspelare.

Jag tycker att det är självklart att man sjunger med i nationalsången, det ska både synas och höras. Dessutom kan man lägga armarna om varandras axlar, eller högerhanden på hjärtat. För tänk efter, vilka signaler sänder det till motståndarlaget? Både de och publiken tänker givetvis samma sak – här kommer ett gäng som tänker kämpa för hemlandets heder, nu blir det åka av.

Med andra ord har det också en psykologisk effekt på motståndarlaget. Rör man inte ens läpparna under national-
sången så beror det på att de blågula färgerna inte är viktiga, det är i alla fall vad betraktarna kan få för sig. Men nationalism är inte fult i idrottsliga sammanhang. Hur många av oss har inte varit beredda att fälla en tår när en av våra idrottshjältinnor/hjältar stått överst på pallen i ett OS eller i ett VM?

Jag erkänner, jag är en av dessa. Visserligen sjunger jag inte med i Du Gamla Du Fria, men det beror huvudsakligen på att mitt deltagande oftast består i att vara publik framför en TV-skärm. Men nog sjutton kan de olika specialför-
bunden meddela idrottstjejer och killar att det ingår i landslagsuppdraget att sjunga med så att det syns och hörs. Det är inte så att man ska eftersträva samma nivåer som Pavarotti, men nog fasen bör det märkas vilket land man representerar?

it Andra om: , , , , , dn123 svd1 ex12 ab12 svt ekot gp1


13 svar till “Är det fult att heja på Sverige?”

 1. Håller med till 100 %. När jag är publik på idrottsevenemang när nationalsången spelas sjunger jag alltid med och håller högerhanden över hjärtat. Det är absolut inget fult att heja på Sverige utan tvärtom något som bör uppmuntras i så stor utsträckning som möjligt.

  Att heja på ska dock inte sammanblandas med att se ner på eller håna det som inte är svenskt vilket är vad våra självutnämnda ’nationella’ gör idag.

 2. Man såg skillnaden i uttryck när Sverige mötte Japan. De japanska flickorna var verkligen påtagligt tagna av stundens allvar när japanska nationalsången spelades vilket jag inte kan säga framskymtade hos de svenska spelarna ens svagt när Du gamla du fria ljöd över planen. Lite sorgligt faktiskt.

 3. Jag tycker att det är självklart att man ska sjunga nationalsången, vill man inte så kan man ju avstå från att spela med landslaget om det skulle vara nåt problem.

 4. Är det fult att kritisera damidrott om man är kille?

  Jag tycker också att svenska idrottare borde kunna klämma i mer under nationalsången. Min egna uppfattning över varför de inte gör det är att Sverige som land är extremt PK, allt ska vara politiskt korrekt. Finns så många som vill vara PK och så fort man vill sjunga med i nationalsången finns det någon som spelar rasistkortet.

  Man får inte sjunga nationalsång för då är man rasist, Man får inte som kille kalla damfotboll dålig för då är man kvinnohatare.

  • Nej, det är inte fult att kritisera damidrott om man är man/kille.

   Om vi ska hålla oss till damfotbollen så har jag inga problem med att anmärka eller kritisera ett lags spel eller insats. Sveriges förlust mot Japan var t.ex. resultatet av övermod, dåligt passningsspel och dålig taktik.

   Men varje gång jag ser en man/kille anmärka på damfotboll så handlar det om att man hyser agg mot att kvinnor spelar ÖVERHUVUDTAGET. Det finns t.o.m. en Facebook-grupp som heter ”Förbjud damfotboll” och argumenten (om det nu kan kallas argument) som används är att spelet är tråkigt, att det inte kommer folk till arenorna eller att man har fördomar om att ett division 5-lag hade slagit ett elit-kvinnolag.

   Att man är så pantad att man inte tror att sexistiska fördomar, begränsade resurser, orättvis fördelning av tränings- och speltid samt att många tjejer/kvinnor tvingas att syssla med fotbollen som hobby eller bisyssla har helt missats av dessa sexistiska svin.

   Det är inte PK att gilla damfotboll, det är PK att avsky eller racka ner på damfotboll.

   • Det är inte PK att gilla damfotboll, det är PK att avsky eller racka ner på damfotboll.

    Tur att jag gillar damfotboll då.. :-) Ska kolla i kalendern när Tyresö har nästa hemmamatch.. :-)

   • Ok, Pontus Kåmark som själv spelat fotboll och kommmenterat både herr-och damfotboll säger som det är i tv under Japanmatchen; Spelet är dåligt, spelarna klarar inte av passningar på 3 meter. Responsen är att han är en kvinnohatare??? Hur går det ihop??

    Jag stöder inte den här Facebook-gruppen du nämner men du anser att det är fel att man tycker damfotboll är tråkigt?? Alla tycker olika saker är roliga/tråkiga och det är ett fritt land. Jag tycker generellt att damfotboll är tråkigt att titta på.

     • Jaha? ok upplysande svar… men visst. Det är inte helt ovanligt att människor i brist på argument tar till olika slags anklagelser…

      • Ptja.. Problemet är väl egentligen att jag – har rätt?

       Försök avstå från att svamla, försök i alla fall…

    • Om Sverige hade legat under med, säg 5 mål, då hade jag inte retat upp mig på Kåmarks föraktfulla kommentarer. Och säkert hade majoriteten av folket i TV-sofforna hållit med honom, man måste ju få lufta sin besvikelse. Men det stod 1 – 1 vill jag minnas när han gick på som värst. Och det hade nog inte hjälpt om svenskorna tagit guld. Det var en bock man hade satt som trädgårdsmästare.