Äntligen Stoppas ”Samarbetet”!

Äntligen har sossarna satt ner foten, nu blir det fler soldater till Afghanistan och ett längre engagemang än till 2013. Mona Sahlin visar var hon och socialdemokratin står, och hon gör det öppet och tydligt så att var och en kan se.

AB: ”Efter ett möte med utrikesminister Carl Bildt (M) och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i morse bekräftade Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin för Aftonbladet att ”de rödgröna” är ett minne blott – åtminstone för tillfället. – Vi gör en paus i det rödgröna samarbetet. Vi kommer att fortsätta träffas och samarbeta, men det kommer att te sig i en annan form än under valet, säger Mona Sahlin till Aftonbladet.”

Nu kommer Vänsterpartiet att kunna agera med all den kraft man lyckas uppbåda mot kriget i Afghanistan, samtidigt som man fullt ut kan kritisera EU och den överstatlighet som unionen försöker bygga upp. Det trista är väl förstås att det inte var (V) som tog sin Mats ur skolan utan (S). Å andra sidan så blir det nu helt klart och tydligt vart någonstans socialdemo-
kratin befinner sig med Sahlin som ordförande, något som givetvis kommer att stärka vänsterpartiet. Beskedet i sig kanske till och med gör att behovet av en extrakongress minskar.

Nu hamnar dessutom Miljöpartiet i svårigheter, man har tidigare klarat sig undan med sitt nja till EU och sin vandring på vägen mot att bygga ut kärnkraften, har medlemmarna ingen konstruerad koalition att tvingas ta hänsyn till så kan de interna målfrågorna aktualiseras. Vi var tidigare på väg att konsolidera ett tvåpartisystem i Sverige, men nu har det största partiet insett det hopplösa. Samtidigt med att jag konstaterar det så kan jag ju passa på att önska partiet lycka till i valet av en ny partiledare. Det brådskar verkligen med tanke på Mona Sahlins status bland både medlemmar och befolkningen i landet i övrigt.

Aftonbladet frågar sina läsare om det var rätt av (S) att lösa upp den rödgröna alliansen, hittills har åttiotre procent av nätläsarna svarat ja. Det betyder att både borgerliga väljare och de rödgröna tycker samma sak, något som på sikt kan leda till en seger för ideologier i stället för konstlade koalitioner. Med tanke på att antagligen både Centerpartiet och Kristdemokraterna kan vara på väg ut ur Sveriges Riksdag så betyder det att den politiska temperaturen nu skruvas upp, dessutom skulle det inte förvåna mig om socialdemokraterna kommer att samarbeta mer med moderaterna, för det är knappast någon större skillnad på ideologin i dessa partier.

it , , , , ab12 ex1234 dn1234 svd1234 svt gp sds

  11 comments for “Äntligen Stoppas ”Samarbetet”!

 1. 26 oktober, 2010 at 12:34

  Kan bara instämma Jinge. Det svenska engagemanget i Afghanistan kommer öka. Det var väl en anledning till att samarbetet sprack. Ohly kanske sa ifrån där till Mona och då insåg hon att det inte kommer fungera eftersom S så gärna vill ha en bred uppgörelse så att ansvaret för det kommande nederlaget där borta fördelas på fler partier.
  Och då kanske vi till nästa valrörelse kan slippa Alliansen light som de rödgröna i princip har varit.

  Även om jag nog inte delar dina åsikter fullt ut Jinge så har glidningen mot mitten från vänstersidan varit förödande för att få fram tydliga alternativ. Alternativ som väljarna kan ta ställning till ordentligt, alternativ som bygger på en ideologisk grund och inte efter den senaste opinionsmätningen.

 2. Marcus
  26 oktober, 2010 at 12:35

  Jag säger som Gert Fylking: Äntligen! Ska bli spännande när vi får mer fördjupande kommentarer från de berörda parterna. Nu är ett första steg taget!

 3. Nils Glad
  26 oktober, 2010 at 13:16

  Att Mona Sahlin är en katasrof för socialdemokraterna, är känt sen länge, hon är lika borgerlig som moderaterna, men att Ohly gick in i en valsamverkan tyder på att han också tillhör den politiska överklass som ser till sina egna intressen, statsrådpost och struntar i allmoge. Vi har fått en politisk överklass i Sverige som bara ser till sina egna intressen, påminner om det gamla Sovjet, Ut med honom också och in med någon yngre som fortfarande har visionerna.

 4. Mats E
  26 oktober, 2010 at 13:51

  Det kan dessutom vara Ohlys räddningsplanka, nu kommer ropen på avgång att stilla sig!

 5. Marcus R
  26 oktober, 2010 at 14:24

  Lite av en låtsasundersökning och låtsasartikel av Ab. Det är knappast intressant att veta om fildelning ökar eller ej. Det som är intressant är om piratkopieringen ökar. All fildelning är inte piratkopiering och all piratkopiering leder inte till fildelning. Ab borde göra om och göra rätt.

  • Marcus R
   26 oktober, 2010 at 14:24

   Suck, nu skrev jag i fel tråd. Sorry Jinge.

 6. Torgny
  26 oktober, 2010 at 14:27

  Personligen så kommer jag sörja samarbetet. I alla fall lite.
  Det kunde ha blivit bra. Men det klart om S inte visste vad man ville ha, och V bara ”mjäkade med” de två andra så…
  Jag fick ibland känslan av att Ohly bara var glad att få vara med.

  MP har stärkts i valet, och nu ska väl då V revanschera sig som du skriver. Och vi i S?
  Vi ska… Vi ska minsann…

  Ja vad fan ska vi? Det är inte lätt att framstå som förlorare både när samarbete startas och avslutas, men någon ska väl göra det också.

 7. Richard
  26 oktober, 2010 at 14:38

  Det är ju oerhört pinsamt att Vänsterpartiet inte kunde förutse detta, Ohly valdes ju till partiordförande mycket pga att han uppfattades vara emot ett samarbete. Ändå blir det ett samarbete – ett misslyckat sådant. Det borde inte vara Ohlys räddningsplanka utan istället ge upphov till fler rop på avgång. Jag har stött Ohly och människorna runt honom (och blev också till slut övertalad att gilla det rödgröna samarbetet) men måste idag ifrågasätta om vi kan ha kvar folk i partitoppen som säljer sig så lätt för ett par eventuella ministerposter.

  Ohly fick frågan under valrörelsen, efter överenskommelsen om betygen tror jag, om hans kompromissgräns inte snart var nådd, svaret blev typ:
  – Dit är det oerhört långt.
  Nånstans där började min respekt för honom, och det rödgröna samarbetet, drastiskt dala…

 8. Joakim
  26 oktober, 2010 at 15:54

  Men alla vänsterväljare har väl i alla tider räknat med att en (s)-röst betyder (rent konkret) samarbete med vänsterpartiet (& på senare tid även MP)? Spelar det verkligen någon som helst roll om man officiellt är separata i opposition men blir en allians vid valsegrar? Att (s) i det läget ”förborgas” på egen hand drabbar ju hela vänsterblocket kollektivt, krigskramande & förmögenhetsskatts-slopande leder till evig opposition & lång mörk borgarnatt, det är inte bara (s) som får smaka konsekvenserna. Strategisk katastrof. ”Allians-kopian” vinner inga val (årets val & det förra är beviset).

 9. Tott
  26 oktober, 2010 at 16:18

  ”Med tanke på att antagligen både Centerpartiet och Kristdemokraterna kan vara på väg ut ur Sveriges Riksdag”

  Du glömde vänsterpartiet….

  • 26 oktober, 2010 at 17:41

   Definitivt inte nu längre, läste du inte bloggposten?

Comments are closed.