Petroyuan är nu lanserad i Kina! Hur kommer dollarn att må?


Vid några tillfällen har jag här publicerat artiklar om ”petroyuan” och ”petrodollar”. Kina och Ryssland vill knäcka dollarn med Petroyuan knuten till guld och

Nu (26/3) har den äntligen lanserats, på Shanghai-börsen.

För USA och dess strävanden för global hegemoni har dollarns ställning avgörande betydelse.
Det beror på dess roll som petrodollar, dess ställning som reservvaluta och Nixons beslut 1971 att inte längre göra dollarn konvertibel till guld.

Det viktigaste valutabeslutet skedde 1973 med avtalet mellan OPEC, Saudiarabien och USA att sälja olja uteslutande i dollar.
Saudiarabien fick miljarder dollar att satsa t.ex. i USA, vilket stärkte USA:s ekonomi och dollarn. I utbyte kom Saudiarabien och andra OPEC-länder under amerikanska militärskydd. Det påminner om ett arrangemang i maffiastil: Saudi tvingas bedriva verksamhet i amerikanska dollar enligt USA:s villkor och i gengäld får de generöst skydd.

Den andra faktorn är att dollarn ännu är världens reservvaluta och har en dominerande roll i IMFs valutapolitik sedan 1981. Dollarns roll är uppenbarligen kopplad till petrodollarhandeln och den har nästan alltid en andel på mer än 40% av korgen Special Drawing Right (SDR), medan euron har behållit en stabil andel på 29-37% sedan 2001. Yuanen ingår nu i SDR, med en initial andel på 10% som är något högre än yenen (8,3%) och pundet (8,09%) Långsamt blir Kinas yuan-valuta allt mer använd i global handel.

Den globala efterfrågan på dollar är kopplad till andra länders behov att äga dollar för att kunna köpa olja och andra varor. Till exempel, om ett bolivianskt företag exporterar bananer till Norge, kräver betalningsmetoden användningen av dollar. Norge måste därför ha amerikansk valuta för att betala och ta emot de inköpta varorna. På samma sätt kommer dollar som Bolivia mottar användas för att köpa andra nödvändigheter som olja från Venezuela. Det kan tyckas otroligt, men praktiskt taget alla länder har använt dollar för att handla mellan varandra, till och med länder som var mot USA:s imperialistiska politik.

Denna fortsatta användning av dollarn har haft förödande effekter. Först och främst skapade den intensiva användningen av USA:s dollar innebar en ekonomisk standard där dollarn snart ersatte ädla metaller som guld, som tidigare hade varit standard för världsekonomin. Detta har lett till stor instabilitet och till en katastrofal ekonomisk politik, som krascherna år 2000 och 2008. Detta stora skifte där dollarn inte var kopplad till guld gör det möjligt för Federal Reserve att trycka dollar praktiskt taget utan gränser. Detta stimlerade ett globalt ekonomiskt system baserat på finansiella instrument som derivat och andra värdepapper i stället för reella, materiella varor som guld. Genom att göra detta för egen fördel har USA skapat förutsättningarna för en ny finansiell bubbla som kan påverkan hela världsekonomin när den brister.

Förenta staterna kan alltså skriva ut papperssedlar utan täckning av guld. Washington uppnår därmed en oöverträffad strategisk fördel gentemot dess geopolitiska motståndare (ursprungligen Sovjetunionen, nu Ryssland och Kina), nämligen en praktiskt obegränsad utgiftskapacitet för dollar, även om den ackumulerat till en astronomisk offentlig skuld (cirka 21 biljoner dollar). Den destabiliserande faktorn för den globala ekonomin har bl.a. berott på Washingtons förmåga att ackumulera enorma mängder statsskuld utan att behöva oroa sig.

Pål Steigan skriver
”Som Bloomberg skriver, er petroyuan en direkte utfordring mot dollaren, i første instans på oljemarkedet, men i neste instans mot det USA-baserte globale økonomiske systemet. Anne Lee, som er professor i økonomi og finans ved New York University mener at innføringa av petroyuan kan være opptakten til ei dollarkrise. Mange land kan bestemme seg for å dumpe dollaren. Det vil skape en overflod av dollar, som vil tape i kurs og det vil bli vanskeligere for USA å finansiere sin gjeld.

Det som gir Kina og yuan den nye styrken overfor dollar er naturligvis det faktum at Kina nå er en større oljeimportør enn USA. Som man sier i Italia: Chi paga la pasta decide il menù – Den som betaler måltidet bestemmer menyen.
Kina-USA oljeimport 180327 yuan-dollar-oljeOljeimport

I 2015 begynte Kina og Russland å tegne kontrakter i yuan og andre asiatiske valutaer. Rett etterpå gikk Iran over til å selge olje i yuan i stedet for i dollar. Venezuela har gått den samme veien. Kina har også tatt omfattende tiltak for å backe opp sin petroyuan med gull, og en gullbasert verdensvaluta vil være noe nytt etter at president Nixon bestemte seg for å oppheve dollarans tilknytning til gull i 1971. Mange land kan se seg interessert i en gullbasert valuta i stedet for papirdollaren.

Kina og Russland har de seinere årene kjøpt opp store mengder gull på verdensmarkedet, samtidig som Kina er nummer èn og Russland nummer tre som gullprodusenter.

Handelskrig og valutakrig
Innføringa av petroyuan skjer samtidig med at USA har innledet handelskrig mot Kina. Kina har kritisert dette trekket fra regjeringa Trump og sagt at landet ikke ønsker noen handelskrig, men dersom denne krigen kommer vil de føre den til slutten, og det er ikke Kina som vil tape mest.

Et kort Kina kan spille i denne krigen er å dra til skruen ytterligere mot petrodollaren og effektivt slå beina under den. Den vil ramme amerikansk økonomi på en måte USAs politikere i dag vil ha vanskelig for å forestille seg. Og det vil suge verdiene ut av det norske oljefondet fortere enn vi kan si Brent. Oljefondet er som kjent blitt omdannet til en kassakreditt for Wall Street og er totalt avhengig av en sterk dollar.

Verdien av oljefondet har falt fra 8.488 til 7.930 milliarder kroner på grunn av fall i dollarkursen. På papiret er det altså et tap på 550 milliarder dollar på et kvartal.
renminbi-dollar
CNBC skrev i oktober 2017 at Kina har en plan om å detronisere dollaren, og det ser faktisk ut som om Beijing er i ferd med å iverksette denne planen.

Donald Trump kan komme til å angre bittert at han lanserte en handelskrig mot Kina, en krig Pentagon allerede i 2009 hadde funnet ut at USA måtte tape.

i , , , , , , , , , , , EU, , , , ,


5 svar till “Petroyuan är nu lanserad i Kina! Hur kommer dollarn att må?”

  1. Kinas experter förklarar systemet lite mer detaljerat. Det dom säger är att FED inte rikitigt kan trycka pengar utan vidare utan det krävs ist att investerares dollar då och då attraheras tillbaka till den amerikanska ekonomin. Detta sker hittills genom att Usa cykliskt framskapar hausse(med penningproduktion) och därefter kriser genom fysiskt och eller ekonomiskt krig så att krisområden töms på investerares dollar och därefter kan få sina värden att köpas billigt med hemtagna dollar. Parasitstekeln injicerar sitt gift och livnär sig på den angripna kroppen.
    Syrienkriget tycks vara första gången när det receptet inte funkat 100%-igt pga omvärlden börjat söka andra lösningar.

    • Intressant teori Peter. En som jag inte har hört förut, men som mycket väl kan stämma.
      Helt fritt penningtryckande låter ju inte heller riktigt sannolikt. Kineserna verkar dessutom ha fattat ett och annat om ekonomi.
      Om det stämmer och b.la. Syrienkriget har misslyckats för USA i ekonomisk mening, så blir det spännande att se vad dom tänker hitta på istället. Tänker dom försöka igen och på fullt allvar dra igång krig mot Iran eller Nordkorea? Så länge Trump sitter kvar så tvivlar jag på den varianten. Han verkar inte mycket för krig faktiskt, mer för uppblåst skrämseltaktik för att fixa en bra deal.
      Handelskrig däremot, med Kina, verkar vara hans väg, men precis som Steigan säger så kan det nog bli tuffare än USA tror.

      • Det Kina måste göra är inte enbart att skydda sig själva med en kärnvapensköld, men även erbjuda skydd mot USA och deras allierade till de länder som byter handelsvaluta.

        Samtidigt går världen alltmer mot elektriska fordon, således är frågan om oljan ens kommer förbli en viktig handelsvara i framtiden.

        • Jag tror oljan kommer förbli en viktig handelsvara så länge den finns. Men kanske inte lika viktig som idag. Världens bilflotta kommer att elektrifieras men då får man också tänka den hela tiden ökar så det är inte säkert att oljeberoendet minskar i samma takt. Flygtrafiken kommer förbli oljedriven för något annat tänkbart alternativ finns inte vad jag vet. Samma gäller världens fartygstrafik om man inte hittar på något atomliknande bränsle som kan fungera. Sen för militärfordon och krigsbruk är oljan det nu enda tänkbara. Men i marginalen kan oljan marginellt ersättas med etanol och biogas. En äldre motor fungerar ungefär likadant på etanol som på bensin. Men kanske inte ren etanol. Liten bensintillsats gör bränslet så mycket bättre. Själv tycker jag det redan är för mycket bilar, transporter och trafik men någon vilja att minska det verkar inte finnas. Internationalisering och globalisering kräver mobilitet och rörlighet. Ingen idag verkar kämpa för lokalsamhället. Inte ens vänstern och miljöpartier som annars ömmar för det mesta som rör det sociala.