Anna Veeder i Studio-1

Jag har fått ett antal e-postmeddelanden som berättade om debatten i radions studio-1 igår, två palestinier som skrev till mig var mycket upprörda över diskussionen, därför ägnade jag nyss trettiofem minuter till att lyssna på den eftersom den finns på nätet.

När det gäller sakfrågan så är det uppenbart att en internationell undersökningskommission borde utreda huruvida de dödade palestinierna blev bestulna på sina organ, det ser jag som en självklarhet. Det vore lämpligt att en sådan kommission leddes av Richard Goldstone, en man som har tillräcklig integritet för att omvärlden ska kunna lita på resultatet. Sedan är det tveksamt om det i praktiken går att utreda en sådan sak så här långt efteråt, men staten Israel borde rimligen ha ett intresse av att få saken utredd.

Sedan kan jag konstatera att Anna Veeder inte lyckas i den sortens debatter, meningsmotståndarna tjänar på det eftersom hon blir så upprörd så att hon har svårt att få fram något vettigt. Smy-
gande argumentum ad hominem tillsammans med svepande guilt by association-anklagelser leder sällan någon annanstans än till vägs ände. Att hon presenteras som freelancejournalist i programmet tycker jag är helt okej, det är faktiskt vad hon helst av allt vill vara. Att hon inte försörjer sig som sådan spelar ingen roll.

Ska man kritisera Anna, och det kan man visst göra, så är det för intrycket som jag tror att många lyssnare fick, hon var inte speciellt sansad, hon förlorade därmed den genuinitet som hon annars har. Hon sade själv att hennes vänner hade frågat henne varför hon höll på med det där tramset. Svaret i all enkelhet är att hon flyttade från hembygden, konverterade till judendom och flyttade till Israel. Hon tar varje angrepp på Israel som ett personangrepp mot henne själv.

Och det är faktiskt inte speciellt klandervärt, det är mänskligt.

intressant Andra om: , , , , , , , , anna annarkia björnb fff k&å lasse hampus scraber rödam anders t

  21 comments for “Anna Veeder i Studio-1

 1. N
  3 november, 2009 at 11:46

  Anna Veeder tål alltså inga angrepp på Israel, men hon tål att palestinska mödrar aldrig sörjer färdigt sina barn som återlämnades i lådor, som tomma höljen, utan inre organ?

  Att tala om obduktion är löjligt. Man behöver inte strimla ett helt organ eller köra det i köttkvarn för att obducera. Det räcker med ganska små prover, sedan LÄGGER MAN TILLBAKA organen så att de kan begravas med kroppen.

  Jag tyckte att programledaren var urusel. Dror Feiler som hade de mest relevanta inläggen fick knappt en syl i vädret därför att programledaren inte kunde få tyst på Anna FREEDER. Fredsaktivisten som lever i glansen av en fred som består av att bosättare dagligen dödar olivträd med kemikalier, motorsåg eller eld. Som aldrig någonsin uttalar sig när något riktigt ohyggligt som israelerna gör kommer fram. Och det händer i stort sätt dagligen. Hennes fredsarbete kan jag tänka mig består av att stå vid vägspärrarna och trösta de ockuperade stackarna som aldrig kan ta sig någonstans. De är ju ”ett tåligt släkte” som hon uttryckte saken en gång.

  Vad mig anbelangar så tycker jag inte att man kan flytta till stulet land som ockuperar andra och vara så kinkig.

 2. Martin B
  3 november, 2009 at 12:05

  Jag hörde också på studio-1. Ja hon var väldigt upprörd, det var svårt att förstå hur hon kopplar sig sjlv till någon fredsrörelse. Förslaget om Goldstone var bra, det är vad den israeliska regeringen borde göra. Men som sagt, det går nog inte att utreda, men då har man i alla fall försökt.

 3. 3 november, 2009 at 12:34

  Det man ska kritisera henne är för att hon kräver att israeliska organisationer ska få bestämma vad utländska journalister ska få skriva om. Att hon kräver helt andra krav på vad som får skrivas om israelisk organhandel än exempelvis sådan i Kosovo eller Moldavien. Att hon menar att journalister inte ska få skriva om något som inte är bevisat i domstol. Att hon tycker att Bodström måste hyra in advokater, domare, ordna rättegångar, etc för att få skriva om israeliska soldater. Att hon tycker att israeler ska ha rätt att kräva utredning (vilket de fick) om försvunna organ, men att palestinier inte ska få önska detsamma.

  Sen är hon inte ett skvatt fredsaktivist. Hon var en av dem som stödde Israels fruktansvärda krig mot Libanon 2006 då det bombades bostadskvarter och ambulanser.

  • XA
   3 november, 2009 at 12:55

   Hampus har rätt men jag kan ändå inte sluta förvånas över hennes och andras indignation över att just israeler blir anklagade för något sådant. Jag förstår inte varför man inte får anklaga soldater ur den israeliska armén som tar från palestinska kvinnor deras smycken eller stjäl allt av värde de kommer åt under sina godtyckliga, så kallade husrannsakningar.

   Stjäl man 35 shekel från en palesinsk åldring så är det faktiska ganska så sannolikt att man samarbetar för att leverera folk som just skjutits för organstölder. Bytet blir större liksom.

   Och om Anna Vrider inte tror på mig så kan hon fråga VILKEN PALESTINIER SOM HELST i Gaza och på Västbanken så kan han eller hon visa henne vägen ända fram ill paelstinier som blivit rånade eller bestulna av israeliska soldater.

 4. Annika
  3 november, 2009 at 12:47

  Tjänar du pengar på att skriva om Veeder? På googleannonserna menar jag?

  • 3 november, 2009 at 12:50

   Tjänar du pengar på att skriva om Veeder? På googleannonserna menar jag?

   :-)

   Jag har ”tjänat” ett par cent hittills idag. :-) Tyvärr så vet jag inte vad som får besökarna intresserad av att kolla annonserna, då skulle jag kanske skriva om sådana ämnen oftare… :-P

 5. Boris
  3 november, 2009 at 12:52

  Visst är det mänskligt som du säger. Ditt land är förlängningen av ditt hem och din trädgård. Men alltför ofta blundar människor för sanningen…

  Vad som är omänskligt är att Borås djurpark har avlivat tre friska lejonungar som inte accepterades av mamman. I Tyskland hände samma sak med den älskade isbjörnen Knut. Där använde man nappflaska och en man vid namn Dörflein, som dygnet runt passade upp på Knut. Vart är vårt land på väg när våra djurparker avlivar sina egna lejonungar?? Jag skäms för mitt land. Det är något fruktansvärt som händer här. Hur våra djur far så illa och nästan ingen som uppmärksammar det. Vore glad om du tog upp det här.

 6. MX
  3 november, 2009 at 12:53

  Hon flyttade till Israel och bor nu på mark tagit från palestinier? En simpel tjuv alltså …

  • 3 november, 2009 at 12:56

   Hon bor i Haifa. Googla!

   • M
    3 november, 2009 at 13:01

    Min släkt kommer från Haifa och jag tycker att Haifa är stulet.

    Jag hade gärna fått födas där istället för att födas som tredje generationen flykting.

 7. 3 november, 2009 at 17:32

  Självklart att hon ska ställa upp och vara på liknande debatt, med tanke på att hennes vänner, grannar och bekanta i Israel har liknande förväntningar. (Det tror jag på). Helt enkelt för att hon kom från Sverige, kan svenska och är en skicklig skribent. Och oavsett om hon klarar debatten bra eller dåligt, knuffades hon fram ändå, som att detta är hennes plikt.
  I debatten agerade hon helt kvinnligt – med känslor.
  Och det var känslor som fick henne att halka och hamna i obalans, annars vet vi alla att hon är en bra debattör. Jag tycker att det är fel av media att döma före domen: Ett bra exempel är Expressens skit-snack om Mehdi Ghezali och gänget som åkte till Pakistan. Idag undrar man vart Mehdis påstådda bombälte tog vägen?
  Visst, fanns det risken också att det blir likadant med den här, s.k. ”organ-affären”. Men inte nu längre: Med varje dag är man nära sanningen och faktum att berättelse om Bilal liksom andra palestinier är en evig skam för Israel och bevis om att ett apartheidsystem fungerar idag.
  Donald kommer att bli ett namn i historien och Anna borde backa, dra sig totalt undan, borta i universums ljusa år, från det här känsliga ämnet där hon är totalt försvarslös och utan något argument.

 8. Sara G
  3 november, 2009 at 17:43

  Väder-Anna Veeder ska bedömas efter vad hon säger och gör – och vad det anbelangar så anser jag att hon INTE bidrar till fred. Tvärtom! För hon skulle för sitt liv inte göra något verklig aktivt för palestiniernas sak. Hon är inte trovärdig, endats förvirrande med sin ambivalens. Jag tycker inte om hennes självupptagenhet, den märks i allt hon skriver, En slags ihärdig självbespegling, där hon egentligen inte reagera över sina grannars elände, utan bara fyller poolen med stulet vatten och njuter. Det verkar inte röra henne. Hon vill innerst inne bara ett Stor-Israel, det har vi sett med egna ögon.

 9. Simon
  3 november, 2009 at 17:53

  är hon utvald av Gud nu?
  tillhör hon nu det ”utvalda folket”
  vad var hon innan smuts eller?

  • 3 november, 2009 at 23:38

   ”är hon utvald av Gud nu?”

   Nej, det var hon som valde Gud!
   Det är hennes eget val som inte har någonting med debatten att göra.
   Respektera och acceptera det bara – så kommer du att må bättre!

 10. Christer W
  3 november, 2009 at 19:58

  En fundering. Har hon flyttat dit och gift sig? Då är inte hennes agerande så märkligt, för då försvarar hon även sitt livsval. I såna lägen kan folk vara oerhört korkade (oavsett kön) och enögda.

  • Marie
   3 november, 2009 at 23:41

   Om jag gifter mig med en dansk och flyttar till Århus, blir jag då tvungen att försvara de mörkaste sidorna av det danska samhället? Och försvara rasisterna i dansk folkeparti? Nej, jag köper inte det resonemanget, tyvärr.

   • Christer W
    4 november, 2009 at 11:45

    Marie, alla är inte som du. Sen behöver ju din dansk inte vara rasist och medlem i danske folkpartiet. Men det vette gudarna hur du skulle ställa dig om din dansk var både rasist och medlem. Men ett är säkert, även du skulle försvara ditt livsval tills glöden har falnat och det är bara aska kvar.

    • Marie
     4 november, 2009 at 12:18

     Om dansken var både rasist och medlem i danske folkpartiet skulle han aldrig bli min. Men det skulle aldrig en sionist bli det heller. Och ja, alla är inte som alla andra. En del gör tokiga val och bär sig åt så som Veeder gör, blir upprörd över att folk vill veta var deras barns organ tagit vägen.

 11. Mäster
  3 november, 2009 at 23:31

  ”Jag tyckte att programledaren var urusel”

  Förklaringen till denna ”uruselhet” är Cecilia Uddéns totala inkompetens gränsande till debilitet.
  Det är inte första gången hon ”håller i trådarna” i en sammankomst där ett ”hett” ämne skall avhandlas;jag kan inte låta bli att få känslan av att det är ett litet barn som leker bjudning och man spelar med och låtsas dricka te ur den lilla tomma koppen samtidigt som man för en låtsad ”vuxen” konversation med den gulliga lilla förkylningsspridande krabaten.

  Skillnaden här är väl att ämnet är alldeles för allvarligt att överlåtas till inkompetenta programledare som ”latjar” och inbillar sig att de gör en insats,för att inte nämna att Uddén inte är det minsta gullig.

  Snälla SR,sparka henne NU !

 12. Anders
  5 november, 2009 at 06:38

  Jinge! Väder-Anna säger att du inte har fått lov att använda bilden.

  • 5 november, 2009 at 06:43

   Va? Jag har visst fått lov, och det var för ett par år sedan. Och det fanns ingen tidsbegränsning. Det är väl knappast någon som inbillar sig att hon skickar en bild till mig som jag inte får använda? Jag har många fler oxo, har ett helt underbibliotek som heter \anna\ där det finns fler bilder.

Comments are closed.