Alla krigsförbrytare?

Författaren Bosse Schön skriver i en debattartikel i Aftonbladet att Sverige kritiseras på grund av att myndigheterna inte samarbetar med olika NGO:s i jakten på nazismens krigsförbrytare.

Bosse Schön/AB: ”Sverige får kritik för vägran att samarbeta i jakten på krigsförbrytarna. Det faktum att en massmördare kom undan rättvisan för över 60 år sedan gör inte vederböranIde till en människa som sonat sitt brott. Och därför fortsätter nazistjägaren Efraim Zuroff jakten på nazikrigsförbrytare. En jakt som enligt honom inte underlättas av att länder som Sverige vägrar samarbeta och har gett krigsförbrytare både fristad och medborgarskap, skriver Bosse Schön.”

Jag har visserligen svårt att tänka mig att Sverige skulle vägra att samarbeta med FN och Interpol, hur det ställer sig med olika privata organisationer som jagar nazistförbrytare vet jag inte. Men oavsett hur det är med den saken så vore det bra om de kunde gripas och ställas till svars för sina krigsförbrytelser. Men det gäller givetvis alla krigsförbrytare oavsett nationalitet och etnicitet. Kommer israeliska militärer eller politiker hit ska de givetvis gripas och ställas inför rätta.

Förr eller senare kommer förhoppningsvis rättvisan att nå alla som begår brott mot mänskligheten.


i Andra om: , , , , , , , , , , , , , , t

[tags]Genèvekonventionen, Mänskliga rättigheter, Krigslagar, FN, EU, Förintelsen, Nazijägare, Krigsdomstolar, Krigsförbrytare, Mellanöstern, Gaza, Libanon, Västbanken, Israel, Palestina[/tags]

  23 comments for “Alla krigsförbrytare?

 1. Sara G
  23 juni, 2009 at 14:57

  Är dom inte döda allihop vid det här laget, de nazistiska krigsförbrytarna? Liksom deras offer?
  Det finns oerhört många högst levande krigsförbrytare i vår tid som inte borde slippa undan, utan ställas inför rätta för brott mot mänskligheten.

 2. Palestinier
  23 juni, 2009 at 15:20

  De flesta då tiden krigsförbrytare är döda , De flesta nu tiden krigsförbrytare lever ännu och de finns i Israel som är världen största rasist och kriminell stat
  Nazi jägarna anklagar andra länder för att de vägrar samarbeta medan de håller käften om Israel vägran att samarbeta med FN för att utreda massakern i Gaza och för att ställa de Israeliska krigsförbrytare inför rätta

  Det är ingen skillnad mellan nazister och sionister när det gäller krigsförbrytelser , de har lärt sig av varandra
  Efraim Zuroff vill inte tala om varför vissa Israeliska krigsförbrytare kommer att arresteras i fall de åker till vissa Europeiska länder , om det är några som ska jagas och arresteras då är det de Israeliska krigsförbrytare

  Att döda en palestinier är tillåtet och applåderas av många andra , Att döda en jude är straffbar och fördömds av hela världen

 3. 23 juni, 2009 at 21:42

  Sverige borde ifrågasätta fenomenet att så många krigsförbrytare väljer det här landet samtidigt vilken beteende man har mot människor som har begått brått mot mänskligheten.
  Exempelvis, Biljana Plavsic valde Sveriges fängelse för sina brott efter domen i Haag.
  Och här, fick hon tårta på sin födelsedag:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_102720.svd

  Inte så konstigt heller att Saddam Hussein ville också komma i svensk fängelse.

  Det är inte konstigt (enligt mig själv) att en del krigsförbrytarna från 2-a v.krig lever med sina falska eller riktiga namn. Det finns länder som gav de pensioner för deltagande i kriget.
  Så är det idag också: legosoldater från Grekland, Ukraina eller Ryssland som deltog i Srebrenica-massaker 1995 i Bosnien har sina pensioner i Bosnien! Idag!
  Ingenting konstigt heller att Sverige har tagit emot tyska soldater. Sverige var inte lojal eller neutral under 2-a v. krig eftersom INGEN kunde vara lojal och neutral mot Hitler. Tyvärr! Säg sanningen i ögonen! Antingen kunde man vara med eller mot Hitler. Och taktiken användes senare av Bush.

 4. Torsten
  23 juni, 2009 at 22:28

  Att Sverige inte samarbetar är naturligtvis trams och enbart ägnat att misskreditera svensk antisionism och israelkritik.

  Man bör nämligen samarbeta med de som jagar förbrytare mot mänskligheten, oavsett var de hör hemma. Tvärtom mot vad Palestinier skriver är nazisternas systematiskt uppbyggda utrotningsfabriker något fullständigt unikt. Förövarna måste jagas så länge det är möjligt.

  Israels systematiskt rasistiska förtryck av palestinierna är också ett brott. Men man gör sig själv och sin sak en otjänst om man likställer den med nassarnas förbrytelser

  • 23 juni, 2009 at 22:32

   Israels systematiskt rasistiska förtryck av palestinierna är också ett brott. Men man gör sig själv och sin sak en otjänst om man likställer den med nassarnas förbrytelser

   En mördad palestinier sörjs lika mycket som en mördad jude. Som brott betraktat så är inte metoden för mördandet avgörande, inte heller antalet mördade. Man kan absolut likställa mord som mord.

 5. Torsten
  23 juni, 2009 at 22:41

  Du har fel Jinge! Den typ av mördande som israelerna ägnar sig åt kan motiveras i vilket nationalistiskt rus som helst. Israel är inte unika därvidlag, i princip har samma sak förekommit i stort sett överallt.

  Tysklands utrotningsläger är däremot helt unika. Ingen annanstans har folkmord gjorts till en strikt industriell angelägenhet.
  Det är bara att inse det och sluta servera prosionisterna vidöppna dörrar i deras förtalskampanjer.

  • 23 juni, 2009 at 22:48

   Torsten! Brott mot mänskligheten är brott mot mänskligheten oavsett vad man än kallar det. Förintelsen var unik, men det är israels brott mot palestinierna oxo.

   Mord kan aldrig motiveras.

   Den typen av krigsförbrytelser som Israel ägnar sig åt förekommer INTE ”i stort sett överallt” !!

   ”Det är bara att inse det och sluta servera prosionisterna vidöppna dörrar i deras förtalskampanjer.”

   Du behöver inte oroa dig! Jag oroar mig personligen mer över folk som förringar Israels krigsförbrytelser som brott mot mänskligheten, framförallt sådana som gör det i kommentarer här. Jag undrar givetvis över deras motiv…

   Vad är det för skillnad mellan ”systematiskt uppbyggda utrotningsfabriker” och användandet av fosforbomber mot civila i Gaza?

   Att gasas ihjäl eller att kremeras levande, är någon av dessa metoder att föredra menar du? Kan du utveckla ditt resonemang är du bussig?

 6. Micke F
  24 juni, 2009 at 06:55

  Ja mördande av oskyldiga kan aldrig accepteras. Visst var förintelsen det värsta som hänt, men apartheidstaten har fortsatt sin brottslighet i över 60 år. ”Att gasas ihjäl eller att kremeras levande” är en otäck skrivning, men det är väl den egentliga skillnaden bortsett från mängden?

 7. Pingback: Anders
 8. 24 juni, 2009 at 08:22

  Ida, det är sant att Sverige inte var neutralt. Först anpassade vi oss efter tyskarna, sedan vid 2:a världskrigets slut gjorde vi tvärtom och hjälpte till att dirigera de krigsförbrytelser som var massbombningar av Tyskland.

  Jag förstår annars inte Torstens resonemang om att vi ska strunta i alla krigsförbrytare som inte var tyska och som opererade under 2:a världskriget.

  Snarare ska vi använda samma principer som vid varje brott: Man spärrar inte in folk av hämndbegär utan för att de inte ska återupprepa sina brott. Vad är oddsen för det senare hos 90-åriga pensionärer? Det gäller självklart även krigsförbrytarna från Israels krig 1948 eller de som styrde de amerikanska koncentrationslägren, ”Eisenhowers dödsläger”, vid 2:a världskrigets slut.

  Och med tanke på Zuroffs Wiesenthalcenter och hur de medverkat i ren desinformation och självglorifierande lögner, exempelvis gällande Adolf Eichmann och Ivan Demjanuk, ska vi nog bara ignorera vad de säger.

 9. sörmlänning
  24 juni, 2009 at 09:39

  Om man ser på amerikanska presidenters uppträdande i världen så finns en gemensam nämnare oavsett partifärg.
  Några krig här och där hålls igång och håller uppmärksamheten borta från den verkliga orsaken;
  Kapitalkoncentrationen på några få händer utefter amerikanska östkusten. Palestinakonflikten behövs för att skapa den nödvändiga yttre fienden. Titta bara på SVT och deras oändliga malande av Palestinakonflikten. Håll grytan kokande. Även småjudarna i Israel kan offras för saken.
  Grabbarna Kennedy försökte köra sitt eget race – pang pang. End of story.
  Sen kan man titta på Interpols historia, som började i Gestapos högkvarter i Paris 1945. Märkligt?

 10. Sara G
  24 juni, 2009 at 10:48

  Jag vet inte om jag håller med om tyskarnas krigsförbrytelser under andra världskriget är det allra värsta som någonsin hänt mänskligheten – och att det dessutom är alldeles unik.
  Det finns motsvarande ohyggliga företeelser närmare i tiden, som t.ex de regelrätta mördandet av miljoner under Pol Pots regim och det som skedde i för inte så länge sedan i forna Jugoslavien. Kung Leopolds mördande av 13 miljoner kongoleser är inte heller något som bör förringas – utan ska hela tiden hållas vid liv med samma rätt som förintelsen har. Mord är mord oavsett hur det utförs!
  Mänskligt lidande är inte något som EN ENDA religiös grupp för evighet ska ha monopol på, det är inte alls rätt, eller ens sant!
  Sionistern vill naturligtvis att det som skedde för mer än sextio år sedan i Tyskland ska vara outstandig för i tid och evighet och fortsätta gynna deras syften. Det är ju det det det handlat om, att
  upprätthålla en livskraftig industri kring förintelsen och stödja israel i dess ondskefulla värv.

 11. 24 juni, 2009 at 12:00

  Torsten #6:”Israel är inte unika därvidlag, i princip har samma sak förekommit i stort sett överallt.”

  Eh..!?

  Jag har aldrig sett att ”en demokratisk stat” spärrar in folk med en gigantisk betong mur och sen bombar med fosfor.
  Radovan Karadzic har inte gjort det.
  Inte heller Kukanjac eller Ratko Mladic (kända namn ur dagens krigsförbrytelse-historia)

  Det som är unikt med Israels brott är att brottet utförs systematiskt, under 60 år och man använder alla möjliga medel för att systematiskt förtrycka, fördriva, trakassera, kränka och även mörda människor.
  En gång till: I 60 år!!!
  Hitler har gjort nått liknande under ett par år sen blev vi av med honom! Ratko Mladic och Radovan Karadzic också.

  Här handlar det om en intensiv & systematisk brott under 60 år!!!

 12. Marcus R
  24 juni, 2009 at 12:05

  #12 Sara G – Leopold den 2:as Kongo är nog något av det värsta i folkmordsväg i historien, men jag tycker nog ändå att förintelsen är unik. Inget annat folkmord har varit på den nivån systematiskt sett.

  Men annars håller jag med om att Israel lever på mänsklighetens skuldkänslor.

 13. Torsten
  24 juni, 2009 at 13:05

  Vad gäller krigsförbrytelser är jag fullt beredd att packa ihop nassar, sionister och jänkare i samma kategori.

  Men vad gäller ”brott mot mänskligheten” står den tyska utrotningsindustrin i en klass för sig. Jag har ägnat åtskilligt studerande och grubblande åt att försöka förstå hur avlivande av människor och bortforsling av resterna i en civiliserad stat kunde reduceras till ett industriellt/ logistiskt problem, sysselsättande allt från järnvägsmän till arkitekter och konstruktörer av skorstenar.
  Jag tror inte på ”onskan”. Det måste finnas andra drivkrafter, men jag kan villigt erkänna att jag inte hittat svaret än.

  Terrorn i Palestina är fruktansvärd. Den är med säkerhet fullt jämförbar med nazisternas krigsövergrepp.
  Några utrotningsläger av tysk typ finns dock knappast idag. Det är ett faktum och detta borde kunna sägas utan att man blir anklagad för att förringa de israeliska brotten.

 14. Torsten
  24 juni, 2009 at 13:10

  Jag kan tillägga att jag håller med Sara G. Skillnaden mellan Jugoslavien och Nazityskland är i första hand kvantitativ, inte kvalitativ.

  Men den typen av utrotningsanstalter finns, vad jag vet, inte i Mellanöstern.
  Någon kanske kan motbevisa mig?

 15. 24 juni, 2009 at 22:07

  Torsten, just för att Israels brott inte kan jämföras med någon annan, borde man erkänna att brottet är UNIKT, någonting som historien inte har sett. Så är det också med nassar.
  MEN! Man behöver inte stoppa människor i koncentrationsläger (som på 40-talet och 1990-talet) i Europa, för att få rätt att kalla det för krigsbrott.
  En sak måste jag nämnda:
  Sarajevo var under blockad, en omringad stad som bombades i 4 år med 300 granater/per dag, mitt i Europa! Det var krig mot civila.
  Och jag själv kommer därifrån.
  gaza är blockerad, isolerad, inmurad. Folket bombades med VITFOSFOR. Stora likheter – men krigsförbrytarna från ex-Jugoslavien sitter idag i Haag. En del är efterlysta. Varför är det inte samma med israeliska krigsförbrytare?

  Skillnad mellan folk och folk?
  brottsling och brottsling?

 16. Torsten
  25 juni, 2009 at 12:36

  Man skiljer med all rätt på krigsbrott och brott mot mänskligheten.
  De tyska utrotningslägren hade i sig ingenting att göra med kriget. De var en del i en industri vilken som företeelse är ett brott mot själva mänskligheten.

  Jag förstår inte varför Ida D mfl känner att de måste argumentera med mig om israels terror. Det borde framgå med all önskvärd tydlighet att jag ansluter mig till fördömandet av sionisternas övergrepp och den rasistiska statsbildningen.
  Men statligt driven terror är ingenting unikt. Stridsmedel som enbart riktar sig mot civilbefolkningen är inte heller unika. Terror av den typ Ida D beskriver från Sarajevo förekommer dessvärre med jämna mellanrum. Vapen riktade mot civilbefolkningen innebär brott mot folkrätt och ”krigets lagar”. Men systematiskt utrotningsarbete, som det i Tyskland på 30- och 40-talen är ytterst ovanlig. Och, som sagt, ingenting som mig veterligen förekommer i MÖ.

 17. mr Biz
  26 juni, 2009 at 00:50

  Torsten,

  Israels brott mot mänskligheten har, som mfa visar ovan, nu tillåtits pågå tio gånger så lång tid som nazisternas brott mot mänskligheten.
  Dessa systematiska brott mot mänskligheten är fullt jämförbara oavsett antalet offer eller metod därför att målet eller avsikten är densamma; dvs utrotning / fördrivning.

 18. Sara G
  26 juni, 2009 at 08:58

  Sextio års övergrepp mot en i stort sett lamslagen, och nu instängd, befolkning överträffar förintelsen med råge!
  Det måste få ett slut det här att omvärlden betraktar förintelsen som unik och i alla hänseenden oslagbar för att man samtidigt ska kunna tillåta att barn och gamla år efter år brutalt mördas mitt framför våra ögon.
  Medan vi ojar oss och bygger vidare på olika myter och lögner för att rättfärdiga de våldsamma övergreppen och brotten mot mänskligheten.

 19. 28 juni, 2009 at 11:17

  Håller med Torsten. Det är skillnad mellan folkmord, som nazisternas mot judar och romer, eller situationen i Rwanda å ena sidan och andra mer territoriella eller rasistiska övergrepp å andra sidan. En tredje del är ju förföljelse av oliktänkande, där massmord skett på den grunden; nazisterna, Sovjet, Kambodja, Indonesien, m.m.

  Jag tror inte att staten Israel eller ens de stora partierna har som övervägande mål att utrota palestinierna, möjligen fördriva dem. Då är likheterna större med jugoslavien än med nazisterna. Samtidigt verkar målet vara att skapa en fiktiv stad, modell bantustan, där palestinierna kan leva, pacificerade och samtidigt tillgängliga som en billig arbetskraftsreserv. Likheterna med sydafrika är större än med nazisterna.

  Nu ska man ju inte länka här, men jag har själv skrivit om Göran Rosenbergs syn på det hela där han på ett väldigt hederligt sätt skriver om det hela och, även om han inte skriver det rakt ut, erkänner att det inte bara var judar som nazisterna ville utrota. Jag anser inte att morden av kommunister, socialdemokrater, fackföreningsledare och andra antinazister var ett folkmord. Det var ”gammal hederlig” politisk förföljelse om än på ett värre sätt än i standardmodellen. Däremot var nazisternas syn på andra ”underlägsna” folk, som slaverna, minst sagt vidrig. Det som stör mig mest däremot är att man i debatten om förintelsen så ofta ”råkar” glömma bort romerna. Det begicks ett folkmord/försök till folkmord mot dem under nazismen. Förföljelsen av dem har heller aldrig lagt sig, utan fortsätter än i dag, framförallt i Östeuropa. Det här är en annan fråga, men jag tycker den är viktig. Hört från en säker källa att tidningen Expo ska ha romer som tema nästa gång. Glädjer mig.

  Det finns också en annan anledning som har med hyfs och taktik att göra. Det finns än i dag tusentals överlevande från nazismen och ytterligare miljontals med direkta blodsband till offer för förintelsen. Utöver dessa så är de allra flesta normalt fungerande, anständiga människor helt införstådda med att nazismens vidrigheter aldrig får ske igen. Jag liksom de flesta andra har en syn på förintelsen som en industriell och medveten utrotning av ett helt folk. Med den synen så kan man se jämförelser mellan israels förtryck och förintelsen på två sett: Det ena som ett försök att överdriva Israels grymheter och det andra som ett sätt att förminska förintelsen. Medan jag tror att 9 av 10 som gör jämförelsen har det första syftet, så är jag också övertygad att de flesta, inte minst de som har direkta kopplingar till förintelsen eller det judiska, tolkar det som att syftet är det andra. Det leder till upprördhet och stänger effektivt vägen vidare för djupare diskussion. Det leder inte framåt, helt enkelt!

  Dessutom är det onödigt och ger inte extra tyngd åt argumentationen. Fokusera på jämförelserna med Apartheidpolitiken i Sydafrika i stället! Det räcker för att få den tyngd som krävs för att motivera krav på bojkott och liknande. Dessutom är det dessutom betydligt lättare att bevisa och få folk att tro på (kanske för att det är sant…).

 20. Torsten
  28 juni, 2009 at 15:12

  Jag har några korta kommentarer.

  Jag vidhåller att den tyska avlivingsindustrin inte hade någon koppling till kriget. Västmakternas krig mot Tyskland handlade om försvar mot tysk territoriell expansion västerut. Inte om kamp mot rasismen. Allt annat är efterhandskonstruktioner.

  Mikael Wallgren sammanfattar på ett utmärkt vis en nykter hållning i frågan.
  Jag kan tillägga att jämförelserna mellan Palestina och det som brukar kallas Förintelsen snarast tjänar våra motståndare. Det uppenbart orimliga i jämförelsen är en utmärkt utgångspunkt för den som vill stämpla Palestinas vänner som antisemiter. Alla insatta vet att det är falskt, men sådana petitesser har aldrig hindrat israel-lobbyn.

 21. mr Biz
  28 juni, 2009 at 15:53

  Mikael Wallgren #23,

  Du blandar bort begreppet ”Brott mot mänskligheten” i skillnader mellan folkmord, territoriella eller rasistiska övergrepp och förföljelse av oliktänkande samt att olika betraktelser av dessa vidrigheter mynnar ut i ena eller andra åsikten typ: ”det ena som ett försök att överdriva Israels grymheter och det andra som ett sätt att förminska förintelsen”.

  Eller tvärt om ska väl då tilläggas.

  Vi behöver ingen termometer indelad i tiondels grader för att mäta temperaturskillnader i Helvetets olika utrymmen.
  Vi behöver ingen termometer alls när vi vet att utöver Nürnbergstadgans definition av brott mot mänskligheten gäller Romstadgans bestämmelser och enligt artikel 7 är envar av följande gärningar när de begås som en del i ett vidsträckt eller systematiskt angrepp riktat mot civilbefolkning brott mot mänskligheten:

  * a Mord
  * b Utrotning
  * c Förslavning
  * d Deportation
  * e Fängslande i strid med grundläggande folkrättsliga regler
  * f Tortyr
  * g Våldtäkt, sexuellt slaveri, påtvingad prostitution, påtvingat havandeskap med flera liknande brott
  * h Förföljelse av identifierbar folkgrupp med flera liknande brott
  * i Påtvingat försvinnande av personer
  * j Brottet apartheid
  * k Andra liknande handlingar som uppsåtligen förorsakar svårt lidande, svår kroppslig skada eller svårt själsligt eller fysiskt men.

  Just i dag redovisar det palestinska centret för försvar av fångar (PCDP) att 98% av de palestinska fångarna utsätts för olidlig tortyr i Israels fängelser.
  Just i dag är alltså Israel bevisligen skyldig till brott mot mänskligheten enl *f.
  Om vi går tillbaka, dag för dag, sextio år i tiden …suck…

  Vad bryr sig de rasistiska rabbinerna inom t ex Chabad och Kookites om en bojkott när deras stora frågor fortfarande handlar om varför den Allsmäktige skapade ickejudar med två ben, och inte fyra, som han gjorde med andra djur…

Comments are closed.