Aleris specialistvård stjäl skattepengar!


[column width=”49%” padding=”2%”]
De senaste åren har jag varit patient på Aleris Specialist-
vård i Handen, överflyttad dit från mitt vanliga sjukhus, Södersjukhuset. Jag har vid flera tillfällen reagerat på Aleris, främst därför att jag hela tiden fått träffa olika läkare, låt vara specialister men det har inte känts bra. En gång skrev en ortoped ut VIOXX åt mig för en inflammerad axel, några dagar senare drogs medicinen in på grund av dess biverkningar på hjärtat, detta trots att jag då gått hos deras kardiolog några år. Nu visar det sig att Aleris är ett av de företag som lurar till sig skattepengar för undersökningar och behandlingar de inte utfört, det avgör saken för min del.


DN:
De privata klinikerna får olika mycket betalt per patientbesök, beroende på vilken diagnos patienten har och vilken åtgärd som utförs. En slutenvårdsoperation ger exempelvis mer betalt än en öppenvårdsoperation, och ett enkelt provsvar på telefon mindre pengar än ett längre, mer ingående läkarsamtal. Landstinget har låtit granska tre vårdföretag där man fått signaler om att redovisningen inte gjorts korrekt. Ett av företagen, Aleris, har redan tvingats betala tillbaka två miljoner kronor. Vid Aleris Specialistvård i Handen hade läkare registrerat andra, dyrare kirurgiska ingrepp än patienterna i själva verket fått.

Sjukvård är en verksamhet som bygger på patienternas förtroende, ett förtroende som tar lång tid att bygga upp men som kan förloras på några sekunder. Redan i morse kontaktade jag patientombudsmannen för att ta reda på hur jag ska bete mig för att byta vårdgivare, jag räknar med att få svar under dagen. Att Aleris redan betalat tillbaka två miljoner som de fuskat sig till spelar i sammanhanget ingen roll för min egen del, bara det faktum att de lurat skattebetalarna på pengar gör

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Aleris specialistmottagning Handen

att jag inte framöver kommer att ha något med dem att göra.

Jag tror säkert att min hjärtläkare är kompetent, men jag har också tvingats träffa vikarier där det rests ett antal frågetecken. Dels för att de inte gjort de undersökningar som jag brukar utsättas för, undersökningar som jag tror betalts av Landstinget. Det ger mig en mycket stark obehagskänsla att behöva fundera på om de tar betalt för undersökningar och behandling som de inte utför.

intressant Tags: , , , , , , , , , , dn12 svd ab Ekot annarkia k&å emil [/column]


11 svar till “Aleris specialistvård stjäl skattepengar!”

 1. Rent spontant så kan jag bra säga: Systemet premierar sådan här!
  Men jag associerar till något annat som nu, kanske, är helt borta?

  På min tid fanns det doktorer som gjort tvärt om; man betalade för viket intyg eller vilken sjuksjkrivbning man ville ha. Läkaren fixade allt, mot några hundra extra (under bordet). Senare hörde jag av en bekant att en av dem tydligen mist sin rätt att skriva ut flödder (lugnae mediciner) men att han hon fortfarande är i farten..

  En sådan privatpraktiserade läkare (som fixar allt) vinner vi inte skattebetlade på ett sådant system?

 2. Olustigt nog har jag också erfarenhet av Aleris Specialistvård. Jag har flera gånger tänkt anmäla dem till Hälsa och Sjukvårdens Ansvarsnämnd, men så hörde jag att borgarna hade avskaffat den av någon anledning. De ville väl inte att privata vårdgivare skulle få stå till svars antar jag. Det är tragiskt att riskkapitalister får gå in och försöka roffa åt sig så mycket de hinner av skattepengarna, för att sedan försvinna till Karibien. En av de läkare jag haft kontakt med var ute på mutresor flera gånger varje år, resor som läkemedelsbolagen bjöd på mot att han skrev ut recept på deras produkter. Jag hörde honom prata i telefon en gång med en kollega om just det, han tänkte väl inte på att dörren stod på glänt. Då bytte jag läkare.

 3. Min mor drabbades av nån knäpp typ i just Handen. Hon blev helt galen.

 4. När nu dessa privata vårdmottagningar också kan samarbeta med privata apotek och privata läkemedelsimportörer, så kommer naturligtvis läkemedelsförskrivningen öka enormt. Läkarna kommer naturligtvis få betalat vid sidan om allt efter hur mycket läkemedel de hinner med att förskriva. Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt har tillkännagivet att hon skall ”eliminera” fusket, men det enda sättet att göra det är ju att ha med en oberoende läkare under ALLA läkarbesök, och då undrar man ju bara vad man överhuvudtaget har vunnit med privatiseringen?

 5. Förvånar mig inte alls. Jag har länge haft närmast noll förtroende för läkarkåren (även om det säkert finns hederliga personer även inom denna). Läkemedelsbolagen betraktar jag som rena ruffelföretagen, som rena maffiosos.

  En gång i tiden forskare dessa fram fungerande mediciner. Det förefaller som om det fortfarande är dessa äldre mediciner som hjälper somliga människor. Idag vill de bara få fram och prångla ut beroendeskapande sådana. Blir goda inkomster på det viset.

 6. Jag har länge förundrat mig över att det inte är någon debatt om
  riskapitalbolagens agerande inom t.ex. Sjukvården och skolorna. Deras enda mål är ju att på 6-7 års sikta slimma verksamheten så mycket som möjligt för att sedan sälja den vidare till högstbjudande. Vilka garantier har vi då att det som gör verkligen görs utifrån samhällets bästa?

 7. Ja hon är ju för rolig den där Filippa Reinfeldt. Nu ska hon tillsätta en expertgrupp som ska tydliggöra landstingets regler så att fusket elimineras, som om det skulle hjälpa (http://www.dn.se/sthlm/fusk-i-privat-vard-ska-elimineras-1.1087944). Hela grejen är ju att systemet PREMIERAR dom som fuskar. Hela Stockholmsmodellen är feltänkt från början för när man har fast pris för tjänsterna som det privata utför åt en och en fri konkurrens/upphandling så vinner den som kan fakturera flest gånger. Om marknadskrafterna hade fått råda så hade brukaren valt efter pris/kvalitet på produkten men eftersom vi inte betalar sjukvården direkt själva (tur nog) så kan ett konkurrenssystem aldrig funka och det borde alla som läst lite marknadsekonomi fatta. Vill man läsa mer om detta så kan jag starkt rekommendera ’The undercover economist’ av Tim Harford http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0349119856.
  Det som gör mig riktigt förb.. är att alliansen hela tiden sätter åt det dom kallar fuskare i försäkringssystemen men ’tillåter’ (och till och med bäddar för) detta. Min fru trakasseras tex hela tiden av försäkringskassans nya regler trots att alla läkare hon varit i kontakt med (och det är ganska många) anser att hennes arbetsnedsättning är permanent. Nej, vi behöver en ny regering som kan stoppa detta vansinne medan det fortfarande är stopp-bart!

 8. Jo det är ju borgerlig politik som gäller numera och den går ut på att roffa åt sig pengar. Vi måste vara på vår vakt!

 9. Tyvärr genomsyrar detta fuskande inte bara den privata sjukvården, utan också privata skolor och daghem (tänk på hur vi berikat kvinnan som tog över fyra förskolor i Årsta, t o m Hanne Kjöller reagerade). Snart kommer vi att läsa samma sak om den privatiserade bilbesiktningen.
  Förstår inte varför det kallas privat egentligen. Vederbörande satsar ju minimalt själva.
  När målet är vinst till lägsta kostnad istället för bästa möjliga verksamhet säger resultater sig självt.

 10. Det finns nästan ingenting som gör mig så förbannad som denna legitimerade stöld från skattebetalarna!
  Det är en fräckhet utan like!
  Det är bara de rika som gynnas!