A-ordet om FN igen?


Den här gången kan man inte använda A-ordet mot någon sydafrikansk domare, orsaken är förstås, enligt DN, att Israels agerande stred mot internationell lag när man bordade hjälpkonvojen Ship to Gaza i maj då nio turkiska aktivister sköts till döds, allt enligt en utredning som FN:s råd för mänskliga rättigheter beställt.

Dagens Nyheter: ”Utredningen slår fast att bordningen stred mot Genèvekonventionen och att det finns klara bevis för att stödja åtal på flera punkter: uppsåtligt dödande, tortyr eller omänsklig behandling, uppsåtligt orsakande av stort lidande eller allvarlig kroppsskada.

”Uppförandet från Israels militär och annan personal mot passagerarna på flottan var inte bara oproportionerligt för tillfället men visade också nivåer av totalt onödigt och ofattbart våld”, går att läsa i rapporten som ska läggas fram för FN-rådet på måndag.”

Folkrättsprofessor Ove Bring säger att FN-rapporten blir mindre viktig om det uppstår politiskt splittring kring rapporten. Något som givetvis kommer som ett brev på posten. Man har redan från landets utrikesdepartement låtit meddela att FN-rapporten har ett ”partiskt, politiserat och extremistiskt synsätt”. Varför är jag inte förvånad?

it , , , , , , , ,

Media: dn, svt, svd, ab, gp, sds & hd


16 svar till “A-ordet om FN igen?”

 1. Det ska bli intressant att se om det kommer något uttalande från Sveriges regering och inte minst från Carl Bildt. Biltds arroganta agerande i valrörelsen har ju varit direkt uppseendeväckande då han inte har ansett någon värdig att ta en debatt med honom. Stödet för FN verkar halvhjärtat från regeringens sida och det skulle inte förvåna mig om man kommer med någon inetsägande kommentar till den rapport FN nu har lämnat.

 2. Jag är mest förvånad över att det ska behövas en FN-rapport för att reda ut att det inte kan räknas som självförsvar när man attackerar ett fartyg, besättningen utnyttjar sin rätt att försvara sig och man besvarar det genom att löpa amok. För mig är det effande uppenbart att angriparen inte kan hävda självförsvar när han åker på däng.

  Tyvärr så lär väl inte den här rapporten leda till någon konkret påföljd för israel.

  Regeringen, ni skickade örlogsfartyg för att skydda ekonomiskt viktiga fraktfartyg mot pirater utanför Somalia, varför kan ni inte skicka örlogsfartyg för att skydda humanitära hjälpinsatser mot pirater?

 3. Med denna rapport blir ju SVT Aktuellts oblyga springande åt Israellobbyn än mer tydligt, där nyhetsankaret Lennart Persson inte brydde sig att höra ett förstahandsvittne till händelsen (Gardell) utan istället satsade på att stå som företrädare för Israellobbyn och korsförhöra med påhittade anklagelser.

  • Maila honom och skicka med länkarna till artiklarna längst ner. Det är din PLIKT att informera journalister som bara är låtsasjournalister…

   • Jag mailade Lennart Persson detta:

    Nu när FN:s råd för mänskliga rättigheter släppt sin utredning kring Ship to Gaza-massakern, blir det extra tydligt att du helt okritiskt gick staten Israels ärenden i direktsändning i Aktuellt den 3 juni 2010.
    Varför gjorde du det? Hur ser du nu på din roll som journalist vid det tillfället?
    —–
    Jag tror inte jag får svar.

 4. Utredningen leddes av Karl Hudson en pensionerad internationell domare vid internationell brottsmåldomstolen

  Rapporten fördömde Israels attack mot Ship to Gaza , den säger bland annat att israeliska styrkor har brutit mot internationell rätt inklusive internationell och mänsklig rätt

  Rapporten fördömer också blockaden mot Gaza och säger att det är olaglig eftersom det är en humanitär kris i Gaza samt Israel har använt en oacceptabel nivå av brutalitet , de tilläger att blockaden är oacceptable idet 21 hundradet

  Domarna tillade att det fanns en tydlig bevis för uppsåtligt dödande , tortyr och omänsklig behandling och krävde att Israel ska ta kontakt med offrens anhöriga så fort så möjligt och kompensera de

  Israel svarar att rapporten är partisk och det var ett självförsvar

  • Israel svarar att rapporten är partisk och det var ett självförsvar

   Som förväntat. Fast jag begriper det inte, världen ser ju ner på landet mer och mer för varje dag som går. Rimligen borde man tycka att det var trist att vara medborgare där…

   • Tja, efter att apartheid-Sydafrika föll så är de ensamma kvar om att vara världens fula gubbe. Man får en känsla av att de gett upp försöken att hålla en seriös fasad. För syns skull så kommer de med något försvar, även om det är genomskinligt som en glasruta.

    De har antagligen lärt sig att om de bara kommer med en förklaring, oavsett hur orimlig och felaktig den är, så kommer USA att stötta dem och alla anklagelser rinner ut i sanden…

   • Trist? Ja det är väl bara förnamnet. Jag tror att israelerna totalt saknar självinsikt. De är Guds utvalda folk helt enkelt och står på så vis över varje form av mänskliga umgängesregler och författningar. En vanlig människa som står med båda fötterna på jorden kan nog aldrig tänka sig in i hur den här formen av masshybris fungerar.

 5. Värre är det med allt som aldrig utreds. Bosättarnas mordisk gäng avrättade en ung palestinier med fyra skott på trappan till hans farbrors hus. Israeliska militären hjälpte till och sköt sex andra. Det nämns knappast i nyheterna. Meningen är ju bara att man ska köra ut tiotusentals palestinier från Jerusalems förorter och så måste man mörda och gå bärsäkargång och stjäla och misshandla för i deras genomruttna självbild är också det ”självförsvar”. Vad är självförsvar om inte mördartåg mot obeväpnade civila för att ta ifrån dem precis allt de äger inklusive livet om det inte vore alltför jävla jobbet att göra sig av med kropparna efter åt. Man vill ju inte så gärna koka tvål på dem.

 6. Hur många är beredda att arbeta, lägga ned arbetstid o pengar, för att vänstern – progressiva krafter – goda krafter skaffar en egen tv-kanal.
  Vet inte hur många valanalyser jag läst om hur borgerlig media hjälpt till i valrörelsen.
  Låt oss skaffa vår egen …