1 maj – Arbetarrörelsens högtidsdag

Wikipedia skriver ”Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firas sedan 1890 på initiativ av Andra internationalen, bland annat till påminnelse av Haymarketmassakern 1886.” ”I maj 1886 höll en grupp lokala anarkister, ett möte i Chicago, till följd av att polisen två dagar tidigare skjutit två demonstrerande arbetare. På mötet framfördes bland annat krav om åtta timmars arbetsdag. I slutet av detta möte på Haymarket Square, kastades en bomb mot polisen som öppnade eld mot demonstranterna. Efter mötet greps ett antal av de organiserade arbetarnas ledare och flera av dessa fängslades. Fyra hängdes medan tre som dömts till fängelse benådades av guvernören 1893, då han ansåg att samtliga åtta hade dömts på otillräckliga grunder. Det har inte kunnat fastställas vem som kastade bomben. Till ”Chicagomartyrernas” minne och för att samordna kampen för åtta timmars arbetsdag internationellt utropade Andra internationalen två år senare 1 maj till den internationella generalstrejkens dag på den amerikanska delegationenens förslag.” (Bilden nedan föreställer minnesplattan, som råkar ha en för dagens tema mycket lämplig klottertext.)
Haymarketmassakern untitled

Det var oroliga tider i USA och i Chicago i synnerhet. Fackföreningarna lockade tusentals medlemmar till strejker med sina krav på åtta timmars arbetsdag.
Lördagen den 1 maj 1886 ledde anarkistledaren Albert Parsons 80 000 människor genom Chicagos gator i en gigantisk demonstration för åttatimmars-dagen. Under våren hade 65 000 arbetare gått i strejk eller blivit lockoutade från sina arbetsgivare. De närmaste dagarna efter Parsons demonstration följde arbetare i hela landet efter och fler än 350 000 arbetare vid 1 200 fabriker kom att strejka.
1 maj
1889 hölls en stor internationell arbetarkonferens i Paris. En amerikansk delegation berättade om händelserna i Chicago och konferensen beslutade att göra 1 maj till en gemensam manifestationsdag världen över för arbetarnas krav på åtta timmars arbete, åtta timmars fritid och åtta timmars sömn. Konferensen beslutade att redan nästa år skulle 1 maj vara den internationella dagen för arbetarna.

I Sverige firades 1 maj för första gången 1890. På Ladugårdsgärdet i Stockholm hade tusentals människor samlats i solskenet för att lyssna på bland andra Hjalmar Branting, Hinke Bergegren och August Palm. Branting uppmanade i sitt tal regeringen att hålla fred med Norge, men för detta dömdes han till tre månaders fängelse för majestätsbrott. Innan straffet skulle verkställas hade dock straffet mildrats till 500 riksdalers böter.
Röd Front
Sedan decennier är arbetarrörelsen splittrad i en reformistisk del och delar som mer eller mindre försöker bibehålla den revolutionära delen och klasskampsinriktningen. I Sverige är särskilt

Röd Front

en sådan demonstration. Två centrala paroller i årets Röd Front är ”Försvara strejkrätten” och ”Höj inte pensionsåldern”

Demonstrationståg i Stockholm – uttryck för kampvilja och splittring.

Socialdemokraterna
Samling: Humlegården, klockan 13.00

Går till: Norra Bantorget.

Kommunistiska Partiet
Samling: Mynttorget, klockan 13.00

Går till: Sergels torg

Sveriges Kommunistiska Parti
Samling: Hötorget, klockan 12.00

Feministiskt initiativ
Samling: Mariatorget, klockan 14.00

Går till: Tantolunden

Vänsterpartiet
Samling: Medborgarplatsen, klockan 12.00

Går till: Kungsträdgården

SAC Syndikalisterna
Samling: Sergels torg, klockan 11.00

Går till: Stortorget

Allt åt Alla
Samling: Kungsträdgården, klockan 10.30

Går till: Sergels torg

Anarkistisk 1 Maj
Samling: Stortorget, klockan 14.00

Går till: La Mano, Katarinavägen

i Andra om: , , ,, , , , , , ,

Erik Rönnegård Henrik Persson Svensson-bloggen Annarkia Jönköpingsposten Jan Myrdal i Aftonbladet 2004 Torbjörn Tännsjö SvT 30/4 Knut Lindelöf 1/5 Debatt i FIB-Kulturfront Svensson-bloggen DN Debatt 10/3FIB-K-artikelDN Debatt 25/3 Expressen N Funcke JuridikbloggenHenrisk Alexanderssons blogg Manning Nobelpriskandidat Mannings modiga uttalanden vid rättegångenSvT 24 SvD 5 mars DN 28/2 Henrik Alexandersons blogg Dagens Arena 14/3 Guardian SvD 20/10 DN 20/10 Hayden i Afghanistan.nu nr 2 2011 ”Tankbilen” Chossudovsky i Globalresearch 15/10 Counterpunch 15/10 DN Wolodarski ledare 12/10 DN 14/10 DN 12/10DN:s ledare 12/10 Folkrörelsen nej till EUMotvallsbloggen 12/10
SvD 12/10 Aftonbladet 12/10Expressen.seSvT 12/10 Nobelpriset till NATO 2013 – Counterpunch 12/10

  42 comments for “1 maj – Arbetarrörelsens högtidsdag

 1. 1 maj, 2015 at 07:13

  Till minne av de frivilliga som kämpade mot fascismen under Spanska inbördeskriget samlas traditionsenligt en rad organisationer vid La Mano-monumentet på Katarinavägen, Södermalm i Stockholm den 1 maj.

  Följande organisationer deltar under dagens program:
  09:30 Mötet öppnas – Carina Paulsson, LO-distriktet i Stockholms län
  09.35 Vänsterns blåsorkester
  09:45 LO-distriktet i Stockholms län, Stefan Hansson
  09:50 Stockholms Arbetarekommun, Veronica Palm
  09:55 Sånggruppen Extra Salt
  10.00 Ung Vänster, Lydia Grünevald
  10:05 SKP, Barbara Brädefors
  10:10 Vänsterpartiet, Seluha Alsaati
  10:15 Sånggruppen Extra Salt
  10:20 Stockholms LS, Eero Carroll
  10:25 SSU, Diana Ghafour
  10:30 Avslutning Extra Salt – Internationalen

 2. Gammal krigare
  1 maj, 2015 at 10:23

  Som liten såg jag alltid fram emot 1:a Majtåget. De flesta där jag växte upp deltog. Idag representerar dock inte sossarna och LO de svenska arbetarna. De springer maktens ärenden och samarbetar endast med våra styrande mot arbetarna. Sverigedemokraterna har övertagit sossarnas roll som arbetarnas parti.

  • Martin
   2 maj, 2015 at 01:51

   Hoppas du skämtar angående SD som ’arbetarnas parti’. Idag finns ett riksdagsparti som står upp för arbetare i Sverige oavsett var de kommer ifrån och det är Vänsterpartiet. Det är därför Vänsterpartiet så tydligt står upp för det självklara att schyssta villkor ska gälla för alla som jobbar i Sverige.

   SD skiter fullständigt i arbetarna och samarbetar med den löntagarfientliga högern vars stora projekt är och förblir att skapa ett trasproletariat efter amerikansk modell. Det är därför vi nu ser angrepp på fackföreningsrörelsen och krav på att göra arbetsrätten som vi arbetare kämpat för i 100 år mer ’flexibel’, dessa krav stöds självklart också av SD.

   • Gammal krigare
    2 maj, 2015 at 07:25

    Vänsterpartiet sitter ju i knäet på Löfven och satt tidigare i knäet på Reinfeldt. De bryr sig bara om makten. Vilka tror du det är som flockas till SD? Inte är det intellektuella från vänstern eller yrkespolitiker från Alliansen eller de Rödgröna. 99% av SD’s supportrar är vanliga hederliga arbetare. Vad har Vänstern att erbjuda dom?

    • Rolf Gustafsson
     2 maj, 2015 at 14:26

     De reaktionära krafterna som även SD tillhör, behöver arbetarklassen röster och för att få dessa röster vilseleder man arbetare med falsk retorik. SD är för en fortsättning på det nyliberala kapitalistiska systemet. Din kritik av Sossarna är befogad men att V suttit i knäet på Reinfeldt stämmer inte. Att SD ammats av Alliansen och fyller en roll som splittrare av arbetarklassen anser jag vara helt klart.

     Robert Mathiasson sammanfattar det bra i artikeln nedan.
     http://www.proletaren.se/inrikes-politik/lojala-arbetare-och-falskt-folkhem

    • 1 maj, 2016 at 10:37

     Kanske är problemet att en del ”arbetare” tyvärr avskyr och föraktar kunskap och bildning. Det som var svårt att ta till sig i skolan blir en börda och en livslång förlust. Oförmågan att organisera sig och manipulationen som toppstyrda facket ägnat sig åt har givetvis dödat kämpalusten för de egna rättigheterna och lönerna. Nu när tillståndet i landet tillspetsats så lurar ju SD besvikelsen och orättvisan över decennier av tillkortakommanden och tuffa arbetsförhållanden med en argumentation som skyller invandrare och flyktingar för problemen på arbetsmarknaden medan det är deras arbetsgivare som öppnat dörrarna för konkurrensen och lägre löner, sämre villkor på arbetsmarknaden. Att utarma vård, skola, omsorg har gått bra medan SD riktat lågan mot andra folkgrupper istället för de politiska krafter och ekonomiska vinstintressen som hela tiden tjänat på arrangemanget och fått arbetsro i nedmonteringen. Utan EU’s fyra snaror om en fungerande välfärd hade det aldrig varit möjligt..

     Av alla de sjuklöver står sig Sd som den riktigt udda plantan. Dessutom upprepas bokstavligen trettitalets syndabockretorik till förmån för de som vann den gången.. Var inte det starka intressen som flydde landet när de behövdes och kom tillbaka när Shitler ropade på gratisinkomster, gratisarbeten, anställningsotrygghet, strejkförbud osv.. Man var ju ingen Tysklandsvän om man inte var nöjd och berett marken för att vi andra ska bli behandlade som icketyskar arbetar Sd frenetiskt infernaliskt på.. Sverigevänner ligger som en oblat i mun och väntar på vinet.

   • Johan Eriksson
    2 maj, 2015 at 14:32

    Martin,
    Du låter dig manipuleras. Vänsterpartiet är inget arbetarparti i socialistisk mening utan ett revisionistiskt parti, som deltar i manipulationen av arbetarklassen. Ett revisionistiskt parti, som fullt ut accepterar och deltar i den borgerliga demokratin. I detta ingår att partiet står upp för så kallade ”fri- och rättigheter” genom vilka bourgeoisien och dess lakejer ges alla möjligheter att verka och manipulera. Vänsterpartiet har ingen vilja att eliminera borgarklassen som klass. Partiet böjer sig istället inför överklassen. Om revolutionen, den enda vägen till verklig arbetarmakt, vet partiet absolut ingenting.

    Lenin är förvisso öppen för att ett socialistiskt parti kan delta i borgerliga parlament. Dock, och här är Lenin ytterst tydlig, får detta endast ske i syfte att verka för spridningen av socialismens och revolutionens idéer och under den absoluta förutsättningen att inte bli en del av den borgerliga maktapparaten. I vårt land är detta precis det som skett. Det svekfulla vänsterpartiet med Sjöstedt i spetsen har gjort sig till en del av högerregeringens regeringsunderlag. Mot några mer eller mindre betydelselösa eftergifter, från högerregeringens sida, säkerställer partiet lydigt att arbetarfientliga budgetar kan genomföras.

    Det är ingen tvekan om att vänsterpartiet ingår är revisionistiskt och att varje sann socialist därför måste avvisa partiet.

  • 1 maj, 2016 at 10:24

   Du måtte missat skattesänkningarna till finansen med ”löften om arbete”, som sd stödde. Om de var arbetarklass hade de lärt sig av S att det inte fungerade, aldrig infriades flera decennier tidigare.. Inte heller då var det en överraskning..

   SD har övertagit S roll som en avsevärt mindre charmerande svans..

 3. 1 maj, 2016 at 10:56

  illusionerna polisen upprätthåller blir alltmer skandalösa.. Att släppa ut nasseretoriken på 1:Maj vittnar inte om fingertoppskänsla utan snarare knogjärnsmetodik. På vems inrådan släpper man ut hundarna på arbetarklassens egen dag? På alla andra demonstrationsdagar är det muskler som demonstreras till båtnad för den härskande klassen som är livrädda för att folk ska ta ifrån dem initiativet, viljan, riktningen såväl som makten…

  Befolkningen måtte vara gudomlig efter som ordet och pennan skrämmer de härskna. Givetvis har bäst före datum passerats för länge sedan och det enda motgiftet vi begåvas med är SD. Det liknar ju arsenikbehandlingen man använde mot allvarliga åkommor för snart hundra år sedan.. Den metalliska smaken är en rörande ingrediens när framgång, uppmärksamhet, underhållning utgör ett sådant hot mot sturska svenska med alldeles för höga löner, kalla svenska flickor som råkar skratta åt invandrares underbara humor för hora.. Det ska ingen komma och vara kvick och dra till sig beundran när svensk charm är stel och rak som stolpar på led..

  Den svenska charmen har jäst i slutna behållare och spränger alla gränser med sitt instängda innehåll.

  Den enda lön för mödan landets upprätthållare av lagen, grundpelaren i det rasande bygget erbjuder är alltså vildjästa existenser får löpa fritt under rigid polisbevakning supportade av maskerade ryttare på polishästar.. Skyddande en rätt att när som helst avskaffa demokratins grundvalar..

  • Castoropollux
   1 maj, 2016 at 15:59

   Polisutbildning kanske ska betraktas som svulstig med tanke hur sjukligt utsatt demokratin är under polismaktens hotande skugga.. Att sedan poliser är rädda för att säga sin mening på arbetet hör liksom till den kalla kår anden utgör längsryggraden..

 4. ÖrjanÖlhund
  2 maj, 2016 at 17:16

  Hur många gick egentligen i årets 1majtåg i Stockholm?

  • arbetarklass
   1 maj, 2017 at 17:37

   Intressant fråga tycker jag. Själv tillhör jag dom som tills bara för några år sedan var med och entusiastisk på första maj demonstrationerna på orten där jag bor. De senaste två åren har jag tyvärr ej deltagit men försökt skapa mig en uppfattning hur det varit. Jag är nyss hemkommen från en sån runda bl.a. och från Vänsterns möte fick jag uppfattningen om det varit tämligen dött. Socialdemokraternas kunde jag läsa något om i lokaltidningarna men endast den borgerliga sådan hade bilder och då vid tåget framkomst där tal skulle hållas. För endast några år sedan var det många som kom och kanske lite av en folkfest med korvstånd och ballonger men på de här bilderna kunde jag bara se deltagarna i tåget och kanske något tiotal som stod och väntade.

   Jag tycker det känns som första majdemonstrationerna inte är för arbetarna längre utan snarare för de som vill driva politiken i viss riktning. Förvisso är det samma arrangemang kring det hela om än något mindre men själva budskapet känns inte som förut. I dag tycker jag det känns mera som en manifestation att fortsätta den (enda) och rätta vägen och för det finns alla argument men sedan kan det ha olika rubriker och i år var temat något särskilt minns ej vad.

   Jag vet inte riktigt vad de högst traditionella och ’röda’ första maj demonstrationerna ska få för framtid. Det är i vart fall inte något nytt att de ebbat ut, förra gången var åren efter Sovjetunionens fall då allt som rörde kommunism plötsligt blev mer eller mindre tabu i den då nyliberala framfarten bland alla partier även Vänstern där Gudrun Schyman var nån egenföretagare vill jag minnas. Sedan blev det en reaktion på det och första maj demonstrationerna fick en revanch då bl.a. var jag mer aktiv men nu tror jag det ebbar ut igen och det är av andra orsaker. Sverige är inte längre homogent utan har blivit splittrat och ur den splittringen tror jag första maj demonstrationerna kommer bli ett av offren men jag kan ju ha förstås ha fel.

 5. Martin Kullberg
  3 maj, 2016 at 07:41

  Några regler för när du har en tillställning på allmän plats:
  1. På allmän plats är alla välkomna, om inte måste du ha tillstånd att sätta upp avspärrningar och ha betalda, godkända vakter.
  2. På allmän plats gäller fri rörlighet, vill du inskränka den fria rörligheten är det en annan sorts tillställning.
  3. På allmän plats är yttrandefriheten total, även de som inte delar din åsikt får yttra sig på allmän plats.

  I Sverige är det bara nazister, rasister och andra främlingsfientliga element som på sina demonstrationer får, gratis, avspärrning av det allmänna rummet. Bara nazister och rasister får poliser som personliga entrevärdar som sållar din tillställning i önskvärda respektive icke önskvärda deltagare. Du får även poliser som täpper till truten på och släpar bort varje demonstrationsdeltagare som nyttjar sin yttrandefrihet till att säga emot dig.

  I åratal har polisen regelmässigt kränkt folkflertalets yttrandefrihet och rörelsefrihet till nazisters fördel. De har lotsat och med häpnadsväckande mycket våld hjälpt nazisterna att stärka sin position till den nivå den är idag. Om polisen låtit yttrandefrihet och rörelsefrihet i det offentliga rummet gälla, hade det inte funnits några nazister på gatorna, de hade inte stått och vrålat ut hot emot större delen av världens befolkning. Om polisen inte under årens lopp utan stöd i lagen använt massor med våld för att slå ned yttrandefrihet, hade Sverige sett annorlunda ut.

 6. Kerstin Stigsson
  1 maj, 2017 at 09:16

  Varför inte göra 1:a till en arbetarnas, fredens och en nazistfridag? Inga nazistdemonstrationer får förekomma – nazisterna har 364 övriga dagar att demonstrera på.

  • arbetarklass
   1 maj, 2017 at 14:51

   Hej igen Kerstin

   Så du vill alltså göra inskränkningar i yttrandefriheten som är en grundbult i de mänskliga rättigheterna?

   Första maj – årets dag för proletariets diktatur? ;)

   • Kerstin Stigsson
    1 maj, 2017 at 19:50

    Det här inte inskränkningar i yttrandefrihet. Nazisterna får säga och demonstrerar vad och var som helst 364 dagar om året. Det skulle enbart även bli fredliga och icke konfronterande med dom olika demonstrationstågen på olika dagar.

    Varför kan inte nazisterna ha en egen dag att demonstrera på? Varför ska de ’kidnappa’ och provocera vår dag?

    Det är myndigheterna som beslutar om man får demonstrerar eller inte.
    Och är det en mänsklig rättighet att säga eller skriva vad man vill? Nej, det är det inte.
    Tidningar kan inte ärekränka någon människa – utan att det får rättsliga följer. Så vi har yttrandefrihet under ansvar och respekt mot människor. Även om det sker då och då.

    • arbetarklass
     1 maj, 2017 at 22:50

     Hej Kerstin

     Jag har inte sett röken av några nazistiska demonstrationer idag och inga andra demonstrationer heller för den delen förutom Socialdemokrater och Vänstern som sig bör. Ingen av dem verkar locka något folk längre, i vart fall inte där jag bor om man jämför mot förut. Så socialister måste nog försöka vårda sin dag om de ska kunna göra anspråk på den i fortsättningen annars kommer den bli som vilken ”vårsöndag” som helst där folk påtar i trädgården eller tar en vårpromenad i någon park.

  • 2 maj, 2017 at 18:40

   Meditera likt Jesus och Tomas tvivlaren! Sök inte freden i det yttre, men i det inre! Endast i det inre kan man finna freden och denna fred kan sedan skapa fred i din yttre värld. Klaga heller inte med aggressivitet på människors åsikter! Det är åsikter som du själv varit med på att forma genom din egen obalanserade motposition!

   Det finns en orsak att arbetarna sviker första maj-demonstrationerna. De känner sig svikna av sina representanters ohållbara politik.

   • Kerstin Stigsson
    2 maj, 2017 at 20:23

    Jag låter Anders Romelsjö och Britta Ring svara för mig.

    Anders skriver i artikeln: ’Britta Ring anförde sitt stöd för yttrandefriheten även ska omfatta nazister. Hon ger argument för att 1 maj ska få ha kvar sin ställning som arbetarrörelsens traditionella högtidsdag och vara fredat för nazistiska manifestationer’.
    Britta Ring: ’Men det är absurt att allmänheten ska stanna hemma 1 maj för att inte riskera att kollidera med nazister på stan. Då har 1 maj som arbetarrörelsens högtidsdag berövats sitt innehåll’.

    Tror du – och arbetarna – verkligen att nazister representerar en hållbar politik?

    • arbetarklass
     3 maj, 2017 at 00:40

     ”Tror du – och arbetarna – verkligen att nazister representerar en hållbar politik?”

     Hej Kerstin

     Jag var lite grön på det här men har nu kollat lite vad det handlar om. Jag tror du pratar om NMR som demonstrerade i Falun under polisskydd. Vad jag kunde se på tuben så verkade de hur fredligt som helst och deras demonstration var till nationella sånger. Något tal hörde jag dock inte. Jag föreställer mig det här är en rörelse som en reaktion på ett skeende och en förändring och på så sätt inte har något genomtänkt politiskt program till skillnad från Sverigedemokraterna som jobbar under samma förutsättningar som de övriga partierna. Onekligen lockar de här anhängare men kan man göra Sverige till ett mångkulturellt land med alla dess följder utan det blir protester, tror du verkligen det?

     Danska vänstern har inte vår hyperliberala inställning till fri invandring, bör dom bojkottas tycker du?

     • Kerstin Stigsson
      3 maj, 2017 at 08:46

      Väldigt vad du är debattglad!

      Jag tror definitivt på att vi kan existera tillsammans. Svenskar är mycket olika varandra – skåningar lever inte som norrlänningarna. Men ingen av dessa är sämre för det. Eller är mindre svenskar än andra. T o m inom familjen är vuxna syskon olika. Du har kanske en bror eller syster – lever du och har samma åsikter som honom eller henne? Vi är alla individer – vi är varken mer eller mindre värda än den ena eller andra familjemedlemmen (hoppas jag!).

      Jag vet inte vad den danska vänstern (socialister) har för inställning till invandringen. Men den danska venstre i Danmark är högern – d v s moderaterna.

 7. Stolle
  3 maj, 2017 at 06:38

  Mest frapperande är den oerhört svaga socialdemokratiska uppslutningen.

 8. Gunnar Andersson
  3 maj, 2017 at 08:07

  Man ska akta sig för att ge arbetarklassen de ädlaste tankarna och avsikterna. Arbetare finns både till höger och vänster.
  Marx stora misstag var att utse arbetarklassen till en klass som skulle vara ett avstamp mot det klasslösa samhället.

 9. arbetarklass
  3 maj, 2017 at 16:39

  Hej Gunnar Andersson

  Tack för intressant input. Jag tror Marx var helt rätt ute i den situation som rådde på den tiden men kan samma idéer och strategier implementeras idag utan någon som helst anpassning till situationen idag och vår egen nutid?

  Av nyfikenhet tog jag mig in på Nordfronts hemsida och fann där på första sidan att dagens nazister har i stort sett samma ekonomiska politik som vänstern och kommunister med förstatliganden, arbetarmakt m.m. Det kändes både kusligt och fascinerande att högern kan locka arbetarklassen med samma löften som vänstern med ett proletärt antikapitalistiskt budskap. Det i samband med motståndet mot det öppna samhället och fria invandringen måste vara en perfekt grogrund för sådana grupper att växa. Vad kan vänstern lova de här människorna så dom slutar vara nazister?
  För det hjälper väl inte att bara skälla på dem??

 10. arbetarklass
  3 maj, 2017 at 16:48

  Hej Kerstin

  Som jag fattat det råder konsensus kring invandrings- och asylpolitiken även i Danmark men den skiljer sig mot den svenska som i sin tur mer liknar den tyska. De här skillnaderna gäller även fler länder i EU och det här är något som undergräver och kan äventyra hela EU:s framtid. Det är just det här som gör vårens allmänna val Frankrike så intressanta även för oss här i Sverige.

 11. arbetarklass
  4 maj, 2017 at 02:41

  Kerstin Stigsson
  3 maj, 2017 at 08:46
  ”Väldigt vad du är debattglad!”

  Jo, det kan hända ibland men absolut inte hela tiden. Mer sällan irl och då i så fall i lågmäld mer resonerande ton om jag nu inte är upprörd över något för då kan jag också ta ton. Debattera på nätet anonymt tilltalar mig mera och eftertänksamheten gör att det är lättare för en amatör att debattera i skrift än i tal då man måste vara mer erfaren och snabbtänkt för att kunna hävda sig. Upprinnelsen till den här perioden av politiskt intresse kan nog tillförskrivas valen i Frankrike där jag för första gången kan se borgerligheten och den kulturellt ledande vänstern utsättas för en folkligt baserad utmanare där deras väl konsoliderade makt kan sättas på spel och det är något nytt. Vad jag vet har inget socialkonservativt parti ännu prövats i västeuropa och det skulle vara intressant och se om de kan förändra politiken och vilket resultat det blir i samhället.

  Jag läste precis om NMR på Wikipedia och det är nog inget som lockar mig. Men faktum är att man liksom kommunisterna vill ta över makten med våld och införa en totalitär stat så visst finns likheter mellan kommunism och nazism mer än att båda vänder sig till arbetarklassen.

  Kommunism har många fördelar men jag ser också baksidor som jag fråntas rätten att tänka fritt och rätten till ett fritt självförverkligande. Vad hade Marx för argument mot att arbetarklassen skulle förvandlas till zombies mot sin vilja?

  • 4 maj, 2017 at 06:06

   Kommunism innebär nog större möjlighet att tänka fritt och större möjlighet till självförverkligande än dagens orättvisa system, där ett fåtal kapitalister dominerar media och där hundratals miljoner lever i fattigdom. Men först behövs socialism.

 12. arbetarklass
  4 maj, 2017 at 02:57

  Gunnar Andersson
  3 maj, 2017 at 08:07
  ”Marx stora misstag var att utse arbetarklassen till en klass som skulle vara ett avstamp mot det klasslösa samhället.”

  Du menar alltså att arbetarklassen skulle vara ett objekt för att kunna genomföra idén om kommunismen???

  I så fall måste det vara det mest odemokratiska jag kan tänka mig för vem vill vara ett objekt?

  Vill du det?

  • Kerstin Stigsson
   4 maj, 2017 at 08:53

   Jag vet inte vem Gunnar Andersson är. Som socialist och kommunist reagerade jag också negativt på hans kommentar. Men Gunnar Andersson behöver inte var socialist – han kan vara kapitalist och även nazist. Här på Jinges kommentarsfält får alla människor oavsett åsikt komma till tals.

   Gå gärna in på http://www.riktpunkt.nu på den kommunistiska bloggen och leta upp artikeln om våld och den enskildas försvar som jag skrev där (jag kommer inte riktigt ihåg vad artikeln hette men du hittar den säkert).

   • 4 maj, 2017 at 09:11

    Alla får inte komma till tals. Jag övertog Jan-Inge Flüchts Regler och har tillämpat dem liberalt.De finns i högerkolumn på bloggsidan och återges nedan.

    ”Regler & Cookies
    Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här. På samma sätt som en insändare i en tidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram. Och precis på samma sätt som i en tidning så innebär det ingen garanti för att det släpps fram. Men visst underlättar det om man följer några små enkla tips:

    1. En fungerande mejladress krävs.
    1b Alias ska bestå av ord, inte bara ett tecken.
    2. Osakliga personangrepp eller provocerande texter stryks.
    3. Rasistiska, sexistiska, homofoba och liknande texter raderas.
    4. Länka enbart till etablerade media i texten, bloggreklam kastas.
    5. Okontrollerbara faktauppgifter accepteras inte.
    6. Kommentarer utanför ämnet, sk META-kommentarer stryks.
    7. Personliga hälsningar och liknande raderas.
    8. Kommentarsmöjligheten är inte till för privata meddelanden.
    9. Länkar till videor ska innehålla handling och vem som agerar.

    Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så mejla mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa. Det är inte meningen att företag ska använda kommentarer för reklam. META-diskussioner raderas.

    Jag accepterar inte falsk mejladress eller saboterar på annat sätt och inte heller att man ägnar sig åt rasistiska skriverier eller personangrepp, eller medvetna provokationer. Det kan hända att jag i så fall nödgas lägga ut IP-nummer, Internetleverantör, påstådd e-postadress etc på nätet. Kommentarer från olika anonymiseringsnät/tjänster raderas.

    / Anders Romelsjö

    • Kerstin Stigsson
     4 maj, 2017 at 11:02

     Men du bedriver väl inte någon censur om kommentaren – oavsett åsikt – håller sig inom reglerna …?

     • 4 maj, 2017 at 11:34

      Nej

    • arbetarklass
     4 maj, 2017 at 16:09

     Hej Anders
     Jag har noga genomläst bloggreglerna nu och det var bra du la upp dem här för jag har inte tänkt på dem tidigare.

     Jag tycker allt är okej och förnuftet gör att man brukar reglerna omedvetet. Kanske jag kan vara lite provocerande ibland men helt utan provokation ofta heller ingen debatt. Det är också ofta så när jag skriver här kan jag vara engagerad eller upprörd över något och behöver respons för att ventilera åsikterna. Den här bloggen är jättebra för sådant för här slipper man garanterat få en hatsvans efter sig och hur roligt är det?

     • 4 maj, 2017 at 16:25

      Välkommen med fortsatta kommentarer.

 13. Gunnar Andersson
  4 maj, 2017 at 08:20

  Du ställer en sån konstig fråga. Jag refererar till Marx’ tankar om klasskampen som drivkraften i samhällsutvecklingen och hans extrapolering in i framtiden.
  Jag, personligen, tror i denna fråga att arbetarklassen inte kommer att göra ett skit; varje arbetare kommer att vara ett objekt för kapitalisterna att skapa deras mervärde till nästa kris och till nästa…
  Men eftersom du fjädrar dig med epitetet ”arbetarklass” vet du säkert bättre…

  • Kerstin Stigsson
   4 maj, 2017 at 11:30

   Nu förstår jag dig bättre vad du menar, Gunnar Andersson. Men du ska inte vara så negativ. Vi var ganska så många som demonstrerade 1 maj så arbetarklassen har förmodligen bättre kurage än vad du tror om dom. Och om dom är objekt för kapitalisterna – ja, kanske än så länge. Men man vet aldrig … Arbetarklassen på Irland rör sig och har mycket positiva vibbar att förmedla omvärlden – om nu MSM behagar ta upp all den kampen som förs på Irland.

 14. arbetarklass
  4 maj, 2017 at 16:17

  Ibland upplever jag det som socialisterna är ett objekt för kapitalisterna mot arbetarklassen. Är jag helt fel ute?

  Sällan pratar socialister om medelklassen som blivit deras nya vurm tillika väljarbas. Som arbetarklass kan man då känna sig övergiven och anförtro sig åt någon annan som man tycker driver frågor och politik i önskad riktning.

 15. Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
  1 maj, 2018 at 08:43

  Om det är någon som inte har möjlighet att kunna delta vid 1:a maj firandet (man kan ju vara sjuk eller ha andra orsaker för att utebli) så kan ni delta på KKE:s 1:a maj firandet genom att gå in på den här länken:
  http://www.idcommunism.com/2018/05/mayday-watch-live-1st-of-may-strike-demonstration-in-athens-live-streaming.html

  • arbetarklass
   1 maj, 2018 at 15:01

   Deltaga vad är det? Jag känner absolut som jag deltagit även om jag gjort det enbart som åskådare.

   Men nu är jag i vart fall hemkommen från min korta men intensiva rendezvous bland de olika politiska 1:a maj aktiviteterna.

   Vädret var soligt men ganska kyligt och blåsigt. Ett bra och passande väder kändes det som kunde locka människor till aktiviteterna.

   Livet är fullt av överraskningar och det blev inte alls som jag föreställt mig. Det var tre politiska partier som hade aktiviteter, Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Vänstern.

   Det var Vänstern som överraskade genom det största demonstrationståg jag någonsin sett från Vänstern. Det var verkligen mäktigt från det lilla partiet. Jag tog många bilder där för det var det värt. I slutet av tåget skanderade några tjejröster ”arbetarklass” men det kändes antiklimax för mig. ”Arbetarna” tyckte jag mig mest se hos Socialdemokraternas demonstration. Det fanns stora inslag av mångkultur och hbtq rörelse samt viss feminism Vänsterns demonstrationståg. Men det största inslaget var nog glädjen, inga ledsna eller sura miner i det demonstrationståget.

   Om Socialdemokraternas 1:a maj firande har jag egentligen inte så mycket att säja mer än det ser ut att hålla ställningarna. Kanske något mindre idag men ingen större skillnad. Socialdemokraternas största manifestationer tyckte jag mig märka under tiden vid den borgerliga Alliansregeringen Reinfeldt.

   Till sist då Sverigedemokraterna som hade träffpunkt istället för ett tåg. Men jag kunde inte se någon succé med det. Tvärtom. Som mest ett femtiotal och då mest aktiva vad jag kunde föreställa mig. Inga besökare heller vad jag kunde se. Efter någon halvtimme kanske det var trettio kvar och som började bege sig därifrån. En mingelträff för en intresseförening vad väl det intrycket jag fick.

   Om jag skulle sammanställa det här till ett valresultat så kommer Vänstern gå kraftigt framåt, sossarna håller ställningarna samt Sverigedemokraterna försvinner ur riksdagen men valresultatet tror jag absolut inte blir så.

 16. Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
  1 maj, 2018 at 15:43

  Mikael Nyberg har skrivit en artikel idag i Proletären.
  http://proletaren.se/artikel/ska-vi-ta-manniskors-oro-pa-allvar
  Jag uppfattar hans artikel som en varning och en kritik till medlemmarna i Kp. Nyberg säger det inte rent men jag tror att han med artikeln menar att Kp ska skärpa sig när det gäller deras inställning till invandare och särskilt då muslimer. Och att Kp inte ska göra om samma misstag som det Sydafrikas kommunistiska parti gjorde 1922, när de ställde svarta människor utanför kommunistpartiet.
  Han säger så här:
  ”Den vita gruvarbetarna och deras familjer hade skäl för oro. Men oron hamnade med kommunistpartiets bistånd på avvägar. Den fastnade i apartheidsystemets tankemönster. Gruv ägarna fick ett rättslöst underproletariat att exploatera och socialismen föll ur minnet.”
  ”Att ta människors oro på allvar är en vansklig sak. Oron blir lätt en ursäkt för att välkomna det som spontant mest tränger på.”
  Vad anser du, Anders?

  • 1 maj, 2018 at 16:56

   har inte läst artikeln. Kanske senare.

Comments are closed.