Sverige blir B-nation

Hur många hade satsat på att Danmark skulle slå Finland med 4-1 i hockey-VM? Hade någon ens anat ett sådant resultat hade vederbörande varit rik idag. Det är inte en riktigt lika stor sensation att Tyskland vann över USA i inledningsmatchen, men Danmark? Idag inleder Tre Kronor sitt VM mot – Norge.

Det ger mig onda aningar ända ut i tåspetsarna, hockey-
laget övertygar knappast och den bästa idén vore väl att söka upp spelombudet och sätta femtio kronor på 1-3 och 2-3. Då skulle man i alla fall få ut någon glädje av detta VM, det VM där Bengt-Åke Gustavsson lyckligtvis slutar sin karriär som coach för laget. Han var en underbar hockeyspelare, och han blev beviset på att spelare inte alltid blir bra coacher.

Nu är Detroit Red Wings utslagna ur NHL-slutspelet vilket borde innebära att Tre Kronor förstärks med några toppspelare, men allt lutar åt att de inte är intresserade av att resa till Tyskland för att fortsätta en misslyckad säsong, kan de istället åka hem till släkt och vänner så gör de säkerligen det hellre.

Och vem kan klandra dem? Att åka till VM och få stryk av ett antal B-nationer är inget som hägrar. Nu har de redan lyckats göra hemmapubliken besviken för att de åkt ur Stanley Cup, att åka till Tyskland för att göra de svenska fansen besvikna är antagligen inget de direkt längtar till. Dessutom i ett läge där det nästan förväntas att Tre Kronor inte ens ska gå till slutspel.

Som laget spelat på slutet under Gustavssons ledning så skulle man väl få vara nöjd med oavgjort mot Haitis landslag

hockey-VM

om de hade något. Sveriges Televisions kommentatorer tjatar sig hesa på att Sverige måste övergå till mindre rinkar, och jag håller med dem. Det är viktigt för farten i spelet, och därmed för hockeypubliken. Och när publiken ökar så ökar också klubbarnas intäkter.

Det är givetvis bra att AIK nu är tillbaka i högsta serien, alla klubbar är glada eftersom just AIK är det lag som drar bäst publik i landsorten. Man vet att ishallen kommer vara fylld till sista plats när AIK är på besök, och säg den klubbkassör som inte gillar det. Mindre rinkar, och en satsning på juniorerna, och det är receptet som kan få Tre Kronor att stanna i A-gruppen. Annars händer samma sak som med fotbollslandslaget, trötta tränare sporrar aldrig spelare till stordåd…

it ab12 svd dn123 ex12

  5 comments for “Sverige blir B-nation

 1. 9 maj, 2010 at 12:46

  Mitt favoritlag Detroit Red Wings är utslaget ur NHL slutspelet. Aj aj!
  Ja till mindre rinkar!
  AIK? Visst drar AIK mycket folk till matcherna. Bara dom lämnar sina huliganer hemma så har jag inget emot att dom är tillbaks i elitserien.

 2. bosse
  9 maj, 2010 at 15:34

  Jag håller med dig jinge om att båg inte är något taktiskt geni direkt..och hans lagutagningar i os var bedrövliga.. men man skall inte glöma att Faktum är ju även att han är den enda som lyckats ta Sverige till final i en turnerning med de bästa.. Tror knappast att Mårts kommer lyckas med den bedriften heller.
  Dessutom tog han dubbeln, vilket jag har väldigt svårt att se nån tränare i världen någonsin göra om. Så de finns allt mer inkompitenta tränare, typ dendär rikspajasen Wikegård..
  Han är faktiskt den enda svenska förbundskapten som både vunnit OS och VM.. så helt värdelös är han inte!! dock så har gjort sitt i vårt landslag

 3. Bosse
  9 maj, 2010 at 15:47

  Han var en underbar hockeyspelare, och han blev beviset på att spelare inte alltid blir bra coacher.

  Ehh du måste skoja. Sanningen är ju att ingen annan svensk tränare har de tränarmeriter som B-Å har, det har i stort sett alltid gått bra för de lag han tränat. Meriter med svenska lag: SM-guld 2002 med Färjestad BK, OS-guld 2006 med Tre Kronor, VM-guld 2006 med Tre Kronor. Vilken annan coach kan matcha det? Lägg därtill ett antal lyckade tränarjobb utomlands och du har meriter som absolut ingen annan svensk tränare kommer i närheten av.

  Att Tre Kronor är inne i en mindre bra period har knappast med B-Å:s tränaregenskaper att göra. Men du behöver inte oroa dig, de kommer inte att ramla ner i B-gruppen. Jämfört med blåbärsnationerna har svensk hockey en mycket högre lägstanivå.

  • Martin Forsman
   9 maj, 2010 at 16:53

   Att blåbär har en låg lägstanivå hjälper väl inte om de likt Danmark och Tyskland spelar på 120 % av sin kapacitet. Att Tre Kronor har varit fullständigt värdelösa i turneringarna inför VM gör mig riktigt nervös. Norge kommer kämpa som djur och precis som i Danmark finns det enstaka spelare som håller hög klass.

   Det kommer bli krig på isen.

   • Bosse
    9 maj, 2010 at 17:46

    Självklart kan de här sämre lagen rubba de stora hockeynationerna i enstaka matcher och speciellt i början av turneringarna när de oftast är som mest på G, så att Sverige klarar av Norge utan problem är väl ingalunda givet. Över en längre turnering däremot så visar det sig nästan alltid att klasslagen är numret för stora för uppstickarna. Lite synd faktiskt för hockeyvärlden är så liten att det självklart vore skitkul med t.ex. Danmark eller Norge i en VM-final. :-) Men nej det kommer inte att hända i år heller.

    Att Sverige varit mer under än över isen i säsongens tidigare turneringar är bara i sin ordning. Tre Kronor ska vara utdömda inför en stor turnering för att det ska gå riktigt bra. Nåväl nu finns det inga garantier för att det ska gå vägen i år men nytt kontrakt i A-gruppen kommer de att fixa. Så jag är inte det minsta orolig inför matchen mot Norge, Tre Kronor har t.o.m. råd att gå på en mina i den matchen och ändå fixa det hela i slutändan. Däremot vore det naturligtvis hur kul som helst för norrmännen att ta en vinst i just den här matchen. Jag kanske håller på Norge ikväll bara för att få se de enorma glädjescener som kommer att utspela sig om norskarna vinner, och hockey-VM är ju ändå i vilket fall som helst bara en pseudohändelse. :-)

Comments are closed.