Sparka Henke och Lagerbäck


Idag skriver Johans Esk en artikel i Dagens Nyheter, en artikel som jag har saknat sedan lång tid tillbaka. Han förespråkar nämligen att lands-
laget ska tacka Henrik Larsson för hans tid och satsa på någon ny förmåga.

DN: ”Henrik Larsson beskrivs ibland som den perfekte ledaren. Den som alltid sätter laget före jaget. Det är tvärtom. Henrik Larsson beskrivs också som extremt seriös i sina förberedelser. Det stämmer. Men framför allt är han oerhört bestämd med hur hans egna förberedelser ska vara. Han spelar när han vill, där han vill och efter de villkor han vill. Han har spelat sig till den positionen där hans ord blir andras lag i klubb- och landslag. I Helsingborg är gräddfilen inga problem. Han är en av seriens bästa, lever ofta upp till förväntningarna.”

Själv har jag i ett par år hävdat att landslaget måste satsa på en rejäl föryngring. Det finns bara ett par äldre spelare som platsar i mitt eget landslag, dit hör inte Henrik Larsson och det har han inte gjort de senaste åren. Han platsar inte ens på bänken. Även om jag givetvis är offer för TV-sända U21-landskamper, och är medveten om denna partiskhet, så faller ändå mitt val på Marcus Berg. Det är den spelare som borde spelas ihop med Zlatan Ibrahimovic även om jag förstår att Johan Elmander ligger bättre till.

Men generationsskiftet behövs inte bara i den svenska offensiven, den behövs framförallt i landslagsledningen. Att Lars Lagerbäck fått stanna så länge som förbundskapten är den största skandalen det senaste decenniet i svensk fotbolls. Svenska landslaget har utvecklats i fel riktning ända sedan VM i USA, då f.ö. Larsson var glimrande. Men antingen så är Lagerbäck en totalt förstockad person, eller också är han paniskt rädd för förändringar. Oavsett vilket så har han definitivt passerat sitt eget bäst före-datum, han precis som Larsson.

Nu är Henke skadad igen, men det betyder inte att hans plats i laget är hotad, i praktiken sätts Elmander in tillfälligt på Henkes position i laget. För om Henke säger att han är sugen på att spela så kommer Lagerbäck att placera honom bredvid Zlatan. Det är en olycka av sällan skådat format. Zlatan Ibrahimovic är en världsspelare, helt oförutsägbar för motståndarnas försvar och definitivt en av klotets säkraste målgörare. Men en förutsättning för att hans talang ska komma till sin rätt är att det finns folk som springer i djupled och som dessutom oroar motståndarlagens försvar så

henke larsson

mycket att ytor skapas. Dessa kvaliteter hade Henke Larsson på 90-talet.

Ingen kan begära av Henke att han ska vara lika vass ända fram till den dagen han lyfter folkpension, men likafullt verkar det som om Lagerbäck siktar på att skapa ett av världens bästa pensionärslag. Men vi lever nu i år 2009 och ska fotbollsintresset fortsätta att leva så behöver Fotbollsförbundet förnya sig både snabbt och effektivt.

Ola Toivonen, Rasmus Elm, Mikael Lustig, Pontus Wernblom och Marcus Berg är fem av de spelarna som på allvar ska få dra på sig seniorlandslags-
tröjan, och det finns fler U21-spelare som står på väntelistan. Att Henke Larsson ska avtackas för lång och trogen tjänst är självklart, lika klart som att Lars Lagerbäck bör få sparken som förbundskapten.

i Andra om: , , , , , , , , , , , , dn1234 svd123 ex123 ab12345 t

[tags]Ola Toivonen, Rasmus Elm, Mikael Lustig, Pontus Wernblom, Marcus Berg, Henke Larsson, Lasse Lagerbäck, Fotboll, Landslaget, Zlatan Ibrahimovic, Fotbollsförbundet, Fotbollslandslaget, VM[/tags]


12 svar till “Sparka Henke och Lagerbäck”

 1. Helt rätt. Henke är en av de största spelarna i svensk fotbollshistoria. Men han, liksom Lagerbäck, är inte vad han var. Han är fortfarande tillräckligt bra för att vara en lysande spelare i Allsvenskan. Men det säger mer om Allsvenskan än om Henke.
  Varför inte satsa på en ledarroll brevid planen åt denna ”perfekte ledare”? Hade vi en Hall of Fame för svenska fotbollsspelare skulle Henkes plats vara given, men i dagens landslags starelva, nej. Där ska de som är bäst nu spela.
  Johan Elmander: nja. 11 mål på 41 landskamper. Ok facit för en mittfältare, inte för en forward.

 2. Ja bort med gamlingarna och in med nytt blod. VM kan vi glömma, bättre att bygga ett lag för nästa VM!

 3. Underbart, jag återkommer till den här bloggen när Henke gjort comeback :) Glöm inte att det var Henke som spelade fram Zlatan och Hansson till 2 av 3 mål i EM 2008. Vi måste vinna alla 4 matcher som är kvar för att ha en chans att nå VM. Hade varit kul att ha Berg på topp med Zlatan men vem ska spela fram dem (kanterna & innermitt)? Det är ett större problem än om Henke spelar i anfallet enligt mig.

 4. Om det inte finns tillräckligt bra spelare att välja bland kan ingen landslagskapten göra underverk.
  Precis som Björn Andersson skriver i Aftonbladet i dag är det på klubbnivå det brister mest. Sparka dom allsvenska klubbarnas tränare i första hand, där finns mycket att göra bättre.

 5. Det är rätt. Henke håller kanske allsvensk klass, men det säger mer om allsvenskan än Henke.

 6. Jag fattar inte att Lagerbäck är kvar. Är det sådan brist på tränare verkligen. Då får man väl isf köpa in någon utlänning. Visst, Henke var bra på 90-talet, men de meriterna räcker inte.

 7. Jag fattar inte att man behållit Henke så länge i landslaget. Markus Berg skulle garanterat bli en vinnande kombination med Zlatan!!

 8. JInge du får inte glöm att svenska landslaget var riktigt bra i em 2004 (gjorde tredje mest mål av alla lag i hela em) och att henke var vår och även en utav tuneringens bästa spelare där!!

 9. Anledningen till att jag skrev 2004 var för att du skrev att landslaget och henke varit dåliga under hela 2000 talet.. det är fel 2004 var vi som sagt bra och även vm 2002 då vi gick vidare (vann gruppen) från ”dödens grupp” måste cs som ett bra resultat!! dock efter em 2004 har det som du säger bara gått åt helvete! och idag är landslaget förskastlig!

 10. Larsson är förvisso ingen framtidsman, men om bästa laget ska spela skall han fortfarande vara med. Givetvis tillsammans med både Berg och Lustig m fl.

  Att Lagerbäck är så avskydd av vissa är en gåta, sakligt är det då i varje fall inte. Han har varit avskydd ända sedan ”Lars-Tommys” dagar och nu börjar en del att ropa efter Tommy Söderberg igen … Det säger väl allt, när det begav sig var Tommy lika hatad som Lasse. Sanningen är att dessa herrar har varit mycket duktiga på att hela tiden matcha fram bra nya spelare. Glöm inte att de inte har så många att välja mellan, allsvenskan är som sagt inte av högsta klass och utlandsproffsen får inte alltid ledigt för att spela för landslaget …

 11. ”Svenska landslaget har utvecklats i fel riktning ända sedan VM i USA, då f.ö. Larsson var glimrande.” snälla,det där är bara nostalgiskimmer,han var inte så bra 94,och hans bästa period var 2000-2005,att säga att han hade kvalitet bara på 90-talet och inte första halvan av 2000-talet visar bara att du inte tittade mycket fotboll då.