Miljonstölden från Kina Slott

Det händer ibland att olika slags brott nästan glorifieras av folk i allmänhet. Stölden av gamla föremål i Kina slott kommer knappast att hamna i den kategorin eftersom många betraktar föremålen som om det var folket som ägde dem.

Det var det nu inte enligt vad jag tror, det var hovstaterna, med andra ord kungafamiljens egendom. Sett ur det perspektivet, om det är rätt, så kanske vissa ändå kan småle åt det inträffade. För det var listigt utfört, riktigt smart. Att först hålla koll på vakterna för att sedan slå till och efteråt åka moped ner till vattnet i Mälaren, och vad tjuvarna sedan tog vägen kommer vi väl aldrig att få veta, men vi kan på goda grunder anta att de inte simmade iväg med stöldgodset i alla fall.

En annan sak är att de stulna föremålen är små, de allra flesta är bara tolv till femton centimeter höga vilket gör att de är lätta att smuggla ut ur landet. Och en hyfsad gissning är att de lämnade landet inom tjugofyra timmar efter att de stals. Själv tror jag inte att det är ett beställningsjobb från någon galen samlare, dessa brukar normalt vilja visa upp sina skatter. Snarare så handlar det om den kinesiska marknaden, där är föremålen inte kända men väl deras värde.

Själv undrar jag över hur länge föremålen fanns på Kina Slott, och hur länge bevakningen var såpass bristfällig? Om man vore tjuv så skulle knappast den första idén vara att ge sig på ett objekt som bevakas av både säkerhetspolis och militär, men det kanske var den galenskapen som ledde till utdelning den här gången.

När det handlar om riktigt stora pengar så tror jag att förvånansvärt många kittlas av tanken att bära iväg med t.ex. en tavla av Rembrant från Nationalmuseum. Ändå inbillar jag mig att vi har förvånansvärt få brott av den typen, bortsett från

Kina slott

ett par spektakulära konststölder/rån i alla fall. När jag skrev dessa rader så kom jag på en sak som skulle vara hyfsat lätt att stjäla, och dessutom utan större risk för att åka fast. Jag undrar därför om jag är kriminellt disponerad eller har en kriminell fantasi?

Och nej, jag berättar inte vad det var jag tänkte på, för hemska tanke att någon skulle inspireras av min bloggpost. Icke sa Nicke, det går inte för sig.

it , , , , , , , , , svd ab ex dn

  3 comments for “Miljonstölden från Kina Slott

 1. 19 augusti, 2010 at 15:47

  Intressant!

  /Theo

 2. Anton
  20 augusti, 2010 at 19:10

  Om något borde stjälas så är det väl riksregalierna i södra slottsvalvet. Det gäller kronan, spiran, riksäpplet, rikssvärdet och riksnyckeln.
  Endast den som disponerar dessa attribut kan hävda kungamakten i Sverige och som så ofta nämnts på denna blogg behövs en förändring av nuvarande ordning.

  Vi vill se en kung Jinge den 1:te krönas vid Mora sten med dessa utensilier och att det nuvarande kungahuset så förpassas per automatik till historien.

  Dags för ett fotoreportage från södra slottsvalvet Jinge!
  Ta med din skarpaste glugg och dokumentera valvets alla skrymslen och vrår och lägg ut bilderna för samordning av tips och planering inför den viktigaste kuppen i Svensk historia!

  Ps: Tror faktiskt att säkerhetsfolket skulle uppskatta tipsen på ”svaga punkter” — för, tro mig, de finns…
  ;-)

  • 20 augusti, 2010 at 20:25

   Vi vill se en kung Jinge den 1:te krönas vid Mora sten med dessa utensilier och att det nuvarande kungahuset så förpassas per automatik till historien. Dags för ett fotoreportage från södra slottsvalvet Jinge!

   Fan! Jag har tänkt besöka stället, nu blir jag nog inte insläppt… :-)

Comments are closed.