Bondfångeri med falskt Guld

För ungefär tre veckor sedan stannade en äldre engelsk-
skyltad Mercedes vid den busshållplats där jag stod och väntade. En man, som jag upplevde som ungrare/rumän vevade ner fönstret och berättade att hans bensinkort var trasigt och han måste tanka bilen för att ta sig till Göteborg. I framsätet ”sov” en flicka i 12 till 13-årsåldern och i baksätet satt en kvinna och ytterligare ett barn. Han visade upp ett plastkort som var ”avrivet” vid magnetremsan, och var det verkligen ett bensinkort så var det i alla fall inte från något känt bolag som är verksamt i Sverige.

Han ville sälja två feta guldringar till mig för ett antal hundralappar så att de kunde tanka och fortsätta resan.

DN: ”En bilist i Rosersberg norr om Stockholm blev på fredagen stoppad och erbjuden guld i utbyte mot pengar till bensin och skjuts till närmaste bensinmack. ”Guldet” var dessvärre helt värdelöst och mannen blev flera tusenlappar fattigare. ”Det här händer flera gånger varje dag” säger Ulf Lindgren vid Stockholmspolisen. Händelsen i Rosersberg i Sigtuna kommun är långt ifrån en isolerad händelse. Enligt Stockholmspolisen har liknande anmälningar kommit in runt om i länet flera gånger dagligen under de senaste två månaderna.”

Jag skrattade åt det taffliga bedrägeriförsöket men jag gjorde också ett stort misstag. Jag tog inte fram kameran och fotograferade honom, och inte heller skrev jag upp hans bilnummer. Jag bannade min brist på snabbtänkthet när jag satt på bussen och funderade samtidigt på hur mycket han kunde lura till sig under en dag. Hade de två ringar han erbjöd mig varit äkta så hade värdet legat betydligt över tusenlappen.

Jag förstod också att metoden antagligen var en etablerad form av bondfångeri och att somliga låter sig luras. Precis på samma sätt som tiggarna på pendeltågen, de visar upp en väl inplastad lapp med ett fotografi på ett eller flera barn som sägs lida av en obotlig sjukdom och att de behöver hjälp med pengar till medicin. Eller som nu senast, en äldre kvinna som påstod att hennes dotter avlidit och att hon nu tog hand om hennes barn i förskoleåldern.

i , , , , , dn svd t

  8 comments for “Bondfångeri med falskt Guld

 1. jönsson
  10 juli, 2010 at 07:29

  Åh, att den dumma polisen vi har skriver om detta. Dom gör ju ändå ingenting. Det är inte ens lönt att en ringa dom där latoxarna. Det enda dom där har tid med är fartkontroller.

 2. Celsius
  10 juli, 2010 at 07:56

  På en strand i Thailand gick en ”dövstum” omkring med ett sånt där inplastat kort och tiggde. Pinsamt för honom när hans mobil ringde…

  Påminner på något sätt om somliga politiker.

 3. Egon Kramp
  10 juli, 2010 at 10:12

  I Göteborg såg jag en tiggare med en tom kaffekopp utanför mcdonalds så jag gick in å köpte en riktig kopp kaffe och hällde i, men jävlar va arg han blev. Otack är världens lön, en del är aldrig nöjda. :)

  • 10 juli, 2010 at 10:16

   :-)

 4. Anders
  10 juli, 2010 at 12:34

  Stötte på något liknande i jönköping i våras, tre personer som åkte runt i en halvgammal bil. Så stannar de till och frågor om bensinstation. Jag ger dem guidning och så säger de att de inte har pengar till bensin. Tar fram något halvdant smycke och vill byta det med mig mot pengar. När jag säger nej blir de lite sura, men drar sedan vidare på jakt. Borde skrivit upp registeringsskylten. Var två medålders män och en kvinna. Såg ut att vara av sydländsk bakgrund med kraftig brytning. Vit bil från mitten av 90-talet. Tänkte inte på märke.

 5. Marcus R
  10 juli, 2010 at 13:44

  Förra året var där nån artikel om sånt här i tidningarna. Det var någon människa som hade gått på det där…

 6. Torsten (orginalet)
  10 juli, 2010 at 15:51

  Det går inga färjor från Göteborg…

  • 10 juli, 2010 at 15:55

   Kanske en slutsats som jag drog eftersom de hade bråttom till Götet?

Comments are closed.