Allmänna Idrottsklubben

Jag är född och uppväxt på Upplandsgatan nära Tegnérlunden, det var med andra ord närmare till Solna än både söder och Djurgården, men det var inte därför jag blev AIK-are. Det var för att min farbror släpade med mig till Stadion för att se en match mellan Djurgården och Hammarby i början av 50-talet. Jag begrep tillräckligt mycket om fotboll redan då för att inse att inget av dessa två lag var något för mig.

Sedan dess har det varit lite upp och ned att ha ett hjärta som klappar för Gnaget. Visst, man har tagit SM-guld i både hockey och fotboll, men man har också hängt på gärdesgården ett antal gånger. Dessutom har vissa spelare skapat rubriker på egen hand, utan att vare sig boll eller puck varit inblandade Så är det idag. Fotbollen harvar i slutet på den allsvenska tabellen, hockeylaget i slutet av elitserien. Nu är det istället en inköpt spelare som fyller tidningarnas förstasidor, antagligen inte helt utan orsak.

Och egentligen kräver vi inte så mycket, det enda vi vill är att slippa harva i lägre divisioner och att laget något år emellanåt ska vara inblandade i slutstriden i respektive sport.

Spelarna behöver inte vara några renlevnadsmänniskor, men de ska givetvis inte heller valsa runt på tidningarnas löpsedlar. Om det ändå sker så ska det vara för en alltför våldsam tackling eller något annat sportrelaterat, jag och andra fans betackar oss för det då det handlar om civila brott. Har man gjort en felvärvning från klubben, och sådant händer givetvis, så ska man tidigt placera en sådan spelare i karantän, eller lösa ut honom från kontraktet. Klubben tjänar ingenting på att ha en spelare som mellan varven blir förstasidesstoff på grund av sitt eget beteende utanför fotbollsplanen.

Sveriges vackraste klubbmärke ska inte besudlas med andra associationer än dem som respektive lag ger upphov till på planen. Nu vann vi mot Modo igår, och fortfarande har vi en hyfsad chans att hänga kvar i allsvenskan, hoppas att det blir det som vi får läsa mycket om framöver, och inget annat.

it , , , , , , dn12345 svd12 ex1234567 ab123

  3 comments for “Allmänna Idrottsklubben

 1. Magnus Hansen
  15 oktober, 2010 at 11:19

  Tack Jinge, en bra artikel. Det märks att du är ur-aikare, jo jag håller med dig rakt av med 100%. Det vore nice om det nu kunde handla om sport när det gäller aik.

 2. Torsten (orginalet)
  15 oktober, 2010 at 13:17

  Vilken fantastisk inledning!
  Stor litteratur och stor retorik :-)

  • 15 oktober, 2010 at 13:38

   Tack. Och ytterligare en sak: Det är en helt sann historia! :-)

Comments are closed.