”Någon” sköt en puma i Los Angeles


Jag brukar ofta irritera mig på vissa varghatares inställning till våra svenska rovdjur. Men idag retar jag upp mig på ”någon” i LA,CA för att vederbörande inte framträder med namn, dessutom har jag för mig att vapenlagarna är jämförelsevis stränga i Kalifornien vilket borde betyda att denna ”någon” är känd av polismyndigheten.

AB: ”En puma förirrade sig in i Los Angeles-förstaden Santa Monica vid Kaliforniens Stilla havskust. Larmet gick till polis och djurvårdare om att det stora kattdjuret var intill ett välbesökt affärscentrum.

Den 34 kilo tunga och uppskattningsvis treåriga honan, gäckade försöken att fånga in henne på tisdagen. Då sköt någon puman.”

Trettiofyra kilo är rätt normalt för denna vackra kisse, nämnas kan att vårt svenska lodjur normalt väger omkring tio kilo mindre. Men en katt är en katt, och en retad 34-kilos puma kan vara direkt livsfarlig om den blir trängd, men människor finns normalt inte på deras matsedel utan de gör som våra vargar, undviker människan så gott de kan.

Jag blir förstås väldigt nyfiken på exakt vad som hände, men mest på varför man använder ordet ”någon”. Vilda kattdjur kan inte vara snälla, lika lite som de kan vara elaka. Jag minns ett inslag i Mitt i Naturen där programledaren Martin Emtenäs blev biten av ett lodjur som smög sig på honom inne i ett hägn. Det var skojigt, men det kunde det vara eftersom det bara gjorde ont och inte uppstod blodvite. Det var helt enkelt bra TV-underhållning. Programle-
daren var förstås måttligt road, men nu kan han se tillbaka på det faktum att han är en av få som blivit biten av en lo.

it Andra om: , , , , , ab svd gp


2 svar till “”Någon” sköt en puma i Los Angeles”

  1. Marcus r, nu använder du nog lite fel siffror. Kalifornien har en yta på 410.000 km2 dvs ungefär 20% mindre än Sverige.