Kattmat – ett uselt bedrägeri


Katten är människans bästa vän sägs det, tidigare var det hunden men sedan ett antal år så är katten faktiskt vanligare i svenska hem. Man räknar med att det idag ska finnas över 1,4 miljoner katter i Sverige, något som i praktiken betyder att kattmat är en av de vanligaste varorna i våra matkassar.

Själv så läste jag en undersökning för ett antal år sedan, det var något universitet eller en forsknings-
institution som hade undersökt hur näringsriktig kattmat egentligen är. Det fabrikat som då fick minst kritik var Kitekat, orsaken var att det var det enda fabrikat som då innehöll vissa mineraler och spårämnen i den kvantitet som våra felina vänner behöver. Jag minns inte hur stor skillnad det var mot andra fabrikat, men eftersom undersökningen fick hyfsat mycket publicitet så har kanske Whiskas och de andra rättat till bristerna idag.

Ibland ser man på kattmatsförpackningarna att de innehåller oxkött, grönsaker och vegetabiliska oljor. Det handlar om ett långt drivet bedrägeri, inte därför att dessa substanser saknas, mer därför att våra katter inte kan tillgodogöra sig annan näring än kött. De är uteslutande köttätare, utom just då katten behöver kräkas upp hårbollar, då den gärna äter gräs för att lättare kunna kräkas.

Efter att ha läst undersökningen jag nämnde så har jag ofta valt just Kitekat till min misse, men i ärlighetens namn så undrar jag varför. Jag tittade för ett tag sedan på innehållsföreteckningen i kattmaten, i det de kallar ”oxkött” ska det finnas fyra procent oxkött, i praktiken handlar det säkerligen om slaktavfall. Till detta har man sedan rört in en massa annat, olja, fetter, mineraler (aska), vitamin E och icke minst vatten. Åttiotvå procent av den kattmat vi kånkar hem från affären är vatten. (forts nedan..)

Sedan har man enligt innehållsförteckningen blandat in ”EU-godkända färgämnen” i maten. Detta plus diverse andra substanser som ska bidra till att djurägaren tycker att det luktar gott, katten själv skulle nog vilja att det luktade blod och inget annat. Men allra helst skulle misse vilja att matte eller husse dagligen gav dem ett par levande råttor och en levande talgoxe eller blåmes. Dessutom skulle den maten vara avgjort nyttigast för våra svansförsedda kamrater. Det är ytterst ovanligt att en skogsmus eller en nötväcka innehåller diverse ospecificerade EU-godkända färgämnen.

Slutsatsen blir givetvis att varje kattsambo egentligen borde tillverka misses mat själv. Frågan är dessutom om det inte skulle löna sig. Har man en hyfsad köttkvarn och en slaktare inom rimligt reseavstånd så skulle man med lätthet kunna mala sådant som slaktaren inte kan sälja till butikerna, bitar som annars skulle slängas. Om man dessutom tillsätter några bitar vanligt ox- eller griskött så skulle katten få mat som var mångfalt bättre ur näringssynpunkt och dessutom skulle det bli väsentligt billigare.

it , , , , , , , , , , , ab12 sr gp dn1 svd1

,

14 svar till “Kattmat – ett uselt bedrägeri”

 1. Ja det är mycket ruffel och båg när det gäller maten till våra husdjur. Det bästa är att tillverka själv.

 2. Det är värt att läsa på om BARF (Biologiskt Anpassad Rå Föda): http://www.swecat.com/Artiklar/BARF
  Det är väldigt bra för både katt och hund men kräver lite mer jobb såklart.

  Att våtfoder innehåller 70-80% vatten är inget man ska hänga läpp för, det är bara bra. Ett bytesdjur innehåller också 70-80% vatten och katter i det vilda får primärt i sig vätska från sina bytesdjur. Ger man sin katt torrfoder enbart så måste de dricka ca 3ggr mer än normalt från sin vattenkälla än om man ger dem våtfoder.

  • Men det där är ju en handlare !? Och några grönsaker äter inte förvildade katter. Gräs när de ska kräkas, inget annat.

   • Ja men artikeln om BARF funkar ju ändå.. de säljer ju garanterat inte köttben eller liknande i den djuraffären iaf, sånt får du hitta hos slaktaren oftast. ;)
    Här är en wiki-artikel istället dock: http://en.wikipedia.org/wiki/Raw_feeding

    Nej grönsaker är fan bara utfyllnad i kattmaten, det har du rätt i. Jag vet faktiskt inte varför de får för sig att stoppa i det.

    • Kan det inte vara så att katten behöver en liten mängt ”grönt”? Musen har oftast maginnehåll av grönskaer, nötter osv som katten tillgodogör sig. Skulle katten äta enbart rent kött och inte hela möss, fåglar osv skulle den snart få bristsjukdomar tror jag. Så funkar det iaf med varg o dylika vilda djur.

     • Katter äter gräs, när de behöver kräkas upp hårbollar. Nej kissen tar nog ingen skada direkt om musen livnärt sig på vegetabilier, men maginnehåller på en mus kan knappast röra sig om mer än ett gram max.

 3. Var på en mässa där de sålde vegetarisk katt och hundmat. Kattmaten är jag väldigt tveksam till för som du säger katter äter bara kött. Så vet inte hur de löst det med vegetarisk protien.

  Fast när det gäller hundar kan det eventuellt finnas en poäng. För de är allätare och vegetarisk protein och andra näringsämnen är ofta billigare än animaliska. Så producenterna kan nog ha högre kvalité på innehållet på grund av den lägre kostnaden.

  • Man ska absolut INTE ge en katt vegetarisk mat. Jag tror tom att man kan bli åtalad för det, snubben som gjorde det tidigare ålades av Länsstyrelsen att upphöra med det.

   • Stämmer. Det var i Värmland förra året så det är inte så länge sedan. Ger man sin hund eller katt vegan-mat borde man dras ut i skogen och få ett kok stryk.

 4. Bra att du tar upp vad en katt behöver äta. När någon börjar tala om vilken kattmat ska välja, brukar jag säga: Tänk sork!

  Står man i affären vid kattmatsprodukterna kan man utesluta all torrmat eftersom om katten ges torrmat får den i sig för lite vätska vilket är en riskfaktor för urinsten och njursvikt. Njursvikt är obotligt och kan medföra att katten dör i förtid.

  Steg två är att utesluta alla sorter som innehåller spannmål för katter kan inte tillgodogöra sig spannmål men kan få problem med magen av spannmål.

  Bland de sorter som finns kvar låter man de produkter som innehåller socker stanna kvar i affären.

  Nästa kontrollpunkt är om det finns vegetabiliska oljor i kattmaten. Vegetabiliska oljor kan katter inte tillgodogöra sig men de kan fungera som laxermedel.

  Grönsaker har inget att göra i kattmat.

  Återstår endast ett par sorter såvida man inte väljer att ge katten rått kött. Mina får kycklinghjärta, kycklingmage, kycklingvingar och nötköttfärs förutom lammfärs om det finns.

  Värt att notera är att rått kött, barf, inte blir dyrare än kattmaten. Värt att notera är också att de dyra sorterna i specialaffärerna inte är bättre än de bra sorterna som säljs i snabbköpet. De dyra sorterna innehåller också spannmål, grönsaker mm.

  • En annan bra sak att nämna är att inte ge för mycket lever och räkor är lyx och inget de ska leva på – 5 räkor ger dagsransonen av magnesium och det är inte bra att få för mycket. Hjärta är jättebra för det innehåller mycket taurin vilket är jätteviktigt för katter.

  • Är den giftig så luktar/smakar den nog speciellt. Katter har miljontals år på att lära sig vad som är bra kattmat och vad som är dåligt.

  • Jag plockar undan rätt många gallblåsor från sorkar och möss från min yttertrappa eftersom mina katter verkar tycka om att äta sin fångst där.