Kattmat – ett bedrägeri av format


Katten är människans bästa vän sägs det, tidigare var det hunden men sedan ett antal år så är katten faktiskt vanligare i svenska hem. Man räknar med att det idag ska finnas över 1,4 miljoner katter i Sverige, något som i praktiken betyder att kattmat är en av de vanligaste varorna i våra matkassar.

Själv så läste jag en undersökning för ett antal år sedan, det var något universitet eller en forsknings-
institution som hade undersökt hur näringsriktig kattmat egentligen är. Det fabrikat som då fick minst kritik var Kitekat, orsaken var att det var det enda fabrikat som då innehöll vissa mineraler och spårämnen i den kvantitet som våra felina vänner behöver. Jag minns inte hur stor skillnad det var mot andra fabrikat, men eftersom undersökningen fick hyfsat mycket publicitet så har kanske Whiskas och de andra rättat till bristerna idag.

Ibland ser man på kattmatsförpackningarna att de innehåller oxkött, grönsaker och vegetabiliska oljor. Det handlar om ett långt drivet bedrägeri, inte därför att dessa substanser saknas, mer därför att våra katter inte kan tillgodogöra sig annan näring än kött. De är uteslutande köttätare, utom just då katten behöver kräkas upp hårbollar, då den gärna äter gräs för att lättare kunna kräkas.

Efter att ha läst undersökningen jag nämnde så har jag ofta valt just Kitekat till min misse, men i ärlighetens namn så undrar jag varför. Jag tittade för ett tag sedan på innehållsföreteckningen i kattmaten, i det de kallar ”oxkött” ska det finnas fyra procent oxkött, i praktiken handlar det säkerligen om slaktavfall. Till detta har man sedan rört in en massa annat, olja, fetter, mineraler (aska), vitamin E och icke minst vatten. Åttiotvå procent av den kattmat vi kånkar hem från affären är vatten. (forts nedan..)

Sedan har man enligt innehållsförteckningen blandat in ”EU-godkända färgämnen” i maten. Detta plus diverse andra substanser som ska bidra till att djurägaren tycker att det luktar gott, katten själv skulle nog vilja att det luktade blod och inget annat. Men allra helst skulle misse vilja att matte eller husse dagligen gav dem ett par levande råttor och en levande talgoxe eller blåmes. Dessutom skulle den maten vara avgjort nyttigast för våra svansförsedda kamrater. Det är ytterst ovanligt att en skogsmus eller en nötväcka innehåller diverse ospecificerade EU-godkända färgämnen.

Slutsatsen blir givetvis att varje kattsambo egentligen borde tillverka misses mat själv. Frågan är dessutom om det inte skulle löna sig. Har man en hyfsad köttkvarn och en slaktare inom rimligt reseavstånd så skulle man med lätthet kunna mala sådant som slaktaren inte kan sälja till butikerna, bitar som annars skulle slängas. Om man dessutom tillsätter några bitar vanligt ox- eller griskött så skulle katten få mat som var mångfalt bättre ur näringssynpunkt och dessutom skulle det bli väsentligt billigare.

it , , , , , , , , , , ,


31 svar till “Kattmat – ett bedrägeri av format”

 1. Det finns gott om katter som lever på en vegetarisk kost eftersom deras ägare insisterar på detta. Det behövs diverse kosttillskott eftersom katter saknar förmåga att flera ämnen som man normalt bara hittar i kött, men inte är det så att katter bara kan tillgodogöra sig näring ur kött.

  • Jo, det är bara kött de kan tillgodogöra sig. Diverse oljor/fetter från växtriket kanske, men den som försöker mata kisse med ärtor och morötter har snart en avliden kisse. ALLA kattdjur (alla 36 arterna) är utpräglade köttätare. OM en kattägare försöker få misse att bli vegetarian så är det rent djurplågeri.

 2. En halvprofessionell köttkvarn kostar runt fyra tusen, köper man köttrester från en slaktare för lika mycket så kan man snabbt mala ihop kattmat som man kan sälja för det mångdubbla. Det är nog en affärsidé som många skulle kunna ge sig på. Eller så säljer man det direkt till kattägarna i grannskapet för 5.- måltiden. Så länge tillverkningskostnaden ligger under en krona så lönar det sig absolut. Egentligen borde jag testa! :-)

  • Erik, innan du sätter igång får du nog läsa på om alla regler som gäller för tillverkning och försäljning av mat, även djurmat.

 3. Tänkvärt. Jag noterade själv de låga procenttalen på innehåll i även dyrare typer av kattmat. Å andra sidan älskar katt-kompisarna jag köpt sådant till, vilket kanske väcker följdfrågor. Det skulle absolut inte skada att fundera på hur man gör egen djurmat med passande innehåll. Antagligen bör man göra rätt stora omgångar för att det skall löna sig, men om husdjuret dessutom får bättre mat?

  • Kattkompisar? :-)

   Jag noterar att du använder ett tveksamt begrepp. I normalfallet är det bara honkatter och deras honor till avkomma som kan dra jämt i en miljö med gott om byten. Jag har sett undantagen i t.ex. Rom, men de har jag avhandlat på annan plats. Sök eftrer ordet ”solitär” :-)

 4. Den som är rädd om sin katt går till djuraffären och köper ordentligt torrfoder. De kronor extra som det kostar komma att betala sig många gånger om i uteblivna veterinärbesök för diverse njurproblem när katten bli äldre.

  Nej Nisse, nu surrar du! Min förra kattsambo, katten Måns, dog tack vare att jag gjorde ungefär det du skriver.

  Måns

  Hankatter lever livsfarligt om de bjuds på enbart torrfoder, det spelar ingen som helst roll hur dyrt detta foder är, de klarar inte födan. Det leder till njursten och Djursjukhuset klarade inte honom. Efter att han varit sövd i två dygn så fick jag ge beskedet att de skulle avliva. Då hade veterinärerna redan tjatat på mig i över ett dygn.

  Så kom INTE dragandes med en massa skitsnack om torrfoder!

  Det är möjligt att honkatter klarar det bättre eftersom de har kortare urinledare, men sprid inte den typen av strunt här är du snäll.

  Torkad mat må vara näringsriktig, men den skadar våra svansfösedda kamrater eftersom de aldrig äter sådant i det vilda.

  Läs f.ö. en fem år gammal bloggpost i ämnet: http://jinge.se/politik/man-kanske-bor-bli-direktor.htm :-)

 5. – Katten är människans bästa vän sägs det …

  Huh? Tvärsom menar du väl! Det vet ju varenda kattunge.

  • Människan är kattens bästa vän?

   Även om min lilla Felin oftast tycks vara nöjd med sin människa så ”She dont give a shit!” (som min utrikesfödde svärson brukar säga) om jag kolade vippen i morgon. En burköppnare, vem som helst, duger lika bra om det inte är en elak fan..

   Det är byrackor som hoppar och viftar på svansen när man kommer hem eftersom de är sociala och ”flockmedlemmar” :-)

 6. Katter ska INTE ha fisk eller djur från havet. Havsdjur innehåller för mycket mineraler som kan orsaka bla. urinsten.

  Katter som äter ren vegetarisk kost BLIR blinda. De behöver taurin som finns i bl.a. hjärta. Detta är fakta och du kan googla på ”Taurinbrist” själv.

  Min katt fick problem med urinsten, sen när jag slutade ge honom torrfoder och gick över till burkmat och rått kött, så försvann urinstenen omedelbart. Torrfoder ger problem med kisseriet. Men mycket torrfoder innehåller spannmål, läs på burken. Det sägs att MJAU är bra burkmat. Min förra katt fick jag avliva pga njurproblem, hon åt bara torrfoder. Jag är övertygad om att om hon åt rått kött, eller burkmat så skulle hon levat än idag. Se här:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6928255.ab

  Katter är strikta köttätare, och det låter väl rimligt att en köttätare ska äta… rått kött? Alla smällfeta katter jag sett, har gemensamt att de äter endast torrfoder. Burkmat är mycket bättre. Men bäst är rått kött. Man kan köpa KLASS köttkorvar, eller JIPOTIMAS köttkorvar som är djupfryst kött till katter – fråga din djuraffär om de kan ta hem det. Men glöm inte Taurin, annars BLIR katten blind. Man måste läsa på om man ska börja ge rått kött, dvs BARF, till sin katt. Googla på ”BARF”. Man kan inte endast ge muskelkött itll katter, då får de problem i långa loppet, de behöver även inälvor.

  • Bra Ludde! Påläst ser jag !!

   Fast Taurin är billigt och kisse ska bara ha 0,05 gram per 100 gram mat. Svårigheten är antagligen att dosera. Men nåt jävla grönfoder ska de inte ha. (Det var urinsten min Måns dog av)

   Det jag skriver om är helt korrekt. Kitekat har befunnits vara den bästa blötmaten, fast uppgiften är 6-7 år gammal, men Googlar man kan man säkert hitta iden den (en PDF-fil).

   Man kan köpa KLASS köttkorvar, eller JIPOTIMAS köttkorvar som är djupfryst kött till katter – fråga din djuraffär om de kan ta hem det. Men glöm inte Taurin, annars BLIR katten blind.

   Det glädjer mitt tigerhjärta att se att det finns andra som har läst på! :-) Ska kolla dessa köttkorvar!

   (Jag har köpt färskt oxkött och kört i matberedaren och gett lilla Felin. Snacka om skillnad i reaktionen jämfört med den färdigmalda från affären…

   • Rättelse! Jag är osäker på om det var Kitekat, jag undrar om det inte var Whiskas. Jag ska utreda det, återkommer!

   • Taurin tror jag inte man kan överdosera vidare lätt. Jag har hört det, men inte fått bekräftat från seriösa källor.

    Angående urinsten. Min katt fick struvitsten (grus) och det återkom hela tiden. När jag bytte till BARF så försvann urinstenen omedelbart och återkom aldrig mera. Så han fick mest vanligt kött som jag köpte i charken, rå kyckling, hjärta, kycklingvingar, lammhjärta, etc. Och lite burkmat senare. Denna kost förhindrar urinsten. Men först måste veterinären spola ut allt grus och ge speciellt foder som löser upp det grus som finns kvar – så man behandlar klart urinstensattacken. Efter det ger man BARF i förebyggande syfte.

  • Ludde har rätt. Uppfödaren till min ena katt berättade att 5 räkor räcker för att ge en katt dagsbehovet av magnesium.

   Jag ger mina katter både torrfoder och våtfoder. Ibland får de rå mat också eftersom det är likt vad de får i naturen.
   Att kattmat innehåller en stor mängd vatten behöver man inte bry sig om för det gör en vildfångad råtta också. Katter är inte jätteförtjusta i att dricka själva och dricker mindre än vad de borde utan får hellre i sig vatten genom maten.
   Torrfoder innehåller dessutom förvånansvärt mycket kolhydrater vilket är dåligt för katten för de (liksom de flesta rovdjur) har svårt för eller kan inte alls bryta ner det.

   Ser ni kycklinghjärtan i butiken så köp hem det och ge till katten, det tycker de om (de flesta iaf, förrutom min ena petiga jäkel). Man behöver inte oroa sig särskilt mycket för sjukdomar heller om det är svenskt kött eftersom vi har så bra kontroll när det gäller salmonella. Även trikiner är extremt sällsynt i Sverige.

   Uppfödaren körde själv väldigt mycket på BARF (googla) vilket är i stort sett nästan bara rå mat. Nu bor jag inte på landet som hon gjorde så jag har inte lika nära till en gårdsslaktare eller plats i frysen för en massa kattmat. Men har ni tillgång och plats så testa.

 7. Katter äter som alla andra rovdjur, dvs enbart animaliskt kött och fett. Det är viktigt att poängtera att de behöver en stor andel energiprocent (70-80%) från fett. Om man ger dem för mycket magert kött riskerar de att drabbas av det inuiterna kallar ”rabbit starvation” som är att betrakta som någon slags proteinförgiftning, som är ett tillstånd som leder till döden snabbare än vanlig svält.

  Inälvsmat behövs i princip inte även om det inte är fel att ge dem det emellanåt också. En annan viktig aspekt av katternas hälsa är att de får i sig tillräckligt med d-vitamin. D-vitamin får de också i sig via fettet, men den viktigaste källan är vad jag förstått deras egen päls. Solen bildar d-vitamin av ett förstadie till d-vitamin som utsöndras i kattens hud. När desedan slickar sig får de i sig sin d-vitamin. Katter behöver vara ute för att få den d-vitamin de behöver.

  Det gäller alltså att släppa ut sina katter!

 8. Jag förstår inte debatten. Är det inte så att kattmaten går åt till pensionärerna, eller har jag uppfattat det fel? Och pensionärer äter väl grönsaker och behöver lite fett i maten också?

 9. Borde inte frysta höns kunna bli en bra bas för kattmat? Sådana går att köpa till lågt kilopris.

 10. Som halvt ansvarig för en trebent okastrerad hankatt med storhetsvansinne, så är kattmat mest ett komplement när det regnar. Han ordnar sin egen mat om han inte är upptagen med honor eller att spöa andra hankatter.

 11. Jinge! Jag tror att du blivit måltavla för nya angrepp från israels förvarsadvokater. Det finns anonyma bloggar som angriper dig på olika sätt, jag kan bara tänka mig att det är israels församlade advokatkår som agerar.

  • Ja de eller sverigedemokrater. Jag bryr mig inte faktiskt, de som säger sanningen har alltid fått kritik. Det kan oxo vara nåt lokalt psykfall i Hässelby-Vällingby, vi får nog snart veta det…

   Jag har redan namnet… :-I Och ja, det är polis- och abuseanmält, sådana tilltag ska motarbetas…

   • Jag tror att det är Xxxxx. Han har ju flyttat till Stockholm, fast jag trodde att han bodde i Älvsjö nu?

    (xxx=är min strykning / Jinge)