Jag pratar med djur


Men tyvärr får jag sällan svar även om min lilla kattsambo, Felin, ofta svarar på tilltal. Senast idag stod jag och pratade med en kaja på Stockholms central och människor som såg mig verkade inte rädda trots det. Orsaken är givetvis att de själva pratar med djur titt och tätt, men oftast utan vittnen.

DN har en intressant artikel idag som försöker bena ut vår relation till djur, då tänkte jag på den här bilden, min lilla kattfröken hotar sin husse och det hon egentligen säger är – passa dig så jag inte döödar dig. Jag kan berätta att hon aldrig har rivit mig eller på något annat sätt orsakat blodvite. Hon är mycket försiktig då hon leker, men på avstånd kan hon se så här kaxig ut.

DN: ”De flesta människor berörs av djur — på olika sätt. Vi gullar med hundvalpar, vi ryggar tillbaka för kackerlackor.

Nu har forskare funnit orsaken. Beteendet är medfött. Vår hjärna är programmerad att reagera på djur…

…Att djuren har en speciell position i det här sammanhanget är oomtvistat. Genom hela vår historia som art har vi varit omgivna av vilda djur som spelat en oerhört viktig roll i våra liv — oavsett om det rört sig om bytesdjur, farliga rovdjur, eller giftiga ormar och insekter. Vår överlevnad har hängt på att vi kunnat reagera på rätt sätt i rätt ögonblick.

Men det har inte bara handlat om överlevnad. Vi reagerar starkt även på söta och ofarliga djur, som hundvalpar och kattungar. Amygdalan är en del av det vi kallar reptilhjärnan, det vill säga de allra äldsta och mest ursprungliga delarna av hjärnan där vi processar de mest grundläggande av våra känslor — såväl negativa som positiva.”

Numera är katten människans bästa vän. Vår lilla huskatt har passerat hundarna med råge som landets vanligaste husdjur. Egentligen borde man räkna ut hur många miljarder vi spenderar på våra djur, jag är övertygad om att det blir väldigt många. Den som vill tjäna pengar bör således starta produktion av bra katt- och hundmat. Oavsett om det är torr- eller blötfoder så innehåller djurens mat väldigt få kostsamma ingredienser, jag har för mig att kattmaten bara innehåller några få procent kött. (forts nedan..)

Står det ”tonfisk” på burken så kolla hur många procent av innehållet som verkligen är tonfisk. Och för dem som funderar på att tillverka mat av högre kvalitet så är nischen uppenbar. Många av oss skulle glatt betala ett par hundralappar extra i månaden bara för att våra djur skulle få bättre mat. Somliga väljer att tillverka maten själva och hävdar bestämt att det inte blir dyrare än att köpa den över disk.

Och visst är det intressant att det är reptilhjärnan som är inblandad? Stackars stackars pälsdjursallergiker säger jag. De missar helt det mysiga med att ha en spinnande katt på magen eller i sitt knä. En boaorm kan aldrig fylla samma funktion.

it Andra om: , , , , , , dn svd ex ab


7 svar till “Jag pratar med djur”

 1. Där har du så rätt. Det är förbaskat synd om oss pälsdjursallergiker. Min kattallergi konstaterades för två år sedan. Katt har jag haft hela mitt vuxna liv. In i det sista försökte vi på olika sätt att göra det möjligt att behålla Tyra. Kattfritt rum att sova i, inte borsta katten eller byta sand för min del och vi köpte t om en dyr apparat för att rena luften. Tyvärr fungerade det inte. Bihålorna gillade helt enkelt inte min katt och andas måste jag ju.

 2. Kul, jag brukar också snacka med djur. Jag tror att de undrar, de kollar i alla fall och flyger inte lika snabbt iväg… :-)

 3. Är det så Felin ser ut när hon hotar att döööda dig, hon ser så lustig ut i den där ställningen hon har intagit.

  Jag pratar också med djur när jag får tillfälle och och gör som du – sparar alltid en bit av korvbrödet till någon fågel. Jag trodde jag var ensam om det, men vi är visst fler med den vanan.

 4. Att samtala med djur är en ren tolkningsfråga, som vi är mer eller mindre bra på. Djuren brukar kunna göra sig förstådda med allehanda knep. Guud som den kattan flirtar med dig och du tror att hon ska attackera;-)
  Apropå den lättserverade köpekattmaten så är den säkert usel föda för ett rovdjur, ginge (!) inte våra missar ute och försåg sig med rent mus och fågelkött skulle här absolut serveras rå nötfärs med kokta mosade grönsaker och rå strömming i bitar. Tror faktiskt inte att det skulle bli dyrare heller.

  • Det tror inte jag heller. Affärerna har ju extrapris lite nu och då på köttfärs, och strömming finns i havet utanför. Bara rena råvaror skulle nog inte bli dyrare iaf.

   kokta mosade grönsaker

   Det ingår INTE i katternas meny, och deras mag- tarmsystem mår inte bra av det. Vill du att katten ska kräkas lättare så då gräsfrö i en blomlåda som katten kan ära då den behöver kräkas.