Huskatten här tidigare än man trott





Jag har läst på flera ställen att vår huskatt, Felis catus, kom hem med några vikingar som hade ”rest i öster-
led”, som det brukar heta på runstenarna. Det har varit en märklig uppgift eftersom den sortens resor inte var någon direkt nyhet vid den tid som vi kallar Vikingatid, de hade förekommit sedan tusentals år.

Ekot: ”Lämningar efter vad som tros vara Sveriges äldsta tamkatt har hittats i samband med en utgrävning i Rasbo utanför Uppsala.

Fyndet grävdes fram förra sommaren och nu visar resultaten från kol-14-dateringen att katten levde någon gång mellan år 400 och 200 före Kristus.”

Redan under det vi brukar kalla Järn-
åldern, som startade ungefär 1100 år före vår tideräkning, så förekom det att befolkningen i vårt land färdades i österled, det visar ett flertal fynd från tidsepoken. Katten i Rasbo är bara ett av dessa, åtskilligt annat har kommit fram de senaste decennierna. Bland annat så har man hittat fynd som har sitt ursprung i södra Europa, och även från medelhavsregionen.

En av våra katters urfäder fanns med största sannolikhet i Sverige långt före det, det var Felis silvestri, den katt som vi vanligen brukar kalla ”vildkatt”, ej att förväxla med förvildade tamkatter. Det enda som skiljer dessa katter från våra tamkatter är dess extrema skygghet och skulle arten fortfarande förekomma i Sverige så skulle ingen se skillnaden på den och en tamkatt. (katten på bilden hette Måns)

Att de som färdades till andra länder på brons- och järnåldern även kunde ta med sig ett antal kattungar hem är knappast speciellt förvånande, dessutom var djuren kända redan då för sin eminenta förmåga att livnära sig på råttor, ett djur som var ett gissel för alla som ägnade sig åt den tidens jordbruk. Uppgifterna om tidiga skelett efter katt förekommer i Maja Hagermans fantastiska bok ”Försvunnen Värld”, som handlar om de utgrävningar som gjordes i samband med motorvägsbygget norrut från Uppsala. En bok som jag ska berätta mer om när jag har läst färdigt. Det är kattskelett från just dessa utgrävningar som nu daterats med kol-14.

Vår lilla besvansade vän har man hittat i människogravar från 7000 år före Kristus, vi vet således att katter bodde tillsammans med människor för nio tusen år sedan, och troligen hade de redan då varit domesticerade i tusentals år, men de tidigaste fynden är ”bara” nio tusen år gamla.

it , , , , , , , , sr dn ex


2 svar till “Huskatten här tidigare än man trott”

  1. Intressant läsning för en sann kattvän. Jag tror mig ha hört från arkeologhåll att man sällan hittar arkeologiska lämningar efter katter. Men katter jagar inte just råttor men sorkar och möss kommer de dragandes med flera gånger om dagen speciellt detta sorkår.

    Känner till en hemlös katta som längtar efter att få komma till ett bra hem. Kontaktuppgifter finns på min hemsida.