En ny Gudrun?


Nu går SMHI ut med en klass II-varning för Skåne, storm och vindbyar uppåt 28 meter per sekund. Ute över öppet vatten kan det förstås bli ännu mer besvärligt, något att tänka på för de som eventuellt hade tänkt sig en båttur.

AB: ”Det är ett intensivt lågtryck från brittiska öarna som just nu är på väg mot södra Sverige med blåst och nederbörd. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Blekinge, Skåne och Halland och förutser hårda vindbyar i kväll och stormbyar i natt. – Det kommer bli vindstyrkor på omkring 20 meter per sekund i medelvind och väl stormstyrka i byarna på upp mot 25-28 meter per sekund, säger Johan Groth som råder folk att inte köra bil på vägar i skogsområden. – Träd kan välta, tak kan komma att blåsa av och byggnads-
ställningar och liknande saker kan rasa.”

Jag hade förstås gärna sett att blåsten hade kunnat leta sig upp mot Kalmar län också, men man kan inte få allt. Själv längtar jag efter ett oväder av sådan kaliber så att man riskerar att få träd i huvudet om man går ut, blåst som får folk att undvika träd. Att sätta sovrumsfönstret på glänt på kvällen är riktigt mysbart, vinden tjuter och sliter i allt den kommer åt samtidigt som bara näsan sticker upp ovanför täcket, det är livet på en pinne det.

Nu får vi sällan den sortens väder här i närheten av Fjollträsk, men det var vid ett tillfälle förra vintern som min lilla kattsambo sov hela natten under täcket, hon tyckte nog att det var bedrövligt kallt. Skulle vindarna leta sig norröver så är jag beredd att klä mig och gå ut, men blir det något så är det antagligen först i morgon. Man kan nog räkna med att bron mellan Malmö och Köpenhamn stängs av och att en och annan byggnadsställning åker i backen. Det är bara att hoppas på att inga människor kommer i vägen.

Jag kanske ska leta upp några webbkameror lite senare för att komplettera dessa rader, vi får se. Den dagen då de döper en storm till Kerstin, ja då ska jag ligga under sängen till ovädret är över… (internt bloggskämt)

it , , , , , , , , , ab ex svd dn svt gp


10 svar till “En ny Gudrun?”

 1. Ack ja.

  Det var klass II varning på västkusten i lördags…och vad blev det?

  En astmatiker med kool blåste ut rök.

 2. Jinge skriver:
  Den dagen då de döper en storm till Kerstin, ja då ska jag ligga under sängen till ovädret är över)

  Hoppas de gör det snart, men glöm inte att ta en bild av dig där under sängen och publicera den här på bloggen. :-)

 3. ”Jag hade förstås gärna sett att blåsten hade kunnat leta sig upp mot Kalmar län också, men man kan inte få allt”

  Vi har i.a.f. klass 1 varning här och för södra Östersjön gäller: Sydväst 15 m/s. Sent måndag kväll och natt mot tisdag väst 17-23 m/s. Fram på tisdagen något avtagande.

  Vi har ju redan haft två skapliga vinterstormar här, Gudrun 8 – 9/1 2005 (som egentligen var en kraftig orkan) och hennes ”son” Per 14/1 2007 (också det en orkan). Just nu så ”fläktar” det ganska bra sju mil väster om Kalmar, hörde precis att sopptunnan blåste omkull (igen) jag får väl gå ut och kolla så att den inte har blåst ut på vägen.

 4. Härligt! Funderar på att ge mig ut och tälta till helgen och hoppas på hårt väder då också. Nej jag skojar inte, det finns inget bättre än att ligga väl skyddad i en varm sovsäck inne i ett stabilt kupoltält. Dra huvan på anoraken över huvudet, lyssna på vindens tjut och ändå ha det varmt och bekvämt i sitt bärbara hem.

   • Man får se till att ha möjlighet att göra det inne i tältet. Nummer ett är väl inga problem egentligen, en vanlig glaskonservburk av större modell duger. Sämre om man blir riktigt dålig i magen självklart men det har hittills aldrig hänt mig vid ett sånt tillfälle, men förberedd för det eventuella problemet måste man ändå på något sätt se till att vara.

 5. Vad är ni för veklingar som inte kan gå ut och göra ifrån er ute om det är kallt och blåser? Det är väl inga problem. Har ni aldrig bott i ett hus med dass på gården? Det har jag. Det var bara att pulsa ut i snö- och ruskväder. Det hade inte gjort så stor skillnad om det hade saknats brädglest skjul med holk. Visst, det var kallt om baken, men man överlevde.

  • Jodå, fast jag har inte bott där på vintern. Men väl på sommaren som förgylldes av getingar i innertaket. Men satt man stilla så höll de sig också lugna, men när jag kommit iväg 25 meter från dass så plockade jag alltid upp en sten och kastade på yttertaket.. :-)

  • Ligger du i ett tält uppe på fjället i fullt snödrev och noll sikt är det definitivt inte att rekommendera att du går ut och ”gör ifrån dig” om du har några som helst andra möjligheter. I såna situationer måste man vara smart och inte dumdristig.
   Praeparatus supervivet!