Hebron och omvärldens skam

Igår kom uppgifter i media om att palestinier skjutit fyra judiska bosättare från Hebron och idag på morgonen så hävdade Ekot att det vara Hamas som agerat, och att en av de skjutna var en gravid kvinna.

Det ska ha skett utanför bosättningen när de fyra var på väg någonstans i en bil. När det gäller den illegala bosättningen i Hebron så sägs den bestå av femhundra religiösa och ultra-
nationalistiska extremister, människor som skyddas av en mängd israeliska soldater. De hundratusen palestinierna som bor i staden utsätts för ständiga attacker från dessa bosättare och det har visats mängder av film- och TV-inslag från dessa bosättares övergrepp mot palestinierna.

Om det var Hamasaktivister som sköt dessa bosättare så kan medias spekulationer vara korrekta, i så fall kan det vara en reaktion på att det parti som vann valet i Palestina inte ens är tillfrågat när det gäller den palestinska ”president” Abbas pågående bortskänkande av ytterligare palestinskt territorium. Men det kan lika gärna vara en lokal reaktion från befolkningen i Hebron, dessa bosättare har gjort sig ökända världen runt genom sitt agerande. Palestinierna har tvingats sätta upp nät för att inte få tegelstenar i huvudet när de passerar på gatorna runt bosättningen. Men dessa nät stoppar inte det nedkastade när det är innehållet i nattens pottor.

Egentligen tycker jag att det mest märkliga är att inte Israel tömmer Hebron på bosättare. Att ständigt ha tusentals soldater på vakt för att skydda ett antal politiska- och religiösa extremister måste kosta miljontals kronor, pengar som Israel säkerligen kunde använda till något vettigt istället. Visserligen kommer mycket av dessa pengar från de amerikanska skatte-
betalarna, men förr eller senare tröttnar de på att hålla Israel under armarna, ett Israel som gjort sig ökänt för att bryta mot alla mänskliga rättigheter som finns.

Ledande amerikanska militärer upprepar ofta att USA:s engagemang i Mellanöstern kan avslutas nästan helt bara man sätter ner foten och beslutar att 1967 års stilleståndslinje ska följas till hundra procent. Israel skulle inte kunna göra annat än att efterkomma en sådan uppmaning eftersom landet lever på amerikanska socialbidrag.

Hebron

Jag har nämnt det tidigare, men jag tror inte att någon lösning av Mellanösternkonflikten ens går att diskutera utan att FN pekar med hela handen och uttalar ordet en-statslösning. Idag lever miljontals palestinier i landsflykt och de måste givetvis få återvända till sitt hemland. Man bör bilda en multi-
kulturell och multireligiös stat av Israel, Palestinska väst-
banken och Gaza.

Fortsätter man att envisas med talet om en tvåstatslös-
ning så är det dags för världssamfundet att gå in med trupper i landet och befästa 1967 års stillståndslinje. Bosättarna måste bort från Västbanken och blockaden mot Gaza måste upphöra. Till detta sker så får världen finna sig i att konflikten ständigt kommer att leda till nya blodbad och en politisering som blir allt extremare för varje dag som går.

it , , , , , , , dn svd
ex ab sds gp hd svt dagen

  33 comments for “Hebron och omvärldens skam

 1. Micke
  1 september, 2010 at 08:41

  Dessa bosättare skulle gripas och skickas i fängelse. Hur många palestinier sitter i fängelse i Israel utan att ens vara dömda för brott? Mänskliga rättigheter? Fy fan!

  • åggepågge
   3 september, 2010 at 14:38

   Saken är den att den religiösa fasciströrelsen Gush Emunim som det är frågan om bildades av usa;nska sionister några år efter 6-dagarskriget i syfte att leda kolonisering av de erövrade områdena. Rabbinfamiljen xxxx har lett grupperingen sedan dess och tjänar som Staten Israels spjutspets och verkställare av div ”dirty work”. Gruppen kan jämföras med Menachem Begins Irgun på 30- och 40talen.
   Anledningen till att ingen av dem grips annat än över natten är att de är en förlängning av säkerhetstjänsten.

 2. Oskar
  1 september, 2010 at 08:43

  Galningen Alan Dershowitz ville införa en skala för civilbefolkning istället för det binära civil/militär.
  Med denna ville han motivera att Israel skulle få rätten att döda vilka civila de ville i senaste Libanon-kriget, eftersom några ”uppenbarligen vägrade att lämna sina hem” när bombningarna började och därmed bör hela familjer klassas som terrorister. (Att folk som flydde blev attackerade också kommenterade han dock inte.)

  Det är ju uppenbart att den bara är till för Israels fiender, men frågan är var bosättare hamnar på den där skalan..

 3. Mats Torstensson
  1 september, 2010 at 08:45

  Ja Israel är värda allt förakt. Att de inte kan respektera FN:s beslut är fruktansvärt, de ställer sig över all världens fördömanden. Anser de möjligen att de är guds utvalda folk?

 4. Jesper C
  1 september, 2010 at 08:51

  1948 års stilleståndslinje är det ju egentligen. Gränsen som i praktiken rådde mellan 1948 och 1967.

 5. Inga
  1 september, 2010 at 08:52

  Israel slutar inte innan de utrotat alla palestinier!

  • Maria
   1 september, 2010 at 09:09

   I veckan beordrade deras överrabbi yosef ovadia gud att skicka pesten på palestinierna :-)

   • 1 september, 2010 at 09:10

    Jag såg det. Det är sinnessjukt.

    • N
     1 september, 2010 at 09:17

     Det är sinnessjukt med en ”gudsman” som åkallar gud att drabba ett helt folk med en fruktansvärd farsot. Ett folk som redan ä drabbat så hårt av något som är ännu värre än pesten, det israeliska fötrycket som tog fart redan i början av förra seklet.

 6. Pingback: Herbert
  • 1 september, 2010 at 08:55

   Jepp. Lögnerna står som spön i backen när de håller på… :-)

 7. Ingrid
  1 september, 2010 at 09:00

  Nazister undanbedes! / Jinge

  • 1 september, 2010 at 09:26

   Du borde sätta dig ner och fundera på varför jag slår fast att dina åsikter är nazistiska ”Ingrid”!

 8. Maria
  1 september, 2010 at 09:07

  Jag blev väldigt förvånad när svensk media intresserade sig så för incidenten i Hebron när de struntat i alla andra nyheter därifrån i månader. Varje vecka har israelerna tagit livet av palestinier i bombningar i Gaza eller när de angripit fiskare som drivits ut att fiska av nöden. Dessa liv är inte intressanta. Bosättares liv är det däremot.

 9. Danne
  1 september, 2010 at 10:09

  När fyra civila israeler mördas kallblodigt av Hamas så kommer en artikel av Jinge som fördömer… Israel.

  • 1 september, 2010 at 10:21

   Det var inga ”civila” i egentlig mening. Det var BOSÄTTARE, illegala ockupanter. De var där TROTS alla FN:s resolutioner, på mark som de inte ens har rättighet att beträda. Israel kan inte frånta sig skulden för dessa bosättare, de kan utrymma varenda bosättning på Västbanken. Att de inte gör det utan istället skyddar dessa ockupanter, hus och marktjuvar, är Israel värda ALL kritik för. De är ansvariga i allra högsta grad. Och deras överrabbi, som N påpekar, han har åkallat ”gud” att drabba dessa oskyldiga palestinier med en farsot som dödar varenda palestinier.

   Du tycker inte DET är värt att kommentera?

   Dumstruten klär dig verkligen !!

   • Gösta Lilja
    1 september, 2010 at 11:23

    En ockupationsmakt har dessutom ansvar för den ockuperade civilbefolkningens liv och egendom så Israel tycks ha missförstått allt som går att missförstå, allt från tolkningen av den privata korrespondens som senare upphöjdes till Balfourdeklarationen, fram till arkivet av FN-deklarationer.

   • Majlis
    1 september, 2010 at 14:33

    Om inte bosättarna fattar att palestinierna var där före dem så tyder det på brist i intelligens och skolundervisning. Eller bara dårskap.

    • Isa
     1 september, 2010 at 17:06

     ..eller ren ondska?

  • Micke F
   1 september, 2010 at 11:22

   Fattar man inte det så har man inte fattat mycket dööh…

 10. Matte
  1 september, 2010 at 10:26

  Jag antar att du fått det ökända trollet texasswe på halsen, eller vad han också kallar sig numera. Det är en känd nazze och hade det varit min blogg hade jag petat in ”Ingrid” i spamfiltret.

  • 1 september, 2010 at 10:36

   Ja nazzar är aldrig kul.

 11. Beck
  1 september, 2010 at 11:09

  Lyssnade på en förbannat bra radiodokumentär på SR för några månader sedan som handlade om USA:s allt växande missnöje med Israel. De hade bland annat intervjuat några av USA:s högsta militärer som sa öppet att han var trött på att försvara Israel för att det bland annat komplicerar relationerna med andra länder i trakten. Det var många uppseendeväckande intervjuer med framstående militärer och andra amerikaner. Jag kom till vissa insikter där och att inte USA:s armé är totalt enad i denna fråga.

  • 1 september, 2010 at 11:42

   Jag hörde inte den dokumentären, men att den militära ledningen i USA kritiserar Vita Huset alltmer på grund av vad stödet till Israel ställer till med i deras relationer till de andra länderna i Mellanöstern är ingen hemlighet. Skulle Obama stått vid det han sade i Kairotalet så hade vi kunnat se en lösning av MÖ-konflikten vid horisonten. Men att förhandla med en Quisling som får sitt skydd och sin försörjning av Israel och USA är dömt att misslyckas. Sådant leder bara i förlängningen till att stödet för Hamas ökar.

 12. 1 september, 2010 at 11:16

  Amerikaner kritiserade berlinmuren, men de beskyddar israelernas egna berlinmur. Men så är det ju, vore Israel ett socialistiskt land så skulle amerikanerna göra allt för att bli av med israels regering. Det är okej att bryta mot mänskliga rättigheter så länge man är allierad med usa och är på den ”goda” sidan.

 13. Nyfiken
  1 september, 2010 at 16:02

  Hebron är en turbulent stad där en kärna av hårdföra judiska bosättare som får skydd av hundratals israeliska soldater bland en palestinsk befolkning på över 100,000
  Hebron har varit skådeplats för många våldsamma attacker från judiska bosättare , de flesta bosättare i Hebron tillhör Likud partiet
  De är religiösa judar med nationalistisk agenda son inte skiljer sig från Netanyahu

  Attacken var väntat och det är legitimt mål och inte terror , varje folk har rätt att försvara sig och sitt fosterland
  Vad skulle svenskarna göra om de lever under samma omständigheter som palestinierna ?

  Netanyahu säger att attacken skulle ha en inverkan på förhandlingarna och att Israel kommer inte att kompromissa när det gäller säkerheten samt uppmanar han världen att förstå att det är svårt för Israel att göra eftergifter

  Abbas och hans premiärminister Fayyad fördömde attacken som vanligt och lovade att skärpa säkerheten för att ge bättre skydd åt bosättare
  Nu finns Abbas i Washington för att möta Netanyahu under mycket förnedrande omständigheter , Han kommer att slicka baken på Netanyahu och be honom om hjälp men Abbas kommer inte att få nånting och kommer att åka tillbaka med svansen mellan benen

  Två av tre palestiniern tror inte på förhandlingarna inte heller på en palestinska stat

  • Isa
   1 september, 2010 at 17:08

   Jag tror inte Abbas kommer att åka tillbaka med svansen mellan benen. Det är ju hans agenda. Han är en quisling och har ingen heder.

 14. Erkki
  1 september, 2010 at 16:36

  Israel är för djävligt! Hur fan kan de komma undan med att bryta mot alla mänskliga rättigheter?

 15. Falsk bestörtning
  1 september, 2010 at 18:45

  ”An Israeli army officer who fired the entire magazine of his automatic rifle into a 13-year-old Palestinian girl and then said he would have done the same even if she had been three years old was acquitted on all charges by a military court yesterday.” Alltså samma dag!Detta rapporterades INTE här – krokodil tårar vet jag kännetecknar svensk media & israelkramare

  • 1 september, 2010 at 21:55
   • N
    2 september, 2010 at 08:22

    Fasansfull historia. Israel är ett land byggt av döskallar och levrat blod. Det kommer aldrig att bestå. Ett sådant helvete blir aldrig långlivat. Att israelerna kan leva med sig själva är en gåta. En nation av förbrytare och hatiska mördare. Fy fan!

 16. G.Orwell
  1 september, 2010 at 19:30

  Lagen i Texas säger att markägare har rätt att skjuta/döda en okänd/objuden person som sätter sin fot på ägarens mark. Varför är det ”terrorism” att döda illegala bosättare, ockupanter på sin egen mark, personer som har hunnit att bli internationella brottslingar?

 17. Lillan
  2 september, 2010 at 00:30

  Det är knappast speciellt förvånande att Israel blir alltmera hatat. Själva låtsas de som det är antisemitismen som ökar, och om det verkligen vore det så blundar de för orsaken. De kanske tror att man kan fördriva ett folk och komma undan med det bara för at europa skäms för förintelsen? Men själva så kan rabbier önska att pesten dödar alla palestinier?

Comments are closed.