Goldstone prisas

Anklagelserna om Antisemitism haglar ständigt över dem som kritiserar Israels ambitioner att etniskt rensa palestinier både från Västbanken och i Gaza. Inne i Israel så har inte palestinierna, som bott där sedan urminnes tider, samma rättigheter som judiska israeler, och den som skriver om dessa missförhållanden blir direkt anklagad för antisemitism. Det finns till och med organisationer i många länder som inte gör annat än att angripa Israels kritiker med den sortens anklagelser.

Man gör det eftersom det inte går att bevisa att man inte är antisemit. Det är samma sorts anklagelse som frågan om man slutat slå sin fru.

Här i Sverige företräds den sortens grupper av organisationer som Ghost Busters, SKMA, extremisten Magnus Sandelin m.fl. Men man ska alltid vara skeptisk när någon kallar sig antirasist samtidigt som de viftar med den israeliska flaggan, mycket skeptisk.

Helle Klein/AB: ”På torsdag får Richard Goldstone Sveriges Advokatsamfunds pris – Stockholm Human Rights Award. Ett utmärkt val av pristagare. Goldstone är juristen från Sydafrika som under decennier ägnat sitt liv åt att hävda mänskliga rättigheter och åtala brott mot internationell rätt… …Goldstonerapporten kom i september. Den anklagar både Hamas och den israeliska militären för krigsförbrytelser och möjligen brott mot mänskligheten. Framförallt visar den att Israel använde oprortionerligt mycket våld – och våld som alltför ofta riktade sig mot civilbefolkningen snarare än mot militära mål. Israels regering har vägrat samarbeta med Goldstones undersökningskommission och anklagelserna om antisemitism har haglat mot honom. Richard Goldstone som själv är jude och kommer från ett starkt sionistiskt hem betecknar anklagelserna som direkt löjliga och sårande.”

Det har visserligen sagts att Goldstone skulle ha påverkat rapporten på ett sätt som varit positivt för Israel, och eftersom

Goldstone

det är hans egen dotter som kommit med dessa uppgifter så kan de vara värda att lägga på minnet. Helle Klein nämner i sin artikel att politiker och militärer från Israel kan ställas till svars för sina krigsförbrytelser i nationella domstolar i t.ex. EU. Det är riktigt och det är den främsta orsaken till att höga israeliska officerare ytterst sällan vågar besöka Europa.

När Tzipi Livni besökte Bryssel innan valet i Israel så begärde hon garantier för att inte bli gripen då hon kom till Europa. Israeliska toppolitiker är, precis som militären, fullt medvetna om staten Israels brott mot mänskligheten och alla FN:s konventioner.

Det bra, men blir ändå en lätt absurd händelse att Goldstone prisas av Sveriges Advokatsamfund. Det riktigt stora priset, Nobels Fredspris, delas i år ut till Barack Obama av det enda skälet – att han inte är George W Bush.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , , , svd dn123 pol ab12 t

  11 comments for “Goldstone prisas

 1. Maria Söderström
  30 november, 2009 at 10:12

  Det är bra att Advokatsamfundet erkänner Goldstones arbete med rapporten om Gazakriget, det innebär givetvis att förbundet nu inräknas i antisemiternas skara, något som de antagligen kan leva med. Att Goldstone är det har han fått höra, Helle Klein, Jan Guillou, Herman Lindkvist, Henning Mankell, du själv, Göran Rosenberg, Carl Bildt, Per Gahrton, Barack Obama, och jag skulle säkert kunna nämna tiotalet namn till om jag satt och funderade en stund.

  Magnus Sandelin, Henrik Bachner, Svenska Kommittén Mot Antisemitism, Nima Dervish, Fredrik Malm, Fredrik Federley, Daniel Poohl och många andra är det inte, de är bara liberala. Men hyllar man en krigsförbrytarstat och baktalar dess kritiker och dess offer så försätter man sig själv i en situation där man faktiskt inte ens är värd att lyssnas till. Då vissa jämställer kritik av staten Israel med judehat så säger det mer om dem än de som sägs hata.

  • Anders
   30 november, 2009 at 11:05

   Det är nästan lite fräckt att peka ut dem som liberaler!

 2. catarina
  30 november, 2009 at 12:40

  Just det. Bra sagt. Någon som viftar med den israeliska flaggan och säger att han/hon är antirasist är skumt. Och så detta förgrymmade ord ”antisemitism”! Varför ska det kallas så när judar diskrimineras och rasism när alla andra diskrimineras? Dags att avskaffa detta ord. Innebörden ”anti semit” innebär fördomar mot semitiska folk. Även araber mao. Jag hörde en gång en proisrael diskutera detta ords mening. Fullt medveten om den ordagranna betydelsen påstod han att detta kunde man bortse ifrån. Det är som om det israeliska misstaget består av att hela tiden bortse ifrån uppenbara sanningar. Man medger att man begår brott, man är fullt medveten om vad man gjorde under Nakban, men man försvarar sig med att detta är nödvändigt för Israels kamp och att ”the winner takes it all”. Man bortser sålunda från god moral, demokratiska principer och vanligt vett och sans.

  • Max
   30 november, 2009 at 16:57

   Du får nog ta och studera lite semantik. Med din logik skulle ordet ”byråkrat” mycket väl beteckna en person som anser att en möbel ska vara vägledande för en statsbildning. Praktiskt taget alla moderna telefoner är dessutom egentligen ”mobila” så varför använda ”mobiltelefon” för att klassificera en specifik grupp telefoner? Antisemitism betecknar enbart folk som har en avig inställning till judar(judehat som potentiell synonym) eftersom det är så termen tillämpats och tillämpas. Taxi är inte synonymt med taxameter, trots att det egentligen är ordets ursprungliga betydelse. Klagar du när någon använder ordet ”taxi” för att beteckna ett helt fordon istället för taxametern???

   För övrigt är ”semitiska folk” en term som inte hör hemma i modernt tänkande eftersom vi inte tillämpar gammaldags raskategorisering utan ser alla människor som människor. ”Semitisk” är en term som idag i princip är reserverad för lingvistikens klassificering av språk.

   Inte för att jag försvarar behovet av ordet ”antisemitism,” men det är helt enkelt felaktigt att tillskriva det en helt ny definition baserat på lama försök till någon slags absurd, bokstavlig tolkning av ursprungsdefinitionen.

 3. Christer W
  30 november, 2009 at 13:06

  Goldstone,s undersökning och rapportering borde göras på fler nationer.

 4. Fredrik Malmberg
  30 november, 2009 at 14:29

  Man får inte ljuga här! / Jinge

 5. Fredrik Malmberg
  30 november, 2009 at 15:09

  Även rasister från Rosengård raderas. / Jinge

 6. Ivo
  30 november, 2009 at 15:29

  Kommentarsreglerna?

 7. Ivo
  30 november, 2009 at 16:01

  Helle Klein:”…

  Hon har INTE skrivit det där! / Jinge

 8. Palestinier
  30 november, 2009 at 17:51

  Richard Goldstone är en framstående jurist som har ett tydlig syfte och trovärdighet
  Han är en kraft som kommer att inspirera andra som arbeta i särskilda domstolar . mänskliga rättigheter och internationell brottsdomstolar
  Det är underbart att han får Sveriges advokatsamfund priset

  De som delar ut priset måste vara medvetna om Israels reaktion , Israel kommer att kalla detta för pris för terror
  Israelerna beskrev Goldstone som en liten man som saknar känsla för rättvisa

 9. Comitis
  30 november, 2009 at 18:21

  Det du säger om Obama är så sant som det är sagt och det behöver inte ens diskuteras. En total förödmjukelse mot andra pristagare som verkligen har slitit. Om jag varit Obama så hade jag skämmits

Comments are closed.