Fortsättningen då Gilad Shalit?


Många av dem som besöker denna sida vet att jag länge har talat för Palestinas befrielse. På bloggen började det väl 2003/4 men jag har talat för den saken redan tidigt på 70-talet. Det säger sig självt, man kan inte bara ockupera ett annat land och tilltvinga sig deras territorium, det är en självklar sak som rimligen alla människor borde kunna hålla med om.

Idag har Gilad Shalit frigivits och på Västbanken så viftas det med flaggor. Samir Abu Eid, SVT:s Mellanösternkorre-
spondent berättar om det i telefon från Ramallah på Västbanken, Palestinska flaggor, Fatahflaggor och – Hamas-
flaggor. Det sitsnämnda är lite intressant eftersom det tyder på att grupperna har närmat sig varandra, de som tidigare visat upp många tydliga exempel på oförsonlighet. Jag skrev om det i morse och givetvis dök det upp ett antal människor vars kommentarer inte kunde släppas fram.

Man tar ställning för Israel på ett sådant extremt nationalistiskt sätt så jag blir riktigt orolig. Visst finns det många som av olika anledningar försvarar Israel, eller bara har valt sida. Men de allra flesta vet att varje mynt har två sidor. Själv skulle jag gärna åka till både Israel och Palestina, jag skulle tycka att det var jätteintressant. Att resa runt i ett par veckor och fotografera alla mytomspunna platser och kristna och muslimska minnesmärken vore verkligen skojigt. Och även om jag vet att det inte finns någon Jahve, Allah eller Gud så är det viktigt eftersom det betyder så mycket för många människor – och för historien.

Jag nämnde tidigare ”Stockholmssyndromet”. Alla som har varit med ett tag minns att det begreppet användes på offren i Norrmalmstorgsdramat. De lierade sig med sina fångvaktare, och sedan dess har begreppet varit etablerat. Jag var inne på det lite i morse, och på lunchekot hörde jag att Gilad Shalit hade uttryckt en åsikt som gick ut på att han tyckte att Israels – samtliga politiska fångar borde friges. Men jag tror inte att det har med Stockholms-
syndromet att göra. Var och en inser givetvis att inget land ska tillåtas ha politiska fångar. (forts nedan..)

Tänker man på saken i fem minuter så kommer man fram till det, Gilad Shalit har tänkt på den saken sedan sommaren 2006. Nu har det sagts från en av bloggens läsare, som är halv eller hel-israelisk, att Gilad inte ska ge några intervjuer. Jag såg just en intervju med honom på nätet, men då fanns han fortfarande i Egypten. Men jag tror och hoppas att han kommer att ge intervjuer, och att han berättar om sin egen inställning till sin fångenskap och till Mellanösternkonflikten.

Jag tror att många kan ha nytta av att sätta sig in i, och försöka förstå hans synpunkter, om han nu tillåts berätta om dem i nationell- och internationell TV…

it Andra om: , , , , , ab12 svt sr dn12 svd12


47 svar till “Fortsättningen då Gilad Shalit?”

 1. Finns nog inte mycket till chans att han tillåts yttra sig efter han satt sin fot innanför Israels gräns.

  • Är en Israel värd lika mycket som alla de andra som släpps samtidigt? varför skrivs det inte lika mycket om dessa Palestinier?

 2. Eftersom du tycker att det är viktigt så låt mig börja med att deklarera att jag är hel-israelisk. Eller vänta, jag är också hel-svensk, enligt mitt pass i alla fall. Etniska definitioner, hur kan man leva utan dom?!
  Och till själva saken – jag undrar vad du menar med ”om han nu tillåts berätta…”. Det är klart att han tillåts berätta, och att han kommer att göra det, men man tänkte att det kan vara bra att låta honom vila en stund. After all, han har inte pratat med folk i 5 år och 4 månader. Eller vad tycker du, ska man bjuda honom till Skavlan redan nu på fredag?

  • Skavlan vore kul, men förmodligen lite för mycket… :-)

   Mja, det var Paul Rimpler som hävdade att han inte skulle ge ngn intervju, och han är liksom du svensk-israel, eller israel-svensk…

   Nog tror jag att han har pratat med folk, men han såg lite skygg ut i Egyptisk TV faktiskt. Förhoppningsvis har palestinierna pratat med honom rätt så mycket, har de INTE gjort det så är de psykologiska idioter. Vem som helst begriper att folk tar skada av total isolering. Men vi lär få reda på det. Hoppas att det inte blir på Skavlan bara… :-I

   Själv skulle jag helst se t.ex. att BBC fick intervjua honom och låta honom berätta.

   • Han sa, och jag citerar: ”jag är nervös… det var länge sedan jag har sett människor”. Jag antar att Hamas inte hade Shalits medicinska tillstånd som högsta prioritet. Ja, BBC kan vara bra, och jag håller med att israelisk media är, för det mesta, inte riktigt i bra skick. Men att påstå att regeringen inte tillåter media att hålla en intervju med honom (jag antar att det var det du försökte säga) är helt absurt.

   • Jag tror inte att det blir någon form av utalande från Shalit på länge, han har genomgått så mycket traumatiskt att det tar lång tid att återställa honom.
    Nu är det inte första gången att Israel har bytat fångar mot en enskild israel.
    Jag tillhör de som har kämpat för att Shalit skulle frisläppas både i ord och handling, för mig är det en glädje att han har återbördats till sin familj.
    Det är tragiskt att man från Hamas sida propagerar för fler kidnappningar. Detta kommer inte att leda någon vart och kommer definitivt inte att leda till att världsamfundet att ändra sin inställning till Hamas.

    • Det är tragiskt att man från Hamas sida propagerar för fler kidnappningar.

     Mja, man får givetvis ta soldater till fånga enligt krigets lagar, man får till och med skjuta dem..

     • Visst, men då skall man också se till att fången blir behandlad enligt Geneve-Conventionen, med bland annat få besök av Röda korset och möjlighet att kunna skriva brev, de möjligheterna fick inte Shalit.

      • Får de fångar, vuxna och barn, som sitter i Israeliska fängelser utan vare sig rannsakan och dom sådana besök?

       Ja, jag vill ha svar på den frågan Paul!

       • dom fångar israel har är ju ”fientligt stridande” alt Terrorister, människor utan rättigheter, vet du ingenting Jinge?(hoppas du inser sarkasmen:))

       • Ja de får ständigt besök av Röda korset, det går bra att kontakta Internationella Röda Korset och få det bekräftat. De flesta palestinska fångar har rättighet att få besök av anhöriga, får använda mobil får studera. Ett stort antal har slutfört sina akademiska studier där via israeliska universitet.
        Senast för någon månad sedan släpptes 248 fångar något man inte har läst om i svensk.
        media.
        Många sitter häktade, alldeles för många.

        • Jag tror inte på Dig Paul! Har du ngn länk till Röda Korset som bekräftar att även de som inte vare sig anklagats eller dömts får träffa Röda Korset?

      • Paul kräver av Hamas att följa Geneve konventionen , Hur är det med Israel ?
       Militära domstolar med domaren och åklagaren utses av den israeliska militären , de har ingen juridisk utbildning och därför domstolarna uppfyller inte de standarder som krävs i artikel 14 i den internationella konventionen

       Advokater nekas de medel som behövs för att bygga upp ett försvar
       De palestinska fångar alltid torteras och utsätts för en grym behandling för att tvinga de till bekännelse

       Det militära domstols beslut kan inte överklagas och detta strider mot internationell lag som säger att domen ska granskas av högre domstolar
       800 palestinier inlåsta i vad som kallas administrativa frihetsberövande för att kringgå det internationella konventionen

       Paul du bör först begära av Israel att respektera Geneve konventionen innan du kräver det av palestinierna som inte har ett land

       • Artikel 14 gäller endast civila domstolar.
        Militära domstolar i Israel dömmer också israeliska soldater, visst har de utbildning.
        Jag vill också påpeka för dig att PA inte kan tillträda iternationella eller åberopa dessa konventioner om mänskliga rättigheter då dessa är reserverade för stater imellan. Palestinierna har ännu inte denna status

        • Jag vill också påpeka för dig att PA inte kan tillträda iternationella eller åberopa dessa konventioner om mänskliga rättigheter då dessa är reserverade för stater imellan.

         På dig låter det som att Israel inte behöver följa internationella lagar och konventioner bara för att Palestina ännu inte är medlemmar av FN. Jag tycker att du ska förtydliga dig lite på den punkten eftersom du har fel. Israel är förbundna att följa lagarna om Mänskliga rättigheter och Genèvekonventionerna. Dessutom har *.il förbundit sig att följa EU:s skrivning om mänskliga rättigheter.

         Trodde du något annat?

        • Menar du att Israel ska passa på och ta död på palestinierna bara för att Palestina inte medlem i FN , det kanske därför Israel motsätter sig deras krav

 3. Jag följde dem direkta sändningarna och förstår Hebreiska. Den Egyptiska TV översättare, som översatte Gilad´s hebreiska svar tilll Arabiska och Engelska, översatte inte Gilad korrekt, utan på ett politiskt korrumperat sätt.

  Gilad svarade så här:

  Om dem palestinska fångarna inte återgår till att kriga mot oss (Israeler) skulle det glädja mig mycket om dem kan bli fria och jag hoppas det kan bidra till fred mellan Israel och palestinierna.

  • Vi palestinier kan släppa honom så han kan återgå till sin familj, bara han inte nästa dag sitter bakom en stridsvagn bombar och terroriserar våra barn :(
   Tänk på att han är en soldat, alltså ett legitimt mål, men de flesta som är inspärrade av Israel är civila som i vissa fall fanns på fel plats vid fel tidpunkt.
   De tusen de släppte plockar Israel tillbaka på en vecka! Men inte från Gaza (där vågar de inte in) utan från västbanken (med Abbas hjälp?)!

 4. Hej!
  Förstår inte vad som hindrar dej att åka till Israel och de ockuperade områdena. Att se de historiska platserna är att uppleva 4 000 års historia och att tala med folk på båda sidor är enormt lärorikt. Att se likheterna och skillnaderna, att lyssna på båda parternas åsikter på ort och ställe ger en helt annan bild och förståelse än att bara läsa och se utvalda och journalistiskt vinklade rapporter.
  Res gärna och se själv! Du behöver bara en vecka i Jerusalem för att möta alla sorter.

  • Jag vill inte stödja ett apartheidsystem ekonomiskt, därför är det omöjligt för mig att åka till Israel. En nation som bryter mot alla Genèvekonventioner och dessutom ockuperar annans mark och bryter mot alla FN:s regler för Mänskliga rättigheter, det gör att jag inte kan resa dit.

   Fattar Du ??

   • Israel ockuperar palestinska omraden, vad skulle handa i morgon om Israel i morgon evakureade alla omraden de har ockuperat och lagger ned sina vapen skulle det bli fred i Mellanostern? Skulle Hammas ocksa lagga ned sina vapen och saga att de nu ar en organisation i fredens tecken?

    • Ja Hamas skulle knappast skjuta raketer mot Sdrot längre, och ja, det skulle bli fred i Mellanöstern. I alla fall om israeliska soldater höll sig borta från Västbanken och Gaza. Men Israel skulle först tvingas att flytta muren till 1967 års stilleståndslinje, eller bara riva den. Men apartheidstaten vill ju inte ens förhandla, vill man behålla ett par stora bosättningar så måste man ge land i utbyte, när man inte ens förhandlar så blir det ju svårt. De flesta bosättningarna fick man förstås tömma oxo, men allt det kan man ju prata om när man förhandlar, något som man inte vill göra som sagt…

     • Netanyahu tvingades att förhandla med sin ärkefiende Hamas som skjuter raketer , vägrar erkänna Israel och lovade att kidnappa mer soldater , Netanyahu har sagt många gånger att han kommer aldrig att kompromissa eller förhandla med Hamas men det gjorde han

      Varför vill han inte ta seriösa förhandlingar med Abbas som erkänner Israel existens ?

      • Varför vill han inte ta seriösa förhandlingar med Abbas som erkänner Israel existens ?

       Därför att han skulle tvingas erkänna att palestiniernas krav är legitima.

     • Oups, sorry för det helt galna meddelandet, jag översätter från en kompis som är Israel, verkar som jag misslyckades fatalt med att korrläsa vad jag jag skrev.

 5. Shalit fick mycket bra behandling av sina kidnappare enligt de israeliska läkare som undersökt honom , Han har mycket god hälsa och fick mycket bra kost under sin tid i fångenskap , Detta har förvånat läkarna och militärledningen i Israel

  Shalit har sagt att palestinierna har varit snälla mot honom och han hade tillgång till TV , Radio och fick höra nyheterna från Israel samt han visste allt som gjordes för att befria honom , Shalit sa också att han kommer att göra mycket för att befria alla de palestinska fångar

  Israel behandlar inte palestinska fångar på samma sätt , Många palestinska fångar dog under tortyr och svåra förhållande i israeliska fängelser och de som lever har mycket dålig hälsa och svåra sjukdomar
  Shalit kommer att uttala sig så småningom så vi får vänta och se

  • dock hade Hamasen del på att vinna med att lämna tillbaka han hel och ren, Israel har inget att vinna på att överlämna sina fångar, lite bättre anseende som kommer raseras ganska snart igen…

 6. Jag är delad i frågan…Det är bra om oskyldigt fängslade palestinier släpps från israeliska fängelser…Men efter att ha kikat lite på en lista över folk som dömts till livstid och sedan släpptes i och med den här affären är det svårt att sympatisera med den palestinska staten. :/. Var en hel del mycket obehagliga monster på den listan.

   • Eftersom Röda korset var mellanhand vid fångutväxlingen och namnlisterna kontrollerades via ID kort och fingeravtryck är enligt Röda korset alla namnen korrekta

   • Monstren i bosättningarna går ju också lösa och lediga väl skyddade av israelisk militär.

   • Förvisso, men Wikipedia har en artikel på sin framsida, och den har sen vidare källor.

    ”Abd al-Aziz Yussuf Mustafa Salehi (1 life sentence) – participant in the 2000 Ramallah lynching who was iconically photographed displaying his blood-stained hands to the Palestinian mob after having beaten an Israeli soldier to death”

    Bland andra. Jag förstår oskyldiga fångar, och det lär väl inte vara nån brist på sådana i Israels fängelser? Men dömda mördare osv?

    • Han har slagit ihjäl en israelisk soldat i Ramallah? Men Ramallah ligger på Västbanken och där har inga soldater rätt att vara enligt folkrätten, resolutioner och konventioner. Däremot har palestinierna rätt att försvara sig.

     Eller hur?

      • Reservister i Israeliska uniformer och beväpnade. Således ockupationssoldater… Du får gärna fälla ytterligare tårar, gråter du för alla dödade palestinier oxo?

       • Mer än du och folket här verkar göra för två reservister.

        Det irriterar mig att jag hade fel. Har diskuterat den här blogget på andra sidor mot SD-drägg och än värre folk som kallat den…Partisk? Jag har alltid sagt den inte var det. Nu har jag sett hur fel jag hade.

        • Visst är jag partisk, jag tar klar ställning för palestiniernas sak. Inte den minsta tvekan, Israel ska dra sig tillbaka till 1967 års stilleståndslinje och utrymma bosättningarna. Inte den minsta tvekan. Folk som inte håller med om detta ser jag med utomordentligt stor tveksamhet på…

       • Jinge Rammalah ligger i area B Där Israel och den palestinska myndigheten har det gemensamma säkerhetsansvaret helt enligt Oslo-avtalet.

        • Skitsnack! Ramallah är en palestinsk stad där PLO finns och palestiniernas parlament. Mahmoud Abbas bor där oxo och där har inte israeler något att göra.

         Wikin: ”När den palestinska myndigheten bildades som ett resultat av Osloavtalet, blev Ramallah de facto-huvudstad.”

         Kom igen med källa!

        • Tyvärr Paul, du kan dra dina lögner någon annanstans för har passerar de icke. Ramallah är område A och därmed basta!

  • ”Monstren” har rätt att göra motstånd mot en hänsynslös ockupationsmaket med ALLA MEDEL! Om israelerna lämnar tillbaka det de stulit från Palestinierna i närmare hundra år så skulle det inte finnas några ”monster”. För monster skapas tack vare Israels terror och Västvärldens enögdhet och dumhet!

   Ett palestinskt ”monster” tar livet kanske av en handfull människor. Israeliska monster tar livet av tusentals i en långdragen och plågsam process som de tycks anse som deras livsuppgift.

   • Och säg mig, vad tror du händer den dag då Palestinierna pressar väst att sluta bry sig? Flera hundra livstidsdömda mördare släpptes istället för flera hundra till oskyldiga kvinnor och barn.
    Vad sänder det ut för budskap tror du?

    • Framförallt kan man fråga sig varför israelerna släppte just den gruppen isf alla dem som sitter fängslade utan att vara dömda…

    • Hahhaahha! När var det väst brydde sig? Ni gjorde er av med judarna och gav dem palestiniernas land för att slippa ha dem i Europa. Ni skiter i bägge!

     Barnen i Gaza, i Sabra och Shatila, i Qana dödas och i varenda israelisk massaker sedan 1948 är och har varit oskyldiga. De största mördarna finns på den israeliska sidan. 1400 döda och flera tusen skadade bara vid årsskiftet 98-99. Men läs på lite grann. Du kan börja med Ailaboun, Deir Yasin och så vidare…