Barack Obama, bedragaren

Idag skriver Svenska Dagbladets mellanösternkorre-
spondent Bitte Hammargren en artikel om konflikten mellan israeler och palestinier, en artikel som föranletts av att Barack Obama fått Nobels fredspris – för att han inte är George W Bush.

Bitte Hammargren/SvD: ”En desillusionerad internationell tjänsteman som jobbat länge i Jerusalem säger att rapportskrivandet om en tvåstatslösning är som att skriva på ”en lång nekrolog”… … – Att ge Obama Nobels fredspris i detta skede är som att ge Nobels litteraturpris till en författare som vill skriva en fantastisk bok, säger tjänstemannen beskt.

I sitt stora linjetal i Kairo i juni vände sig Barack Obama till den muslimska världen – långt över en miljard människor. Han talade om hur banden mellan USA och Israel aldrig kan brytas och om hur erkännandet att det judiska folkets strävan efter ett hemland inte kan förnekas. Men han talade också om hur palestinierna – muslimer och kristna – har lidit i längtan efter ett hemland i mer än 60 år. Obama talade om ”de dagliga förödmjukelser – små och stora – som följer med ockupationen”.

– USA kommer inte att vända ryggen åt palestiniernas legitima krav på värdighet, möjligheter och en egen stat, sade presidenten som citerade Koranen och berättade om sin barndoms Indonesien.”

Jag har följt Mellanösternkonflikten med varierande intensitet sedan slutet av sextiotalet, och jag tycker att situationen aldrig varit så dyster som den är idag. Obamas Kairotal har fram tills idag visat sig vara mindre värt än toalettpapper, det verkar som Barack Obamas kritiker på hemmaplan är på väg att få rätt. Barack Obama är duktig på att tala men hans politik består bara av ord och ingenting annat.

Det är tveklöst så att om USA bestämde sig för en tvåstatslösning så blev det en tvåstatslösning. Om USA bestämde sig för 1967 års gränser från och med 1 juli 2010 så skulle Mellanösternkonflikten vara över. Israelerna skulle givetvis morra och skälla, men alla lever de på socialbidrag från de amerikanska skattebetalarna. USA är garanten för Israels överlevnad som nation, och USA håller landet under armarna, beväpnar dess militärstyrkor och garanterar Israels säkerhet.

Obama
Tyvärr så är jag mycket pessimistisk. Talet om ”Yes we can!” är inget annat än tom retorik, en slogan som passade bra i valet eftersom George W Bush visat hur man lurar sitt eget folk. Men det Barack Obama gjorde var att följa Bushs traditioner, han lurade sitt eget folk, och han lurade också världsmedborgarna. Och idag så får vi det slutliga beviset på hans storhet som bedragare när han tar emot Nobels fredspris.

Tjänstemannen i Bitte Hammargrens berättelse har helt rätt i jämförelsen med en litteraturpristagare som får priset för att han säger att han ska skriva en fantastisk bok. Idag strax efter lunchtid så kommer den stora bluffen att direktsändas i radio och TV. Då ska Barack Obama ta emot en medalj och tio miljoner kronor för något han inte har gjort och inte heller haft för avsikt att göra. Han lurar helt enkelt till sig fredspriset från den norska Nobelkommittén.

intressant Andra om: , , , , , , , , , svd12 dn12 ex ab12 t

  11 comments for “Barack Obama, bedragaren

 1. Anderson
  10 december, 2009 at 07:19

  Sverige har nog världsmästerskap i dåliga nyheter va?

 2. Anders
  10 december, 2009 at 08:11

  Jag tycker inte att man kan säga att han lurade till sig priset. Det var ju den norska Nobelkommiten som gjorde ett frivilligt men urbota korkat val. Kommiten är väl värda allt tänbart klander. Det man kan kritisera Obama för är väl att han kunde ha tackat nej men ite gjorde det.

  • 10 december, 2009 at 09:03

   Det man kan kritisera Obama för är väl att han kunde ha tackat nej men ite gjorde det.

   Det är oerhört mycket mer som man kan kritisera Obama för dessutom. Men hans vältalighet är antagligen den enda punkten man kommer att minnas honom för. Det är utomordentligt tveksamt om man kommer att minnas honom för något annat, i alla fall om man bortser från att han var den första afroamerikan som blev president. Men jag tror att amerikanerna i nästa val kommer att välja Sarah Palin till presidentposten, USA:s motsvarighet till Mona Sahlin.

   Även det är Obamas fel.

 3. AR
  10 december, 2009 at 09:06

  Israelerna håller just i dagarna på att klubba igenom en lag som säger att man genom en folkomröstning måste fråga israelerna, läs gärna bosättarna, innan man kan dra sig tillbaka från ockuperad mark i Jerusalem, Västbanken och Golanhöjderna.

  Det är faktiskt olagligt. Man kan inte folkomrösta om stöldgods. Om det man inte äger. Men israelernas främsta kapital är andras egendom så visst fungerar en sådan lösning i deras tankevärld. Frågan är hur omvärldens reaktioner blir. Man kan inte tala om fred samtidigt som det enligt israelernas sjuka hemsnickrade lag är olagligt att göra fred möjlig.

 4. Mr. T.
  10 december, 2009 at 09:41

  För dom som forfarande lever i illusionen om att Obama kommer att göra så mycket annorlunda än vad Bush gjorde borde se filmen ”Fall Of The Republic”..

 5. MX
  10 december, 2009 at 10:33

  Fredspristageren Obama förbereder den slutgiltiga masakern i Gaza:

  – The Egyptians are being helped by American army engineers, who the BBC understands have designed the wall. The plan has been shrouded in secrecy, with no comment or confirmation from the Egyptian government. The wall will take 18 months to complete. For weeks local farmers have noticed more activity at the border where trees were being cut down, but very few of them were aware that a barrier was being built.

  ’Impenetrable’ …

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8405020.stm

 6. Sniff
  10 december, 2009 at 12:33

  Jag tror som vanligt att denna press kommer resultera i en våldsam konfrontation som kommer starta en ”revolution” precis som 1917. Problemet är att det inte kommer vara inneslutet till ett land utan globaliseringen kommer göra att alla från inuiter, över kaukasier till bushmän i Kallahari kommer känna av följderna. Det är bara en tidsfråga innan någon lyckas på ett eller annat sätt spränga en nukleär laddning som får 911 framstå som en picknick.

 7. STEFAN D-R D TCHOLAKOV
  10 december, 2009 at 13:42

  ?

 8. Palestinier
  10 december, 2009 at 14:13

  Obama fick Nobelpriset i hopp om att han kommer att lyckas i farmtiden
  Situationen i mellanöster har aldrig varit så desperat som den är nu , Obama mellanöster politiken har redan kollapsat och Obama själv har blivit förnedrad och hånad av Israel
  Obama har inte uppnått någonting i mellanöster , han snubblade men ingenting har fungerat , Det är som att belöna skolbarn för sina insatser , Han gjorde mer skada än nytta

  I början tog Obama en balanserad perspektiv men under de senaste månaderna har han tagit ställning till stöd för den hårförda Israeliska regeringen
  Hans senaste uttalande är identiska med Bush administrationen , Han sa vi borde aldrig diktera vad som är bäst för Israel , dess intresse och säkerhet
  Ingen Israelisk ledare ska känna sig tvungen att sitta och förhandla

  Har Obama blivit hjärntvättat eller tänker han på nästa mandat period , Jag har aldrig trott på honom och det finns ingen anledning att vara optimist

 9. sara G
  11 december, 2009 at 15:54

  Det är väl helt följdriktigt i det här schizofrena, orwellska tiden att Obama får fredspriset! Vi vet väl alla vid det här laget att krig är fred, så norrmännen gjorde rätt!

 10. Man Vasteras
  12 december, 2009 at 15:06

  Personligen får jag väl säga att jag tycker att Herr Obama gör ett rätt bra jobb med tanke på de närmast omöjliga uppgifter han lagt sig före. Man får inte glömma att han försöker förändra ett land som – med avsikt – har en mycket tungrodd statsförvaltning, där alla förändringar går mycket långsamt. Att George W. Bush kunde förändra så snabbt var ju för att världen i allmänhet och USA i synnerhet reagerade så panikartat på 911 att han kunde få igenom förändringar väldigt snabbt, och att han dessutom inte drog sig för att bryta mot lagen. Obama kan inte göra så. Han motarbetas dessutom av en ytterst stark extremhöger (som skulle få Reinfelt att framstå som Marxist och Djingis Khan som socialliberal) som har enorm makt både ekonomiskt och mediamässigt.
  Det man kan hoppas på är att Obama lyckas hyggligt med t.ex. sjukförsäkringen, och en del andra inrikespolitiska reformer, för att sen bli omvald. Under en andra period kan han sedan gå hårdare fram mot t.ex. Israel, eftersom han då inte behöver ta lika stor hänsyn till den lobby som snabbt skulle göra honom omöjlig om han gjorde det nu.

Comments are closed.