Gurun är död


Min första Apple var en modell som hette Apple II Plus, en apparat med två diskettstationer som, om jag minns rätt, hade bildskärmen stående ovanpå dessa. Så var det i alla fall på bilder, men min bekantskap med Apple blev inte speciellt långvarig.

Deras senare produkter kom jag inte heller speciellt mycket i kontakt med, men de har alltid funnits där. Ett populärt trätoämne bland oss tidiga datoranvändare blev så småningom PC eller MAC. För precis som när det gäller allt annat så uppstod rätt hårda diskussioner bland entusiasterna, men själv gick jag en annan väg och var inte alls bunden av hårda ställningstaganden.

Jag skruvade ihop en IMSAI 8080, med en Z80-
processor, i mitten av sjuttiotalet och kopplade den till en gammal svartvit TV. Basictolken fick man ladda in med hålremsa och vid lyckade starter så stod det READY på bildskärmen, datorn var då färdig att programmeras. Jag tror att nästa dator hade en inbyggd kassettbandspelare som kunde användas till att spara dataprogram, som förstås var egentillverkade. Så småningom kom ABC-
datorerna och 1983 startade jag en BBS med en ABC-
dator kopplad till ett telefonmodem.

När sedan IBM lanserade sin PC så blev allt annat omodernt, bortsett från Apples datorer, och på den vägen har det varit ända sedan dess. Steve Jobs plats inom persondatorhistorien är gjuten i sten, ingen kommer någonsin att kunna ta ifrån honom den historiska betydelse han haft, det finns egentligen bara en person som spelar i samma division och det är Bill Gates. Givetvis finns det mängder av människor som har varit oerhört viktiga, tusentals säkert. Men idag är det bara Bill Gates kvar som en riktigt stor guru. (forts nedan..)

Att kalla dem gurus är inte fel, inom datorbranschen så används termen ofta på människor som gjort något riktigt bra, en riktigt duktig programmerare t.ex. Steve Jobs kunde inte bara programmera, han lyckades dessutom bygga sina första datorer, och utifrån den erfarenheten har han byggt upp Apple till att bli ett dominerande företag inom sin nisch. Han var en av dem som förde ut persondatorerna till hemmen, och det kan ingen ta ifrån honom, någonsin.

Samtidigt känns det lite märkligt att konstatera att jag har haft dator i över trettiofem år, det är faktiskt mer än halva mitt liv…

it Andra om: , , , , , , , , gp1 idg sr svt12 dn e24 ab1 svd1 ex


10 svar till “Gurun är död”

 1. Apple II var även min ”första”. Jag var 13-14 år, hade kommit i kontakt med ABC80 i skolan, och engagerade mig i en datorklubb här i min hemstad. Det var Luxors maskiner som gällde i den klubben också, men en helg hade en av de äldre medlemmarna tagit med sig en Apple och förevisade den. Jag glömmer det aldrig.

  Nej, det blev aldrig någon Apple II för mig men jag har faktiskt aldrig slutat vilja ha en. Jag skojar inte.

  För alla yngre läsare: nope, detta var 1979-80. Apple II var inte en Macintosh, men väl dess anfader. Efter en mörk tid av PC-förvirring blev jag hårdnackad Mac-användare någon gång i början på 90-talet. Då Apple fortfarande var ett udda och häftigt datormärke, bör tilläggas. Numera är macarna som vilka andra arbetsverktyg som helst, men jag skulle aldrig kunna byta.

  Steve Jobs var fantastisk, men jag väljer ändå att inte falla in i den överdrivna hyllningskören. Fast Apple II får han full poäng för. Tack för ett segslitet minne, Steve.

  • Jag minns inte den exakta turordningen på mina datorer, bortsett från de två första. Men jag minns att Diabs Basic II var den första dialekten jag lärde mig behärska, jag gillade funktionerna och dess hela uppbyggnad. Det var LÄTT att programmera i och med funktionerna. Men tyvärr så kom pesen strax efter, Basic II fanns oxo till den men inget verktyg för att kompilera och göra exe-filer. Att köra programmen i en DOS-miljö känns inte speciellt aktuellt, men fanns det en kompilator så skulle jag nog börja hacka kod igen.

   Jag lyckades t.o.m. sälja några program, bland annat ett som användes av föreningar för att hålla ordning på medlemsavgifter, typer av medlemskap, licencer för de aktiva mm mm… Det hade med fördel kunnat köras i Windowsmiljö, men idag är det MySql som gäller, vilket i princip är samma slags databashanterare som ISAM, som DIABs Basic II använde.

 2. Lustiga är det som gjorde Apple berömt var deras grafiska gränssnitt som styrdes med en mus. Det uppfanns av Rank Zerox som inte förstod vad de hittat på utan lät Apple sno deras uppfinning.
  Grejen med Rank Zerox var att det grafiska gränssnittet utvecklades i Kalifornien medan huvudkontoret låg på östkusten och där försod man inte vilken guldgruva man kunde fått i Kalifornien om man skyddat sitt påhitt.

  • Jag förmodar att du menar Xerox Star. Ja, det lär ha varit så att utvecklingsteamet för Apple Lisa, den indirekta (och misslyckade) föregångaren till Macintosh, såg Rank Xerox’ 8010/40-system presenteras på en datorkonferens 1981. Idéerna övertogs senare av det mera framgångsrika teamet som utvecklade Macintosh parallellt.

   Rank Xerox ska visst ha försökt att patentera innovationerna i sin nya programvara, men begränsades av några antitrust-regler. Företaget prioriterade istället patentansökningar för sin nya laserskrivar-teknologi. Grafiska gränssnitt blev på så sätt något som inte skulle gå att skydda.

   Ändå försökte Apple stämma Microsoft 1989, för att de ansåg att Windows kopierade macens gränssnitt. I samma veva lämnade faktiskt Rank Xerox in en motsvarande stämningsansökan mot Apple. Men den avvisades eftersom preskriptionstiden gått ut.

 3. Jag är faktiskt lite ledsen att Steve har gått bort, kanske för att min mamma också har cancer. Han påverkade dock mitt liv långt innan all hysteri och religiositet med iPhone. Mycket som han har drömt fram eller hjälp till att drömma fram är revolutionerande. Visst man kan lätt säga att han snott det eller det men kolla på Bill och vad plankar inte M$ än idag.
  Har lika så första trevande steg med ABC80 som jag inte ägde utan det var min polare som hade en. Hade en MacClassic som in egna första dator. Ångrar lite att jag kastade den. Skulle vara roligt att knåpa in en Ipad eller en digital fotoram i den. ;) Det var ett klart lyft mot mina kompisar då som ofta satt med av Windows ominstallationer (kände jag knapp till det bara funkade i årtal), rensning av virus (snudd på okänt på Mac) eller när de fick en bluescreen mitt i skolarbetet! Jag kan säga att de var rätt avis på min Mac. Nu sitter jag med en PC Win7/64 eftersom jag jobbar med externa mätinstrument som bara stöds i win och det är bli riktigt stabilt och pålitligt ungefär så som Macarna var för över 15-20 år sedan.
  Tnx o RIP Steve.

   • Varför inte det? Jag är jättenöjd med W7 så jag fixade det för alla mina datorer (3st). :) Vad har du för problem?

   • Synd. Är själv ingen expert men funkar det verkligen bra att köra 64-bit W7 på en i3?
    Jag kör en 32-bit W7 på en annan maskin i2 och det fungerar mkt bra. Blev faktiskt avrådd att köra 64W7 på den. Övriga fyra datorer tuggar XPSP3 för glada livet. :-)

 4. Jag visste faktiskt inte att han hade en arab och muslim till far. Även om jag mest kom att uppskatta Pixars underbara barnfilmer. Och trots att min första dator var från apple