Fredagen den 13


Det finns en hel mängd teorier om varför just fredag den 13:e anses innebära olycka eller otur, googlar man på saken så hittar man en del av detta skrock, men även om de allra flesta aldrig skulle erkänna att de trodde på det så lägger nog en majoritet märke till att det är – ett speciellt datum.[column width=”49%” padding=”2%”]Wikipedia: ”En grundar sig på att Jesus hade 12 lärjungar, och när Jesus blev förrådd var Judas den trettonde vid bordet. Det kan även ha varit så att det baseras på att det fanns 13 personer totalt och att Jesus korsfästes på långfredagen. Det var även så att Jesus dog på en fredag…

…Vidare finns i den nordiska mytologin en berättelse om hur svekets och ondskans gud Loke kom som den trettonde gästen till ett gästabud i Valhall – och sedan lurade blinde Höder att skjuta sin egen bror Balder till döds med en mistelpil.”

Det är belagt att orsaken till att just den dagen utsetts till att bli en olycksdag har gamla anor, men samtidigt finns det skäl att påminna om att många av våra förfäder knappast visste vilket datum det var. De första almanackorna kom till Sverige under 1500-talet och först 1747 fick kungliga veten-
skapsakademien privilegiet att ge ut den. Visserligen hade redan romarriket ett slags motsvarighet men vi kan nog utgå ifrån att gemene man var befriade från den sortens information.

Själv undrar jag över när de olika veckodagarna blev viktiga, men jag tror att det var vid det vi kallar tidig medeltid. De första kyrkorna hade byggts och kallade människorna till gudstjänst. Möjligen hade man något slags ”vilodag” innan vi pådyvlades sagan om Jesus, men det är oklart om Oden, Tor och de andra gudarna krävde andra offerdagar än de vi redan känner som midvinterblot, sommarsolståndet etc.

Annars så gillar jag givetvis talet om Loke som den trettonde gästen, nackdelen med den historien är att den påminner om nattvarden, var det inte Judas som var den trettonde gästen där? Nå, jag känner mig hälsosamt befriad från djupare kunskaper i ämnet, däremot spottar jag givetvis tre
[/column]

[column width=”49%” padding=”0″]Fredagen den 13

gånger om en svart katt korsar min väg, och gå under stegar har aldrig tillhört sådant jag ägnar mig åt.

it , , , , , , , , , , , sds hd svd [/column]


20 svar till “Fredagen den 13”

 1. Vad gäller likheten med historien om nattvarden och Judas som trettonde gäst, så är det ju inte alls omöjligt att bibelförfattarna medvetet valde att anpassa sin story så att man fick med talet 13. Det är ju mycket inom kristendomen som fungerar på det sättet, att man kopierat helgdagar och annat från de hedniska religionerna för att göra det lättare att konvertera folk till kristendomen.

  Är folk vana vid att ha en översvallande offerfest mitt i vintern? Okej, då placerar vi Jesu födelse där, så har de nykristna kvar möjligheten att festa mitt i vintern. Jättefest mitt i sommaren också? Okej, då säger vi att Johannes Döparen föddes sex månader innan, mitt i sommaren – det ger de nykristna anledning att bibehålla sommarfesten också(*). Hm, många betraktar talet 13 som ett oturstal. Låt se… då säger vi att det var 13 pers närvarande på Jesus stora otursdag. Och så vidare.

  (*) En förevändning som accepterats/accepterats i resten av världen, dock inte i Sverige och Finland där vi fortsätter fira vår hedniska midsommar.

 2. Fyra och tretton är samma sak om 1 och 3 adderas. Det riktiga otursnumret är 520601 vilket är känt av alla väl bevandrade i verklig otur.

 3. Just fredagen den 13 har sitt ursprung i att Påve Clemens V, ivrigt påhejjad av Kung Filip den fagre/vackre 1307 arresterade i stort sett hela Tempelriddarorden i Europa.

 4. Då ska jag köpa en present till mina båda katter! Fick hem dem fredag den 13:e för två år sedan. Eftersom det är hittekatter har jag lagt deras officiella födelsedag på det som var fredag den 13:e året innan. Den ena katten nästan exakt ut som katten du valt på bilden också!

   • Fungerar skitbra. De leker med varandra och gosar lite ibland. Bättre med två så de kan underhålla varandra när jag är på jobbet. Och de gillar verkligen varandra!

       • Nä, tre år gamla nu, ett år när jag fick dem. Men de gillar helt enkelt andra katter. Lite väsningar i början, sen är det lugnt. Den ena katten plockades upp som hittekatt när någon hade rakat halva kroppen på honom(!). När han placerades i en värdfamilj med fem andra katter (ca. 1 år gammal då) gick han direkt fram och purrade medans alla andra katter surade. Han var dock större så de vågade inte göra något. :P

 5. Muslimerna tror att fredag den 13 är den dag Allah skapade Adam och det var på fredag Adam och Eva åt av den förbjudna frukten äpplet och dog senare på en fredag
  Man säger också att om man har ett namn med tretton bokstäver då har man djävulens tur , här är tre serie mördare som har ett namn med 13 bokstäver
  Charles Manson , Jeffery Dahmer , Theodore Bundy

  Många människor undviker att resa fredag den 13 , de också undviker att skriva ett avtal eller köpa ett hus
  Men andra människor använder denna dag för att undvika att ta ansvar för sina egna misslyckande

 6. Personligen tycker jag svarta katter är de ståtligaste. Katten på bilden liknar min gamle vän som blev hela 22 år gammal. Lika blank i pälsen.

   • Nej råa ägg var inget jag särskilt gav honom, men visst åt han det med. Han va förtjust i det mesta i matvägen :). Fast de sista 5 åren satte jag honom på diet från o till. Ofta blev det mer eller mindre endast kokt fisk. Hans mage blev känsligare o känsligare. När jag tänker tillbaka så led han inte av några större krämpor förrän vid 16-17 års ålder. Då sattes dieten in. Men han lekte som en liten kattunge in i det sista.

 7. Kuriosa: Den 13 dagen i en månad är oftare en fredag än någon annan veckodag. Visserligen är skillnaden hårfin men den finns när man gör statistik på olika veckodagars frekvens. Någon har framfört en teori att detta skulle vara en anledning till att fredagen13:e fått sin stämpel som otursdag.

  /tommy

  • Då har du inte tagit ut frekvenserna över ett tillräckligt långt intervall. Tar man en period av 28 år som inte faller över något sekelskifte, så kommer sannolikheten för att en dag X infaller på en viss veckodag alltid vara 1/7.

   • Man tycker att det borde bli lika fördelning över de sju olika veckodagarna men verkligheten ser annorlunda ut. Om man undersöker de senaste 400 åren ser det ut såhär för de 4800 13-dagarna:
    söndag 687, måndag 685, tisdag 685, onsdag 687, torsdag 684, fredag 688 och lördag 684. Således en liten övervikt för fredag.

    /tommy