Fler skäl att välja Ubuntu?


Personligen är jag enormt trött på krånglande datorer, nyckfull funktionalitet och framförallt det sega Micro$oft Vista som jag själv har.

Min dator är en Dell, hyfsat ny med en AMD64 Athlon X2 + 5000 och utbyggt minne. De flesta skulle nog anse att det är en vettig desktop med fullt godtagbara prestanda. I vart fall alla som inte kör Vista. Den ger ifrån sig en helt otrolig massa nya fel som jag aldrig tidigare sett. XP var ett operativsystem som orsakade många gråa hårstrån, men Vista är värre. Och med Vista har jag åtskilliga gånger tvingats att dra ut nätkabeln för att kunna använda datorn igen, något som är riskabelt eftersom man aldrig vet vad disken höll på med vid avbrottet.

Besökare på denna hemsida har läst flera bloggposter om Ubuntu, nu senast om den nya version som släpps om tre dagar. Den kommer ni att få läsa mer om när fler hunnit installera den och tagit del av dess snabbhet och nya grafiska finesser. Att jag själv, som själv varit datorägare sedan 1975, tillhör den allt större skaran av Linuxbeundrare har ni förstått, så jag tänker inte rapa upp fler skäl till att andra bör kasta ut sina Micro$oftprodukter.

Någon ”tipsade” mig dessutom om ett program som gör att man kan köra Bill Gates produkter i en Linuxdator, denne någon hade uppenbarligen alls inte förstått att jag är trött på Windows…

Men ett skäl som det nästan aldrig talas om är att Linux, oavsett vilket paket man väljer, är ett för privatanvändare icke kommersiellt system. Dessutom finns alla program som du nu har i din Windowsförsedda dator. Och de kostar noll kronor. Som socialist kan jag givetvis inte göra annat än buga för alla entusiaster som hela tiden förbättrar ”sin” Linuxvariant eller sina applikationer. Men som Linuxanvändare behöver du aldrig gå och köpa ett program, det finns i regel redan i datorn sedan du installerat Linux. Skulle det till äventyrs inte finnas så hämtas det omedelbart hem och installeras.


Även om många Linuxanvändare blundar när jag skriver nedanstående så är Linux en politiskt vettig produkt. Du slipper göda ett stort antal bolag som tar hutlöst betalt för sina program, något som du kan se effekterna av på somrarna i Stockholm när ägarna glider in med sina Yachter med helikopterplatta och trettio mans besättning. Jag tycker definitivt inte att det är något fel på att tjäna pengar på Linux, men jag gläds åt att det inte är på min bekostnad, ett sant socialistiskt operativ-
system. Troligen skulle jag kunna leda i bevis att det också är ett miljövänligt operativsystem.

För yachtägaren jag skrev om ovan flög till Stockholm från USA i sitt privata jetplan, och lät sig sedan helikopterflygas ut till fartyget som då låg i skärgården.

Jinge

Andra om: , , , , , ,

[tags]Micro$oft, Linux, Ubuntu, Operativsystem, Datorer, Internet, Dataprogram[/tags]


16 svar till “Fler skäl att välja Ubuntu?”

  1. Hahaha… jag garvar åt Ubuntu. I förra versionen var fönstren ibland geleaktiga, men nu försökte jag trycka ut Evolution utanför skärmen en bit och då ”vickade” fönstret på ”höfterna” :-) :-)

  2. Å andra sidan behöver man ju inte betala för MS-produkter heller, det finns gott om diverse sådana lite här och var. Dessutom behöver man inte helt förlita sig på MS även om man kör WXP. Open Office fungerar bättre än MS Word, och det är dessutom gratis. Man kan tanka hem hela OO-paketet och få motsvarigheter till MS Officepaket. Ännu en fördel med OO är att man i Writer kan göra PDF-filer av worddokument

  3. Jag har inget annat vettigt att skriva än: ”Håller med”.

    Jag skrev lite om open sourceprogram här.

    Det är märkligt att inte Vänsterpartiet valt att trycka hårdare på upphovsrättsfrågor & öppen källkod.. men det kanske kommer.

  4. Håller helt med Jinge. Även om man inte måste vara socialist för att gilla fri/öppen programvara, så är det ju helt klart att fri programvara ligger väldigt nära ”Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”.

    Mats, Vänsterpartiets partistyrelse har bifallit väldigt bra motioner som berör dessa frågor. Hoppas kongressen håller med PS.

  5. Det enda Christer, är man van vid Windoze så är det några nya handgrepp. T.ex. har jag inte hittat rätt fönsterinställningar i Evolution än, när det gäller Gimp har jag inte hittat hur man ska lägga på en svart bildkant på bilderna. F.ö. känner jag mig hemma.

    Kommer inte Automatix installera den nya (som knappast skiljer sig) så är det ju trist. Men det kommer säkerligen instruktioner om hur man uppdaterar, och då är ju den frågan löst oxo.

  6. Förmodligen kommer även Microsoft att släppa sitt operativsystem fritt snart, återstår att se om de också släpper den som opensource. Precis som inom alla andra områden så är det tjänster som företagen skall tjäna pengar på i stället, och då behöver de så många användare som möjligt.

  7. Micro$ofts produkter blir inte gratis för att de är piratkopierade. Man får betala dyrt med sin tid och frihet.

  8. Ubuntu och Linux är både socialistiskt och liberalistiskt i sin nuvarande form. Det är både politiskt och apolitiskt och kan slå an en sträng hos de allra flesta.

    Utvecklingsmodellen är oöverträffad om bara tillräckligt många människor sluter upp bakom idéerna och det finns så mycket potential när världens alla kloka hjärnor slår sig samman i ett gemenskapsutvecklat projekt.

    På torsdag och fredag är det releasefester runtom i Sverige. Kolla mer på http://irl.softwarefreedomday.se.

  9. Varför får jag bara HAL errors hela tiden då JINGE, om det nu är så bra? (The error that refuses to go away and which seems to have no simple fixes, is the HAL initialization error.)

    Och tro mig jag har provat allt, utom den sista o.oo1 % där felet finns. Allt hände sedan jag uppgraderat Ubuntu…så det är inte att rekomendera. Du kanske kan hjälpa mig?
    HAL error är minst sagt ett J’vligt stort problem…hela nätet är ”knökat”.

    Arnold (dum i huvudet ang HAL)

  10. Jag tycker att du ska gå till något av de Ubuntuforum som finns och kolla. Jag hade problem med att installera 7.04 pga Dell.. :-/

    Då fick jag tipset att trycka F6 och skriva noapic och sedan gick det bra. Berätta vad du har för burk så får du garanterat hjälp.

  11. Jojo I´ve done it all… får jag känslan av sudo/etc/init.d/networking restart och sudo/etc/init.d/hal start…enkla grejer som ”start hal later” timelines för att undvika konflikter. Även synaptic och reinstall (the pacage hal) [och acpi egentligen]….jag får känslan av att jag blir mer o mer förbannad. Har varit på ALLA forum. Och min burk är fina grejor.. men tydligen sämre än de andra jag har där HAL fungerar (i ubuntu 7.10)…man blir ju vred.

  12. fyi Nu startar Ubuntu inte alls..på min finaste burk. Allt pga sudo/gedit/etc/modprobe.d/blacklist. error 07 no boot line. grrrrr (fimpar TV grejs..och annat meninglöst…som inte har med datorer att göra)
    (och noapic är väl en grej man skriver då man installerar själva programmet…och det gör väl alla?….och du Jinge…Dell?? Hittade du den datorn?)

    A

  13. Ett boktips.

    ”Linux Administration Handbook” täcker det mesta man behöver veta för att kunna skippa Ubuntu och kliva in hos oss stora grabbar och köra Ubuntus orginal Debian.
    Där kan man läsa om hur man skiftar uppstartordning på hal respektive networking.
    Med Debian blir man inte heller uppmanad att, på windows vis, starta om hela datorn för att man installerat en drivrutin. Installerar man en grafikkortsdrivrutin t.ex. så startar man bara om grafiken ”/etc/init.d/gdm restart” Och med Debian slipper, gud ske lov, det jävla sudo i tid och otid. Man får, prisad vare gud, köra alla program som administratör om man vill. Så läs ”Linux Administration Handbook” och bli fria.