En himla massa program


Som jag skrev igår så är jag sysselsatt med diverse systemarbete eftersom jag överger en dator för en annan, och dessutom byter operativsystem. Att sådant är lite pyssligt vet var och en, är man dessutom lite slarvig så blir det merarbete, kan man säga…

Den gamla datorn körde jag Vista och Ubuntu på, den nya än så länge bara Windows 7. Jag upplever den som snabbare, men så har jag inte heller installerat en himla massa program än. Under veckan som kommer ska jag installera Ubuntu på disk II och köra bägge. Eftersom jag har planer på att rensa ut alla gamla Windowsprogram från diskarna så envisas jag just nu med att försöka lära mig Grub, det känns lite ovant när man inte ens begriper hur man ska ändra på storleken på en bild.

Misstagen då? Jag fick med mig alla bilder och alla dokument till nya datorn, möjligen är det ett och annat lösenord som jag inte kommer ihåg, men de viktigaste minns jag lyckligtvis. Numera har jag också bytt mailadress, men den som inte har den nya kan använda ”Kontakt” överst i den vänstra av högerspalterna. it


14 svar till “En himla massa program”

 1. Ubunt är väl Linux baserat. Hur funkar det jämfört med Windows? Bättre eller sämre?

  Har alltid funnit att saker och ting går bättre att fixa när man har propeller kepsen på sig. ;)

  • Ubuntu… :-P

   Jämfört med Vista så är det underbart, Windows 7 sägs vara det första operativsystemet som Microsoft inte behöver skämmas för så där kanske skillnaden är mindre dramatisk. Men en helt avgörande fördel är all öppen kod som finns till Linux. Jag skulle tro att man kan göra allt med öppen kod, installerar man Ubuntu så kan man hitta vettiga program helt utan kostnad – till allt, inte bara operativsystemet.

   Det är klart politiskt korrekt att köra Linux… :-)

  • Jag tycker Kubuntu 9.1 är överreklamerad. Det är för mycket meckande.
   Jag har testad Pardus 2009.1 nyssligen, men den var det sämre ordning på än den tidigare Pardus 2008.2, som detta nu är skrivet på.
   Puppy är enkel, liten och snabb och bra. Men knackig dokumentation.
   Foresight är nog enkel men saknar rätt mycket codex att leta efter. Den uppdateras inkrementalt utan diskar.
   Solaris har ingen GSM. Måste läggas som virtuel box i MS-OS.

   Det man kan göra är att prova sig fram bland bortåt 800 distar.
   Kan man inget är nog PARDUS 2008.2 enklast, men osexig.
   Vad gäller GRUB så läggs den i MBR(sda0) om man inget gör även vid manuell partitionering med MS-OS i en partition och sen kan man välja OS vid bootmenyn.

   • Kubuntu, är det den senaste disten? Var det den jag smällde upp på andra datorn kanske, himla snygg sak i alla fall…

 2. Jämfört med Vista så är allt underbart. Bara det att det var längesen man satt och skrev någonting i kod. Sist var väl i DOS man behövde det. Men det är ju klart att det låter mycket intressantare med ett open source program. Valfriheten blir ju mycket större.

  Och naturligtvis är det mer politiskt korrekt att köra Linux då än Gateslux!

 3. Nu när vi ändå talar om teknik. Har du hört talas om WP-pluginet ”Broken Link Checker”? En underbar plugin för den som har döda länkar (har stött på ett par hos dig under åren).

 4. «med att försöka lära mig Grub, det känns lite ovant när man inte ens begriper hur man ska ändra på storleken på en bild.»

  —–

  Gimp tänkte du på. Grub är bootloader.

  Att ändra storleken på en bild: Bild – Skala bild (bildpunkter, procent, tum, milimeter…)