En bikt från en Tekniknörd

Klockan 9.53 lämnade halva min familj Sverige och har i skrivande stund lämnat även Norge i höjd med Trond-
heim. Jag ser informationen i realtid på www.flightradar24.com som också vet att berätta att de håller kursen 308°, höjden är 10 370 meter och hastigheten är 882 km/t, de är på väg mot New York, Newark (EWR). Drog jag igång flygsimulatorn så skulle jag själv kunna testa inflygning och landning med en Boeing 757-224.

Jag erkänner villigt att jag är barnsligt förtjust i tekniken och jag undrar om jag inte ska logga in på USA:s motsvarighet till denna hemsida om ett antal timmar.

Det hela bygger på att flygplan har en transponder som identifierar dem, flyg-
radarn tar eventuellt mer information från transpondern, annars är det radardata som presenteras. De hade en del trafik runt sig när de passerade Härjedalen men nu kommer kursen att vara fast, de går norr om Island, närmaste vägen mot NY. Jag kan inte annat än fascineras av teknikutvecklingen. Förra gången jag satt och tittade på samma slags bilder var när ”piraterna” hade ”kapat” Arctic Sea i Östersjön, jag behöver antagligen inte förklara citatmarkeringen.

intressant Tags : , , , , , , , , t

  9 comments for “En bikt från en Tekniknörd

 1. Mats E Andersson
  21 januari, 2010 at 10:56

  Måste vi läsa sådan skit?

  • 21 januari, 2010 at 10:57

   Absolut inte. Det är min blogg och du kan gott ge höga faan i att besöka den. En rekommendation! :-(

 2. Micke F
  21 januari, 2010 at 11:02

  Här har du motsvarande för Newark, NY.
  http://flightaware.com/live/airport_status_bigmap.rvt?airport=KEWR
  Den ha också tidsuppgifter för inkommande trafik bortsett från kartan.

 3. 21 januari, 2010 at 11:41

  Intressant men är inte detta teknikburen stalking? :-)

  • 21 januari, 2010 at 11:47

   Jag tror inte att de fem som reser med det där planet tycker det.. :-) Dessutom vet de att jag alltid är orolig när de korsar Atlanten. Att veta att de är säkrare i flygplanet än vad de vore hemma i Fjollträsk lugnar inte farsgubben, tillika morfar mm…

 4. 21 januari, 2010 at 13:37

  Blev av med internetförbindelsen under några timmar på morgonen och det var verkligen hemskt. Datorn är verkligen totalt död utan uppkoppling. Säga vad man vill om IT men det är viktigare än någonsin. Det märker man när saker inte fungerar.

  • Marcus R
   21 januari, 2010 at 15:17

   Christer – Skaffa brevduvor. Det är lite långsamt och laggigt men det är bättre än ingenting. http://en.wikipedia.org/wiki/IP_over_Avian_Carriers
   Jag tror inte IP-telefoni är en så bra idé med det protokollet dock och youtube lär vara riktigt, riktigt slött.

   • 21 januari, 2010 at 16:23

    Jag fattar inte hur Comhem kunde lura på mig IP-telefoni? Jag måste haft en total hjärnblödning? Hur skall man ringa till supporten när även telefonen är utslagen? Med mobilen?

    ”Din plats är nr 121 i kön var god vänta…”

 5. 21 januari, 2010 at 23:11

  Jag har haft IP-telefoni för 5 år sedan men fick gå tillbaka till hederliga Telia. Men det blev dyrt. Jag gör inte om det. Tack för flygplanslänken. Jag har bara kunnat vara med vid start och landning förut men detta var ju toppen!

Comments are closed.