Den Flygande Jordfräsen


Vi vet alla vilken otur det svenska flygvapnet har när det gäller svensktillverkade flygplan. Den flygande jordfräsen JAS Gripen har blivit en visa sedan den har lyckats gå i backen ett antal gånger i direktsänd TV. Filmen här handlar om dess företrädare, en av de maskiner som kraschat mest i svensk flyghistoria, Viggen.

Nu vill familjen Wall Enberg och deras Investor att svenska skattebetalare ska plöja ner ett stort antal miljarder i JAS Gripens efterträdare bland jordfräsar, ett plan som man återigen tvingas muta olika länders representanter för att de ska köpa eller hyra. Och om man lyckas sälja några plan så kommer inte vinsten att hamna i skattebetalarnas fickor, men det vet ni väl redan? Filmen ovan spelades in då Viggen var drabbad av ett av de många flygförbud som gällde planet…

it , , , , , , , ab ex dn svd


14 svar till “Den Flygande Jordfräsen”

 1. Jaha så det är för det användningsområdet våra flygplan är tänkta för. Det kan nog bli en riktig publikdragare på lite större nöjesparker eller i delar av landet där det inte finns så många backar att åka i.

  • Undrar hur många pers en Gripen drar med full effekt? :-)

   Skönt att de har något att göra iaf när planen inte duger till att flyga med…

   • Ang kostnaden så kostar en Jas 30 Gripen ca 725.000.000kr styck.

    Och om man vill veta hur många personer en gripen kan dra så är det fysiska formler som används.
    En gripen har en dragkraft på 54000N (newton), en person på 100kg som står på marken har 100*9,81=981N kraft på sig.
    Så om 56 personer på 100kg stod och drog i en gripen så skulle den inte åka någonstans.

    • Ah! Ett bättre alternativ än de fredsaktivister som ”desarmerar” krigsmaterial alltså… :-) Vi håller fast med!! :-)

 2. F/A-18 Hornet har antagligen världens högsta procentuella antal kraschar per flygning. JAS 39 Gripen har med stor sannolikhet världens procentuellt minsta antal kraschar per flygning, dessutom han inte ens någon dött eller blivit allvarligt skadad vid en Gripen krasch.

  Man tvingas muta eftersom Sverige inte är ett stort nog land för att lova motköp och ge diplomatiska fördelar. Jag tycker det är minst lika illa när USA säger till Norge, ”köp vårt flyg så köper vi er vapenstation sedan blir vi bästisar”. Titta bara på Saudiarabien för att se hur vapenhandel funkar, det är knappast för amerikanska vapen är bra grejjer som Saudiarabien köper dem i mängd och parti, mycket av de Saudiarabien köpt av USA har varit skit, t.ex. M1 Bradley och de köper mest för att hålla goda relationer.

  Det hade troligtvis också kostat mer att köpa in utländska flygplan, då JAS är både anpassat till våra behov samt betydligt billigare än konkurrenterna.

  Fast personligen tycker jag inte man behöver några stridsflyg över huvud taget. Kanske ett fåtal av äldre modeller för att jaga fatt i flyg som kränker vårt territorium, så som privatflyg utan tillstånd. Det kanske låter lite konstigt, men om vi hade blivit anfallna hade det varit av ett så pass stort land att vi ändå inte haft nytta av JAS. För man måste vara ganska mycket av en drömmare för att tro att enmotors-, multirolls-flyget JAS skulle stå emot tvåmotoriga renodlade jaktflyget PAK-FA eller motsvarande. Bättre att spendera pengarna på annat. Dessutom finns det inte ens något direkt hot mot Sverige.

  • Det hade troligtvis också kostat mer att köpa in utländska flygplan, då JAS är både anpassat till våra behov samt betydligt billigare än konkurrenterna.

   Vilket surr!

   Hur många miljarder har Gripen kostat oss skattebetalare redan innan kraschen på Vattenfestivalen ??

   Vi har betalar en jäkla bunt med miljarder för utvecklingen, en siffra som jag inte ids kolla nu är 32 miljarder innan första prototypen startade. Sedan har det kostat säkert hundra miljarder till minst, en hyfsad jaktkärra kan vi köpa av ryssarna för under 300 mille, kanske 200.

   Men vårt lands mindrevärdeskomplex gör att vi ska hålla oss med egen tillverkning, hur jävla sjukt är inte det??

 3. Gripen är det värsta som någonsin har flugit från svenska flygfält. Instabilt och jävligt.

  • Ja du verkar vara en riktig expert… Not!! Jag skulle nog säga J-29 Tunnan va det värsta som flugit. Där snackar vi många krascher.

  • Märkligt att vi svenskar oavsett bakgrund efter ett flyghaveri eller en fotbollsförlust över en natt blir något slags experter på områden vilka de varken förr eller senare har någon som helst inblick i eller kunskap om. Huvudsaken att vi får gnälla i fika rum och halvpackade på krogen.
   Kent.S (Vare sig flygexpert eller överhuvudtaget har någon inblick i stora sporthändelser.)
   Halmstad

   • ”Vi svenskar” ??

    Jag tror att du generaliserar likt en kulspruta med diarré. Det är nog en allmängiltig iakttagelse som gäller Homo Sapiens som art, oavsett religion, etnicitet eller nationalitet. Att föra in den typen av svepande generaliseringar i ett resonemang stärker inte avsändarens trovärdighet. Även om många uttalar sig som experter så är det lite av en diskussions tjusning, man får höra andras uppfattning och möjligen kan man ta till sig en del av den. Men att svepa oss svenskar med samma kam är inte verkningsfullt, lika lite som en flygande jordfräs är det… :-I

 4. Kul att alla förståsigpåare uttalar sig negativt om något dom inte har den minsta möjlighet att faktiskt backa upp med fakta. Kom tillbaka när ni har tillgång till hemligstämplad info som kan försvara era åsikter. Hittills har ni inte påvisat den minsta förståelse för hur militära plan fungerar/opererar eller inhandlas.

  Enda tillfället då vi kan få reda på hur bra planet faktiskt är, skulle vara efter ett krig och det scenariot hoppas jag vi slipper. Man skulle kunna argumentera att en insats utomlands skulle fungera som måttstock men tyvärr skulle alla intressanta värden efter en sådan insats bli hemligstämplade.

  Mvh//Tore