Datanördarnas Riksförbund


Det är en lustigt att se hur totalt Internet kommit att dominera min vardag. Att jag är datanörd inser säkert de flesta, men omfattningen och vidden av datorberoendet har jag inte själv anat.

Trots att jag nu borde ha vant mig vid att inte ha en dator som står påslagen så gör jag flera gånger dagligen ansatser att gå och sätta mig vid den obefintliga burken. Senast i morse satt jag och läste slutet av en Homan (Mårtensson) och så beskrev han en sak i Egypten och jag reste mig ur fåtöljen för att Googla på en av de saker han beskrev (Ramses II).

Ända sedan datorn klappade ihop, med visst bistånd från undertecknad, så har jag betett mig likadant ett stort antal gånger. Oavsett om det är busstider eller telefonnummer så händer samma sak, jag tänker söka efter svaret på nätet.

Det är så smidigt, oavsett vad saken än gäller så kan man få upplysningar på nätet. Och vanans makt är uppenbarligen stor. Jag har inte ens en telefonkatalog, något som givetvis var extra pyssligt när jag skulle få tag i en datatekniker. Och hur får man reda på öppettider på en specialaffär om man inte har en användbar förbindelse?

Men allra värst är bristen på nyheter. Jag är van vid att läsa ett stort antal tidningar på nätet, både svenska och utländska. Idag pratade man på Ekot om att Israel kritiserades av Human Rights Watch (igen) och då tänkte jag givetvis att jag måste läsa exakt vad de skrev. Reflexen sitter som en smäck. Det rycker till i kroppen och jag är halvvägs uppe ur fåtöljen och på väg till en obefintlig dator…

Jag talade med en kamrat om saken i morse, vi var bägge rörande överens om att man aldrig bör utsätta sig för detta. Minst en reservdator ska alltid finnas. Så blir det hos mig också, frågan är om det blir en bärbar, eller om jag väntar ytterligare ett år till den nuvarande (trasiga) ska uppdateras till en ny.

Vi får se. Men jag kan konstatera att en välfyllt bokhylla är en god medicin. Men reflexen att Googla hjälper det inte emot.

I alla fall så är steg ett i reparationen avklarat och burken finns nu hos tillverkarens servicegäng. Det bör betyda att den återigen finns på sin rätta plats onsdag/torsdag i nästa vecka. Om inte Myrphy har ett finger med i spelet. Det finns säkert någon extra paragraf om semester…

Taggar: , , , , , , , ,


17 svar till “Datanördarnas Riksförbund”

  1. Med tanke på vad små bärbara datorer kostar numera är det väl inte omöjligt att ha en extra i reserv för att inte bli helt handikappad när den ordinarie maskinen lägger av (för det gör den förr eller senare). Dessutom antar jag att du har banktransaktioner, fakturabetalningar och liknande på nätet som du vill kunna klara. Då är det bra att ha en reserv att köra igång med direkt. Där kan du ju ha extra kopior av dina tiotusentals digitalbilder också.

  2. Man kan inte hjälpa att undra: Hur skrev guben inlägget utan dator?

    • Styggson: Man kan inte hjälpa att undra: Hur skrev guben inlägget utan dator?

      :-) Tror du att min dator är den enda? Just nu kommentrerar jag hemifrån min grabb… :-)

  3. Jag har 3 fungerande datorer och det känns någorlunda tryggt. Men värmen är tuff för datorerna just nu och det är bara hoppas att de överlever…

  4. Sedan mars 2008 har jag två fungerande datorer efter att ha drabbats av datorstrul (BIOS) och fick mer eller mindre panik. Jag som bor på landet har inrättat mig de senaste 15 åren och är beroende av dator för att klara nästan alla mina administrativa funktioner. Det går ju inte för mig att betala räkningar längre utan internetbank. Det är så otroligt mycket jag använder datorn till numera. Den krånglande stora gamla datorn fungerar för det mesta, men ibland har den sina svåra perioder och går inte att starta.
    Jag byggde ihop en energisnål (30 Watt) liten ITX-dator som går på 12V och batteri (som jag har för annat bruk också). Lilla datorn går dygnet runt och går vidare en timme vid strömavbrott. http://tekniken.se/docs/pcny30se.html
    Den lilla datorn har nu blivit min ordinarie dator och den gamla stora strömslukande (180 Watt) datorn får istället vara reserv och den kör jag bara om det behövs en snabb dator. http://tekniken.se/docs/pcny20se.html
    Idag är två datorer ett måste har jag upptäckt. Det är alldeles för mycket elektronik som krånglar numera. Det går inte att vara utan dator många dagar i taget.

  5. En bärbar har fördelen att kunna bäras. Så den mest optimala lösningen är en uppgradering om ett år, en bärbar och din nuvarande burk ställs i beredskapsförrådet om ett år.

  6. Jag surfade själv också in på Amnesys rapport, då Ekots och Bonnierpressens nyhetsrapportering om sådant brukar vara Israelvinklad. Så också i detta fallet. Ekot inleder sin artikel på hemsidan med att ”Amnesty International anklagar både Israel och Hamas för att ha begått krigsbrott i samband med Israels offensiv i Gaza i januari i år”, i syfte att få både israelerna och palestinierna att framstå som lika stora kålsupare, trots att det var Israel som orsakade den oändligt mycket större förödelsen.

    Läser man själv rapporten (den kan läsas här) ser man dock att kålsuparteorin inte på något sätt håller. Det väsentliga i rapporten är slutsatserna om Israels uppenbart medvetna (”deliberate”) förstörande av Gazas civila infrastruktur, att de stundtals medvetet mördade civila, deras medvetna angrepp mot ambulanspersonal, deras medvetna försörande av palestinska hus och övriga medvetna krigsförbrytelser.

    Vad gäller mänskliga sköldar påstår Ekot att rapporten anklagade Hamas ”för att utsatt den egna befolkningen för fara genom att operera i närheten av civila.” De utelämnar alltså helt väsentligheterna, där Amnesty skriver att:

    Contrary to repeated allegations by Israeli officials of the use of “human shields”, Amnesty International found no evidence that Hamas or other Palestinian fighters directed the movement of civilians to shield military objectives from attacks. It found no evidence that Hamas or other armed groups forced residents to stay in or around buildings used by fighters, nor that fighters prevented residents from leaving buildings or areas which had been commandeered by militants.

    Däremot står det om apartheidstaten:

    In several cases Israeli soldiers also used civilians, including children, as “human shields”, endangering their lives by forcing them to remain in or near houses which they took over and used as military positions. Some were forced to carry out dangerous tasks such as inspecting properties or objects suspected of being booby-trapped. Soldiers also took position and launched attacks from and around inhabited houses, exposing local residents to the danger of attacks or of being caught in the crossfire.

    Som sagt, när det gäller människorättsorganisationer kontra Israel så lönar det sig att läsa rapporterna själv istället för att förlita sig på medias referat.

  7. Jinge. I dagens internetsamhälle måste man nästan ha en mobil med wap/surf. Ute på stan vill man kolla sl.se, öppettider för butiker, kolla adresser, kolla lite nyheter på pendeln etc. Jag sitter nu och läser/kommenterar din blogg från mobilen.

  8. Stämmer det verkligen att du ska betala 5000 spänn för att reparera en dator som ska ersättas om ett år?
    I så fall är du ingen datanörd.
    Hoppas att jag har fel.

    • Stämmer det verkligen att du ska betala 5000 spänn för att reparera en dator som ska ersättas om ett år?

      Nej, det blev mycket mindre än så, under 2000.- men exakt vet jag intye än.

  9. I dagarna kritiseras också den sionistiska teokratistaten israel mycket starkt av Amnesty för de senaste våldsamma inträngande på palestinsk mark, då 1300 människor mördades – och vit fosfor användes mot civilbefolkningen…
    Något man – den israeliska bostadtsdsministern, tror jag, avfärdade med att Amnesty förmodligen står på Hamas lönelista!
    Ett mera ointelligent och arrogant uttalande får man leta efter.
    Men har man inget annat att komma med, så har man i inte…
    Idioter och råa sällar!

  10. jag har 4st datorer så jag har alltid en som fungerar :)

    datornörd :P

  11. Ja, jag vet det nu, Jinge, men jag läste tyvärr inte Amnestys rapport först, utan nöjde mig tyvärr med svenska medias referat – och det vet vi ju att nära samtliga borgliga tidningar och institut står på sionisternas lönelista, hahaa!

  12. Köp en beg. dator för någon hundring på någon kommuns överskottsförråd. Eller kasta ut budskapet i vänkretsen att du behöver en dator och det brukar ta några dagar så har du en några år gammal gratis. Jag har haft dator i 20 år och endast köpt en, men det var en överloppsgärning.
    Du kör ju Linux! Och kör inga spel. Så vad då….?
    Tigg ihop några färska minnen bara.