Frågan är inte något slags försök att trumfa in en poäng, jag undrar på fullt allvar, och jag inbillar mig inte att den är lätt att bevara. H&M har i sin jakt på förtjänst valt en leverantör som kan tillverka det kunderna efterfrågar, och det till allra lägsta pris. Det är fullt möjligt att dessa fakta på sitt sätt har bidragit till denna olycka.
AB: ”Fabriken, som har svenska H&M som en av sina största kunder, började brinna på torsdagen. Orsaken till branden tros vara en kortslutning i elsystemet. Enligt de första uppgifterna låstes alla nödutgångar på den sjunde våningen samtidigt som elden spred sig. Där inne arbetade 21 kvinnor. De fångades i den giftiga röken utan chans att fly. – Alla på översta våningen kvävdes till döds, säger arbetaren Abdul Momin till AFP.”
Framkommer det dessutom att fabriken hade barnarbetare så kan vi räkna med att företaget kommer att få löpa gatlopp i tidningarna, och inte bara de svenska. Enligt min uppfattning så har en klädkedja som Hennes och Mauritz ett stort ansvar för att de som arbetar åt företagets leverantörer ska ha vettiga avtal och en fullgod säkerhet. Det enda jag minns när det gäller tidningsskriverier om H&M de senaste veckorna är företagets mångmiljardvinst, och de avser öppna butiker i ett land i Mellanöstern, ett land som bryter mot nästan samtliga FN:s resolutioner och som har tusentals politiska fångar i sina fängelser, människor som vare sig fått rannsakan eller dom. Många av dessa fångar är barn.
Kanske är det dags för Hennes & Mauritz kunder att fråga sig vilka klädaffärer de ska gynna och samtidigt ställa sig frågan om det inte är värt en femtiolapp mer för att handla i ett företag som inte bara ser till kortsiktig profit?
intressant Tags : Hennes & Mauritz, Klädaffärer, Mellanöstern, Miljardvinter, Fairtrade, Vinstintressen, Brandolycka SvD DN k&å t
3 svar till “Vilket ansvar har Hennes & Mauritz?”
Tyvärr har det ofta visat sig att de multinationella företagen inte bryr sig om löneavtal och andra policies efterlevs. Det viktiga har varit att de kan visa upp avtalen för oss kunder i väst för att visa sin ”goda” vilja. Det låter kanske cyniskt, men det är så verkligheten och globaliseringen sett ut fram till dags dato. Förmodligen också hur det kommer att se ut i framtiden.
Kanske är H&M klassens ljus – jag vet faktiskt inte – men med tanke på klasskamraterna så säger det inte mycket.
Ja hjälp, utöver tragedin förstås, så vilket moraliskt dilemma det här är. När man är svenskt fattig – ska man inte köpa de billiga kläderna? Om inte syfabrikerna fanns, vilka jobb skulle finnas för kvinnor och barn för att de ska överleva? Är barnarbete alltid ont?
Det enda man vet säkert är väl att världen är så läskigt orättvis, och att det inte finns nån ”quick fix”.
Desto mer deprimerande eftersom H&M är med i FNs s k Global Compact, en sammanslutning för företag som åtagit sig att följa vissa etiska koder för Corporate Social Responsibility (CSR)