Snart går jag med i Piratpartiet


[column width=”49%” padding=”2%”]
Idag skriver statsvetarna Ulf Bjereld och Henrik Oscarsson en debattartikel i Dagens Nyheter som grundar sig på delvis opublicerade resultat av 2008 års SOM-undersökning, resultat som klart pekar på att befolkningen blir alltmer negativt inställd till hemlig övervakning och företeelser som FRA och IPRED-lagarna. I DN:s ingress sammanfattas en del av dessa slutsatser med att vänstern håller på att bli mer frihetlig, en nisch som de gamla liberalerna tappar alltmer eftersom de idag ligger till höger om moderaterna och har fått tillnamnet – Illiberaler eller kravliberaler.

AB: ”I sommarens val till EU-parlamentet lyckades just Piratpartiet locka flest förstagångsväljare. Den gruppen är större än någonsin när vi kommer till riksdagsvalet 2010. Integritetsfrågorna kan alltså bli en väljarmagnet nästa år. – Det är över en halv miljon förstagångsväljare som röstar nästa gång. Det opinionshotet måste man ta på allvar och försöka ta tillbaka initiativet, säger Henrik Oscarsson, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. En skillnad från förr är också att fler vänsterväljare än högerväljare är motståndare till statlig övervakning. – Det är intressant historiskt eftersom det tidigare främst varit liberala tidningsmän som förfäktat det här med medborgerliga rättigheter, säger Oscarsson. – Men i EU-valet drog Piratpartiet något fler väljare från vänster- än från högersidan. Det är också främst vänsteralliansen som har tagit upp tråden inför nästa års val. De rödgröna i försvarsutskottet har enats om en reservation där de kräver att den omdebatterade FRA-lagen ska rivas upp och att en parlamentarisk utredning tillsätts.”

Senast igår hörde jag Beatrice Ask försvara USA:s intresse av en fullständig insyn i penningtransaktionerna här inom EU, en sak som man tidigare har skyllt på terrorismfaran. När justitieministern pratade om detta så anförde hon ett skäl som har direkt koppling till Helikopterrånet, man måste motverka penningtvätt och därför kan vi förvänta oss en hårdare kontroll av våra bankkonton och de affärer som vi kan tänkas göra på nätet.

Redskapen har man redan, FRA spårar allt som tänkas kan, och myndigheterna kan kolla upp varenda knapptryckning utifrån faran för spioneri, terrorism och numera också för grov organiserad brottslighet där penningtvätt ingår som en del. Det är till och med så illa att utbudet av rekvisit för att få spionera på en enskild medborgare har ökat lavinartat de senaste åren, något som gör att vi nu kan utsättas för ett exempellöst godtycke.

Det är fullt möjligt att de rödgröna har en tendens till att styra över mot en alltmer negativ attityd mot övervakning men, och det är ett viktigt men, socialdemokraterna har en kraftig black om foten i och med att Thomas Bodström ska bli minister i en kommande regering. Chansen finns att den post som är aktuell är justitieministerposten, och då vet jag att många kommer att välja Piratpartiet i stället för något av de rödgröna partierna, något som både socialdemokraterna och vänsterpartiet redan känt av i EU-valet.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Jag har skrivit några gånger om det faktum att vi under Bodströms tid anammade mycket av The Patriot Act direkt från Bush och USA, vi fick dessutom nya lagar som medger hemlig video- och mikrofonövervakning i bostaden – utan att vi ens är misstänkta för brott. Detta har påverkat människor i hög utsträckning, och jag vet genom kontakter med läsarna här i både mail och kommentarsform att fler än undertecknad noggrant följer utvecklingen inom socialdemokratin och tänkbara val av ministrar.

fra

Personligen har jag mycket svårt att tänka mig att rösta på vänsterpartiet, som jag alltid har gjort, med mindre än att Bodström får en annan position i en rödgrön regering än just justitieministerposten. Jag vet att både miljö- och vänsterpartiet för en politik som jag gillar, men så länge en röst på något av dessa leder till att Bodström efterträder Beatrice Ask så tvivlar jag starkt på om jag återigen kommer att rösta på (V).

Eftersom besked på den punkten inte verkar komma så kommer jag inte att förlänga mitt medlemskap i Vänsterpartiet vid årsskiftet. Med andra ord så kan jag redan nu flagga för att min blogg kan komma att gå från att vara ”oberoende vänster” till att bli ”oberoende piratpartistisk”, och det kan gå fortare än vad läsarna anar. I sak är det egentligen ingen skillnad, mitt hjärta är precis lika rött som det alltid har varit, precis som hos många av piratpartiets ungdomsväljare. Den enda skillnaden i sak är att jag öppet redogör för att min egen röst aldrig kommer att läggas på ett parti som stöder Bodström som justitieminister.

Det kan tyckas vara en pueril reaktion, men då får det tyckas så…

[/column]
intressant Andra om: , , , , , , , , ab dn12 svd12 ex t annarkia björnb k&å svensson scraber engström falkvinge opassande piratjanne mikael-e


61 svar till “Snart går jag med i Piratpartiet”

  1. Eller så röstar du på Vänsterpartiet eller Miljöpartiet, två partier som har fulla partiprogram och som också är emot FRA och Ipred. Piratpartiet är nog det dummaste som går att rösta på. De har ingen flyktinpolitik vilket jag tycker är viktigt, de har ingen gemenskap i partiet, där finns marxister och konservatister samtidigt som partiledaren kallar sig ultra-kapitalist.

    • Jinge: *Välkomstkram* ;)

      Tim: Men det är ju bara för er att övertyga era partier att de ska ge bäst erbjudande till piratpartiet så blir det ju deras fördelningspolitik som blir den som gäller.

      Svårare än så är det ju faktiskt inte… då kan man rösta på Piratpartiet och ändå skratta när man betalar/låter bli att betala sin skatt… vad det nu än månde vara.

    • Vad är ett fullt partiprogram? Innebär det att inga nya idéer ryms?

      Nu till de saker som du rabblar upp som gör Piratpartiet till ”det dummaste som går att rösta på”. De har ingen flyktingpolitik. Okej, vad tragiskt. Om du hade läst partiets strategi så skulle du kanske ha insett att de behöver inte ha någon flyktingpolitik för de andra partierna har redan det. Däremot kan det mycket väl vara så att partiets politik kommer att påverka flyktingars liv med. Sedan kommer du med ett blankt påstående att det inte finns någon gemenskap i partiet, och det samtidigt som du säger att det inrymmer en mängd olika namnbeteckningar. Det måste väl ändå finnas en väldigt bra gemenskap då dessa personer kommer så bra överens, eller hur?

  2. Jag är emot både FRA och IPRED, har även skrivit på protestlistor, så det är inte det. Men det kan inte hjälpas att jag tycker att du alldeles i onödan har hakat upp dig på just Tomas Bodström. Rädslan och avskyn för terrorattacker har helt visst fördunklat hans omdöme i ett tidigare skede, men nog är det uppenbart att han, till skillnad mot exempelvis alliansens Johan Persson, har lärt sig en läxa av debatten i ämnet. Jag uppfattar Bodström av idag som en klar försvarare av den personliga integriteten och rent allmänt en ganska radikal politiker.

    Rösta på vad du vill, men jag är rädd att du misstar dig om det bara är en enskild socialdemokratisk ministerkandidat som hindrar dig från att rösta på Vänsterpartiet! Skulle tro att du hamnar ur askan i elden, Piratpartiet driver enbart en enda fråga, låt vara en extremt viktig sådan, i alla andra frågor, t ex rörande vänster vs höger säljer de sig till ”högstbjudande” … Risken är uppenbar att du hamnar i något nyliberalt gäng.

    • Jag uppfattar Bodström av idag som en klar försvarare av den personliga integriteten och rent allmänt en ganska radikal politiker.

      :-) :-) Ursäkta mitt småleende. Vare sig FRA-lagen eller polisens tvångslagar hade funnits om inte han hade gjort förarbetet. Jag ”hakar upp mig” därför att polisen idag kan placera en videokamera i mitt sovrum, avlyssna min telefon, sätta mikrofoner i halva lägenheten – helt utan att jag är misstänkt för något brottsligt.

      Sådant hakar jag upp mig på.

    • Att sälja sina frågor är vad politiker pysslar med. Det är det som kallas att ”kompromissa”, ”förhandla”, ”göra överenskommelser”, etc. Helt enkelt att driva politik. Du säljer din röst för att få störst möjlighet att få igenom det du anser viktigast. När de säljer ut frågor som många tycker är viktiga kallas det ”svikna vallöften”, vilket vi ständigt ser. Som väljare kan du alltså aldrig veta vilka frågor de verkligen tänker driva, respektive sälja. Piratpartiet är tyvärr är det enda som öppet redovisar exakt vilka frågor som de avser driva respektive släppa.

    • Om nu Boström skulle visa en annan sida mindre än 1 år innan val så har nog de flesta svårt att se det som något annat än valfläsk! Tyvärr Boström jobbade alldeles för hårt både i Sverige men också i EU (tillsammans med Blair).

  3. Jag förstår Jinges aversion mot Bodström. Jag har sett hans utveckling från mjuk vänsteradvokat till en hårdförd nära fascistoid justitieminister. Han har gjort stor skada för landet – och jag kommer inte heller att rösta på V om han får en framträdande ställning i valarbetet som kan rendera honom en justitieministerpost. Det ska jag nogsamt ta reda på…

    • jag kommer inte heller att rösta på V om han får en framträdande ställning i valarbetet som kan rendera honom en justitieministerpost. Det ska jag nogsamt ta reda på…

      Tacka sjutton för att han kommer att få en framträdande roll. Han är placerad överst på länets sosselista och han är en röstmagnet, till skillnad från Mona. Han får gärna bli ungdomsminister eller nåt sådant för mig, men justitie – Nope!

  4. Ett positivt besked! Jag började själv rösta på vp i samband med att Gudrun tillträdde, men i EU-valet gick min röst till piratpartiet. Din inställning till Bodström är helt korrekt, kunde han sälja ut vår integritet förut så kan han det igen. Att han plötsligen vill riva upp FRA-lagen är bara en politisk fint. Nu väntar jag bara på det slutgiltiga beskedet, att vi blir partikamrater i PP! :-)

  5. Jinge, sent ska synda vakna eller har syretillförseln till hjärnan ökat. ;). Visst är det så att röstar man på vp eller mp så får man en jäkla drös socialdemokrater på köpet, och dessvärre också i K-O Feldts liberala anda. Det är ju inget tilltalande alternativ.

  6. Men välkommen i sällskapet, Jinge. En röst är en röst är en röst ….

    Ytterligare en befriande egenskap hos Piratpartiet är det minimala hycklandet. Piratpartiet säger rent ut att man säljer sig till högstbjudande, givet ett fåtal principer. Det är exakt samma sak som alla andra partier ägnar sig åt, men dessa partier talar väldigt tyst om vad ”regeringsförhandlingar” eller ”stöd i riksdagen” verkligen innebär.

    En parlamentariskt utredning om avlyssning utan ett Piratparti med fingret på Den Stora Röda Knappen kommer leda till något mycket värre än FRA-lagen. Bodström är inte den ende inom socialdemokratin som vill kontrollera, spana och avlyssna allt och alla.

  7. Du tar dig saka men säkert :)

    Jag är dock osäker på om det räcker med att Bodström försvinner som justitieminister för att vågen av lagar ska försvinna men ett bra steg är det. Den som lever får se när hyckleriet slutar…

  8. Jag är oxo vänster/miljopartist i botten men leder just nu Piratpartiet i Kalmar Län just av den anledningen du pekar på. Jag jobbar nära hoger o vänster sympasitorer och känner mej väldigt stolt for att jag kämpar for integriteten och demokratin och det samhälle som mina barn ärver av mej. Jag blir väldigt glad om du beslutar gora det samma. Du är jättevälkommen bredvid mej, o alla andra pirater, uppe på barikaderna / Mikke

  9. Jag är en sådan som röstat höger men landat hos PP eftersom det verkar vara marginellt intressant om det är alliansen eller sossar som sköter fördelningspolitiken och så även marginellt intressant om allians eller sossar sköter integritetsfrågor; med Bodström i ena lägret och Ask i andra så får ingen av sidorna min röst.

    Det Tim skriver om partier som har fulla partiprogram är vid det här laget något jag vill kalla tröttsam 2008-kritik. Inget parti kan börja på 100%.

    Kom igen nu Jinge, var med och forma PP för att täcka upp andra bitar av politiken som du tycker är viktiga så ror vi hem det här om ett knappt år!

  10. Om man istället för att snacka om höger och vänsterriktningar i politiken, så kan man se skalan vertikalt istället och säga, att längst ner ligger fullständig likhet och högst fullständigt oreglerad frihet, så faller många fler bitar på plats än vad man normalt kan tänka sig.
    Att med kraft påtvinga likformighet är ju att trycka ned folk närmare döden, då vi alla är lika.
    Den politiska inriktning som varit bäst på att göra folk lika som jord, är ju fascister och stalinister, vilket är i stort samma sak.
    Nu gäller det att göra massorna till en likformig mängd som ”snällt” betalar.

  11. Håller helt med om Bodström, jinge. Har inte läst här på bloggen förut, men det känns som att vi håller med om fler saker. :)

    +1 på Mikke också! Jättevälkommen!

    // Blivande förstagångsväljare med rödlila hjärta.

  12. Även om jag delvis håller med om analysen, är det nog felaktigt att haka upp sig på Bodström, socialdemokratin har lovat att FRA lagen ska rivas upp och ersättas med (tada!) FRA lagen. Oavsett om detta råkar vara snäppet bättre är det ju ren bluff oppositionen kör med, så med avseende på integritet och internet är det bara PP som gäller.

  13. Frisk och syrerik luft i Haninge i dag :-)

    Efter att ha googlat lite på ADABTS och INDECT -projekten framgår vad som pågår. –Inte ens Orwell kunde…

    Att rösta på något av de etablerade partierna bortsett från (PP) är att godkänna och uppmuntra total övervakning och kontroll av medborgarna, som till exempel telefonavlyssning, kameraövervakning, post- och paketkontroll, åsiktsregistrering, förbud mot demonstrationer och möten, censur i press, radio och tv.

    Frihetsfrågorna och medborgarrätten är viktigare än alla andra frågor för om inte de respekteras har vi heller ingen demokrati.

    Rösta på (PP) så förlorar tvångslagstiftarna en röst. Gott nog.

    • Oberoende piratpartist, är det där man hör hemma om man har ett rött hjärta och samtidigt medlem i piratpartiet?

      Så måste det väl vara? Det finns ju kOnSeRvAtIvA i PP oxo… då måste man ju vara oberoende..

      Är integritetsfrågorna de viktigaste så är de.. Eller?

  14. Jag går nog i sådant fall snarare tillbaka till SP… då slipper man oroa sig för sossar… Det skulle dock vara ett litet myrsteg i fel riktning. Vi måste få till ett starkt och brett vänsterparti. Om vi som är emot samarbete med högern (läs miljöpartiet) och kryptofascister i S så lämnar V då tappar vi snart hela vänstern genom utspädning… Jag är dock också positiv till piratpartiet, men förstås bara i integritetsfrågor och det räcker inte.

  15. Just nu sitter högern och gnuggar händerna. Av egen kraft kan de knappast behålla regeringsmakten men om en massa vänsterfolk går till Piratpartiet så blir ju de neutraliserade och då kan det gå vägen ändå för alliansen.

    Visst, en röst på Vänsterpartiet medför att man får en massa högersossar också på köpet och det är inget drömläge. Men man får även vänstersossar och traditionella folkhemssossar och dessa är många gånger väl så radikala som vänsterpartisterna. Om vänstern skall bli en kraft att räkna med kan detta endast ske genom samverkan (obs ej samgående) mellan SAP och VP. (Miljöpartiet lämnar jag därhän, de har en del bra idéer men jag litar inte på dem, de skulle mycket väl kunna tänkas gå över till borgerliga sidan).

    Det är betänkligt att klassperspektivet alldeles kommer bort ur resonemanget. Bodström har säkert sina fel och brister han också, men allmänpolitiskt sett har jag betydligt större tilltro till honom än Falkvinge & co.

    • Ju mer man gnuggar händerna högerut ju mer måste vänstern ta denna fråga på allvar!

      Annars vore det inte trovärdigt..!

  16. Efter att ha läst inläggen verkar det som att alla vill vara pirater ;)!

    Bättre sätta tryck på MP och V att pressa S vad gäller integritetsfrågor. Svårt? Ja, men ändå ett klart bättre alternativ än att slänga bort sin röst på Piratpartiet! Och desto starkare MP och V är, desto större inflytande får de i en ny regering. Piraterna kommer troligtvis inte in i riksdagen och om de ändå gör detta så kommer de (som de själva säger) ”sälja sig till högstbjudande”. Det finns många viktiga frågor (utöver integritetsfrågor) så varför ge bort sin röst på sådana premisser?

    Vad gäller Bodström och hans framtida roll kan vad som helst hända. Skulle inte förvåna om han lanseras som ny partiledare efter Mona. En utveckling vars sannolikhet, troligtvis, ökar med fler småpartier i riksdagen.

    • Det är ju precis så här man sätter press på partier. Ta deras röster, så ska du se att det blir fart. Det är det enda som räknas i svensk politik.

  17. Arebir:

    Hur skulle V eller MP kunna sätta någon som helst press på socialdemokraterna när de redan har lovat att bara stödja en rödgrön regering? De har ju ingenting att förhandla med.

  18. Kolla gärna upp om att få vara med på Live-sidan när det gäller de artiklar om informationspolitik du kommer skriva. Det går efter hur du taggar blogginläggen gissar jag. Önskar dig välkommen till partiet redan nu.

  19. Känner att det finns fler skäl att INTE rösta på V, som vänstersinnad. Bl. a. att man sålt ut sig fullständigt i sin iver att tillfredsställa S och Mp, som inte ville ha med V från början i den rödgröna koalitionen. Lars Ohly har förödmjukat sig fullständigt, och flaggar nu för att V ska acceptera såväl de borgerligt genomdrivna skattesänkningarna efter en ev. valseger, samt slopa kravet på EU-utträde. Har karln ingen stolthet? Finns det någon mening med att ha kvar V och Mp om de båda bara ska bli en slags ”sosse-light”-partier?

    Är man socialdemokrat så väljer man nog hellre det riktiga S, originalet är trots allt bäst. Är man vänstersinnad, som jag och många andra, så känns V som ett blekt och osjälvständigt alternativ. Återstår a/sofflocket, b/något mindre vänsterparti eller c/en proteströst, t. ex. på Piratpartiet. Ingen vänstermänniska med självaktning kan tycka att dagens bleka V inspirerar.

    • Och som sagt, är man emot E så återstår, vad jag förstår, bara Sverigedemokraterna -mysigt va?

      Personligen börjar jag luta åt sofflocket i riksdagsvalet, för första gången i mitt liv. Vad är det för vits med att rösta när det bara handlar om vem/vilka som ska få föra den av EU beslutade (och i ”grundlag snart)) bestämda nyliberala politiken.

  20. @Arebir
    Problemet med V är att de har en så dålig förhandlingssituation där ute på vänsterkanten. Annars är jag väldigt förtjust i Alice Åström efter hennes kanoninsats i FRA-debatterna/protesterna. Och då är jag ändå borgerlig väljare, så jag har inte för vana att berömma vänsterpartister. Mp har tidigare haft en bättre förhandlingsposition men om det nu formeras ett tydligt vänsterblock så ökar risken betydligt att de ger upp inflytande i principfrågor i utbyte mot maktpositioner. Men det största problemet är förstås socialdemokraterna med Bodström som de nu kommer att försöka lyfta fram i valet.

    Det bästa sättet att sätta press på de stora partierna är att rösta på ett mindre parti som verkligen kan sätta kraft bakom orden i de frågorna som verkligen betyder något. Piratpartiet behöver man ju inte rösta på livet ut. Om inte annat kan man se en röst på PP som ett sätt att uppfostra de andra partierna och visa vad som är viktigt. Om betongpartier fattar vinken är de ju inga problem med att senare återgå till att stödja det parti som man normalt brukar rösta på.

    • @ Tor
      Instämmer om att V har en dålig förhandlingsposition, MP däremot har en relativt stark förhandlingsposition. Men en viss osäkerhetsfaktor finns om hur starkt MP:s partiledning är beredd att driva integritetsfrågorna.
      Frågan är om inte Jonas Sjöstedt skulle kunna föra tillbaks V i matchen. Hans insats under EMU-debatten var beundransvärd!

      @ Sten
      Det handlar om att påverka innehållet i den gemensamma rödgröna politiken. Desto svagare Mona/S är, desto starkare förhandlingsposition har V och MP. Och som situationen är idag så är både V och MP för att riva upp FRA.

      @ Tor & Sten
      Piratpartiet är och förblir ett missnöjesparti och valet 2010 handlar om mer än enbart integritetsfrågor. Var står t ex Piratpartiet i frågan om Svensk Nato-anslutning, bistånd, skola och omsorg etc ?? Jag vet inte, kanske någon annan vet? Men jag vet – eller kan ta reda på – var V och MP står i dessa frågor.

      • Arebir:
        ”Piratpartiet är och förblir ett missnöjesparti och valet 2010 handlar om mer än enbart integritetsfrågor.”

        Är det fel att vara missnöjd när politiker beter sig så som de gjort de senaste åren? Att tycka att man ska vara lycklig och lita till de goda politikerna i standardpartierna ändrar sig av egen kraft är att vara otroligt naiv.

        ”Var står t ex Piratpartiet i frågan om Svensk Nato-anslutning, bistånd, skola och omsorg etc ?? Jag vet inte, kanske någon annan vet? Men jag vet – eller kan ta reda på – var V och MP står i dessa frågor.”

        Vet du inte? Jag som trodde att nästan alla visste att PP inte tar ställning i dom frågorna. Menar du verkligen att du missat detta? Att vara ärlig och säga att en fråga inte finns på ett partis dagordning är faktiskt betydligt ärligare än att göra som övriga partier när dom säger att dom har helhetslösningar för att sedan ge upp stora delar utav dom utan någon som helst förklaring i de flesta fall. Vissa gillar inte att bli dragen vid näsan om och om igen.

        • Du skriver:
          ”Är det fel att vara missnöjd när politiker beter sig så som de gjort de senaste åren?”

          Nej absolut inte! Men som jag skrivit innan så handlar politik om mer än integritetsfrågor.

          Du skriver:
          ”Vet du inte? Jag som trodde att nästan alla visste att PP inte tar ställning i dom frågorna. ”

          Om det är ärligt att inte ta ställning i viktiga frågor så har vi i grunden väldigt olika uppfattning om vad vi bör förvänta oss av våra representanter.

          • >Om det är ärligt att inte ta ställning i viktiga frågor så har vi i grunden väldigt olika uppfattning om vad vi bör förvänta oss av våra representanter.
            Seriöst, det är mycket ärligare att säga att man inte kommer att ta ställning i dess frågor än att ha ett helt partiprogram som i praktiken inte innebär ett enda dugg. V och MP kan ha hur fina partiprogram som helst, men det är ändå vad S vill som kommer att styra hur det blir och då kvittar det stort att det stod si eller så i partiprogrammet hos V och MP..

            Dessutom ångas det upp som om PP var ute efter 20% eller nått, skulle snarare tippa på att målet ligger runt 4,x-5,x%, dvs enbart för att få vågmästarroll, inget mer.

  21. Jinge: du är alltid välkommen till Socialistiska Partiet. Samma inställning som Piratpartiet i medie- och integritetsfrågor (som vi dessutom hade antagit innan PP ens fanns) fast med en revolutionär, socialistisk politik på agendan.

  22. Jag litar inte en sekund på S när det gäller att riva upp FRA-lagen. Det är nog bara taktik när de säger sig vara emot. Men vad som är riktigt oroande är att det finns vissa tecken på att MP och V inte kommer att pressa S tillräckligt hårt på denna punkt. Titta på länken nedan från Falkvinges blogg. Lyckades S lura MP och V eller har de i tysthet lagt sig för S?

    Det vore jättebra om ni på vänsterkanten kunde leva rövare högljutt och pressa MP och V så att de känner en hård press att inte svika (eller gör skumma saker som Falkvinge skriver om här).

    http://rickfalkvinge.se/2009/09/25/halarm-mer-fulspel-med-fra/

  23. Du är mer än välkommen till Piratpartiet. Liksom du skulle jag personligen ha svårt att stödja en regering som ger en ministerpost till Bodström samma med att sätta Sahlin i statsministerposition. Utöver det kommer självklart faktumet att Socialdemokraterna inte nå längre förtjänar stöd i och med deras ställningstagande i integritetsdebatten. Mitt hjärta klappar också mycket rött, men nu måste de får klappa för demokratin och integriteten istället, vi gör alla våra prioriteringar och det här är en viktig kamp.

  24. @Gösta
    ”…om en massa vänsterfolk går till Piratpartiet så blir ju…”

    Det är en hel del ”högerfolk” som går till Piratpartiet också.
    Jag har alltid röstat ”höger” (sedan 70-talet). Men inte nu längre.
    Det är så mycket större värden som står på spel just nu, så tills vidare lägger jag ”vänster/höger-frågorna” åt sidan och kommer rösta Pirat. Även om Piratpartiet inte skulle klara gränsen för att komma in i riksdagen, så blir det en tydlig markering för övriga partier att allvarligt begrunda. Därför är varje röst på Piratpartiet i allra högsta grad värdefull.

  25. ”slänga bort sin röst på Piratpartiet” säger du Arebir? Anser du att de som röstade på PP i EU-valet slängde bort sina röster? Har stora svårigheter att alls förstå vad som gör att man anser att det är att slänga bort sin röst på något parti? Om något så skulle jag möjligtvis anse att det vore att slänga bort sin röst att rösta på både oppositionen och alliansen då båda sidorna tidigare har vart delaktiga i att rösta fram integritetskränkande lagar. Varför skulle de göra något annat om rösterna forsatte att ramla in? PP är enda parti som anser att dessa frågor som grundas i de mänskliga rättigheterna är tillräckligt viktiga för att prioritera före all fördelningspolitik.
    Snälla ta och faktiskt fundera igenom vad som gör att 7.1 % av valkåren valde bort allt vad denna fördelningspolitik hette för i en förhoppning om att ändra nuvarande situationen och skicka tydliga tecken till övriga partier. Innan PP diskuterades ju knappt dessa frågor så visst har dom redan gjort skillnad!

  26. Jag tycker det är fascinerande hur väl moderaterna lyckats skylla FRA på Bodström.

    Javisst pågick en utredning på sossarnas tid men det var moderaterna som fattade *beslutet* och bestämde hur rättsosäkert FRA skulle bli. Det är icke så att alla utredningar mynnar ut i en lag eller som om alliansregeringen på något sätt var tvingade att fortsätta arbeta med FRA.

    Det är inte Bodström som ska ansvara för FRA’s existens. Det är Beatrice Ask och i slutänden även Reinfeldt som regeringschef, men de ormarna har hållit tillräckligt låg profil för att ducka alla former av ansvar. Man hör ofta om ’Bodströmsamhället’ men jag har aldrig hört talas om ’Asksamhället’.

    Personligen röstar jag på MP för första gången. De har en bra integritetspolitik och jag får ett betydligt solidare grepp om vad de egentligen står för än vad jag får från PP.

  27. FRA-frågan är en fråga för försvarsministrarna – inte justitieministrarna. Bodström är inte ansvarig för FRA-lagen, men har gjort så mycket illa att det räcker till ändå. Avlyssning utan brottsmisstanke, datalagringsdirektivet, etc. etc. Både den borgerliga och den tidigare regeringen är i högsta grad medskyldiga till dagens situation.

  28. ”Personligen har jag mycket svårt att tänka mig att rösta på vänsterpartiet, som jag alltid har gjort, med mindre än att Bodström får en annan position i en rödgrön regering än just justitieministerposten.”

    Finns det någon position som korvförsäljare i riksdagen?

  29. Personligen har jag mycket svårt att rösta på endera av de båda vänsterblocken ( :-)) då båda är lika villiga att bygga övervakningssamhället och ta bort medborgerliga rättigheter.

    Efter 20 års röstande på de minst vänsterorienterade är det PP som gäller tills antingen politikerklossen bytt inriktning eller är utbytta mot friska, tänkande människor.

  30. Jinge, jag har klagat på dig ett antal gånger. Men, du är välkommen ombord när som helst.

  31. Vad gäller Bodström håller jag med Jinge, men dessvärre gäller mina åsikter om honom också Mona Sahlin, vars pålitlighet jag inte ger så mycket för. Dessutom tror jag inte att hon vet vad hon gör och beslutar om.

  32. Välkommen! Vi är fler röda pirater, jag tror du kommer finna dig till rätta snabbt!

    För den som tvivlar angående Bodström, så finns en fin rapport här: http://www.docstoc.com/docs/6503528/Marschen-mot-Bodstr%EF%BF%BDmsamh%EF%BF%BDllet

    Har för mig, tar ur minnet nu, att han hann skriva 42 lagförslag som ansågs integritetskränkande under den tid han var justitieminister. Kommer ihåg att Datainspektionens högste man pratade om total överbelastning för deras jurister under hans tid i regeringen – de hade så många förslag att granska och utvärdera! Datainspektionen har en tidning, som är gratis. Går att beställa & läsa på http://www.datainspektionen.se/

    Yaaargh!

  33. Piratpartiet valde ju den gröna gruppen för de var bäst insatta i frågorna och kunde ge bäst tillbaka. Troligtvis skulle samma sak ske i Sverige att det är det rödgröna blocket som skulle åtnjuta piratpartisternas röster då de är mest insatta och positiva till de frågor som piratpartiet driver, oavsett om partiledaren är ultramoderat.

  34. Fast jag tror inte du slipper undan problemet genom att rösta på (PP). Om de lyckas bli vågmästare i riksdagen så har de ju lovat att stötta blocket med bäst politik i deras frågor. Och jag tror inte att borgarna kommer presentera ett bättre bud än oss rödgröna. (Budgivningen har på sätt och vis redan startat med dagens utskottsbetänkande om FRA 2: S-V-MP leder med 1-0 över borgarna!) Så det är stor risk att även (PP) skulle rösta fram en socialdemokratisk justitieminister…

    Men det är bra att du tar upp dilemmat! Jag tror inte att samarbetsdiskussionerna har kommit in på enskilda regeringsplatser än. (Och sånt brukar man spara till valnatten när man har riktiga röstsiffror att utgå från.) Men i viktiga principfrågor som den här, så borde vi nog ge något slags besked innan valet. Sen kommer sossarna aldrig skämma ut Bodström genom att säga ”Vi lovar att han inte ska bli justitieminister”. Men man kan ju ge tydliga signaler om vad han ska göra istället…

    • Så det är stor risk att även (PP) skulle rösta fram en socialdemokratisk justitieminister…

      Ja det vore ju cirkus om densamme skulle vara samma som förra gången. Jag tvivlar inte på PP:s pragmatiska ådra, men samtidigt så har man målat in sig själva till den grad att deras egna medlemmar och väljarna aldrig skulle acceptera det. Skulle PP lägga sin röst så att Bodström blev justitieminister skulle partiet bara säga ”poff” och falla ihop som en punkterad ballong.

      Vänsterpartiet skulle inte löpa samma risk, men det beror på att partiet är gammalt och har långa traditioner. Men jag vet flera stycken gamla stötar som likt undertecknad känner sig tveksamma, jag ska försöka återkomma till det i en separat bloggning idag. Men visst skulle en samverkan med (S) som ledde till att Bodström blev justitieminister skada partiet.

      Erfarenhetsmässigt så vet jag att besökarna på denna sida röstar (V), och det är många som sagt sig vara tveksamma inför valet. Även om jag inte är politisk siare så är jag långt ifrån säker på framgång 19 sep 2010. Men det beror oxo på fler saker.

      Sedan gör du det för enkelt för dig när du skriver ”socialdemokratisk justitieminister”. Men du är väl medveten om din förenkling? För det är inte en socialdemokrat på den posten som jag vänder mig emot. Det är väl närmast en självklarhet om (S) går framåt. Inte duger det heller som ett retoriskt trick.

      Vad skulle (V) ha att sätta emot regeringsbildaren då vederbörande hävdar att Bodström har utsetts till justitieminister? Skulle man avstå sin egen ministerpost, eller ministerposter?

      • Att jag skrev ”socialdemokratisk justitieminister” var av flera skäl. Dels att det inte bara är Bodström som är problemet. Det finns säkert sossar som skulle vara värre än han på den posten. Dels att jag inte är säker på hur (PP) resonerar i personfrågor som denna. Dom kanske skulle använda en del av sitt förhandlingsutrymme för att peta Bodström. Så visst, isåfall är risken för just Bodström lägre med (PP). Men det kan också vara som Henrik Holst säger här nedanför, och då är risken lika stor för både (V) och (PP).

        När det gäller förhandlingarna mellan S, V och MP så borde vi kanske kräva att även personer ska förhandlas fram, och inte bara vilket parti som får vilken post. Då kan man också undvika pinsamma misstag som när dagens regering valde bort Anders Wijkman (KD) som miljöminister bara för att sätta just en Centerpartist där. Men då får man förstås stå ut med att S och MP ska tycka till om våra kandidater…

    • >Om de lyckas bli vågmästare i riksdagen så har de ju lovat att stötta blocket med bäst politik i deras frågor.
      Om PP kommer in i riksdagen och hamnar i en situation där man stödjer vänsterblocket så kvittar det stort vad Bodström får för plats för lägger han minsta lilla förslag som går emot PP:s principer så kommer samarbetet att brista direkt.

      Detta borde PP:s väljarbas vara mycket väl insatta i och därför har jag svårt att tro att det skulle bli tal om svikna löften om Bodström skulle bli justitieminister tack vare PP.

  35. Jag orkar inte läsa igenom all ordväxling i frågan, men borde nu inte jubelropen om vänsterpartiets längtan till regeringstaburetterna fastna i halsen på de som försvarade påhittet. Den i övrigt högt ärade bloggaren borde bland andra känna känna sig träffad.

    Nej hörrni! Gå med i partiet och se till att det ävern i fortsättningen kan föra en vettig politik istället för att bli socialdemokraternas bandhund inlåst i regeringsfällan.