RFID – Olämpligt för paranoida!


Vi lever i en tid då tekniken utvecklas hysteriskt snabbt, en gren av teknikutvecklingen har dock gått snabbare än andra, och det jag då talar om är tillverkningen av RFID-chip. RFID är förkortningen av Radio Frequency IDentification och är idag en allt vanligare form av märkning för praktiskt taget – allt.[column width=”49%” padding=”2%”]Dessutom saknar vi oftast information om när vi själva utnyttjar tekniken. De flesta inom storstadsområden som använder kollektivtrafiken känner igen och använder olika Access-kort, ett kort som visar att bäraren har betalat för resan i förväg. Idag får man hålla kortet mot en läsare som kontrollerar att bäraren av just det unika kortet har betalt, vilket innebär ett giltigt kort. För egen del tar jag bara fram kortet i samband med den månatliga förlängningen av det, annars ligger det i plånboken jämt. Jag tar fram plånboken och håller den mot läsaren och simsalabim så öppnas grinden ner till T-banan.

Det är en praktisk lösning och definitivt billigare på sikt eftersom en stor tunnelbanestation mycket väl kan klara sig med en spärrvakt istället för fyra fem stycken.

På samma sätt börjar varorna i butikerna få RFID. De flesta av oss har sett de olika larmbrickor som klädbutiker använder, lyckas man passera utgången utan att larmbrickan är borttagen så blinkar lampor och ett larm sätter igång att pipa. Många av oss har dessutom blivit rejält sura eftersom expediten glömt att ta bort larmet. Själv råkade jag ut för att en radio och TV-affärs larm sattes igång när jag gick ut. Orsaken var ett RFID som fanns monterad i en bok som jag lånat från kommunens bibliotek.

RFID-chip

Den sortens missar försvinner alltmer. Tekniken förfinas och RFID-taggarna görs allt mindre och kan numera göras helt osynliga. Så finns de ofta inmonterade i olika typer av ID-kort. Hur man än vrider och vänder på det nästan helt genomskinliga kortet så kan man inte se någonting av den tagg som sitter ingjuten. Dessutom kan de läsas på allt större avstånd. De kan sitta i Körkort, ID-kort, Accesskort, Pass och enbart fantasin sätter gränser för användningen. På ett par bilder visar jag en modell tillverkad av Hitachi, ett chip som är endast 0,4 millimeter stort. (det är omodernt idag, för stort)

RFID-chip opererar på olika frekvenser och de svarar först när de känner av en radiosignal på en förutbestämd frekvens. Då reflekteras deras unika ID-nummer så att mottagaren får information om vilket kort som passerar, något som normalt kan köras i en dator. När det gäller t.ex. Stockholms Lokaltrafik så tror jag att utrustningen kontrollerar om kortet gäller för det aktuella tillfället, men andra tillämpningar kontrollerar vem som går in eller ut ur företagets lokaler och när dessa passager sker.

[/column]

[column width=”49%” padding=”0″]RFID-chip

Jag känner inte till om man använder RFID i våra nya pass, men man kan givetvis lagras kön, ålder, hårfärg och andra biometriska data som färg på ögonen och kroppslängd.

Stockholms Lokaltrafik erbjuder sina Access-kunder att registrera sina kort. En bra service eftersom man då får ett nytt kort om man tappar det gamla. Nackdelen blir förstås att kundernas rörelser i kollektivtrafiken lagras i en databas och möjligheten att följa just mina rörelser ökar. Det finns egentligen inga nackdelar med det, den enda är väl att jag själv känner att min egen integritet hotas, därför avstår jag ifrån att registrera kortet.

Om man likt Orwell tänker vidare på en framtid som redan är här sedan länge, hur skulle myndigheterna kunna agera för att ha koll på misstänkta brottslingar? Tänk dig något så omskrivet som tänkbara ”terrorister”. Man behöver givetvis inte bygga Stockholm fullt med TV-kameror på samma sätt som man gjort i London, det räcker utmärkt med att placera ut ett antal RFID-läsare på olika ställen. En sådan behöver inte heller se ut som någon slags radiostation från NASA, den kan sitta monterad i en vanlig lysrörsarmatur, sopkorg eller i vanliga trafikljus.

Det lilla Hitachi-chipet som jag visar, det är omodernt idag. Det finns betydligt mindre chip än så. Dessutom helt transparenta så att de i princip är osynliga för blotta ögat. Sådana små tekniska finurligheter är utomordentligt lätta att placera på en helt ovetande person. Idag vet vi inte om tekniken används så, troligtvis så sker det inte här i Sverige, inte än i alla fall. Problemet är nog mer att vi aldrig kommer att tillfrågas, och vi kommer definitivt inte att märka det. Kanske Julian Assange är märkt av berörda säkerhetstjänster, vem vet? —> it , , , , , , , , , [/column]


15 svar till “RFID – Olämpligt för paranoida!”

  1. Den som inte har något att dölja har knappast något emot att bära omkring ett eget chip?

    • Det klassiska svaret. :-/

      Nej,jag vill inte bli registrerad i minsta detalj varken av affärer,bussar eller annat.

      Om jag blir brottsling,ta mig då.

      Inte innan.

    • Alla har något att dölja! t.ex att man gillar att läsa någon konstig tidskrift eller klä sig i konstiga kläder eller hålla på med olika sexlekar osv.

  2. Man kan oskadliggöra RFID-chip med kraftiga elektromagnetiska fält. Detta ska funka även om man inte vet exakt var chippet är. Sök efter RFID Zapper.

  3. RFID ingår i passen.

    RFID har ersatt de gamla passerkorten med magnetremsor. Så de används i SJs resekort, SL-kortet, passen där även fingeravtryck lagras. Förutom ett foto på dig. Som passerkort, stämpelkort osv.

    Och sen har det ju som sagt börjat ersätta streckkoder också, för att hålla koll på varor, försändelser och inventarier.

    Det handlar mest om att det ersätter andra typer av kort och system vi hade förut, magnetkort, smartcards, visuell identifiering, nummerserier, streckkoder och om vi går längre tillbaka olika typer av hålkort och andra system. Risken är när vi lägger in för mycket skit, men det är något som varit tekniskt möjligt i 20 år.

    Så småning om kommer du även ha det i SIM-kortet i mobilen som i Japan för att betala med mera.

    RFID är inte boven här, för ett Orwelliskt samhälle spelar det ingen roll om vi måste dra ett kort eller om vi måste hålla upp det mot en antenn. Vad man gör med informationen är det som spelar roll, kreditkort har vi väl haft i över 40 år nu. Betalkort finns det inget alternativ till och affärerna har sina egna om vi pratar ICA/COOP.

    • RFID är inte boven här, för ett Orwelliskt samhälle spelar det ingen roll om vi måste dra ett kort eller om vi måste hålla upp det mot en antenn. Vad man gör med informationen är det som spelar roll,

      Korrekt, men det trodde jag var naturligt att alla förstod?

      Jo betalkort finns, och de fungerar i de flesta affärer. Och då menar jag inte kontokort. Missförstod jag något där?

      • Ingen kommer gå runt med kontanter idag, ingen kommer stänga av mobilen, ingen kommer sluta resa pga passen. Det finns inget alternativ och RFID kommer ju bara förvärra det för just de paranoida, vi kommer knappast ha hemlig övervakning när folk är så villiga att övervakas helt på frivilliga grunder.

        Det finns också en hel del bra i det hela som elektronisk identifikation osv. Men där är vi bakvattnet än så länge.

        RFID i djur t ex, det enda det ersätter är en streckkod i örat. Vad det gäller betalkort kan man ju tillägga att de kör RFID i staterna istället för smartcard. Så frågan är väl ändå vad poängen med ditt inlägg var inte mitt. Det var du som byggde på att man i hemlighet skulle läsa av RFID-taggarn när man inte behöver göra något sådant, vi har redan alla ekonomiska transaktioner, alla resor, alla betalnings/resor förbi trängselskattullarna, alla dörrar man öppnar på jobbet, passerkorten i skolan, osv. Allt med flera mellanhänder i mellan med flera möjliga missbrukare. På vilket sätt skulle just RFID förvärra det att det är värt att nämnas? I allmänhet måste man hålla det emot läsaren.

        Jag med mitt inlägg påpeka bara var vi var redan idag. Övervakning i stor skala, RFID i passen med fingeravtryck osv. Det som fattas är att man börjar lagra allt centralt, biometrisk information och fingeravtryck fritt fram för polisen att söka i. Det var vad jag varnade för när jag sa att risken är att vi lägger in för mycket information, som då syftade på att det blir enklare att kräva register med dessa uppgifter som får användas just för att förfölja folk.

        För att spela på det paranoida kan jag säga att IMEI-nummret på min mobiltelefon registrerades när jag köpte den, så där hjälper det inte om jag har ett anonymt kontantkort betalat med kontanter. Bara det är ett radiosystem för att kontrollera vart jag befinner mig, vi behöver inga jävla RFID-taggar för att göra det. Vi behöver inte ens GPS-chip. Andra saker som bilens elektroniska system kommer självfallet också reggas på dig (om du aktiverar dom åtminstone) och de pratar nu mera med olika system utanför bilen. Allt som behövs för att spåra dig är just de tusentals mobilbasstationer som redan finns. Så nog undrar jag varför du är frågande av mitt inlägg :)

        • Så nog undrar jag varför du är frågande av mitt inlägg :)

          Min mobil slås på en gång i månaden max, jag har den med mig men använder den inte.

          Djur har siffror i örat, min katt har det iaf.

          • Nej de hade, och har dom så kommer det inte märkas på nytt. Man kan dock fortfarande välja mellan tatuering och chip fortfarande för katt. Men tilläggas är att tatuering är dyrare och kräver drogning, medan chipmärkning (RFID) bara är en spruta.

            Sen är du bara hemlig för mobilmasterna :) Dom flesta är det inte. Det har ju liksom ersatt fast telefon, så jobbtelefonen följer med dygnet runt/när man behöver vara kontaktbar. Och den privata ännu mer så eftersom folk knappast skaffar fast telefon längre. Dvs det är inget problem att kolla vart folk går på lunch även om de skulle betala kontant. Telefonen brukar följa med till alla viktiga och oviktiga ställen. Men de känner nog inget behov att sätta RFID på dig för det.

      • Korrekt, men det trodde jag var naturligt att alla förstod?

        Läser man övriga kommentarer tror jag det är rätt få som förstår det.

        Jo betalkort finns, och de fungerar i de flesta affärer. Och då menar jag inte kontokort. Missförstod jag något där?

        Jag tror han pratar om sådana där cash-kort som handels försökte införa för några år sedan men misslyckades med. Dvs kontant-kort som funkar överallt och inte affärernas egna specifika kort. Fast jag spekulerar bara. :)

    • När vi pratar ICA så har vi ju redan personliga rabatter baserat på vad man tidigare köpt där. Finns gott om uppgifter att mina idag. Vi har firmor som hjälper NSA med illegal datamining här i Sverige genom att sälja olika produkter till dom. Vi har folk som bli trakasserade för att de stänger av mobilen när de möter folk.

      Vi lever redan i övervakningssamhället, USA räknas till Endemic Surveillance Societies av Privacy International, vi har varit ett övervakningssamhälle sen diktaturens kyrka byggdes upp det vill säga av kungen under gud – Vasa och framåt. Vi hamnar dock bara i Kategorin ”Systemic failure to uphold safeguards”. Men när EU fått igenom sina förslag är vi också i värsta kategorin. Tillsammans med diktaturerna där de förföljer folk.

      • Vi har firmor som hjälper NSA med illegal datamining här i Sverige genom att sälja olika produkter till dom. Vi har folk som bli trakasserade för att de stänger av mobilen när de möter folk.

        Exemplifiera! Med källor!

        • Firmorna orkar jag inte leta upp, xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

          Det får du göra fortsättningsvis. För det du påstod i din kommentar stämde inte, jag kollade Guardian. OCH eftersom jag vare sig har tid eller lust att hålla på att jiddra om saker som inte är korrekt beskrivna så måste du styrka påståenden med länkar från nu. Det kommer antagligen ta ett tag innan kommentarerna släpps fram. // Jinge