Polis?

Man frågar sig i vilket läge polismyndigheten tar polismän ur tjänst för att utreda beskyllningar om övergrepp?

AB: ”Polismannen: ”Du uppträder lite nervöst, ska du följa med på ett urinprov?”. Männen tryckte upp två tonåringar i ett hörn vid spärrarna på en tunnelbanestation i Stockholm. Då tog Jesper Nilsson fram mobilen och fotade männen – som sedan visade sig vara civilpoliser. – De sa till mig att om jag inte raderade bilderna skulle de slänga mig i häktet, säger han till Aftonbladet. Händelsen utspelade sig i onsdags kväll på Hornstulls tunnelbanestation. Jesper Nilsson var på väg hem från kontoret när han upptäckte hur två vuxna män pressade upp två tonåringar i ett hörn inne på stationen bakom biljettbåset.”

Att polismännen i den här berättelsen ännu inte är uttagna ur tjänst är en skandal av stora mått. De har hotat anmälaren med att gripa honom för narkotikabrott om han inte raderade de komprometterande bilderna och den film som bevisade att poliserna själva bryter mot lagen.

Vad säger Beatrice Ask? Är det så här poliser ska agera?

intressant Tags : , , , , , dn svd ab t

  19 comments for “Polis?

 1. Ken
  13 februari, 2010 at 17:15

  De där två dårarna kan knappast vara riktiga poliser. Om de ändå är riktiga poliser borde de få sitt straff, för så där får man knappast göra i Sverige.

  • 13 februari, 2010 at 17:17

   ÄR de riktiga poliser borde de gripas på stört!

 2. Fred
  13 februari, 2010 at 17:45

  De är riktiga poliser, om det råder ingen tvekan. Ungdomsroteln i Stockholm/Södermalm. Ena polisen är identifierad av nyheter24… Sedan en tid tillbaka har de börjat kontrollera färdbevis i tunnelbanan (bara så ni vet så är det inget brott att planka, det är fel, men inget brott) och ingen förstår egentligen varför. SL är emot det….

 3. Mike the bike
  13 februari, 2010 at 18:26

  I jämförelse med de där två pappskallarna framstår ju t.o.m Kling och Klang som två fantastiskt kompetenta poliser. Då är det fanimig illa. Riktigt jävla illa.

 4. Papi
  13 februari, 2010 at 19:04

  Övergrepp och frihetsberövande..! Usch !!!!! Hoppas de åker dit för det.

 5. josef
  13 februari, 2010 at 19:37

  Har råkat ut för liknande hot men från uniformerad sådan när jag frågade om det var nödvändigt med våld på en fjortis som den kvinnliga polisen satt på i snön.
  Jag fick en åthutning och hotades med att bli likadant behandlad samt bli anhållen för hot & våld mot tjänsteman.
  Varför kan dem inte vara lika tuffa mot knarklangarna och gangstrarna ?

 6. Sara G
  13 februari, 2010 at 20:06

  Det låter som om det vore under Norrmalmstorgspolisens glansdagar (Heil!) då man terroriserade stora delar av City och gladde sig över att Palme blev mördad…
  Vore det inte bättre om polisen fick en bättre utbildning, en högskolutbildning med stora krav på eleverna…
  Nu verkar det som om en mindre begåvad del av kåren tror att de är fullständigt maktfullkomliga så snart de krypit in i uniformen och fått batong eller skjutvapen.

 7. blingbling
  13 februari, 2010 at 20:22

  Vore kanske nåt för JK att kolla på, det känns på något sätt som om det är rätt instans för att granska förfarandets legala dimensioner som definitivt sönderfaller i en handfull intressanta frågeställningar.

  Skulle varit kul att ha fått överhöra samtalet mellan gossarna och deras överordnade när historien exploderade på nätet.

 8. Arebir
  13 februari, 2010 at 20:59

  Polisernas beteende är tyvärr knappast unikt. För övrigt ett modigt agerande från Jesper:s sida.

 9. Andreas Norstedt
  14 februari, 2010 at 01:42

  Har själv blivit hotat av polismän att erkänna brott jag inte begått och blivit bötfälld.
  Det var på söndagen 2005 11 27, det började med att en piketbuss som han ikapp mig på centralbron och väjde in mot min fil för att påkalla uppmärksamhet, när jag titta upp så jag vart utstirrad av en hel hop polismän som glodde aggresivt mot mig och gestikulerade att jag skulle sänka hastigheten.
  När jag gjorde detta så ökade de på till ca 100km/h och han ikapp nästa bil (det var mycket lite trafik) och samma sak upprepades med denna bil.
  Färden gick vidare och jag följde efter på behörigt avstånd (500 -1000 meter), på Nynäsvägen bar det av i 140 km/h och vid varje upphunnen bil så saktde de in och väjde emot bilen och mobbingen upprepades.
  I Haninge tog de av och jag tog av med, vart efter de stoppade mig.
  8 polismän omringade min bil och uppträdde hotfullt, de frågade varför jag följde efter dem. och jag svarade att jag var intresserad av deras förhavanden eftersom de uppträdda så underligt. Polismannen informerade mig att det var något jag inte hade med och göra och att han skulle utfärda en bot.
  Han förklarade sedan att de hållit 140 km/h och att han skulle utfärda en bot på 120 km/h på 110 väg, och om jag inte erkände och skrev på, så skulle de säga att jag kört i 140 och det skulle tas till rättegång samt att alla poliser skulle vittna emot mig och jag skulle vara chanslös.
  Ingen mätutrustning fanns och jag ifrågasatte varför de kört så fort, varpå polismannen påstod sig ha varit ute på ett brådskande ärende och jag skulle inte bry mig om deras förehavanden.
  Jag skrev på boten men det ångrar jag än idag.

 10. Tycker Jag
  14 februari, 2010 at 04:13

  Kicka dom.

  Problem 1 ligger egentligen i polisskolan. Där har de ansvariga inte sett vilka som inte passar.
  Problem 2 är att det överhuvudtaget finns kaxiga litet halvdumma personer som får för sig att vara något.

 11. Pingback: Sven M
 12. Piratröstare
  14 februari, 2010 at 08:59

  Civila poliser (stasi) står i t-banan för att genomföra kränkningar på fattiga papperslösa och på ungdomar som ska släpas med på pissprov under den falska saknabiljettförespeglingen.

  Detta är INGEN engångsföreteelse.

 13. 14 februari, 2010 at 10:25

  Bara rösterna på de här poliserna skrämmer mig så att mitt stress/flyktsystem går igång på högvarv. Det är inte såna här personer jag skulle vilja lägga mitt liv i händerna på om jag var i fara, tvärt om låter det som om de själva utgör faran. Strongt gjort att Aftonbladet rapporterade om det och framför allt att materialet verkligen publicerades i bloggen. Man _får_ fota på offentlig plats och lägga på nätet utan att fråga så länge det inte rör sig om barnporr eller liknande bilder, och det var det väl knappast frågan om. Jag vet inte förspelet till det som sker och kan inte ta ställning i sak, men på Aftonbladets film är poliserna fruktansvärt hotfulla och obehagliga och givetvis borde en chef som hört detta omedelbart ta dem ut tjänst tills det som har hänt är utrett. Stå på er, de ska i alla fall tillfälligt bort, bara tonfallet borde räcka för det, det skrämmer skiten ur en vanlig människa som mig!

 14. Marcus
  14 februari, 2010 at 12:50

  Jag har själv vid två tillfällen råkat ut för svinigt beteende ifrån polisen utan att ha gjort någonting. Jag är ostraffad och har aldrig sysslat med kriminalitet.

  1:a gången, på 90-talet, blir gåendes stoppad av en extremt aggressiv människa i en vanlig personbil, han hävdar att han är polisen men vägrar uppvisa legitimation, (jag bad honom visa legitimation flera gånger) har uppspärrade ögon och halvskriker utan att kunna redogöra för varför han stoppat mig och kompisen jag hade med mig, lång historia kort, vi springer ifrån mannen som vi trodde var en galen pundare men han får tag i min vän medans jag hinner in i porten där jag bodde.

  Jag ställer mig i porten och efterfrågar åter igen legitimering om han nu är polis annars kommer jag själv att ringa dit polisen ”Gör det då för fan” får jag till svar, polisen dyker upp, och jag ropar till dem ”det var jag som ringde” ”håll käften” vrålar mannen åt mig, och tar sig fram till poliserna..som kallar på förstärkning för att de nog hittat ”gärningsmannen de sökt” döm av min förvåning när det dyker upp en till polisbil och samtliga poliser samt ovannämnda man knuffar in mig i ett hörn och börjar knuffa in mig i väggen!!

  Utan att redogöra vad jag är misstänkt för slår mannen som visade sig vara civilpolis in mitt huvud i väggen med kraft, sen blir jag dragen över en gräsmatta och inslängd i civilbilen, väl i bilen upp manas jag ”berätta sanningen” annars kommer vi att åka ner till polisstationen ”och där kommer det inte att bli så kul” jag ber honom kolla upp mitt kriminalregister och när han märker att det är fläckfritt lugnar han ner sig lite grann, efter 20 minuters förhör i bilen får jag reda på att jag är misstänkt för bilstöld!

  Med orden ”tills vi gripit den skyldige kommer du att stå som misstänkt” sen skrattade de sammanlagt 5 poliserna åt mig och min kompis som var ganska knäckta, och åkte bara därifrån som om inget hänt. Jag ringde polisstationen och frågade om detta verkligen hade gått reglementsmässigt rätt till men kunde inte få något svar på det så jag gjorde aldrig någon anmälan eftersom jag visste att det inte skulle leda någonstans.

  2. Jag och en kompis på väg hem ifrån fest blev anklagade för att ha vandaliserat saker, vi befann oss ca 100 meter ifrån portuppgången vi hade kommit ut ifrån, jag var nykter nog för att behålla lugnet samt att förklara det omöjliga med att polisen skulle hunnit få in ett larm och hunnit till platsen på 2 minuter eftersom det var ungefär så lång tid sedan vi lämnat festen vilket det fanns flera vittnen på. Dessutom kunde inte polisen uppvisa en enda sak som var sönderslagen i närområdet, efter att jag påvisat även detta faktum så blev jag LOB:ad och iförd handbojor förd till stationen där jag ”råkade ramla” med polisens hjälp, så att jag hade ett blåöga i över en månad.. man ska inte ifrågasätta kron-Kalle, då blir han och/eller HON arg, i detta fallet var den drivande en mycket aggressiv och socialt inkometent poliskvinna.

  Har vid flera andra tillfällen upplevt hur omöjligt det är att resonera med poliser, men vid dessa tillfällen har man bara knipit igen käften och låtit polisen ”få rätt” så att man slipper bli gripen av någon påhittad anledning.

  • Daniel
   16 februari, 2010 at 08:13

   Liknande har hänt mig, att bli LOB:ad efter 2 folköl på sambos födelsedag för att man frågade vad de höll på med när de uppträdde hotfullt och aggressivt.
   Har bekant som vart LOB:ad av piketen i Stockholm, han fick rätt rejält med stryk i bussen och vart sedan utkörd till ”förorten” och avsläppt med kommentaren ”lycka till att komma hem helskinnad”.
   Det är Svenska poliser i ett nötskal. Gör man anmälningar om brott så läggs utredningarna ner samma dag de tas emot.
   Svensk polis börjar väl förhoppningsvis för en förtroendekris nu så att såna här saker inte ska accepteras längre. De polismän som håller sånt här bus bakom ryggen är lika skyldiga som de som utför övergreppen, så det är inte ett dugg synd om ”kårens rykte” när ett par rötägg svinar. Hela poliskåren ska skämmas för det är hela poliskåren som tillåter sånt här att fortgå utan att de berörda stängs av eller får sina straff.

 15. Kalle
  14 februari, 2010 at 14:33

  Kvaliteten på poliserna är för låg i relation till det ansvar de har. Så enkelt är det. Poliskåren är full av inkompetenta personer som inte har vad som krävs av dem. De kanske hade problem i skolan, blev mobbade, eller fick för dåliga betyg för att skaffa ett jobb som betalar bättre och därför blev de poliser. Problemet med den här yrkeskåren är att när de begår brott så åker de alltför sällan fast. Vänta lite till, när politikerna givit dessa stackare ännu mer makt och se vad som händer.

  Tänk på att alla integritetskränkande system som skapas ska hanteras av någon. Många av dessa är poliser vars intellektuella och andra viktiga mänskliga förmågor ligger i nivå med vår nära släkting schimpansen.

  Om polisen idag använder de maktmedel som givits dem (för att kompensera för att de är så misslyckade på alla andra områden) till att terrorisera vanliga människor, tänk vad som händer när man ger dessa individer total makt över vanliga människors privatliv.

  Det skulle skrämma skiten ur vilken normal person som helst, det är kanske det som är meningen?

 16. Lekkniv
  14 februari, 2010 at 16:28

  Hoppas att Gäsper åker dit ordentligt!!!!

 17. Anders Wikberg
  18 februari, 2010 at 09:25

  HEJ
  1. Polisanmäl poliserna för flera brott. Kan anmälas direkt till åklagare
  2. JO + JK anmäl poliserna samt deras överordnad som ej vidtager omedelbara åtgärder.
  4. Denne borde avsätta dem från tjänstgöring omedelbart och under utredningstiden

  Visst poliser också människor som Du o jag.
  Lag om olaga hot gäller för poliser likväl som privatpersoner.

  Detta skadar hela poliskåren och inderekt varje enskild polis.

Comments are closed.